Son dakika arkeoloji haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan arkeoloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan arkeoloji haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.247 arkeoloji haberi bulunmuştur.
Arkeolog Altunkaynak: Arazinin sadece üstüne sahipsiniz, altındaki tüm değerler devlet malıErzurum Arkeoloji Müzesi'nde görevli Arkeolog Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, kültür varlıklarının devlet malı niteliğinde olduğunu belirterek, "Bir arazinin bir şahsa ait olması, bu arazide bulunan kültür varlığına istediğini yapma hakkı vermez. Öncelikle vatandaşlarla burada anlaşamıyoruz. 'Benim arazim. Benim arazimde buldum' diyor. O arazinin sadece üstüne sahipsiniz. Altındaki tüm değerler, devlet malı niteliğinde" dedi.
Hadrianopolis’te Hz. Süleyman’ın resmedildiği kolye ucu bulunduKarabük’te Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır" dedi.
Hadrianopolis’te Hz. Süleyman’ın resmedildiği kolye ucu bulunduKarabük’te Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu. Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, “Anadolu arkeolojisinde bu güne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmamıştır” dedi.
Anadolu Ateşi, Antalya Kültür Yolu Festivali'ndeKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 16'ıncı ve son durağı Türkiye'nin turizm başkenti Antalya oldu. Antalya Kültür Yolu Festivali; 7'inci gününde, birbirinden renkli etkinliklerin yanı sıra dünyanın önde gelen ve en büyük dans topluluklarından Anadolu Ateşi'ni ağırladı.
ABD'deki seçim yayınlarında Türkiye tanıtıldıKültür ve Turizm Bakanlığı, ABD başkanlık seçimi sürecindeki televizyon yayınlarında Türkiye'deki turizm bölgelerinin tanıtıldığını duyurdu.
Antalya Kültür Yolu Festivali başladıKültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Antalya'da bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Antalya Kültür Yolu Festivali, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Antalya Arkeoloji Müzesi'ndeki tanıtım toplantısı ile başladı.
Bakan Ersoy: Haydarpaşa’da Sirkeci’de kesinlikle AVM ve otel olmayacakKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenledi. 2024 yılı üçüncü çeyrek turizm verilerini açıkladı. Bakan Ersoy, "Hem Haydarpaşa'da hem de Sirkeci'de tren olacak, kültür ve sanat olacak, Millet Bahçesi olacak. Ama burada asla AVM ve otel olmayacak. Hedefimiz 2026 Ekim ayında İstanbul Kültür Yolu Festivaliyle Haydarpaşa ve Sirkesi Kültür Vadilerini İstanbullulara hediye etmek" şeklinde konuştu.
Tarihin eşsiz kokuları gün yüzüne çıkıyor; Atatürk ve İzmir'in parfümü yeniden uyarlandıZengin tarihi geçmişe sahip olan Anadolu topraklarının eşsiz kokuları gün yüzüne çıkaran koku uzmanı ve parfüm tasarımcısı Bihter Türkan Ergül, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Smyrna'nın (İzmir) parfümünü bugüne uyarladı. Atatürk'ün kullandığı kokulara bire bir ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Ergül, "Ancak onunla vakit geçirmiş, onu görmüş kişilerin anılarından yakaladığımızla çalıştık. Örneğin; Mustafa Kemal Atatürk beyaz leblebisini yerken ellerine menekşe kolonyası dökermiş. Yine bir paşanın anılarında vardı ve bununla beraber 'şipre' ve 'fujer' kokularını tercih ettiğini biliyoruz. Amacımız burada onun liderliğini, duygularını ve onun kullandığı losyonlardan, parfümlerden, kokulardan ilham alarak çağımıza kokusuna uyarlamaktı" dedi. Ergül, 'Smyrna' parfümünde ise Mezopotamya topraklarında da her zaman yetişen nergis, akgünlük ardıç portakal mandalina neroli, çiçek ve reçine karışımını kullandıklarını söyledi.
Suyu binlerce yıl önceki kaynağından gelen iki çeşme, Türkiye'de eşsizTürkiye'de antik kaynağından gelen suyun akıtılabildiği 2 çeşme de Burdur'da yer alıyor. Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Sagalassos Antik Kenti'ndeki ünlü Antoninler Çeşmesi ile Kibyra'daki antik çeşmenin bu yönüyle Türkiye'de benzerinin bulunmadığını söyledi.
