Son dakika yoğurt haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan yoğurt gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan yoğurt haber sayfamızda...
Yoğurt tüketimi bağırsak kanseri riskini azaltabilirHarvard Üniversitesi ve Mass General Brigham öncülüğünde yapılan yeni bir araştırmaya göre, haftada iki veya daha fazla kez yoğurt yemenin kolon kanseri riskini düşürebileceği öne sürüldü.
‘Bayram kahvaltısında hafif bir başlangıç yapılmalı’Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Uzmanlardan biri olan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Bayramda özellikle sabah kahvaltısına hafif bir başlangıç yapılmalı; protein kaynakları, yani yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Ramazan ve Ramazan Bayramı’nda kültürümüzde yer alan tatlılar ve şekerler ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir” dedi.
Uzmanından ramazanda kalp hastaları için beslenme önerileriRamazan ayında kalp hastalarının beslenme konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, “İftarda aşırı yemek yemek, özellikle yağlı ve ağır yiyecekler, sindirimi zorlaştırabilir ve kalp üzerinde ek yük oluşturabilir. Sahurda ise, uzun süre tokluk sağlayacak, kan şekerini dengede tutacak yiyecekler tercih edilmelidir. Lifli gıdalar, kompleks karbonhidratlar ve yüksek proteinli yiyecekler idealdir” dedi.
‘Aşırı baharat tüketimi ramazanda mide sorunlarına yol açabilir’Ramazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
‘Sahura kalkmadan oruç tutmak vücut için dezavantaj oluşturuyor’Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, sahura kalkmadan oruç tutmanın vücut için dezavantajlar oluşturabileceğini ifade ederek, "Ramazan, zayıflama süreci olarak değerlendirilebiliyor. Daha az tüketmek adına iftarda yenilen ile oruç tutuluyor. Alınması gereken besinler yeterli kadar alınamıyor" dedi.
‘Sahura kalkmadan oruç tutmak vücut için dezavantaj oluşturuyor’Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, sahura kalkmadan oruç tutmanın vücut için dezavantajlar oluşturabileceğini ifade ederek, "Ramazan, zayıflama süreci olarak değerlendirilebiliyor. Daha az tüketmek adına iftarda yenilen ile oruç tutuluyor. Alınması gereken besinler yeterli kadar alınamıyor" dedi.
Uzmanı uyardı: Tatlıyı iftardan 1-2 saat sonra tüketinRamazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Uzmanından ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileriAnkara'da Diyetisyen Serap Güzel, “Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vücudumuz uzun saatler süren açlık ve susuzluk ile mücadele etmeye çalışacak. Vücudun bu düzene alışması için belli başlı kurallara uyulması gerekmektedir. Ramazanda özellikle kaçınmamız gereken yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar, şerbetli tatlılardır. Hazır, paketli gıdaların yağ, şeker ve tuz içeriği yüksektir. Bunların tüketimi sindirim sisteminizi etkileyebileceği gibi genel sağlığınız için de zararlıdır. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları oluşumuna neden olabileceği asla unutulmamalıdır” dedi.
‘Hamilelik sürecinde oruç tutulması, erken doğum gibi riskler oluşturabilir’Ramazan ayının gelmesiyle anne adaylarının merak ettiği konuların başında ‘Hamileyken oruç tutabilir miyim?’ sorusu geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, “Hamilelik sürecinde oruç tutulması kişinin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilecek bir karardır. Ancak oruç tutarak uzun saatler boyunca yaşanacak açlık ve sıvı kaybı doğumsal kusurlar, gelişimsel gerilik, erken doğum gibi birtakım riskleri beraberinde getirebilir” dedi.
Yazın serinleyebilmek için 5 asırlık geleneği sürdürüyorlarKayseri'nin Hacılar ilçesinde Erciyes Dağı eteklerinde yaklaşık 500 yıl öncesine dayanan ve o yıllarda su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan 1200 kuyudan yaklaşık 300’ü, bugün yaz aylarında soğuk su elde etmek için kullanılıyor. Derinliği 7 metreye ulaşan kuyular, kış aylarında tonlarca karla dolduruluyor. Bölgede kar kuyusu bulunan Mahmut Gengeç (65), "Biz her yıl bu kuyuları dolduruyoruz. Yazın da gelene gidene dağıtıyoruz. Yıllardan beri bu kuyuları hep doldurduk. Fakat bir tek geçen sene kar olmadığından dolayı dolduramadık. Bu yıl da Cenabıallah kar verdi. İnşallah tamamen doldurup, yazın gelene gidene dağıtacağız" dedi.
Depremzede çocuklar, 'gönül atkısı' ile ısınıyorAntalya'da Okul Öncesi Öğretmeni Betül Sevincek (38), meslektaşı da olan arkadaşıyla 2 yıl önce depremzede çocuklar için 'Gönül Atkısı' projesini başlattı. 45 ilden 400'e yakın öğretmen ve 5 bin öğrencinin desteği ile büyüyen projeyle binlerce paket, depremzede çocuklara ulaştırıldı. Betül Sevincek, "Başlattığımız hareket, Türkiye genelinde bir gönül projesi oldu. Öğrencilerimiz minik elleriyle kardeşlerine atkı örüyor" dedi.
