Son dakika aşılama haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan aşılama gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan aşılama haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.719 asilama haberi bulunmuştur.
Sahipsiz canlar bayramda ziyaretçilerini bekliyorAntalya Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Ramazan Bayramı'nda 14.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Veteriner İşleri Şube Müdürü Aslı Kılıç, "Tüm vatandaşlarımızı bu özel günlerde can dostlarımızı ziyaret etmeye bekliyoruz" dedi.
Bakan Yumaklı: Genç ve kadın girişimcilerimize gözbebeğimiz olarak bakıyoruzTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Özellikle genç ve kadın girişimcilerimize, tabiri caizse onlara göz bebeğimiz olarak bakıyoruz. Onların üretimin içerisinde kalmaları ve devam etmeleri ile alakalı hem destek metodolojimizi geliştirdik hem de projelerimizi bu manada sürdürüyoruz” dedi.
‘Ergenlik dönemi aşılamaları ihmal edilebiliyor’Hayatın ilk aylarında ve erken çocukluk döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de aşılamanın devamının büyük önem taşıdığını belirten Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, bu yaş grubundaki çocukların sıklıkla hastalandıkları zaman doktora gittiğinden aşı uygulamalarının bu dönemde sekteye uğrayabildiğine dikkat çekti.
‘Stres ve yorgunluk gibi faktörler zona virüsünü tetikliyor’Ciltte ağrı ve sıvı dolu kabarcıklara dönüşerek kırmızı döküntülere neden olan zona virüsüne karşı uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Makbule Dündar, “Zona virüsü vücutta yıllarca aktif kalabilir. Stres ve yorgunluk gibi faktörler virüsü tetikleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Erken tespit ve tedaviyle kontrol altına alınabilir” dedi.
Bakan Yerlikaya: Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasıyla ilgili tüm hazırlıklarımızı tamamladıkİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasıyla ilgili tüm hazırlıklarımızı tamamladık. 39 mülkiye müfettişi, yarın görev yerleri olan illere hareket edecekler. 14 gün süre verdik. Müfettişler, valiliklerin, büyükşehir il ve ilçe belediyeleriyle, il özel idarelerinin uygulamalarını yerinde detaylı olarak inceleyecekler. Bu bir soruşturma süreci değildir. Durum tespiti yapacaklar” dedi.
'Kadınlar hayatlarını yakından ilgilendiren bu sağlık sorunlarını ihmal ediyor'Günlük yaşamın yoğun temposu, toplumsal rolleri ya da bilgi eksikliği gibi farklı etkenler nedeniyle kadınların sağlıklarına yeterli özeni göstermediğini söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Kömürcüoğlu: Yeni aşılarla zatürre ve atak riski azalacakSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, dünyada yeni çıkan, viral enfeksiyonlardan koruyan aşıların Türkiye'de de piyasaya çıkmaya başladığını belirtip, "Kronik hastalıklardan olan KOAH'lıları, akciğer kanserlileri ve astım hastalarını kış aylarında bu aşılarla koruyarak hastaneye başvuracak hale getirmeden, atak geçirmeden, zatürre olmadan evlerinde en iyi şekilde ayakta tedavi etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Prof. Dr. Kömürcüoğlu: Yeni aşılarla zatürre ve atak riski azalacakSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, dünyada yeni çıkan, viral enfeksiyonlardan koruyan aşıların Türkiye'de de piyasaya çıkmaya başladığını belirtip, "Kronik hastalıklardan olan KOAH'lıları, akciğer kanserlileri ve astım hastalarını kış aylarında bu aşılarla koruyarak hastaneye başvuracak hale getirmeden, atak geçirmeden, zatürre olmadan evlerinde en iyi şekilde ayakta tedavi etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Adıyaman’da, köpeklerin saldırdığı Osman Can, ağır yaralandı; ileri tedavi için Gaziantep’e getirildiAdıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde sokakta oynarken köpeklerin saldırısına uğrayan Osman Can Yasılak (5), başından, omuzlarından ve bacaklarından yaralandı. Bağırma seslerini duyan anne Dilara Yasılak ve çevredekilerin müdahalesiyle kurtarılan çocuk, hastanede yapılan müdahalenin ardından Gaziantep’e sevk edildi.