Karadeniz’in gizli tarih hazinesi; Kurul KalesiOrdu'da, Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde, bugüne kadar çok sayıda tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.
Burdur'daki Hacılar Höyüğü'nde 5 bin yıllık iskelet bulunduBurdur'da tarihi milattan önce 3 bin yılına dayanan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışması sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen iskelet bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak, "İlk Tunç Çağı dediğimiz milattan önce üçüncü bin yılın ölü gömme geleneklerine son derece uygun bir buluntu bu" dedi.
Küllüoba’da çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüş yapının sırrı araştırılıyorEskişehir’in Seyitgazi ilçesinde milattan önce 3 bin yıllarına dayanan şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'nde, mimari sistemde tasarlanarak yapılmış ve özenle seçilmiş kırmızı toprakla gömülmüş yapılar bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, “Sadece bir yapı içerisinde bile 3 kamyon diyebileceğimiz bir toprak söz konusu ve bu yerleşmenin tamamında uygulanmış. Dolayısıyla çok büyük bir iş gücünün burada harcanmış olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu sayede yapılar çatı seviyesine kadar korunmuş hatta kapılar taşla örülerek doldurulmuş” dedi.
Antik Roma Tiyatrosu kazısında Osmanlı'nın ilk hamam örneği keşfedildiAnkara'nın Ulus semtinde yürütülen 'Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark (Arkeoloji Parkı)' projesi kapsamındaki restorasyon ve kazı çalışmalarında, Osmanlı hamamı ve tabakhane gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı'nın ilk hamam örnekleriyle benzer özellikler taşıyan yapı, proje ile birlikte kentin kültür hayatına kazandırılacak.
Antik Roma Tiyatrosu kazısında Osmanlı'nın ilk hamam örneği keşfedildiAnkara'nın Ulus semtinde yürütülen 'Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark (Arkeoloji Parkı)' projesi kapsamındaki restorasyon ve kazı çalışmalarında, Osmanlı hamamı ve tabakhane gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı'nın ilk hamam örnekleriyle benzer özellikler taşıyan yapı, proje ile birlikte kentin kültür hayatına kazandırılacak.
Bakan Ersoy: Türkiye'yi kültür ve sanatın binbir rengiyle bezeyip gözler önüne sereceğizİstanbul Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla başladı. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ersoy, "İstanbul, 2024 yılının 13. durağı ancak bu eşsiz kültür-sanat yolculuğunun başladığı yer olmasıyla da ayrı bir öneme sahip. Bütün bu zenginliği bir kez daha kültür ve sanatın binbir rengiyle bezeyip gözler önüne sereceğiz. Dokuz günlük festival için bu yıl 110'dan fazla etkinlik alanı belirledik. Yarın itibarıyla da sahnelerimiz ve salonlarımız adeta yıldız yağmuruna tutulacaklar" ifadelerini kullandı.
Daron Acemoğlu: Gelecek 20 yıl kritik, hazır olmayan ülkeler daha da geri kalacakTürkiye İş Bankası'nın, 100'üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlediği 'Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış' başlıklı uluslararası konferansın ikinci günü, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu'nun konuşmalarıyla başladı. Gelecek 20 yılin kritik bir süreç olduğunu söyleyen Acemoğlu, "Dünyayı değiştirecek akımlara hazır olmayan ülkeler daha da geri kalacak. Türkiye'nin ekonomik olarak, bilimsel olarak, siyasi olarak bu akımlara hazır olması lazım ve bence bunun şu anda başlaması lazım" dedi.
Prof. Dr. Sözbilir: İzmir'deki 2 antik kent en az 3 kez depremlerle yıkılmışDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve AFAD Bilimsel Destek Kurul Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in de yer aldığı bilim insanları, Selçuk'taki 'Efes', Torbalı'daki 'Metropolis' antik kentlerinde çalışma yaptı. İzmir'in deprem tehlikesiyle ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, "Aynı zamanda İzmir içindeki fayların deprem tekrarlama aralıklarını alansal ölçekte ve fay özelinde ortaya çıkartmış olacağız. Her iki antik kent sınıfında da üç farklı kültür katmanında depreme ait izler bulduk. Bu da geçmişte antik kentlerin en az 3 kez depremlerle yıkıldığını gösteriyor" dedi.
Arkeoloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.