Uzmanından sağlıklı kilo almak için zeytinyağı ve avokado önerisiSağlıklı kilo almanın yollarını anlatan Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Sağlıklı kilo alımı, kalori miktarını artırmanın ötesinde bir anlayış gerektirir. Kalorinin kaynağı, sağlığınızı korumanız açısından büyük önem taşır. Fast-food gibi işlenmiş gıdalar yerine, doğal ve besleyici gıdaları tercih etmek bu sürecin temel taşıdır. Örneğin, tam tahıllar, sağlıklı yağlar (örneğin zeytinyağı ve avokado), kaliteli protein kaynakları (et, tavuk, balık, yumurta) ve taze sebzeler, sağlıklı kilo alımı için ideal seçimlerdir” dedi.�
Yangınlarda hayat kurtaran müdahale önerileriAltınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, "Yangınlarda solunum zehirlenmeleri ve yanık vakalarına yapılacak doğru ilk müdahaleler hayat kurtarıyor. Yanıklara ve solunum zehirlenmelerine doğru müdahale edilmemesi hayati sonuçlar doğurabilir. Acil durumlarda soğukkanlı davranmak önemli" dedi.
'Dünyanın en acı biberi'ni yeme yarışması; yarışmacılar zorlandı, izleyenler güldüErzurum'un Oltu ilçesinde düzenlenen etkinlikte, dünyanın en acı biberi olarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na giren 'Carolina Reaper'ı internetten sipariş eden gençler, en çok biberi yemek için yarıştı. Biberin acılığını çay, su, yoğurt ve limonla gidermeye çalışan katılımcıların gözlerinden yaş geldi. Yarışma sonunda katılımcılara yaş pasta ikram edildi.
'Dünyanın en acı biberi'ni yeme yarışması; yarışmacılar zorlandı, izleyenler güldüErzurum'un Oltu ilçesinde düzenlenen etkinlikte, dünyanın en acı biberi olarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na giren 'Carolina Reaper'ı internetten sipariş eden gençler, en çok biberi yemek için yarıştı. Biberin acılığını çay, su, yoğurt ve limonla gidermeye çalışan katılımcıların gözlerinden yaş geldi. Yarışma sonunda katılımcılara yaş pasta ikram edildi.
Uzman açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerliModern beslenmede işlenmiş gıdaların yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ekmek ve tarhana gibi ürünlerin sağlık açısından öneminin her geçen gün arttığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, “Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek. Fermente yiyeceklerin probiyotikler açısından zengin olduğu da bilinen bir gerçek. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla elde edilen ürünler, pişirme süreci sırasında probiyotik bakterileri kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından çok değerli hale gelir” dedi.
Yılbaşı sonrasında vücudu rahatlatacak tariflerYeni yıl akşamı yenilen yemekler, tatlılar ve atıştırmalıklar sofraları süslese de ertesi gün şişkinlik, ödem gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttatur, “Keyifli geçen geceden sonra halsizlik ve enerji düşüklüğü gibi problemler yaşanmasının kaçınılmaz olabilecektir” diyerek vücudu rahatlatacak tarifler verdi.
Uzmanından yılbaşı sofrası için sağlıklı beslenme önerileriSağlıklı ve lezzetli yeni yıl tabakları için önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, “Yemekleri yağda kızartarak değil; fırında, ızgarada, suda, buharda pişirebilirsiniz. Her çeşit mayonezsiz ve yağsız salatayı istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Toplam 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, sofraya şarküteri ve kabuklu deniz ürünleri yerine peynir, hindi füme ve taze sebzelerin koyulması daha sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır” dedi.
‘Erken yapılan kahvaltı kalp sağlığını koruyor’Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, güne sağlıklı başlamanın, hayatın temel taşını oluşturduğunu ve sabah 6-8 arasında yapılan erken kahvaltının, enerji vererek kalp sağlığını koruduğunu söyledi. Erken kahvaltının kansere karşı kalkan olduğunu ve yaşam kalitesini artırdığını belirten Göral, doğru zamanda yapılan kahvaltının sağlık açısından önemini anlattı.
‘Yılbaşı gecesini hafif ve enerjik tamamlayın’Sağlıklı bir yılbaşı sofrası hakkında tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Yılbaşı gecesini hafif ve enerjik tamamlayın. Çiğnenmeden veya az çiğnenerek tüketilen et ürünleri midenin sindirim yükünü artırır. Bir tabak planı oluşturulmalı ve tabaktaki besinlerin tüketim süresi uzatılmalıdır. Özel yemeklerde asitli ürünler, meyve suları ve alkol tüketimi de riskli gruptur” dedi.
Yoğurt ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.