Son dakika bağırsak haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bağırsak gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bağırsak haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.253 bagirsak haberi bulunmuştur.
‘Bahar yorgunluğunun sebebi vitamin eksikliği olabilir’Bahar yorgunluğunun farklı hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Bektaş, “Bahar yorgunluğu genellikle geçici olsa da, uzun süren belirtiler altta yatan anemi, tiroit bozuklukları, vitamin eksiklikleri veya kronik yorgunluk sendromu gibi durumların habercisi olabilir. Bu yüzden şikayetler 4-6 haftadan uzun sürerse, mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Kan testleriyle demir, B12, D vitamini ve tiroit hormon seviyeleri kontrol edilmelidir” dedi.
‘Plastik şişeleri hayatımızdan çıkarmalıyız’Plastik şişelerin içerisinde kanserojen ve kimyasal maddelerin bulunduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hüsrev Diktaş, “Plastik şişeleri mümkünse hayatımızdan çıkarmalıyız. Cam şişe kullanımına geçmek, sağlık açısından çok daha güvenlidir” dedi.
Uzmanlardan YKS’ye girecek öğrencilere önerilerİç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir ile Diyetisyen Asya Naz Al, YKS’ye hazırlanan gençlerin sağlıklı bir beden ve zihinle sınava girebilmeleri için dikkat etmeleri gereken beslenme alışkanlıklarını anlattı. Uzmanlar, vitamin eksikliğinden, stresle başa çıkmaya, sağlıklı bir zihin için neleri yemek gerektiğinden su tüketimine kadar birçok konuda önemli uyarılarda bulundu.
'Parkinson’da beyin pili, hayat kalitesinde iyileşme sağlıyor'Beyinde dopamin adı verilen maddenin azalmasıyla ortaya çıkan ve genellikle ileri yaşlarda görülen kronik ilerleyici bir hastalık olan parkinsonda, beyin pili sayesinde hastanın yaşam kalitesi iyileştiğini ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, ‘beyin pili’ olarak bilinen Derin Beyin Stimülasyonu ameliyatının uygun hastalar için en iyi tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
'Kolon kanseri genç nüfusta da belirgin şekilde artıyor'Kolon kanseri özellikle 50 yaş üstü kişilerde sıklığı artan ve tüm kanserler arasında üçüncü sırada yer alan ciddi bir sorun. Her yıl dünyada yaklaşık 900 bin kişinin sinsi ilerleyen kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, sorunu çok daha ciddi boyutlara getirecek bir noktaya dikkat çekti. Son yıllarda yapılan araştırmaların kolon kanseri vakalarının genç yetişkinler arasında endişe verici bir şekilde arttığını gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ergün, “Amerikan Kanser Derneği'nin (ACS) Mart 2024'te yayımladığı bir rapora göre, her beş yeni bağırsak kanseri vakasından biri 40'lı yaşların başında veya daha genç bireylerde teşhis edilmektedir" dedi.
Prof. Dr. Hakan Mersin: Taranabilen kanserleri erken dönemde yakalamak mümkünMeme ve Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Hakan Mersin, “Meme, rahim ağzı (serviks), prostat, kolon (kalın bağırsak), deri ve akciğer kanserleri, tarama ile erken evrede tespit edilebilen ve tedavi başarısı yüksek kanser türleri arasında yer alıyor. Bu kanserlerde erken teşhis hem yaşam süresini hem de yaşam kalitesini artırır” dedi.
Baba ile oğul 24 gün arayla kansere yenildiSakarya'nın Akyazı ilçesinde Süleyman Göksu (76) ile oğlu Hasan Göksu (53), kanser hastalığı nedeniyle 24 gün arayla hayatını kaybetti.
Bakanlıktan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefiSağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları kapsamında Türkiye genelinde 48'i mobil toplamda 423 kanser tarama merkezinde 9,5 milyon kanser taraması yapıldı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, "İnşallah bu sene içerisinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Bakanlıktan 2025'te 15 milyon kanser taraması hedefiSağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları kapsamında Türkiye genelinde 48'i mobil toplamda 423 kanser tarama merkezinde 9,5 milyon kanser taraması yapıldı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, "İnşallah bu sene içerisinde 15 milyon tarama yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Yoğurt tüketimi bağırsak kanseri riskini azaltabilirHarvard Üniversitesi ve Mass General Brigham öncülüğünde yapılan yeni bir araştırmaya göre, haftada iki veya daha fazla kez yoğurt yemenin kolon kanseri riskini düşürebileceği öne sürüldü.
