Yeşilova'da 8 bin 500 yıllık kemik aletlerİZMİR'in Bornova ilçesindeki Yeşilova kazılarında, 8 bin 500 yıl öncesine ait kemik malzemeden iğneler ve kesici alet olarak kullanılan saplar bulundu. Buluntuların öneminden bahseden Doç. Dr. Zafer Derin, "Bu aletler farklı boyutlarda olabiliyor. Ayrıca günlük yaşam içindeki en doğal maddeyi bile el aletine dönüştürerek, kullandıklarını gösteriyor" dedi.
Yeşilova'da 8 bin 500 yıllık kemik aletlerİzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova kazılarında, 8 bin 500 yıl öncesine ait kemik malzemeden iğneler ve kesici alet olarak kullanılan saplar bulundu. Buluntuların öneminden bahseden Doç. Dr. Zafer Derin, "Bu aletler farklı boyutlarda olabiliyor. Ayrıca günlük yaşam içindeki en doğal maddeyi bile el aletine dönüştürerek, kullandıklarını gösteriyor" dedi.
YeÅŸilova ve Yassıtepe höyüklerinde 8 bin 500 yıl öncesinden eserler bulunduÄ°zmir'in Bornova ilçesinde, ÅŸehrin ilk insanlarının yaÅŸadığı YeÅŸilova ve Yassıtepe höyüklerinde 4 bin ile 8 bin 500 yıl öncesine ait günlük yaÅŸamda kullanılan kemik, piÅŸmiÅŸ toprak ve taÅŸ gibi eserler gün yüzüne çıkarıldı. Kazı BaÅŸkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Bu eserler, Ä°zmir'in 8 bin 500 yıl öncesine dayanan yaÅŸam ve kültür yapısını ortaya koyuyor. Bu alanlarda yapılan çalışmalarda, Ä°zmir'in çok kültürlü ve katmanlı bir yapısının günümüzde de sürdürdüğünü gösteriyor" dedi.
Yeşilova'da 8 bin 200 yıllık kesici aletler bulunduİzmir'in Bornova ilçesindeki kentin ilk yerleşimcilerinin yaşadığı Yeşilova Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, 8 bin 200 yıl öncesine ait taştan yapılmış et kesme, ağaç yontma veya mobilya işlemede kullanılan kesici aletler bulundu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Buranın üretim yeri olduğunu saptamıştık. Sert taşlardan birçok alet yapıyorlar. Nefrit gibi taşları kullanıyorlar. Çok uzaklardan getiriyorlar bu malzemeleri" dedi.
YeÅŸilova HöyüÄŸü'nde 6 bin yıllık tanrıça heykelciÄŸi bulunduÄ°zmir'in Bornova ilçesindeki YeÅŸilova Höyüğü'nde 6 bin yıllık tanrıça heykelciÄŸi bulundu. BaÅŸ ve ayak kısmı kırık olan 9 santimetre boyundaki heykelciÄŸin, yurt dışına kaçırılan diÄŸer bazı eserlerin de Anadolu'ya ait olduÄŸunu ortaya koyması nedeniyle önem taşıdığı belirtildi. Ege Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Ãœyesi ve Kazı BaÅŸkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Yurt dışında özel koleksiyonlarda bulunan Batı Anadolu'ya ait özel eserleri, belki bu heykelcik sayesinde ileriki yıllarda geri alma olanağını bulmuÅŸ oluruz" dedi.