Biruni

Biruni

Son dakika biruni haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan biruni gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan biruni haber sayfamızda...

Biruni

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 85 biruni haberi bulunmuştur.
'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’
'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’Sosyal ve mesleki stres yükü yoğun olan meslek grubundaki kişilerin ileri yaşlarda Alzheimer hastası olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 2020-2022 yılları arasında yaklaşık dokuz milyon yetişkin ölümü mercek altına alınan ABD merkezli tıp dergisi BMJ'de yayımlanan araştırmayı değerlendirdi. 440'tan fazla meslek grubunun dahil edildiği çalışmaya dair düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Asil, “Bulgulara göre, taksi ve ambulans şoförlerinin Alzheimer nedeniyle ölüm oranları diğer meslek gruplarına göre belirgin şekilde daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bulgular gözlemsel olduğundan doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermez ancak Alzheimer hastalığının bu meslek gruplarında daha az görüldüğünü düşündürebilir” ifadelerini kullandı.
20.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri fonksiyonel problemlere yol açabilir’
‘Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri fonksiyonel problemlere yol açabilir’Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cengiz Şen, "Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri, yalnızca estetik açıdan olumsuz sonuçlar doğurmakla kalmaz, aynı zamanda fonksiyonel problemlere de yol açabilir. Bu durumda ilizarov yöntemi kemiklerin yeniden yapılanması ve hastaların fonksiyonel iyileşmesini destekleyebilir" dedi.
19.12.2024Sağlık-Yaşam
'Soğuk hava ciltte kuruluk, tahriş ve pul pul dökülmelere neden oluyor'
'Soğuk hava ciltte kuruluk, tahriş ve pul pul dökülmelere neden oluyor'TÜRKİYE genelinde etkisini gösteren ani soğuk hava dalgasının, kapalı alanlarda geçirilen sürenin artmasıyla cilt sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dermatoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, soğuk hava ve sürekli açık kalan ısıtıcıların, ciltte kuruluk, tahriş ve pul pul dökülmelere neden olabildiğini söyledi. Kış aylarında cilt bakımına dair uyarılarda bulunan Dr. Özer, “Kış ayazı cildinizi kurutmasın. Özellikle kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve ısıtıcıların uzun süreli kullanımı, cildi daha da hassaslaştırır. Bu durum, cildin koruyucu bariyerini zayıflatır ve tahrişe yol açar" dedi.
17.12.2024Sağlık-Yaşam
'Aşırı spor kalp üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir'
'Aşırı spor kalp üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir'Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, aşırı, zorlayıcı ve vücuda fazla yük bindirerek yapılan sporların, stres seviyelerini artırdığını, kaslarda kalıcı hasarlara yol açtığını ve kalpte olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi.
16.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Beyin çürümesinin ilacı dijital detoks yapmak’
‘Beyin çürümesinin ilacı dijital detoks yapmak’Oxford İngilizce Sözlüğü yılın kelimesi olarak ‘beyin çürümesi/brain rot’ terimini seçti. Kelime hakkında bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, “Bu terim, aşırı sosyal medya kullanımının zihinsel sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkileri tanımlıyor. Uzun süreli, gereksiz ve sanal bilgi akışı zihnin düşünme becerilerini olumsuz etkiliyor. Sosyal medya kullanımını sınırlamak ve dijital detoks yapmak sorunları engellemeye yardımcı oluyor” dedi.
13.12.2024Sağlık-Yaşam
'Ameliyat sonrası deliryum riskine dikkat'
'Ameliyat sonrası deliryum riskine dikkat'AMELİYAT sonrası yaşlı hastalarda ortaya çıkabilen kafa karışıklığı, dalgınlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren deliryumun özellikle 65 yaş üstü bireyler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. İsmail Yıldız, “Bu durum, bazı hastalarda kalıcı bilişsel bozukluklara yol açarak, bağımsız yaşam yeteneklerini kaybetmelerine neden olabilir. Ancak doğru bir planlama ve bilinçli bir yaklaşımla bu riski azaltmak mümkün” dedi.
12.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Gençlerde felç oranları artıyor: Yaşam tarzı değişiklikleri şart’
‘Gençlerde felç oranları artıyor: Yaşam tarzı değişiklikleri şart’  Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Talip Asil, gençlerde felç oranlarındaki yükselmenin, kötü yönetilen yüksek tansiyon ve sağlıksız yaşam alışkanlıkları gibi faktörlerle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, “Son yıllarda, dünya genelinde genç yetişkinlerde felç oranlarında artış gözlemleniyor. 15-49 yaş arası bireylerde iskemik felç vakalarında yaşanan bu artışın sebebi ise, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet, sigara kullanımı ve artan stres seviyeleri olarak öne çıkıyor. Düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, sağlıklı beslenmek ve stresle başa çıkmak bu riskin azaltılmasında en önemli faktörler arasında sayılıyor” dedi.
