Son dakika Altınbaş Üniversitesi haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Altınbaş Üniversitesi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Altınbaş Üniversitesi haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.059 altinbas universitesi haberi bulunmuştur.
Ekonomi Zirvesi’nde 2025 öngörüleri masaya yatırıldıİş dünyası, akademisyenler ve yatırım uzmanlarının bir araya geldiği ‘Ekonomi Zirvesi’, Altınbaş Üniversitesi’nde düzenlendi. Küresel ve Türkiye ekonomisine dair öngörülerin masaya yatırıldığı platform üniversitenin ‘Öğrenci Dekanlığı’ tarafından düzenlenen C-Talks kapsamında gerçekleşti. Finans kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, finansal okuryazarlık, yatırım stratejileri ve ekonomik risklerin yönetimi konusunda da bilgiler paylaşıldı.
‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’Helikobakter pilori enfeksiyonunun aynı isimli bakterinin mide dokusunu enfekte etmesiyle meydana gelen rahatsızlık olduğunu söyleyen mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, bulaşıcı olan enfeksiyonun günümüzde hızla yayıldığını dile getirdi. Hastalığın genellikle çocukluk çağında başlamaya meyilli olduğunu belirten Dr. Alver, “İnsanlık son yıllarda çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile mücadele ediyor. Gözden kaçan en önemli salgın Helicobacter pyloridir. Mide ve bağırsak kanserlerinde giderek artış var. Bundaki en önemli etken Helicobacter pylori adı verilen bu bakteridir” dedi.
‘Ebeveynler çocuklarına sorumluluk bilinci kazandırma sürecinde zorluklarla karşılaşıyor’Ebeveynlerin çocuklarına sorumluluk bilinci kazandırma sürecinde zorluklarla karşılaştıklarını söyleyen Psikoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ayşegül Güner Algan, bu süreci kolaylaştıracak yöntemler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Ebeveynlerin, çocuklarının odasını toplaması, ödevlerini hatırlatmadan yapması, ev işlerine yardım etmesi veya sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması gibi taleplerinde zaman zaman dirençle karşılaştığını belirten Algan, “Her insanın sorumluluk alma ve düzen konusundaki eğilimleri farklıdır. Bu durum sadece çocuklukta değil, yetişkinlikte de çeşitlilik gösterir” dedi.
Orta Doğu Uzmanı Dr. Çağlar, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdiOrta Doğu Uzmanı Dr. Mehmet Turan Çağlar, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi. Askeri açıdan zayıf olan Beşar Esad’a yardım gitmemesinin Esad’ın daha fazla direnemeyerek Şam’ı terk etmesine yol açtığını söyleyen Çağlar, çatışmaların şiddetlenmeden Beşar Esad iktidarının devrilmesinin ise bundan sonraki diplomatik ve siyasi süreci başlatabileceğini dile getirdi.
4'üncü Türk - Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali gerçekleştirildiAltınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Münster Üniversitesi Hukuk Fakültesi iş birliği ile düzenlenen 4’üncü Türk - Alman Uluslararası Vergi Hukuku Bienali, Gayrettepe yerleşkesinde gerçekleştirildi. Dijital Hizmet Vergisi ve Küresel Asgari Vergi konularının ele alındığı uluslararası konferansta son 10 yılda hızla artan dijital ekonomi gelirlerinin nasıl vergilendirileceği ve küresel boyuttaki etkileri değerlendirildi. Trump’ın göreve başlamasının uluslararası vergi müzakerelerinde yeni bir sayfa açıp açmayacağı, ABD'nin bu konudaki tavrı ve küresel iş birliğinin geleceği merakla izleniyor.
‘Yılda yaklaşık iki milyon yeni HIV vakası görülmeye devam ediyor’Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre çağın vebası olarak adlandırılan HIV/AIDS’in, bugün hala yılda yaklaşık iki milyon yeni HIV vakası şeklinde görülmeye devam ettiğini belirten Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Doğancı, “1980’li yılların başında, ABD ve Batı ülkelerinde homoseksüel erkekler ve damar içi uyuşturucu kullanan bireylerde gözlenen beklenmedik ölümlerin sebebi, 1983 yılında Dr. Luc Montagnier ve ekibi tarafından keşfedildi. Uzmanlar, HIV (Human Immunodeficiency Virus) olarak adlandırılan bu virüsün, sonraki yıllarda küresel bir pandemiye yol açarak, sosyal, ekonomik ve tıbbi alanlarda derin etkiler bıraktığını dile getiriyor” dedi.
Prof. Dr. Kozanoğlu: Enflasyonla etkili mücadele için toplumsal farkındalık gerekiyorEKONOMİST Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ‘Türkiye Ekonomisinin Bugünü ve Geleceği’ panelinde konuştu. Prof. Dr. Kozanoğlu, “Etkili bir enflasyonla mücadele için politika araçlarının yanında kapsamlı düzenlemeler ve toplumsal farkındalık gerekiyor. Ancak bu şekilde uzun vadeli ve kalıcı çözümler üretilebilir” dedi.
