‘Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önceki volkanik patlama bugünkü senaryoyu anlatıyor'Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.
Prof. Dr. Yaşar: Santorini Adası'ndaki volkanın patlaması halinde ciddi kuraklık yaşanacakTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Ege Denizi'ndeki, uzmanların magmatik nedenlerden kaynaklandığına dikkat çektiği deprem fırtınasıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, Santorini Adası'ndaki volkanın patlaması halinde ciddi bir kuraklık yaşanacağını söyledi. Yaşar, kuraklık halinde yer altı sularının öneminin daha da artacağını belirtip, rezervin korunmasını istedi.
‘Volkanik patlamalar tsunami oluşturmaz’Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen depremlerin tektonik mi yoksa volkanik kaynaklı mı olduğunun araştırıldığını belirterek, “Volkanik patlamalar tsunami oluşturmaz. Tektonik depremler tsunami olmasına sebebiyet verebilir” dedi.
Hasan Dağı'nda, volkanik hareketlilik incelenecek Türkiye'nin en genç volkanik dağlarından olan Hasan Dağı'nda, volkanik hareketliliğin olup olmadığının incelenmesi için jeodezik ve fiziksel sensörlerle izleme çalışması başlatıldı. TÜBİTAK destekli projenin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, ''Hasan Dağı'nda milattan önce 6600 yıllında patlama olmuş. Ondan beri olmamış. Ama Dünya Volkanoloji Birliği (IAVCEI), burayı aktif volkan olarak kabul ediyor. Biz de ondan dolayı araştırmayı arzu ettik. Patlama olacak diye bir şey yok elbette ama olup, olmayacağı konusunda birtakım bilimsel verilerle bu işi ortaya koymak lazım'' dedi.
'Tonga'daki volkanik patlamayla küresel soğuma ve kuraklık tehlikesi ortaya çıktı'İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tonga'daki yanardağın patlamasıyla küresel soğuma ve kuraklık tehlikesinin ortaya çıktığını söyledi. Yaşar, "Çok ekstrem soğuklarla karşı karşıya kaldık. 15 Ocak'tan sonra Türkiye'de sıcaklıklar, hissedilir derecede çok düştü. Bu, çok ciddi bir soğumadır. Bunun nedeni Tonga Yanardağı'dır" dedi.