3 kişiyi ısıran köpek kuduz çıktı, mahalle karantinaya alındıŞanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Divan Mahallesi'nde, 1 kadın ile 2 çocuğu ısıran sokak köpeğinin kuduz olduğu belirlendi. 3 yaralının tedaviye, mahalle ise karantinaya alındı. Köpeğin yüzünden yaraladığı kadına saldırdığı anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı.
Çocukları enfeksiyonlardan korumak için alınması gereken önlemlerÇocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Monolya Kara, çocukların hastalıkları çevrelerine yaymaları açısından da ayrı bir önem taşıdığına işaret etti. Burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısının yanı sıra yüksek ateşle kendini gösteren bu hastalıkların hızla yayılan diğer virüslerle birleşince hastalıklı gün sayısının giderek arttığını ve çocukların bir türlü iyileşemediğini anlatan Doç. Dr. Kara, çocuklarda en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele ederken alınması gereken önlemleri anlattı.
Elazığ Valiliği'nden şap hastalığı açıklamasıElazığ Valiliği, 3 ilçede şap hastalığı tespit edildiğini ve hastalığın görüldüğü bölgelerde 10 kilometre yarıçapında karantina uygulamasının devam ettiğini açıkladı.
Türk ve İngiliz bilim insanları, Maymun çiçeği aşısı için çalışmalarını hızlandırdıTürkiye ve İngiltere'den bilim insanları, Mpox virüsü (Maymun Çiçeği) için mRNA teknolojisiyle yeni bir aşı geliştirme sürecini hızlandırarak, virüsün bulaşma dinamiklerini ve bağışıklık sistemine etkilerini araştırıyor. Biruni Üniversitesi ve London Metropolitan Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Mpox'a karşı etkili bir aşı geliştirmek amacıyla virüsün mutasyonları ve genetik adaptasyonları analiz ediliyor. Araştırmada, Mpox virüsü 2022 yılında Kuzey Amerika ve Avrupa’da hızla yayılmış ve bulaşma kapasitesinde önemli bir artış gözlemlendiğine değinildi. Uzmanlar, insan-hayvan temasının, bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerin ve genetik mutasyonların virüsün yayılmasında kritik bir rol oynadığını ifade etti.
‘Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor’Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, ‘Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görüldüğünü belirtti. HPV enfeksiyonunun cinsel temasla ve birliktelikle bulaşan bir enfeksiyon olduğunun altını çizen Yılmaz, HPV virüsleri içinde özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin (Tip 16, 18 gibi) rahim ağzı kanseri açısından önem taşıdığını ifade etti.
Ayşegül, dedesiyle çiftlikte hayvancılık yapıyorİzmir Tire'de hayvancılık yapan İbrahim Sezen (75), ileride çiftliği emanet edebilmek için torunu Ayşegül Sezen'i (21) veterinerliğe teşvik etti. Saraybosna Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde okuyan Ayşegül Sezen, dönem arası ve yaz tatillerinde çiftliğe gelerek dedesinden işi öğreniyor, okulda öğrendiklerini de dedesine aktarıyor.
Uzmanı uyardı: Tedavide geç kalınırsa zatürre ölümcül olabilirGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Önal, zatürrenin her mevsimde görülebildiğini özellikle kış aylarında ve ileri yaşlarda sıklığının arttığına dikkat çekerek “Tanı ve tedavideki gecikmeler ölüm ve sekel riskini artırmaktadır” dedi.
Asırlık zeytin ağaçlarında hasatİzmir'in Seferihisar ilçesinde 100 ile 2 bin yaş aralığındaki ağaçların da olduğu zeytinliklerde geleneksel yöntemlerle hasat sürüyor.
