Üniversitelilerden 'otonom formula aracı'Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) öğrencilerinden oluşan 18 kişilik ekip, 'otonom formula aracı' üretti. 90 kilometreye kadar hız yapabilen araç, TEKNOFEST Akdeniz 2024 kapsamında düzenlenen 'Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması'nda 4'üncü oldu.
Servis kiralayan üniversitelileri darbeden dolmuşçular, 3 ay önce de öğrencilerin midibüsünü durdurmuşTrabzon'un Sürmene ilçesinde kiraladıkları okul servis aracı ilçede hat üzerinde çalışan minibüs şoförleri tarafından durdurulup, darbedilen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencilerinin, 3 ay önce de kiraladıkları midibüsün ilçedeki dolmuşçular tarafından yolunun kesildiği ortaya çıktı. KTÜ Rektörlüğü, 4 şüphelinin gözaltına alındığı, valiliğin de çok yönlü soruşturma başlattığı olaya tepki gösterirken, üniversitelilerin ise özellikle Karadeniz Sahil Yolu’ndan geçen dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiralamak zorunda kaldıkları belirtildi.
Üniversiteliler, yanan ormanları tohumlamak için hava aracı geliştirdiBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBU) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Muhsin Uğur Doğan ve 5 öğrencisi, orman yangınlarında zarar gören bölgelerin yeniden yeşillendirilmesi için, tohumlama yapabilen hava aracı geliştirdi.
Üniversiteliler, hurda araçların parçalarından hibrit araç geliştirdiTürk Hava Kurumu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği öğrencileri, kullanım ömrünü tamamlamış hurda araçların parçalarından; iki farklı güç kaynağı ile hareket edebilen hem yol hem de hafif arazi şartlarına uygun hibrit araç geliştirdi.
Üniversitelilerden sanal gerçeklik eldiveniAnkara'da üniversite öğrencileri, TÜBİTAK'ın desteklediği proje kapsamında sanal gerçeklik eldiveni geliştirdi. Eldiven; eğitim, eğlence, simülasyon ve sağlık gibi alanlarda kullanılabiliyor.
Üniversitelilerden depremzedeler için prefabrik evGümüşhane Üniversitesi'nde öğrenciler ve akademisyenler tarafından yapılan 20 prefabrik ev, Kahramamaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'da depremzede diyaliz hastaları için kullanılmaya başladı.
Üniversiteliler, topluma hizmet dersinde Meriç Nehri kıyısında çöp topladıEdirne'de Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi İspanyol Begona Rodriguez'in kurduğu 'Plastiğe Hayır Platformu'nun etkinliğinde Eğitim Fakültesi öğrencileri, topluma hizmet dersini Meriç Nehri kıyısında atık toplayıp temizlik yaparak işledi. Rodriguez'in, sahiplendiği eşek, katır ve 4 köpeğiyle katıldığı etkinlikte nehir kıyısında 20 çöp poşeti atık toplandı.
Üniversiteliler pandemide ortaya çıkan toplumsal sorunları kitaplaştırdıIğdır Üniversitesi'nde 21 öğrenciden oluşan araştırma grubu, öğretim üyesi Dr. Sait Yıldırım'ın danışmanlığında Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan toplumsal sorunları araştırıp kitap haline getirdi. 'Toplumsal Duyarlılık Çalışmaları' başlıklı kitapta salgın döneminde sağlık çalışanlarının, kadınların ve öğretmenlerin yaşadıklarına dair sorunlara dikkat çekildi.