Kar kapıda...'65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar grip aşılarını ihmal etmesin' uyarısıYaz aylarında etkisini gçsteren aşırı sıcakların yerini dünya genelinde dondurucu soğuklar, fırtına ve yoğun kar yağışına bıraktığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu durumun insan sağlığı üzerinde önemli etkiler bırakacağı uyarısında bulundu. Prof. Dr. Özkaya, “Özellikle kış aylarında görülen grip ve benzeri hastalıkların uzayacağını öngörüyoruz. 65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olan kişiler aşılarını ihmal etmemeli” dedi.
‘Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek bir hak olmalı’20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Neşe Buket Aksu, “Çocukların temel haklarının korunmasının yanı sıra onların sağlıklı sosyal ve duygusal gelişimlerine dikkat çekmek için kutlanıyor. Dünya genelinde çocuk haklarına dair farkındalık yaratılması, çocukların hak ettikleri sosyal ve duygusal desteklerin artmasını sağlamayı amaçlıyor” dedi. Bu desteğin aile, eğitim kurumları ve toplum tarafından birlikte sunulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aksu, “Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek bir hak olmalı. Çocukların güçlü bir sosyal ve duygusal zeminle yetiştirilmesi, onların yalnızca bugünü değil, gelecekteki yaşamlarını da olumlu biçimde şekillendirir” diye konuştu.
‘Organ bağışındaki yetersizlik karaciğer nakli bekleyen hastalar için engel oluşturuyor’ORGAN bağışındaki yetersizlik ve uygun karaciğer donörü bulmanın zorluğuna dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kocaman, bu durumun karaciğer nakli bekleyen hastalar için büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Kocaman, “Karaciğer nakli, günümüzde tıp dünyasında insan hayatını kurtaran en önemli operasyonlardan biri olarak öne çıkıyor. Kronik karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisinde hayati bir rol oynayan bu işlem, her yıl binlerce insanın sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlıyor” dedi.
Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’ndan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmeTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 3,9 puan yukarı güncelleyerek yüzde 44'e çektiklerini ve 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 12 seviyesinde öngördüklerini açıkladı. Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, rakamlara ilişkin “Bu bir önceki rapora göre 6 ve 7 puanlık bir sapma anlamına gelir. 2025 tahmin aralığı yüzde 16-26 olarak genişletildiğine göre bunun yüzde 26 olacağını tahmin edebiliriz. Bu da 2025 yılı için yüzde 40 civarında ortalama bir enflasyona denk. Aslında yurttaşın yüz yüze kalacağı enflasyon budur” dedi.
Kadınların soyadı mücadelesi devam ediyorAnayasa Mahkemesinin 2023 yılında aldığı karar ile evlenen kadınları artık eşlerinin soyadını almak zorunda bırakan TMK 187 hükmü iptal edilmişti. Ancak uygulamada bu iptalin etkisinin görülmediğini söyleyen Doç. Dr. Meliha Sermin Paksoy ve Dr. Öğretim Üyesi Nazile İrem Yeşilyurt, karara rağmen kadınların hala eskisi gibi soyadı değiştirmeye zorlandığını ifade etti.
‘Yapay zeka gelecekte, bazı meslekleri ortadan kaldıracak’Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yapay zekanın meslekler üzerinde ciddi bir erozyon yaratabileceğini ve bazı mesleklerin tamamen ortadan kalkabileceğini belirterek, “Yapay zeka gelecekte hangi mesleklerin var olacağını bilmeye ve meslek seçimlerinin buna göre yapılmasına yarıyor. Çocuklarımızı da gelecekte kalıcı olabilecek alanlara yönlendirmek bu noktada kritik” dedi.
‘Meme Kanseri riskini azaltmak mümkün’Her sene Ekim ayında tüm dünyada Meme Kanseri’ne farkındalık yaratmak için farklı etkinlikler düzenleniyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Genel Cerrah Dr. Hüseyin Akyol da bu farkındalığa dikkat çekmek için bir kitap çıkardığını duyurdu. Hayat boyunca birçok faktörün meme kanseri riskini etkilediğini belirten Dr. Akyol, kaleme aldığı ‘50 Soruda Meme Kanseri’ kitabında, bu riski azaltmanın yöntemleri hakkında bilgiler verdiğini aktardı.
