Van Gölü'nün 'allı turnalar'ı flamingolar göç etmedi
Van Gölü'nün 'allı turnalar'ı flamingolar göç etmediVan Gölü Havzası, her yıl İran'ın Urmiye Gölü'nden nisan aylarında gelen binlerce flamingo iklim şartlarının etkisiyle halen Gevaş'ın Göründü mevkisinde konaklıyor. Ekiplerin incelemelerinde, bölgede 180 kadar flamingonun konakladığı tespit edildi. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, flamingoların konakladığı Van'ın, gelecekte potansiyel bir üreme alanına dönüşebileceğini söyledi.
17.01.2024Video
Van Gölü Havzası için kuraklığa karşı önlem çağrısı
Van Gölü Havzası için kuraklığa karşı önlem çağrısıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Mustafa Akkuş, 2018 yılından itibaren Doğu Anadolu Bölgesi'nde yağışların normal seviyelerin altında seyrettiğini belirterek, "Van Gölü Havzası kapalı bir havza ve Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gereken bir yer. Havzanın bütün su girdisi kışın yağan kar ve yağmur yağışlarına bağlı. Geçen seneki verilere baktığımızda Van Gölü’nün kuzey kısmında çok şiddetli kuraklığın yaşandığını görüyoruz. Kurak bir periyoda giriyoruz. Eğer buna yönelik önlemler almazsak halen eski günlerdeki gibi suyu bol bol harcarsak maalesef bizi çok çok daha büyük sorunlar bekliyor” dedi.
15.11.2023Video
Küresel ısınma, 'allı turnalar'ın üreme noktalarını değiştirebilir
Küresel ısınma, 'allı turnalar'ın üreme noktalarını değiştirebilirVan'da çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Erçik Gölü'ne, bahar aylarında gelen ve halk arasında 'allı turna' olarak bilinen flamingolar, havaların soğuması ile tekrar göçe hazırlanıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden (YYÜ) Prof. Dr. Lokman Aslan, "Eğer ileriki günlerde küresel ısınma devam ederse flamingolar, İran'daki Urmiye Gölü'nde üreme yapamazlarsa; kendilerine yeni üreme yeri tespit eder. Van Gölü Havzası'ndaki sulak alanlar bozulmadan kalabilirse ileriki dönemlerde burası, flamingoların üreme noktası da olabilir" dedi.
1.11.2023Video
Van Gölü Havzası'nda yağış miktarı düştü, barajlar kısıntılı sulama sürecine girecek
Van Gölü Havzası'nda yağış miktarı düştü, barajlar kısıntılı sulama sürecine girecekVan Gölü Havzası'nda son yıllarda azalan yağışlar nedeniyle kentte bulunan 4 baraj gölünden 2'si alarm vermeye başladı. DSİ 17’nci Bölge Müdürü Ayhan Şahna, su seviyesi istenilen düzeyde olmayan baraj göllerinin bulunduğu bölgelerde kısıntılı su verileceğini ve çiftçileri de şeker pancarı gibi fazla su isteyen ürünleri yetiştirmemesi konusunda uyardıklarını söyledi.
1.06.2023Foto Galeri
Van Gölü Havzası'ndaki dikkuyrukları, jandarma koruyor
Van Gölü Havzası'ndaki dikkuyrukları, jandarma koruyorVan’da, Erçek Gölü yakınlarındaki sazlıkta yaşayan ve nesli koruma altında olan dikkuyruk kuşlarını, jandarma ekipleri koruyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, havzada daha önce sadece 15-20 çift olan dikkuyruk kuşlarının sayısının, yapılan sıkı koruma sayesinde geçen yıl itibarıyla yaklaşık 50 çifte ulaştığını söyledi.
25.05.2023Video
Prof. Dr. Alaeddinoğlu: Van Gölü havzası küresel iklim değişikliğinden daha çok etkilenecek
Prof. Dr. Alaeddinoğlu: Van Gölü havzası küresel iklim değişikliğinden daha çok etkilenecekSon yıllarda artan buharlaşma ve azalan yağışlarla Van Gölü havzasındaki bazı göletler kurudu, bazılarının debileri düştü. Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü'nün su seviyesinde ise düşüş yaşandı. Küresel iklim değişikliğinin bütün dünyayı etkileyeceğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Van Gölü havzası daha çok etkilenecek. Çünkü kapalı bir havza. Kullanma su ihtiyacını siz dışarıdan temin edemezsiniz" dedi.
15.09.2022Foto Galeri