Son dakika bakteri haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bakteri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bakteri haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 867 bakteri haberi bulunmuştur.
'Et ve tavuk iyice pişirilmeli, hijyen kurallarına titizlikle uyulmalı'Son günlerde tavuk eti tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisi kaynaklı enfeksiyonları gündeme getirdi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkan salgınlara yol açtığını söyledi. Enfeksiyonların önlenmesinde alınabilecek tedbirlere dikkat çeken Ünlü, özellikle tavuk ve etin iyice pişirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Enfeksiyona karşı uzmanı uyardı: Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyinAyak kokusu, mantar enfeksiyonları ve yavaş iyileşen yara sorunlarının ortak noktasının hijyen eksikliği olduğunu söyleyen Podolog Beste Altınordu, “Asıl tehlike, ayakta bulunan bakterilerin ciltteki çatlaklardan vücuda girerek enfeksiyona yol açması. Bu nedenle günde en az 1 kez, tercihen 2 kez ayaklarınızı sabunla yıkayın. Parmak aralarını ıslak bırakmayın. Pamuklu ve nefes alan çoraplar tercih edin. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin, havalandırın” dedi.
‘Aşılamanın yaygınlaştırılması, antibiyotik ihtiyacını azaltacak’Antibiyotiklerin bilinçsiz ve aşırı kullanımının pek çok soruna neden olabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Samra Heydarova, “Başta gereksiz kullanıma bağlı dirence neden olan antibiyotikler, bu anlamda insan sağlığını tehdit eden en büyük tehlikelerden biri olarak tanımlanıyor. Aşılamanın yaygınlaştırılması, enfeksiyonları önleyecek ve antibiyotik ihtiyacını azaltacaktır” dedi.
‘Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilebiliyor’Hayatın ilk aylarında ve erken çocukluk döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de aşılamanın devamının büyük önem taşıdığını belirten Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, bu yaş grubundaki çocukların sıklıkla hastalandıkları zaman doktora gittiğinden aşı uygulamalarının bu dönemde sekteye uğrayabildiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Ekuklu: Uyuz ile geleneksel yöntemlerle başa çıkamayızTRAKYA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, Covid döneminde alınan tedbirlerin unutulmaya başlanmasıyla, özellikle bulaşıcı hastalıklardan uyuz gibi vakaların yeniden görülebildiğini söyledi. Uyuz tedavisinde aktarlardan alınan kremler kullanmak gibi geleneksel yöntemlerle başa çıkılamayacağının altını çizen Ekuklu, "Çünkü bu bir parazit. Nasıl bir bakteri, bir virüsü yok etmek için, ona yönelik bir tedavi kullanıyorsak bu da bir parazit. Dolayısıyla bu paraziti, herhangi bir aktardan alınabilecek bir şeyle çözemeyiz" dedi.
Prof. Dr. Ekuklu: Uyuz ile geleneksel yöntemlerle başa çıkamayızTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, Covid döneminde alınan tedbirlerin unutulmaya başlanmasıyla, özellikle bulaşıcı hastalıklardan uyuz gibi vakaların yeniden görülebildiğini söyledi. Uyuz tedavisinde aktarlardan alınan kremler kullanmak gibi geleneksel yöntemlerle başa çıkılamayacağının altını çizen Ekuklu, "Çünkü bu bir parazit. Nasıl bir bakteri, bir virüsü yok etmek için, ona yönelik bir tedavi kullanıyorsak bu da bir parazit. Dolayısıyla bu paraziti, herhangi bir aktardan alınabilecek bir şeyle çözemeyiz" dedi.
Prof. Dr. Ergül: Günümüzde 'sürdürülebilir kalkınma' kavramının yerini 'sürdürülebilir yaşam' alıyorKocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, yayınladığı ‘Biyolojik Çeşitlilik, Sürdürülebilirlik ve Kocaeli Örneği’ başlıklı makalesine ilişkin açıklamasında karbon seviyelerinin azaltılmasının önemine değinerek, “Günümüzde ‘sürdürülebilir kalkınma’ kavramının yerini ‘sürdürülebilir yaşam’ kavramı alıyor" dedi.
'Tüberküloz tanı testlerinin aktif kullanılmasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz’Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) öncülüğünde, Türkiye'nin dört bir yanından 100 uzman bilim insanı, Türkiye’deki enfeksiyon hastalıklarının mevcut durumunu belirlemek ve yeni hipotezler ile hedefler oluşturmak amacıyla ‘Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu’nu hazırladı. Raporda antibiyotik direnci, hızlı ve doğru tanı yöntemlerinin eksikliği, gereksiz antibiyotik kullanımı ve bağışıklama oranlarının düşüklüğü ile HIV enfeksiyonunun geç tanısı ve tedaviye erişim konusundaki zorluklara işaret edildi. Rapor hakkında bilgi veren KUISCID Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, “Tüberkülozun tanı testlerinin aktif hızlı kullanılmasında sıkıntılar yaşıyoruz. Tüberkülozun testinin uygulanmasına bir girişim yok. Solunum yolları virüslerinde pahalı testler var. Herkese yapmak pek mümkün olmuyor” dedi.
