Son dakika uykusuzluk haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan uykusuzluk gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan uykusuzluk haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 289 uykusuzluk haberi bulunmuştur.
'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'Farklı hastalıkların üşüme hissi oluşturabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, “Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir. Üşüme vücutta yeteri kadar D vitamini bulunmadığında olabilir. Yorgunluk, kemik ve kaslarda güç kaybı, vücut ağrısı, üşüme, uykusuzluk ve yaraların daha geç iyileşmesi görülen semptomlardır” dedi.
‘Enerji içecekleri çocukların hayatını tehlikeye atıyor’Çocukların enerji içeceği tüketimindeki artışına değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, özellikle kalp rahatsızlığı, epilepsi ve diğer kronik sağlık sorunları olan çocuklar için bu içeceklerin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirtti. Enerji içeceklerinin çocukların hayatını tehlikeye attığını söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Enerji içecekleri, son yıllarda özellikle çocuklar ve gençler arasında popülerliği giderek artan ürünler arasında yer alıyor. Yoğun sınav temposu, spor aktiviteleri veya dijital oyunlar sırasında uzun süre uyanık kalma ihtiyacı gibi nedenlerle tercih edilen bu içecekler, masum bir alışkanlık gibi görünse de sağlığı ciddi şekilde tehdit edebiliyor” dedi.
‘Aşırı bitki çayı tüketimi, karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir’Havaların soğumasıyla birlikte bitki çayı tüketiminin arttığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, “Sağlıklı görünen tüm beslenme alışkanlıklarında olduğu gibi bitki çayları tüketiminde de bilinçli davranılmalıdır. Özellikle bitki çayları, doğal diye kontrolsüzce tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketilen ve yanlış seçilen bitki çayları karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir, sindirim sistemini rahatsızlıklarını artırabilmektedir” dedi.
'Azalan gün ışığı, kış depresyonu sebebi'Kış depresyonunun, mevsimsel depresyon olarak da bilinen bir depresyon türü olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Özge Selçukoğlu Kilimci, “Mevsimsel depresyon özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkar, ilkbaharla birlikte belirtileri hafifler. Kış depresyonunun temel nedeni gün ışığının azalmasıdır. Gün ışığı, serotonin üretimini artırarak ruh halini iyileştirir ve uyku düzenini etkileyen melatonin hormonunu dengeler. Azalan gün ışığı ise bu dengeyi bozabilir ve depresyon belirtilerine yol açabilir” dedi.
'Şiddetli baş ağrıları, görme bozukluğu yapabilir'BAŞ ağrılarının türüne göre belirtilerinin de değiştiğini vurgulayan Algoloji Uzmanı Dr. Navid Atarod, “Gerilim tipi baş ağrısı genellikle başın her iki yanında baskı hissi yaratır. Migren zonklayıcı ağrıya, bulantıya ve ışığa karşı hassasiyete neden olabilir. Küme baş ağrıları ise genellikle göz çevresinde şiddetli ağrıyla birlikte göz yaşarması ve kızarıklık yapar. İkincil baş ağrılarında ise şiddetli ve dayanılmaz baş ağrıları ortaya çıkar. Bazen görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, güçsüzlük, bilinç bulanıklığı, ateş ve durmayan bulantı ve kusma bu ağrılara eşlik edebilir” dedi.
‘Gereksiz melatonin, kilo artışına yol açabilir’MELATONİNİN, uygun endikasyonda ve doğru dozda kullanıldığında güvenli olarak kabul edilebileceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu, “Gereksiz şekilde ve yüksek dozda melatonin kullanıldığında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, gece terlemeleri, kilo artışı gibi birçok yan etki ortaya çıkar. Melatonin kullanan kişiler gün içerisinde kendilerini aşırı yorgun, halsiz ya da uyuşuk hissedebilir. Huzursuzluk hissi, ruh halinde değişkenlik ve depresyon dahi görülebilir” dedi.
Bakan Memişoğlu: Çürük elma her yerde var, gereğini yapıyoruzPendik'te Hamsi Festivali'ne katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Yenidoğan Çetesi'ne değinerek "Depremde yeni doğan bebekleri kurtarmak için kuvözleri tutan hemşireleri hatırlayın. Kovid'de gecesini gündüzüne katıp, günlerce evine gitmeyen sağlıkçıları hatırlayın. Birkaç tane kanı bozuk, vicdansızı lütfen bizimkilerle karıştırmayın. O birkaç tane kanı bozuk çürük elmalar her yerde var. Biz de gereğini yapıyoruz" dedi.
