Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

PKK'nın Yavi'de 31 yıl önce katlettiği 33 kişi anıldı

Erzurum'un Çat ilçesi Yavi Mahallesi'nde 31 yıl önce PKK’lı teröristler tarafından katledilen 5'i çocuk, 33 kişi, düzenlenen törenle anıldı.

ABONE OL
Oktay POLAT/ERZURUM, (DHA)-

Çat ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Yavi Mahallesi, 25 Ekim 1993'te PKK'lı teröristlerin sivil katliamlarından birini yaşadı. Mahalle kahvehanesine doldurduğu genç ve çocukları, uzun namlulu silahlarla yaylım ateşine tutan teröristler, 5'i çocuk, 33 kişiyi öldürdü. Katledilen 33 kişi, olayın 31'inci yıl dönümünde törenle anıldı.




Yavi Mahallesi'ne girişteki şehitlikte düzenlenen törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Akarsu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Engin Avcı, Çat Kaymakamı İrem Baha Yağan, Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, İl Müftüsü Rüstem Can, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, kurum amirleri şehit yakınları, öğrenciler ve bölge halkı katıldı. Yavi Şehitliği'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu. İl Müftüsü Rüstem Can dua etti.

Törende konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, "Yavi şehitlerini anmak üzere bir araya geldik. Bundan tam 31 yıl önce, 25 Ekim 1993 tarihinde, aralarında beş çocuğumuzun da bulunduğu 33 vatandaşımız, terör örgütü mensupları tarafından şehit edilmiştir. İki gün önce Ankara’da, Kahramankazan’da TUSAŞ’ta da 5 vatandaşımız şehit oldu, 14 vatandaşımız yaralandı. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Cenabıhak’tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Cenabıhak devletimize, milletimize böyle acılar yaşatmasın, tekrarını göstermesin. Şu anda yurt içinde ve yurt dışında operasyonda olan askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız ve güvenlik güçlerimize Cenabıhak yardımcı olsun. Onları her daim mensur ve muzaffer eylesin. Kahraman gazilerimizin hayatta olanlarına hayırlı, uzun ömürler; ahirete irtihal edenlere rahmet diliyorum. Hem Yavi katliamı hem de TUSAŞ’taki saldırı bize gösteriyor ki bu topraklarda güçlü bir devlet olmak zorundayız. Zayıf devletlerin bu topraklarda yaşama şansı yok. Bu coğrafyada nice devletler kuruldu, nice medeniyetler tarihe karıştı. Bu yüzden bir olmalı, beraber olmalı ve güçlü olmalıyız. Cenabıhak devletimize, milletimize zeval vermesin. Bu aziz vatanda, ay yıldızlı al bayrağın altında bir ve beraber yaşamayı, aziz milletimize kıyamete kadar nasip eylesin. Hepinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyorum" diye konuştu.

‘ASKERİ KIYAFETLE GELDİLER'

Köy halkının akşam yemeklerini yedikten sonra çaylarını içmek için gittikleri köy kahvehanesinde asker kıyafeti giyinmiş teröristler tarafından katledildiklerini söyleyen Yavi Muhtarı Nurullah Tiryaki, "Bundan tam 31 yıl önce bir akşam vaktiydi. Köylülerimiz akşam yemeklerini yemiş, çaylarını yudumlamak için, köyümüzün kahvesine gelmişlerdi. Kahvenin içi tıklım tıklımdı. Erzurum'da soğuklar iyiden iyiye kendini hissettirmişti. Soğuk havayı hisseden köylüler gittikleri kahvehanede hoş sohbet eşliğinde çayını yudumluyordu. Sohbet öylesine güzeldi ki gecenin bitmesini hiç kimse istemiyordu. İşte tam bu sırada kahraman askerimizin şanlı kıyafetine bürünmüş PKK'lı teröristler ansızın kahvenin kapısından içeri girdiler. Gözü dönmüş hainler, halkın üzerine mermiler yağdırmaya başladılar. Bizler tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ülküsü içinde mücadeleye devam edeceğiz. Son nefesimize kadar bu ülkeyi korumaya, yüce milletimizi ve gelecek nesillerimizi aydınlatmaya devam edeceğiz" dedi.

‘ACIMIZ BİTMEZ’

Eniştesi, yeğeni ve torununun mezarı başında dua eden Zeki Gürcüoğlu (70), “Acımız hiç bitmez, bu acının biteceği yok, Allah devletimizin eksikliğini vermesin. Ölüm Allah’ın emri ama bu çok acı" dedi.

Vali Çiftçi ve beraberindekiler, törenin sonunda önce fidanları toprakla buluşturdu daha sonra törene katılanlar mezar başlarında dualar edildi.

Diğer Haberler

  1. Kaybolan keçiler, dronla bulundu
  2. Bosna-Hersek'e bin koli yardım malzemesi gönderildi
  3. Eski Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu son yolculuğuna uğurlandı
  4. Mantar üreticisi kadını, ‘kahvaltı’ bahanesiyle gelip öldürmüşler
  5. Manisa'da 471 tarihi obje ele geçirildi; 2 gözaltı
  6. Narin’in öldürülmeden 1 saat önceki görüntüleri ortaya çıktı
  7. MSB: Suriye'nin kuzeyinde 11 terörist etkisiz hale getirildi
  8. Alkollü yakalanan sürücüler yerine kan veren şüphelilere operasyon; 20 gözaltı
  9. Oyun gruplarının zarar gördüğü yangın, çocukların yaktığı ateşten çıkmış
  10. Damat davetiye dağıtırken kazada yaralandı, düğünü ertelendi

© Copyright 2024

DHA