Son dakika Akademik haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Akademik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Akademik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.389 akademik haberi bulunmuştur.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner: Korumak tedavi etmekten çok daha kolayİstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla düzenlenen 'Koruyucu ve Geliştirici Diş Hekimliği Yaklaşımları' temalı panele katıldı. Panelde konuşan Abdullah Emre Güner, "Korumak tedavi etmekten çok daha kolay ve gelecekte de gelecek nesillerde de sağlığımızı koruyabilmek için koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerine önem veriyoruz" dedi.
2024'te 45 eserin iadesi sağlandıTürkiye'nin kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında bu yıl 45 tarihi eserin yurt dışından iadesi sağlandı. Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, 2024 yılında sağlanan iadelerle Türkiye'nin kültür varlığı koleksiyonunun daha da zenginleştiğini söyledi.
2024'te 45 eserin iadesi sağlandıTürkiye'nin kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında bu yıl 45 tarihi eserin yurt dışından iadesi sağlandı. Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, 2024 yılında sağlanan iadelerle Türkiye'nin kültür varlığı koleksiyonunun daha da zenginleştiğini söyledi.
Bakan Tekin: Çocukların sportif yeteneklerine göre eğitim almalarını sağlayacağızMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Daha küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızın sportif yeteneklerini tespit edip o yeteneklerine uygun eğitim öğretim almalarını, bütün eğitim öğretim hayatlarının o spor alanına özgü bir biçimde yürümesini temin edecek bir adım atacağız" dedi.
Eğitimde ‘ihracat şampiyonu’ Bahçeşehir Üniversitesi olduHizmet İhracatçıları Birliği (HİB) 2023 yılı hizmet ihracatı şampiyonlarını açıkladı. Eğitim ihracatı kategorisinde birincilik üçüncü kez Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) oldu. BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, eğitim ihracatını teşvik eden bu tür ödüllerin uluslararası alanda daha fazla etki yaratmak ve eğitimdeki kaliteyi dünya çapında yaymak adına önemli bir adım olduğunu söyledi.
Bakan Yardımcısı Karaloğlu: AFAD, KBRN tehditlere karşı çalışmalarını sürdürmektedirİçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, "AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi) Başkanlığımız, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) tehditlere karşı koymak için çalışmalarını sürdürmektedir. AFAD, ülkemizde KBRN risklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi, yönetilmesi için gerek teknolojik altyapısı gerek insan kaynağı olarak sürekli kendini geliştirmekte ve yenilemektedir" dedi.
Cevdet Yılmaz: 'Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı'na güçlü adımlarla hazırlanıyoruzCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kuantum bilgisayar teknolojisine sahip az sayıda ülke arasına girmiş durumdayız. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından ilan edilen '2025 Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı'na büyük bir inanç ve güçlü adımlarla hazırlanıyoruz" dedi.
GençBizzTech Projesi’nin yeni dönem başvuruları başladıİŞ Bankası ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen GençBizzTech projesinin yeni dönem başvuruları başladı. 13 Aralık’a kadar devam edecek başvurular kapsamında fen lisesi öğrencilerine bilim, teknoloji, finansal okuryazarlık ve girişimcilik odaklı çevrim içi eğitimler verilecek.
Japon mimarlardan, Antakya’nın yeniden inşa ve ihyası için ‘tarihi doku’ vurgusu6 Şubat 2023 depremlerinden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay Antakya’nın tarihi ve kültürel dokusunun korunarak yeniden inşası için Japon mimarlar açıklamalarda bulundu. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Mukogawa Üniversitesi (MWU) iş birliğiyle yürütülen ‘Afetlerde Zarar Gören Kentlerin Tarihi ve Kültürel Dokusunun İhyası’ projesi kapsamında, Japon akademisyenler Antakya’nın yeniden inşasında tarihi dokuya uygun yapının, Asi Nehri ve Habib-i Neccar Dağı ile uyumunun önemli olduğunu söyledi.
Turkcell, 'Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka' projesini hayata geçiriyorTURKCELL, 11 yıldır sürdürdüğü Geleceği Yazanlar programı kapsamında yer alan Geleceği Yazan Kadınlar projesinin yeni bölümünü hayata geçiriyor. Bu yıl ilk kez gerçekleşecek ‘Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka’ projesi ile kadınların yapay zeka alanında daha fazla yer alması, yetkinliklerinin artırılması, dijital işgücündeki potansiyellerini gerçekleştirmeleri ve kadın liderlerin yetişmesi hedefleniyor. Hem teknik hem kişisel gelişim alanında zengin içerikli eğitimlerin verileceği projeyle, Türkiye’nin yapay zeka alanındaki rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor.
‘Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek bir hak olmalı’20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Neşe Buket Aksu, “Çocukların temel haklarının korunmasının yanı sıra onların sağlıklı sosyal ve duygusal gelişimlerine dikkat çekmek için kutlanıyor. Dünya genelinde çocuk haklarına dair farkındalık yaratılması, çocukların hak ettikleri sosyal ve duygusal desteklerin artmasını sağlamayı amaçlıyor” dedi. Bu desteğin aile, eğitim kurumları ve toplum tarafından birlikte sunulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aksu, “Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek bir hak olmalı. Çocukların güçlü bir sosyal ve duygusal zeminle yetiştirilmesi, onların yalnızca bugünü değil, gelecekteki yaşamlarını da olumlu biçimde şekillendirir” diye konuştu.
