Hamsi atıklarıyla geliştirilen gübreyle gül yetiştiriyorlar
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Tütüncü, Karadeniz’deki hamsi atıklarını değerlendirerek çevre dostu organik gübre geliştirdi. Deneme aşamasındaki ürünün hem çevreye hem de tarıma önemli katkılar sunması bekleniyor. Dr. Tütüncü, “Gübreleri gül üretiminde denedik ve başarılı sonuçlar elde ettik. Farklı bitki türlerinde de denemelerini yapıyoruz” dedi.Hamsi atıklarıyla yaptıkları gübreyle, güllerin vazo ömrünün uzadığını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, “Balık atıkları eski çağlardan beri kullanıyor. Ancak biz günümüzde yeni teknolojilerle birleştirerek halk arasında gübre diyebileceğimiz tabirle bitkilere destek olması amacıyla ürünlerimizi geliştirdik. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar gayet iyi. Özellikle güllerde vazo ömrü önemli bir kalite parametresi. Vazo ömrünü uzattı. Bitki büyüme gelişimine oldukça etkili olduğunu gözlemledik” diye konuştu.