‘Menopoz; fiziksel, zihinsel ve sosyal bir süreç olarak görülmeli’Menopozun, kadın yaşamında yeni bir dönüşüm sürecini başlatan en önemli aşamalardan biri olduğunu ve sürecinin fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Kazibe Koyuncu Demir, “Menopozu ‘üreme yeteneğinin kaybedildiği dönem’ olarak görmek yerine, sağlıkla geçirilebilecek bir geçiş evresi olarak değerlendirmek gerekir. Menopoz; fiziksel, zihinsel ve sosyal bir süreç olarak görülmeli. Bu dönemde kadınlar doğru bir şekilde bilgilendirilmeli ve gerektiğinde profesyonel yardım almalıdır” dedi.
Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla ceza aldıMardin'de ev hanımı Günay Bilbay (58), Batman'ın Beşiri ilçesinde yaşamına son veren İpek Er'e (18) cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen uzman çavuş Musa Orhan'a sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada, para cezasına çarptırıldı. Bilbay’a 87 gün karşılığı 1740 TL adli para cezası verildi. Ayrıca vekalet ücreti olan 30 bin TL ile 592,60 TL olan yargılama giderinin de Bilbay’dan alınmasına hükmedildi.
‘Düzenli egzersiz ile menopoz semptomları azaltılabilir’Menopozun, bir kadının adet döngülerinin kalıcı olarak sona erdiği doğal bir biyolojik süreç olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Yaşar Çelik, “Genellikle 45-55 yaşları arasında görülür. Bu dönemde yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretimini azaltır, bu da adet kanamasının durmasına neden olur. Östrojen seviyeleri düşer, bu da kemik yoğunluğunun azalmasına (osteoporoz riski) ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak durma ile menopoz semptomları hafifletebilir” dedi.
“Uykusuzluğu önlemek için kafein tüketimi yatmadan saatler önce sonlandırılmalı”UYKUSUZLUK probleminin sık yaşanan bir durum olduğunun altını çizen Nöroloji Uzmanı Dr. Leyla Polat, “Uyku kalitesini artırmak için haftanın her günü, aynı saatlerde uyumaya çalışılmalıdır. Bunun yanında, kişiyi sakinleştirecek aktiviteler ve meditasyon da uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uyumadan önce besin alımını durdurmak, kafein alımına saatler önce son vermek de uykusuzluğun önüne geçmeyi sağlayabilir. Aynı zamanda gün içerisinde egzersiz yapmak, elektronik eşyaları yatak odasında kullanmamak da önemli tedbirlerdir” dedi.
“Aşırı kahve tüketimi kansızlığı tetikleyebilir”Fazla miktarda kahve tüketiminin sindirim sistemini aşırı uyardığını belirten Diyetisyen Edanur Teksöz, “Aşırı kahve tüketmek, midedeki asit salgısını artırması sonucu rahatsız edici olabilir. Bu yüzden ülserli hastaların kahve tüketmesi önerilmez. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde de uyarıcı etkisi vardır. Fazla tüketildiği zaman kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısı yapabilir. Kansızlık sorunu bulunan kişilerde ise aşırı kahve tüketimi, besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir” dedi.
Dr. Ergül: Ekran bağımlılığı çocuklarda obezite ve depresyon sorunlarına yol açabilirOkulların kapalı olduğu yaz döneminde, çocukların teknolojik cihazlarla ve ekranla ilişkisi de artıyor. Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, “Dijital cihazlar ders çalışmak, ödev hazırlamak, araştırma yapmak için verimli şekilde kullanılabilir. Ancak oyun oynamak ve sosyal medyada gezinmek için kullanmak; ders çalışmanın, aktif oyun oynamanın ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi engelleyebilir."
“Z kuşağı daha hızlı yaşlanıyor”Son yapılan çalışmaların Z kuşağı olarak bilinen genç kuşaktaki kişilerin daha erken yaşlandığını gösterdiğini belirten Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil, “Erken yaşlarda makyaj ve kimyasal kremlerin kullanılmaya başlanması sonucu, cildin daha erken yaşlandığını görebilmekteyiz. Vücudun genç gelişme yaşlarında çok fazla estetik kimyasal ürünü ile karşılaşması da erkenden yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir” dedi.