10.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Ağrı eşiğini etkileyen en önemli faktörlerden biri genetik yapıdır'
‘Ağrı eşiğini etkileyen en önemli faktörlerden biri genetik yapıdır'Ağrı toleransı ve ağrı eşiği kavramlarının karşılaştırılmaması gerektiğini söyleyen Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Çiğdem Çınar, “Ağrı toleransı, kişinin acıya ne kadar dayanabileceğini ifade ederken, ağrı eşiği daha çok acının ilk hissedildiği noktadır. Ağrı eşiğini etkileyen en önemli faktörlerden biri de genetik yapıdır. Hormonlar ve bağışıklık sistemi de ağrı eşiğini etkileyebilir. Kadınlar ve erkekler arasında yapılan araştırmalar, erkeklerin genellikle kadınlardan daha yüksek ağrı eşiklerine sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
‘Güçlü akciğerler için bu 9 besini tüketin’
‘Güçlü akciğerler için bu 9 besini tüketin’Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, soğuk havaların etkisiyle bulaşıcı hastalıkların ve öksürük şikayetlerinin arttığını söyledi. Akciğerleri temizleyen 9 doğal besini anlatan Uzm. Çakaloğlu, “Yoğun hava kirliliği, iklim değişikliği ve yanlış beslenme tercihleri akciğer sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bir de bunlara tütün kullanımı eklenince pek çok kronik rahatsızlık da tetikleniyor” dedi.
Araştırmacılar kalpte ‘mini beyin’ keşfetti: ‘yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir’
Araştırmacılar kalpte ‘mini beyin’ keşfetti: ‘yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir’İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Columbia Üniversitesi, baş araştırmacı Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis öncülüğünde kalbin ‘mini bir beyne’, yani kalp atışını kontrol eden kendi sinir sistemine sahip olduğunu gösteren bir çalışma gerçekleştirdi. 4 Aralık’ta Nature Communications'da yayınlanan The heart has its own ‘brain’ başlıklı çalışmanın sonuçlarına ilişkin Ampatzis, “Kalbin içindeki sinir sisteminin ne kadar karmaşık olduğunu görünce şaşırdık” değerlendirmesinde bulundu. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı ise “Bu keşif, kalp hastalıkları ve ritim bozuklukları için yeni tedavi yöntemlerinin önünü açabilir” dedi.
‘2 yaş altı bebeklerde akut bronşiolit gözlemliyoruz’
‘2 yaş altı bebeklerde akut bronşiolit gözlemliyoruz’Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, son dönemde kendilerine başvuran 2 yaş altı bebeklerde akut bronşiolit salgını gözlendiğini söyledi. Prof. Dr. Kepenekli, “2 yaş altındaki bebekler ve küçük çocuklar bu hastalıktan en çok etkilenen gruptur. Erken dönemde müdahale edilmediği takdirde bebeklerde vücutta oksijen ve sıvı kaybıyla beraber hayati tehlike oluşabilir” dedi.
29.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Mesleğiniz sizi astım hastası yapabilir’
‘Mesleğiniz sizi astım hastası yapabilir’Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bazı meslek gruplarının işyerinde karşılaştığı zararlı maddelerin astım riskini nasıl artırdığını söyleyerek “Özellikle kimyasal maddeler, tozlar ve biyolojik ajanlarla sürekli temas halindeki çalışanlar, bu kronik hastalıktan daha fazla etkileniyor” dedi.
28.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Kadınlarda koroner kalp hastalığı erkeklerlere göre daha tipik belirtiler göstermiyor’
‘Kadınlarda koroner kalp hastalığı erkeklerlere göre daha tipik belirtiler göstermiyor’Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, kadınların damar yapısının erkeklerden farklı olduğunu belirterek, tıkanıklığın veya daralmanın daha geç fark edildiğini söyledi. Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, “Koroner kalp hastalığının erkeklerlere göre daha tipik belirtiler göstermiyor. Kadınların damar yapısı, erkeklerden farklıdır. Kadınlarda koroner damarlar genellikle daha ince olabilir ve bu durum tıkanıklığın veya daralmanın daha geç fark edilmesine neden olabilir. Ayrıca kadınlarda, küçük damar hastalıkları (mikrovasküler hastalık) daha yaygındır. Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, mide bulantısı, karın, sırt veya çene ağrısında zaman kaybetmeyin” dedi.
25.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Lodoslu günlerde migren ataklarında önemli bir artış gözlemleniyor’
‘Lodoslu günlerde migren ataklarında önemli bir artış gözlemleniyor’NÖROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, hava koşullarının baş ağrıları üzerindeki etkilerini vurgulayarak, lodosun migren baş ağrılarını tetikleyebileceğini belirtti. Prof. Dr. Asil, “Lodoslu günlerde migren ataklarında önemli bir artış gözlemleniyor. Bu tür hava değişimleri, baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini arttırabiliyor” dedi.
23.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir’
‘Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir’ÜLKE genelinde hava sıcaklıklarının 10 derece düşmesi bekleniyor. Ani sıcaklık değişiminin kalp krizini tetikleyebileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, “Soğuk hava, kan damarlarını daraltarak kan akışını zorlaştırabilir, bu da kalp üzerindeki baskıyı artırabilir” dedi.
22.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Zeytin yaprağı enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor’