Doç. Dr. Doğan: Sosyal mesafeyi koruyarak bayramlaşmalıyızTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, havaların mevsim normallerine dönmesiyle düşüşe geçen gribal enfeksiyon vakalarının, Ramazan Bayramı dolayısıyla oluşacak toplumsal hareketlilikle artabileceğini belirterek, "Eğer bir üst solunum yolu enfeksiyonu bulgumuz var ise de sosyal mesafeyi koruyarak bayramlaşmalıyız" dedi.
'Bayramda sabah kahvaltısını ihmal etmeyin'Bayram günü sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiği uyarısında bulunan Diyetisyen Sena Genç, “Bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden ziyade protein, sağlıklı yağ gruplarının ve karbonhidratların olduğu, tok tutacak bir kahvaltı yapın. Yumurtanın, zeytinin, peynirin, avokadonun, tam buğdaylı/çavdarlı/yulaflı ekmeğin bulunduğu; proteinden ve kaliteli karbonhidrat ve yağlardan zengin bir kahvaltı tercih edin” dedi.
Uzmanından bayram sofralarında dengeyi yakalamak için önerilerBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
‘Bayram kahvaltısında hafif bir başlangıç yapılmalı’Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Uzmanlardan biri olan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Bayramda özellikle sabah kahvaltısına hafif bir başlangıç yapılmalı; protein kaynakları, yani yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Ramazan ve Ramazan Bayramı’nda kültürümüzde yer alan tatlılar ve şekerler ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir” dedi.
'Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlandı'Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, 'Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı'nda, sağlıklı yaşama dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati önem içermekte" dedi.
‘Vitamin eksikliği başka hastalıklara davetiye çıkarıyor’The Lancet Global Health’in 185 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 67’sinin iyot, kalsiyum, demir gibi vitaminleri yeteri kadar almıyor. Vitamin eksikliğinin başka hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Bütünleyici Sağlık ve Fonksiyonel Beslenme Uzmanı Melike Serengil Özçelik, “Günümüzde birçok insan yorgunluk, bağışıklık düşüklüğü, odaklanma problemleri ve kronik rahatsızlıklar gibi belirtiler yaşarken, bunun altında yatan sebeplerden biri de vitamin ve mineral eksiklikleri olabiliyor” dedi.
Uzmanından tok tutan ramazan pidesi önerisi: Ekşi mayalı tüketinÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, ramazan pidelerini uzun süre tok tutan, daha kolay sindirilebilir ve daha sağlıklı forma dönüştürmenin mümkün olduğunu belirterek, "Ekşi mayalı pideyi tercih edin" dedi.
‘K vitamini eksikliği bebeklerde beyin kanamasına yol açabilir’Ailelerin aşı karşıtlığının yenidoğan bebeklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, “Doğumdan hemen sonra yapılması gereken K vitamini bebekler için hayati önem taşıyor. K vitamini eksikliği hafif kanamaya ve iç organlarda kanamaya neden olabilir. En tehlikelisi beyin içi kanamalarına kadar giden tabloya neden olabilmesidir” dedi.
‘Fazla tiroit, göze ve kalbe vuruyor’Hipertiroidin, tiroit bezinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıktığını ve vücudun birçok organını etkilediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın tiroit bezinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıkan hipertiroidi hastalığının, özellikle genç yaşlardaki kadınlarda sık görüldüğünü belirtti. Aydın, “Vücudun hemen her organında etkinliği bulunan tiroit hormonlarının fazla olması, hastalarda sıcağa tahammülsüzlük, ateş basması, çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, kilo kaybı ve bağırsak hareketlerinde artış gibi belirtilere neden olabiliyor. Fazla tiroit, gözü ve kalbi de vuruyor” dedi.
Kızı için hayata tutundu, kanseri yendiİzmir'de 2 çocuğundan Hazan Demir’in (21), 2019 yılında malign melanom (deri kanseri) hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası büyük üzüntü yaşayan Meryem Demir (61), kolon kanserine yakalandı. 2 yıl süren tedaviyle sağlığına kavuşan Meryem Demir, "Kanser teşhisini duyunca korkmadım. Sadece aklıma diğer kızım geldi. Onun için yaşamak ve mücadele etmek zorundaydım" dedi.
‘Ramazanda kefir tüketimiyle sindirim sağlığını desteklemek mümkün’Ramazan ayında kefir tüketiminin bireye faydalarından bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Kefir, içeriğindeki probiyotikler sayesinde oldukça faydalı bir besindir. Ramazan ayında sindirim sağlığını destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve tok kalmaya yardımcı olan besleyici bir içecektir. Kefir, içerdiği protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmayı destekler. Sahurda tüketildiğinde gün boyunca açlık hissini azaltır” dedi.
'Ramazanda mide sağlığına dikkat edilmeli'Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
Bağırsak ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.