“Böbrek hastalıkları hipertansiyona yol açabilir”Tansiyon yüksekliği olarak da bilinen hipertansiyon konusunda uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, “Hastaların yüzde 5'inde tansiyon yüksekliğine, ailesel yatkınlığın dışında başka hastalıklar da sebep olabilir. Böbrek hastalıkları, genel olarak böbrek fonksiyonlarının bozulması ya da işlevini tam yerine getirememesi ve böbrekleri besleyen atar damarlarda daralma bu hastalıklar arasındadır” dedi.
'Teleferik kazazedeleri stres ve kaygı bozukluğu yaşayabilir'Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Erdoğan, Antalya'daki teleferik kazasında yaralanan ve mahsur kalanlarda akut stres reaksiyonu ile travma sonrası stres bozukluğu görülebileceğine dikkati çekip, "Travma sonrası stres bozukluğu tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Çünkü kişinin işlevselliğini bozar, kişi sürekli olay anını düşünür, kaygı, gerginlik, terleme yaşar. Kapalı alanlara giremez, arabaya binemez, kapalı odada kalamaz, banyoya giremez" dedi.
'Teleferik kazazedeleri stres ve kaygı bozukluğu yaşayabilir'Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Erdoğan, Antalya'daki teleferik kazasında yaralanan ve mahsur kalanlarda akut stres reaksiyonu ile travma sonrası stres bozukluğu görülebileceğine dikkati çekip, "Travma sonrası stres bozukluğu tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Çünkü kişinin işlevselliğini bozar, kişi sürekli olay anını düşünür, kaygı, gerginlik, terleme yaşar. Kapalı alanlara giremez, arabaya binemez, kapalı odada kalamaz, banyoya giremez" dedi.
‘2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikayet edecek’Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, tıpta en sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alan baş dönmesinin genel nüfusu yüzde 20-30 oranında etkilediğini söyleyerek “2050 yılında 60 yaş üzeri nüfus 2 milyar olacak. 60 yaş üzerindeki popülasyonun yüzde 40’ı baş dönmesinden şikayetçi. Ve bu popülasyona eğer bunu devşirecek olursak yaklaşık 2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikâyet edecek” dedi.
‘2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikayet edecek’Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, tıpta en sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alan baş dönmesinin genel nüfusu yüzde 20-30 oranında etkilediğini söyleyerek “2050 yılında 60 yaş üzeri nüfus 2 milyar olacak. 60 yaş üzerindeki popülasyonun yüzde 40’ı baş dönmesinden şikayetçi. Ve bu popülasyona eğer bunu devşirecek olursak yaklaşık 2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikâyet edecek” dedi.
“Bahar alerjisi, üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilir”Bahar alerjisinin polenlerin havada yoğun olduğu bahar aylarında ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Atam Taşdemir, “Bahar alerjisi burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, gözde sulanma, boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomlar nedeniyle soğuk algınlığı, grip, sinüzit gibi üst solunum yolu ve göz enfeksiyonları ile karıştırılabilir” dedi.
“Uykusuzluk ve stres, vertigoyu tetikleyebilir”Vertigonun, baş dönmesi anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Adin Selçuk, pek çok durumun vertigo atağına yol açabileceğini vurgulayarak “Uykusuzluk ve stres gibi basit nedenlerle vertigo oluşabilmekteyken, nörolojik kökenli ciddi hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilir. Uykusuzluk, stres, baş ağrısı, ileri yaş, yüksek tansiyon ve migren, kişileri bu duruma daha duyarlı hale getirir” dedi.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Zırh’tan Neuralink çipi değerlendirmesiİnsan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kurması amaçlanan; Parkinson, hafıza kaybı, işitme eksikliği, uykusuzluk sorunu, depresyon, anksiyete, görme bozukluğu, felç gibi çeşitli nörolojik sorunların ve omurga yaralanmalarının tedavisinde kullanılması hedeflenen Neuralink çipinin ilk kez bir insanın beynine yerleştirilmesi üzerine Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Astronotlardan alınan örnekler, tedavi yöntemleri için kullanılacakAnkara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 2 astronottan alınan ve alınacak kan, tükürük ve idrar örnekleri üzerinde yapacağı analizlerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkaracak. Proje yöneticisi Prof. Dr. Emel Emregül, araştırma sonuçlarının mevcut astronot hastalıkların tedavisi ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
Astronotlardan alınan örnekler, tedavi yöntemleri için kullanılacakAnkara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 2 astronottan alınan ve alınacak kan, tükürük ve idrar örnekleri üzerinde yapacağı analizlerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkaracak. Proje yöneticisi Prof. Dr. Emel Emregül, araştırma sonuçlarının mevcut astronot hastalıkların tedavisi ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
Uykusuzluk ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.