Cevdet Yılmaz: Yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruzCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
Bakan Ersoy: Kazı çalışmalarına ödenek 6 milyar liraKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bundan 6 yıl öncesine kadar ülke çapındaki kazı çalışmalarına 40 milyon liradan az ödenek ayrılırken, bugün bu rakamı ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında 6 milyar liraya yükselttik" dedi.
'Rusya üniversiteleri Akkuyu NGS için yeni bir mühendis grubu yetiştirecek'AKKUYU Nükleer A.Ş., Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından Türkiye'de inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çalışacak mühendislik personelinin yetiştirilmesine yönelik program uygulanmaya devam ediyor. Türkiye'deki üniversitelerden 42 lisans mezunu, Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) ve Ulusal Araştırma Üniversitesi Moskova Enerji Mühendisliği Enstitüsü’nde yüksek lisans çalışmalarına başladı.
ALES/3 uygulamasına 171 bin 640 aday katılacakÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, 17 Kasım Pazar günü yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (2024-ALES/3) 171 bin 640 adayın katılacağını açıkladı.
Bakan Memişoğlu: 'Üreten Sağlık Modeli' dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflemektedirSağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından 10. Türk Tıp Dünyası Kurultayı başladı. Ana teması 'Afetlerde Sağlık ve Sağlığıın Geleceği' olan kurultayda konuşan Bakan Memişoğlu, "TÜSEB öncülüğünde geliştirilen 'Üreten Sağlık Modeli' sadece afet dönemlerinde değil; sağlık sektörünün genelinde dışa bağımlılığı azaltmayı ve sağlık alanında stratejik bağımsızlık kazanmayı hedefleyen güçlü bir strateji olarak öne çıkmaktadır.Türkiye, bu modelle sağlık teknolojilerinde bağımsızlığı amaçlamakta; ilaç, tıbbi cihaz ve medikal ekipman gibi kritik sağlık ürünlerinde yerli üretimi destekleyerek dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedeflemektedir" dedi.
MEB'den veliler için 'Ebeveyn Okulu'Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dahil olmasını sağlamak amacıyla 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kursları açacak.
BAU Rektörü Prof. Dr. Hatipoğlu: İklim krizi sosyo-ekonomik problemleri de tetikliyorBİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlediği ‘İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29’uncu Taraflar Konferansı’na (COP29) katılan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, iklim krizinin sadece bir çevre sorunu olmadığını, açlık, yoksulluk, eşitsizlik gibi sosyo-ekonomik problemleri de tetiklediğini söyledi. Çözümün ise bütüncül bir yaklaşımdan geçtiğini belirten Hatipoğlu, “Bu süreçte yükseköğretimin rolü hayati, acil ve inkar edilemez” dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin davası için yeni bir dönem başlamıştırTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Gazze, insanlık tarihinin dönüm noktalarından birisidir. İddialı bir şekilde söylüyorum ki bundan sonra ne uluslararası sistem eskisi gibi devam edecek ne İsrail bu şekilde saldırganlıklarını sürdürebilecek ne de Filistin davası bu haliyle devam edecektir. Filistin davası için yeni bir dönem başlamıştır. İsrail için de yeni bir dönem başlamıştır ama hepsinden önemlisi dünya için yeni bir dönemin kurulması artık kaçınılmaz olarak ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.
Zonguldak’ta FETÖ operasyonu: 2’si akademisyen, 5 gözaltıZonguldak’ta, 2013 yılında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) ile Yabancı Dil Sınavı (YDS) sorularının çalınmasına ilişkin, FETÖ üyesi olduğu iddia edilen, aralarında 2 akademisyenin de bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin, 2013 yılında ‘sizin için hayırlı olacak’ denilerek örgüt evine götürüldüğü ve burada kendilerine sınav sorularının verildiği öne sürüldü
Bakan Ersoy: Şanlıurfa'da insanlık tarihine dair en eski bilgilere ışık tuttukKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'ne ilişkin, "63 ülkeden bini aşkın bilim insanını ülkemizde ağırlayarak insanlık tarihine dair en eski bilgilere ışık tuttuk" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Durman, Yeditepe Üniversitesi rektörü olduPROF. Dr. Mehmet Durman, Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü görevini Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl’den devraldı. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan’ın başkanlık ettiği devir teslim törenine, Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Akgün, Mütevelli Heyeti Üyeleri, Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, akademisyenler ve yöneticiler katıldı.
KADEM'in '6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi' sona erdiKadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından düzenlenen 'Yapay Zeka ve Kadın' temalı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, 9 Kasım'da uzman konukların katılımıyla devam etti. Haliç Üniversitesi'ndeki Zirve'de yapay zekanın yalnızca kadınlar değil, tüm insanlık için nasıl daha iyi kullanılabileceğinin yolları arandı.
YÖK Başkanı Özvar: Ülkemizde yaklaşık 340 bin uluslararası öğrenci öğrenim görüyorYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bugün ülkemizde yaklaşık 340 bin uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu bakımdan Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip olma bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Akademik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.