Odun külü sirkesiyle kedi kumuna doğal hijyenOrdu'nun Ünye ilçesinde lise öğrencileri, odun külü sirkesinin kedi kumundaki antimikrobiyal etkisini araştırdıkları bir projeye imza attı. Proje kapsamında sirke, kedi kumuna uygulanıp mikroorganizmaların üremesini engelleme potansiyeli incelendi. Öğrencilerden Dilay Ceren Çekver, “Bu proje ile hem hayvan dostlarımıza hijyen sağladık hem de ekosisteme katkıda bulunmayı amaçladık” dedi.
Silivri'de deniz metrelerce çekildiSilivri'de deniz yaklaşık 150 metre geri çekildi. Kimi çevre sakinleri deniz çekilmesinin her yıl yaşandığını kaydederken, bazı vatandaşlar deniz çekilmesinin ilk defa bu kadar fazla olduğunu belirtti.
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
Doç. Dr. Aylar: Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulunduOndokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Doç. Dr. Faruk Aylar, Hayat Kayası Mağarası'nda 'Ay sütü' bakterisi bulunduğunu belirtip, "Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulundu. Özellikle İngiltere ve İskoçya'da 'Ay sütü' dediğimiz madde antibiyotik özelliği ile kullanılıyor. Bundan ilaç yapılması düşünülüyor" dedi.
Doç. Dr. Aylar: Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulunduOndokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Doç. Dr. Faruk Aylar, Hayat Kayası Mağarası'nda 'Ay sütü' bakterisi bulunduğunu belirtip, "Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulundu. Özellikle İngiltere ve İskoçya'da 'Ay sütü' dediğimiz madde antibiyotik özelliği ile kullanılıyor. Bundan ilaç yapılması düşünülüyor" dedi.
‘Salmonella, gıda zehirlenmesine en sık yol açan bakterilerden biridir’İzmir Buca'da bir kişinin Salmonella nedeniyle yaşamını yitirmesinin dikkatleri özensiz hazırlanan gıdaların tüketimine çektiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, bakterinin tehlikelerine ve gıda hijyenine değindi. Prof. Dr. Korkut, “Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerden biridir. Özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ve pastörize edilmemiş sütlerden bulaşma riski oldukça yüksektir” dedi.
Prof. Dr. Şener: Üst solunum yolu enfeksiyonları arttıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarında son 2 ay içinde yarı yarıya artış olduğuna dikkati çekip, "Hem İnfluenza A ve B hem de insan metapnömovirüsü dediğimiz yaygın akciğer iltihabına sebep olabilen viral tabloyla karşı karşıyayız" dedi.
Prof. Dr. Şener: Üst solunum yolu enfeksiyonları arttıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, üst solunum yolu enfeksiyonlarında son 2 ay içinde yarı yarıya artış olduğuna dikkati çekip, "Hem İnfluenza A ve B hem de insan metapnömovirüsü dediğimiz yaygın akciğer iltihabına sebep olabilen viral tabloyla karşı karşıyayız" dedi.
Antibiyotiklere dirençli bakterilere karşı aşı çalışmasıKONYA'da Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde; yoğun bakım hastalarına solunum yolu ile bulaşan, antibiyotiklere dirençli 'Klebsiella pneumoniae' bakterisine karşı aşı çalışması başlatıldı. Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Osman Erganiş, "'Klepsilea pneumoniae' etkenine karşı moleküler olarak yeni tekniklerle 'Recombinant' proteinler üretme üzerine bir proje hazırladık ve yaklaşık 19 aydır bu konuda çalışıyoruz" dedi.
Antibiyotiklere dirençli bakterilere karşı aşı çalışmasıKonya'da Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde; yoğun bakım hastalarına solunum yolu ile bulaşan, antibiyotiklere dirençli 'Klebsiella pneumoniae' bakterisine karşı aşı çalışması başlatıldı. Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Osman Erganiş, "'Klepsilea pneumoniae' etkenine karşı moleküler olarak yeni tekniklerle 'Recombinant' proteinler üretme üzerine bir proje hazırladık ve yaklaşık 19 aydır bu konuda çalışıyoruz" dedi.
Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplandıMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı. Bakan Yardımcısı Varank, "Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi'nin kirlilik yükü azaltılamadı" dedi.
Bakteri ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.