Bakan Yumaklı: Bütün bir sektörü töhmet altında bırakmak, en hafif tabiriyle aymazlıktırTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Üreticilerimiz, maalesef, Türkiye'de kendisine farklı konularda alan açmak isteyenler tarafından manipüle ediliyor. Bütün bir sektörü töhmet altında bırakmak, en hafif tabiriyle aymazlıktır. Ben bir bakan olarak, bu ülkenin bir evladı olarak buna hiçbir şekilde izin vermem. Bunları bu aymazlıklarından vazgeçmeye çağırıyorum. Çünkü bunun onlara nasıl bir faydası var bilmiyorum ama bu ülkeye hiçbir faydası yok” dedi.
Türk profesörün araştırması: Covid-19 kafatasında bekleyip beyne sinsice sızıyorAlmanya Helmholtz Munich Akıllı Biyoteknolojiler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk, dünyada ses getiren yeni bir araştırmaya daha imza attı. Prof. Dr. Ertürk ve ekibinin yürüttüğü araştırma ile dünyada ilk kez koronavirüsün insan vücuduna girmek için kullandığı spike proteininin, kafatasındaki 'gizli geçitlerde' biriktiği ve beyne sızmak için bu geçitleri kullanarak beyin yüzeyine yerleşebildiği gösterildi. Prof. Dr. Ertürk, Covid-19'dan hayatını kaybeden 50'den fazla insanın beyin dokusu ve onlarca uzamış Covid-19 hastasından alınan beyin sıvılarının incelenmesiyle önemli bulgular elde ettikleri çalışmasının detaylarını anlattı. Prof. Dr. Ertürk, ayrıca kendi geliştirdiği özel teknik sayesinde, memeli bir hayvan olan deney faresinin tüm vücudunu 'şeffaflaştırıp' dijital haritalandırmasını yaparak, virüsün vücudunun nerelerine kadar yerleştiğini de görsel olarak ortaya koydu.
Prof. Dr. Karadeniz: Dünyada her yıl 3 milyon insan KOAH nedeniyle hayatını kaybediyorSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Gülistan Karadeniz, dünyada her yıl 3 milyon insanın KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Türkiye'de KOAH hastalığının kadınlarda oranı yüzde 7 ile 8 arasında daha düşük görülürken, erkeklerde bu oran yüzde 12 olmak üzere daha fazla. En önemli risk faktörü tütün kullanımı olmakla birlikte, bireyin anne karnından itibaren maruz kaldığı tüm çevresel ve genetik faktörler" dedi.
KOAH’ın tanı ve tedavisinde çarpıcı değişikler var’KRONİK Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) sıklığının artarak devam ettiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, istatiklerin, erişkinlerde her on kişinin ikisinde, sigara içen her dört kişinin birinde KOAH olduğunu gösterdiğini ancak gerçek rakamın bunun çok daha üzerinde olduğunu söyledi. Son yıllarda tüm toplumlarda bu kadar yaygın görülen hastalığın 2024 GOLD Kılavuzunda hem tanı hem de tedavisi ile ilgili değişiklikler bulunduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, açıklamalarda bulundu.
Hekim Birliği Başkanı Balcı: Mücadelemize devam edeceğizHekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Hatice Çerçi Balcı, “Hekimlik mesleğinin onuruna yakışır şekilde yapılmasını engelleyen hiçbir kararı kabul etmiyoruz. Hekim Birliği olarak, taleplerimiz karşılanana kadar hukuki mücadele ve eylemlerimizi artırarak sürdüreceğimizi bildiriyoruz. 5-6-7 Kasım’daki iş bırakma eylemimizin ardından, gerekli görülmesi halinde, daha güçlü eylemlerle mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Hekim Birliği Başkanı Balcı: Mücadelemize devam edeceğizHekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Hatice Çerçi Balcı, “Hekimlik mesleğinin onuruna yakışır şekilde yapılmasını engelleyen hiçbir kararı kabul etmiyoruz. Hekim Birliği olarak, taleplerimiz karşılanana kadar hukuki mücadele ve eylemlerimizi artırarak sürdüreceğimizi bildiriyoruz. 5-6-7 Kasım’daki iş bırakma eylemimizin ardından, gerekli görülmesi halinde, daha güçlü eylemlerle mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Aşılama ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.