Op. Dr. Akça: Horlama bir alışkanlık değil, hastalıktır
Op. Dr. Akça: Horlama bir alışkanlık değil, hastalıktırErişkinlerde horlama ve uyku apnesi (uykuda solunumun birkaç saniye durması), uyku esnasında üst solunum yolu tıkanmaları sonucunda oluşuyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ege Akça, sık sık uykunun bölünmesi, konsantrasyon güçlüğü, gündüz uykululuk hali gibi şikayetlerle kendisini gösteren horlama ve uyku apnesinin ilerleyen zamanlarda akciğerde direnç oluşmasına bağlı 'sağ kalp yetmezliği' gibi kalıcı hasarlara sebep olabileceğini belirtti.
29.03.2023Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Akkoyunlu: Uyku apnesi, erkeklerin yaşam süresini kısaltıyor
Prof. Dr. Akkoyunlu: Uyku apnesi, erkeklerin yaşam süresini kısaltıyorİstanbul Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde 1’inci Uykuda Solunum Bozuklukları Sempozyumu düzenlendi. Türkiye’nin 4 bir yanından alanında uzman doktorların katıldığı sempozyumla insan hayatında olumsuz etkiler bırakan uyku bozukluğu; kulak burun boğaz, nöroloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları, diş hekimliği gibi farklı boyutlarda ele alındı. Uyku bozukluğunun çalışma hayatındaki başarısızlıklardan trafik kazalarındaki ölümlere kadar etkilerinin olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Bütün dünyada erkekler kadınlara göre 2-3 yıl kadar daha az yaşar. Bu yaşam farkının belki de en önemli uykuda solunum bozukluğudur” dedi.
"Uyku apnesinin erkeklerde görülme sıklığı 3 kat daha fazla"
"Uyku apnesinin erkeklerde görülme sıklığı 3 kat daha fazla"Dünya çapında milyonlarca kişi uyku apnesi yaşıyor. Bu problemin en yaygın belirtilerinden biri horlama. Başlı başına bir rahatsızlık olarak kabul edilen horlama ve uyku apnesinin erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü belirten Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı iki sorun için de tedavinin mümkün olduğunu söyledi.
Uzmanı uyardı: Uyku apnesi hipertansiyon nedeni
Uzmanı uyardı: Uyku apnesi hipertansiyon nedeni Düzenli uykunun insan sağlığı için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, uyku bozukluğunun baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, çabuk sinirlenmek, odaklanma güçlüğü, yorgunluk gibi sorunlara yol açtığını söyledi. Dr. Gür, uyku apne sendromunun oksijen seviyesinin düşmesine, damar fonksiyonlarını etkileyerek zamanla sistemik hipertansiyon oluşmasına neden olabileceğini ve bu sebeple kalp - damar hastalıkları, beyin - damar hastalıkları, obezite ve hipertansiyon sorunu olan kişilerin tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Benzer Haber Etiketleri

UYkuapneerkekhorlamasağlık