'Tüketiciler alışveriş yapmadan önce bakanlığın açıkladığı listelere mutlaka dikkat etsin'Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ve taklit ve tağşiş yapılan gıdalar başlıkları altında firmaların, markaların, ürünlerin isimleri yayınlandı. Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi, Gıda Mühendisi Dr. Merve Yavuz Düzgün, “2022 yılından beri gıdadaki uygunsuzluklar kamuoyu ile paylaşılmamıştı. Listelerin tekrar paylaşılmaya başlanması ve anlık olarak paylaşılacağının bildirilmesi kamu sağlığı için olumlu. Ancak vatandaşların da risklerin farkında olarak, bunları yakından takip etmesi ve bu ürünleri almaması gerekir. 'Tüketiciler alışveriş yapmadan önce bakanlığın açıkladığı listelere mutlaka dikkat etsin" dedi.
‘TÜBİTAK 4007 Bağcılar Bilim Şenliği’nde öğrenciler yer fıstığından kahve yaptıAĞCILAR Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen ‘TÜBİTAK 4007 Bağcılar Bilim Şenliği’nde lise öğrencileri, konukları yer fıstığından yaptıkları kahvelerle karşılıyor. Ziyaretçiler, öğrencilerin yaptığı kahvenin tadını beğendiğini ifade etti.
Prof. Dr. Ahmet Özbek: Küresel ısınma yeni salgınların kapısını aralıyorKüresel ısınmanın sadece sıcaklıkları artırmakla kalmadığını aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların yayılma hızını da artırarak insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Özbek, “İklim kriziyle mücadele etmezsek, yeni bir pandemiyle karşı karşıya kalabiliriz. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle sıtma, dengue ve batı nil virüsü gibi hastalıklar daha yaygın hale gelebilir. İklim kriziyle artan ultraviyole ışınları, enfeksiyonları daha ölümcül hale getirebilir” diye konuştu.
İstanbul - Prof. Dr. Ahmet Özbek: Küresel ısınma yeni salgınların kapısını aralıyorKüresel ısınmanın sadece sıcaklıkları artırmakla kalmadığını aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların yayılma hızını da artırarak insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Özbek, “İklim kriziyle mücadele etmezsek, yeni bir pandemiyle karşı karşıya kalabiliriz. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle sıtma, dengue ve batı nil virüsü gibi hastalıklar daha yaygın hale gelebilir. İklim kriziyle artan ultraviyole ışınları, enfeksiyonları daha ölümcül hale getirebilir” diye konuştu.
2.12.2024
17 Ağustos depreminin üstünden çeyrek asır geçti17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
Ayasuluk Tepesi kazılarında St. Jean Kilisesi'nin güney haç kolunda zemin döşemeleri bulunduİzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes'in ilk yerleşim yeri Ayasuluk Tepesi'ndeki kazı çalışmalarında St. Jean Kilisesi'nin güney haç kolunda erken dönemlere ait iki farklı zemin döşemesi bulundu. Kilise ve çevresindeki kazılarda ayrıca yoğun olarak mezarlar tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, zemin döşemelerinin, 1927-1931 yıllarında kilisenin kuzeyinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında tespit edilen mozaik zemin döşemesinin dekorasyonundakine benzer desenler olduğunu söyledi.
Ayasuluk Tepesi kazılarında St. Jean Kilisesi'nin güney haç kolunda zemin döşemeleri bulunduİzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes'in ilk yerleşim yeri Ayasuluk Tepesi'ndeki kazı çalışmalarında St. Jean Kilisesi'nin güney haç kolunda erken dönemlere ait iki farklı zemin döşemesi bulundu. Kilise ve çevresindeki kazılarda ayrıca yoğun olarak mezarlar tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, zemin döşemelerinin, 1927-1931 yıllarında kilisenin kuzeyinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında tespit edilen mozaik zemin döşemesinin dekorasyonundakine benzer desenler olduğunu söyledi.
Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Mustafayeva: Topraklarımızı geri alacağımızı biliyordukİstanbul’da düzenlenen Batı Azerbaycan Gerçekliği: Tarihi Hakikatler Konferansı’nda konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, “Azerbaycan halkı hiçbir zaman kırılmadı. Çünkü yüreğimizde umut, inanç vardı. Topraklarımızı geri alacağımızı biliyorduk. Oraya geri döneceğimizi, orada yeniden yaşayacağımızı biliyorduk. Bu inanç bizi her zaman umutlandırdı. Ve nihayet çok şükür 2020 yılında Azerbaycan, 44 günlük vatan savaşı sonucu, şanlı zaferle Karabağ topraklarını geri aldı” dedi.
Rektör atamaları Resmi Gazete'deCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 üniversiteye yaptığı rektör atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre; Altınbaş Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Çağrı Erhan; Atılım Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Serkan Eryılmaz; Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Esra Hatipoğlu; İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Fadime Yüksektepe; Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. İbrahim Özcoşar; Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Rahmi Er; Yaşar Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Levent Kandiller atandı.Söz konusu atamalar, 2547 sayılı Kanunun 13'üncü ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince yapıldı.
Altınbaş Üniversitesi ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.