Son dakika bulaşıcı hastalık haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bulaşıcı hastalık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bulaşıcı hastalık haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 513 bulasici hastalik haberi bulunmuştur.
Adnan Menderes Havalimanı’nda Halk Sağlığı Acil Durum Planı tatbikatı gerçekleştirildiİzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda, Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi koordinasyonunda Halk Sağlığı Acil Durum Planı (HSADP) tatbikatı gerçekleştirildi. Dün öğle saatlerinde Dış Hatlar apronu açık park alanında düzenlenen tatbikatta, acil durum planının Ulusal Havalimanı Bulaşıcı Hastalık Planı ile uyumu test edildi.
Uzmanından ölüm riski de yaratan 'yaz ishali' uyarısıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bazı yaş gruplarında ölümcül seyredebilen 'yaz ishali'ne dikkat çekerek, "Özellikle güneşli bölgelerde ve plajlarda güneş tam tepedeyken hava 40 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklık bakteri için istemediğimiz bir şey. Sıcak ortamlarda ve plajlarda kendi hazırlamış olduğunuz ürünler dahi olsa kısa sürede tüketin. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşın altındakileri yakın takip etmek gerekir. Riske atılabilecek bir durum değil" dedi.
Uzmanından ölüm riski de yaratan 'yaz ishali' uyarısıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bazı yaş gruplarında ölümcül seyredebilen 'yaz ishali'ne dikkat çekerek, "Özellikle güneşli bölgelerde ve plajlarda güneş tam tepedeyken hava 40 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklık bakteri için istemediğimiz bir şey. Sıcak ortamlarda ve plajlarda kendi hazırlamış olduğunuz ürünler dahi olsa kısa sürede tüketin. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşın altındakileri yakın takip etmek gerekir. Riske atılabilecek bir durum değil" dedi.
DSÖ ve UNICEF: Avrupa genelinde kızamık vakaları artıyorDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, Avrupa çapında kızamık vakalarının artmaya devam ettiğini, bu yıl için kaydedilen kızamık vakalarının sayısının yakında 2023 boyunca rapor edilen toplam 300 bin vaka sayısını aşacağı konusunda uyardı.
1 kişinin öldüğü, 148'inin de zehirlendiği Yuva köyü davasında avukattan bilirkişi raporuna itirazBolu'nun Yuva köyünde, su kaynaklı zehirlenmelerde 1 kişinin öldüğü, 148'inin de tedavi gördüğü olayla ilgili 5 şüphelinin yargılandığı davada, mağdurların avukatı, hazırlanan bilirkişi raporunun yeterli ve tarafsız olmadığını belirterek, "Bilirkişi heyetinde İl Sağlık Müdürlüğü’nden personel bulunmaktadır. Zehirlenmenin sebebi olarak tavuk dışkısı geçmektedir. Ancak buna ilişkin bilirkişi heyetinde herhangi bir araştırma yapılmamıştır ” denilerek tarafsız uzmanların yeniden rapor oluşturulması istendi. Mahkeme, avukatın talebini reddedip duruşmayı erteledi.
CİMER'e 'hayvan mezarlığı' şikayetiAnkara'nın Gölbaşı ilçesinde yerleşim yerine yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan arazide bir şirket tarafından evcil hayvan mezarlığı oluşturulmasına tepki gösteren mahalle halkı, çevredeki arazilerinin değerinin düştüğünü savunarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvurdu.
CİMER'e 'hayvan mezarlığı' şikayetiAnkara'nın Gölbaşı ilçesinde yerleşim yerine yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan arazide bir şirket tarafından evcil hayvan mezarlığı oluşturulmasına tepki gösteren mahalle halkı, çevredeki arazilerinin değerinin düştüğünü savunarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvurdu.
Ulusal havacılık bulaşıcı hastalık planı hazırlandıUluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) koronavirüs benzeri bir pandemide havacılık ve ülkelere oluşturacağı olumsuz etkileri azaltmak için üye ülkelerden Ulusal Havacılık Bulaşıcı Hastalık planını hazırlamasını istedi.
DSÖ: Gazze’de bulaşıcı hastalıklar bombalardan daha fazla insan öldürebilirDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de 1.3 milyon kişinin barınaklarda yaşadığını, çok sayıda bulaşıcı hastalığın görülmeye başladığını belirtti. Ghebreyesus, “Yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği göz önüne alındığında, hastalıklar bombalardan daha fazla insanı öldürebilir” ifadelerini kullandı.
Okul çağı çocuklarında bağışıklık güçlendirecek önerilerVücudu enfeksiyonlara karşı koruyan en önemli sistemlerden bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde birçok hastalığa karşı daha hassas ve dirençsiz duruma gelindiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Fakirullahoğlu, “Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukluk çağında çok önemlidir. Bu nedenle ana öğünlerde sebze, tahıl, kırmızı et, balık, yoğurt, gibi besleyici özelliği olan yiyecekler tüketilmelidir. Peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve taze meyveyle evde kahvaltı yaptırın ve çocuğunuzu okula aç göndermeyin” dedi.
Prof. Dr. Tuğut: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibiSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, "Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi. En önemli risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, birden fazla cinsel partnerin olması, korunmasız her türlü temastır. Risk faktörlerini dikkate alarak bu hastalıklardan korunmak mümkün" dedi.
Bolu'da 1 kişinin öldüğü, 148 kişinin de zehirlendiği olaya ilişkin 3 şüpheli hakkında 15 yıl hapis istemiBolu'nun Yuva köyünde, geçen yıl Kurban Bayramında sudan kaynaklı bir kişinin öldüğü, 148 kişinin de zehirlendiği olayla ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü M.A.A. (48), İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ü.B. (60) ve köy muhtarı M.E. (60) hakkında 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla 15 yıl hapis istenirken, 2 hemşire hakkında ise 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla dava açıldı.