‘Zeytin yaprağı enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor’Grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonların artışa dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, zeytin yaprağının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade etti. Çakaloğlu, “Zeytin yaprağı, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Bu nedenle soğuk algınlığı, grip, hafif idrar yolu enfeksiyonları, ağız yaraları ve diş eti problemleri gibi durumların tedavisinde destekleyici bir tedavi” dedi.
21.11.2024Sağlık-Yaşam
Metabolizma hızını artırmak için 8 beslenme alışkanlığı
Metabolizma hızını artırmak için 8 beslenme alışkanlığıBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandırmak ve daha enerjik bir yaşam sürmek için beslenme alışkanlıklarının büyük önem taşıdığını belirtti. Çakaloğlu, metabolizmayı hızlandıran ve enerji seviyelerini artıran beslenme alışkanlıklarını paylaştı.
19.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Çocukların altını ıslatması diyabet habercisi’
‘Çocukların altını ıslatması diyabet habercisi’Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. İlker Tolga Özgen, diyabetin çocuklar arasında erken teşhis edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirterek, özellikle çok su içme ve altını ıslatma gibi belirtilerin fark edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özgen, “Diyabet her yaş grubunda görülebilir. Ancak en sık olarak 3-4 yaşlarındaki çocuklarda ve ergenlik döneminin başında rastlanır. Çocuklarda çok su içme, kilo kaybı ve altını ıslatması diyabet habercisi” dedi.
15.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Ani soğuk dalgası KOAH hastalarını tehdit ediyor’
‘Ani soğuk dalgası KOAH hastalarını tehdit ediyor’GÖĞÜS Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hava sıcaklığındaki ani değişimlerin astım, KOAH ve diğer kronik solunum hastalığı bulunan kişilerin sağlığını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.
14.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarında hızlı artış var’
‘Kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarında hızlı artış var’Halk arasında kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarındaki artış olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, “Norovirüs, son derece hızlı bir şekilde yayılarak, mide bulantısı ve ishalle başlar. İlk 48 saat içinde belirtiler hızla şiddetlenebilir, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar özellikle tedbirli olmalılar. Kişiler semptomlar geçtikten sonra en az 48 saat daha evde kalmalı ve kalabalık alanlardan uzak durmalıdır” dedi.
13.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Okuldaki başarısızlık stres ve sindirim sorunlarına yol açıyor’
‘Okuldaki başarısızlık stres ve sindirim sorunlarına yol açıyor’ÇOCUKLARDA mide sorunlarının başlıca nedeninin beslenme alışkanlığı olduğunu söyleyen Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Keçeli Başaran, “Okul başarısızlığı, kaygı ve stresli durumlar mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim güçlüklerine yol açar” dedi.
12.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Yürüyen zatürre vakaları artıyor, çocuklar risk altında’
‘Yürüyen zatürre vakaları artıyor, çocuklar risk altında’Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, yürüyen zatürre vakalarında artış olduğunu söyleyerek “Bu artış özellikle 2-4 yaş arasındaki çocukları etkiler” uyarısında bulundu.
‘MNP’ler şah damarında bile yer alıyor’
‘MNP’ler şah damarında bile yer alıyor’Mikroplastik ve nanoplastiklerin (MNP'ler) sindirim ve solunum yoluyla insan vücuduna girdiğini belirten Biruni Üniversite Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, bu maddelerin akciğerlerden karaciğere, anne sütünden kana ve idrara kadar birçok yerde bulunduğunu söyledi. “MNP'ler, kardiyovasküler hastalıklar için yeni bir risk faktörü olarak öne çıkıyor” diyen Prof. Dr. Asil, yapılan araştırmalarda, şah damarında inmeye neden olan yağlı plaklar içinde bile bu zararlı parçacıkların yer aldığı gözlemlendiğini ifade etti.
‘Dubai çikolatasında antep fıstığındaki 'küf ve aflatoksin’ karaciğer kanseri riskini artırıyor’
‘Dubai çikolatasında antep fıstığındaki 'küf ve aflatoksin’ karaciğer kanseri riskini artırıyor’Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, merdiven altında üretilen Dubai çikolatasına karşı uyarılarda bulundu. Çakaloğlu, “Dubai çikolatasında antep fıstığındaki 'küf ve aflatoksin’ sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve karaciğer kanseri riskini artırıyor” dedi.
6.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Çocuk kanserlerinde lösemi oranı yüzde 30’
‘Çocuk kanserlerinde lösemi oranı yüzde 30’ÇOCUKLARDA görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu löseminin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru “Türkiye ve dünya genelinde çocukluk çağı lösemisinin görülme oranları benzerdir. En sık görülen yaş grubu ise 2 ila 5 yaş arası çocuklardır. Lösemi genellikle ailesel geçiş göstermez, ancak belirli genetik koşullar altında risk faktörü oluşabilir” dedi.

Benzer Haber Etiketleri

hastalıkbiruniüniversitesikalpspor

Biruni ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.