Yoğun bakım süreçlerini kayıt altına alan teknoloji satışa çıkarıldı ABD merkezli araştırma şirketi ResearchAndMarkets verilerine göre, küresel hastane bilgi sistemleri pazarının 2030'a kadar 116,2 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bilişim çözümleri geliştiren Rasyotek'in Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, kendi yazılım ekiplerinin yüzde 100 Türk sermayesiyle hayata geçirdiği Rasyomed Yoğun Bakım Bilgi Yönetim Sistemi (YBBYS) adlı çözümle, büyüyen hastane bilgi sistemleri pazarında yerlerini aldıklarını duyurdu.
Bakırköy'de D-100'ü karıştıran olayD-100 Karayolu Bakırköy mevkiinde 45 yaşındaki Ö.Ö., yol ortasında yatarak trafiği kesti. AIDS'li olduğunu söyleyen Ö.Ö.'ye polis ve sağlık çalışanları özel kıyafetler giyerek müdahale etti.
Dr. Sağıroğlu: Tüberküloz tedavisi almış hastaların yüzde 18’inde ilaca dirençli verem görülüyorPandemi döneminde diğer birçok hastalıkta olduğu gibi tüberküloz tanı ve tedavisinde de gecikmeler yaşandığını belirten Öğr. Üyesi Dr. Pınar Sağıroğlu, hastalığın tanı ve tedavisinde bir başka sorunun da antibiyotik direnci olduğunu söyledi. Öğr. Üyesi Dr. Pınar Sağıroğlu, “Dünya genelinde yeni tüberküloz olgularının yüzde 3,5’inde ve önceden tüberküloz tedavisi almış hastaların yüzde 18’inde ilaca dirençli tüberküloz görülmektedir. Bu vakaların birçoğu maalesef tespit edilemiyor ya da yeterli ve doğru tedaviyi alamıyor” dedi.
"Deprem bölgelerinde yeterli miktarda temiz su sağlanmazsa hastalıklar çoğalabilir"İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Öğr. Gör. Nazife Koç, "Afetlerden sonra salgın hastalıkların hem görülme riski hem de yayılım hızı artar. Ama bu her afetten sonra salgınların olacağı anlamına gelmez. Dört haftadan daha uzun süre kalabalık ortamda yaşanmak zorunda kalınması, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini arttırır. Salgınların oluşmasında kalabalık faktörü ile bazı başka birtakım koşullarda etkilidir. Enfeksiyon ajanının daha önceden bölgede var olması, yeteri miktarda sağlıklı suyun sağlanamaması, evsel ve insan atıkları gibi çevresel riskler, salgın riskini arttırır" dedi.
Deprem bölgelerinde 'salgın' hastalık incelemesiDeprem bölgesinde Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay olmak üzere 3 ilde incelemede bulanan Halk Sağlığı Komisyonu üyelerinden Prof. Dr. Recep Öztürk, "Şu anda Türkiye’nin başka bir ilinde görülen enfeksiyonlar kadar burada da bulaşıcı hastalık görüyoruz şeklinde ki bu doğaldır. O nedenle sahada sunulan güçlü koordinasyonla sağlanan hizmetler sayesinde bir salgın ve kümelenme durumu olmadığını şu an için söyleyebiliriz" dedi.
Defne ve Samandağ’da çadır ve konteyner ev talebiKahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen ilçelerden Defne ve Samandağ’da çadır kent ve konteyner evler kuruldu ama depremzedeler ihtiyacın devam ettiğini söyledi. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayanlar topraklarını terk etmek istemediğini dile getirerek kalacak yerleri olmadığı için serada yaşadıklarını anlattı. Samandağ'ın Fidanlı Mahallesi'nden Zeki Sağ " 6 Şubat'tan önce bunu sorsanız şu cümleleri kurmazdım ama en büyük hayalimiz, umudumuz prefabrik ev. İnsanlar bir prefabrik eve sahip olmak için yaşıyorlar. Ben de onlardan bir tanesiyim. Tek gayem çocuklarımın eğitimi ama prefabrik eve sahip olmak istiyorum. Bu beni belki de en mutlu insanlardan biri yapacaktır. Öncelikli çadırların sayısının artması lazım"dedi. Ferhat Belli ise "Şu anda çadır kentte yaşıyoruz. Konteyner evlerin yapılacağı söyleniyor. Bence buna ihtiyaç var çünkü babam şehri terk etmek istemiyor" dedi. Rıdvan Anlar ise "Kalacak yerimiz yoktu seraya geldik. İçinde sebze vardı onların bir kısmını söktük, 10-15 kişi kalıyoruz. Çadıra ihtiyacımız var ama belli bir süre bizi götürür, konteyner ev olursa daha rahat ederiz" diye konuştu.
Deprem bölgelerindeki kullanım suyu 'temiz' çıktıHalk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Süleyman Özsarı, depremin yıkıma neden olduğu 10 ilden alınan su numunelerinin analiz edildiğini ve kullanım suyunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığını söyledi. Valiliklerin bu konuda 'içilebilir' demediği sürece kullanım suyu olarak kullanılması gerektiğini belirten Özsarı, "Şu an itibarı ile su numunelerinde herhangi bir sıkıntımız, deprem öncesine göre bir artışımız yok. Bu 10 ilimiz için de geçerli" dedi. Özsarı, depremden etkilenen bölgelerde bulaşıcı hastalık ve salgın riskinin de olmadığını açıkladı.
Bakan Koca: Bugüne kadar bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştırSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bölge illerinde bulaşıcı hastalık verilerini ve analizlerini düzenli olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır” dedi.
Bulaşıcı Hastalık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.