Son dakika tüberküloz haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tüberküloz gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tüberküloz haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 175 tuberkuloz haberi bulunmuştur.
'Akciğer dokusunda ağrı duyusu olmadığından akciğer kanseri geç anlaşılıyor'AKCİĞER kanserinin geç teşhis edilmesinin ölüm riskini artırdığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Berivan Karatekin, “Akciğer dokusunda ağrı duyusu olmadığından, hastalığın erken evresinde semptom bulunmaması tanıda gecikmelere neden olmaktadır. Bu durum hastaların sağ kalım oranlarını düşürmektedir. Sıklıkla belirtiler geçmeyen öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kilo kaybı ve halsizliktir” dedi.
‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doç. Dr. Aygül Güzel, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) risk faktörleri arasında sigara kullanımının ilk sırada yer aldığını söyledi. KOAH’ta erken tanının hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Güzel, sigara kullanan, öksürük, balgam ve nefes darlığı çekenlerin mutlaka solunum fonksiyonu testine girmelerini tavsiye etti.
Prof. Dr. Ahmet Özbek: Küresel ısınma yeni salgınların kapısını aralıyorKüresel ısınmanın sadece sıcaklıkları artırmakla kalmadığını aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların yayılma hızını da artırarak insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Özbek, “İklim kriziyle mücadele etmezsek, yeni bir pandemiyle karşı karşıya kalabiliriz. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle sıtma, dengue ve batı nil virüsü gibi hastalıklar daha yaygın hale gelebilir. İklim kriziyle artan ultraviyole ışınları, enfeksiyonları daha ölümcül hale getirebilir” diye konuştu.
İstanbul - Prof. Dr. Ahmet Özbek: Küresel ısınma yeni salgınların kapısını aralıyorKüresel ısınmanın sadece sıcaklıkları artırmakla kalmadığını aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların yayılma hızını da artırarak insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Özbek, “İklim kriziyle mücadele etmezsek, yeni bir pandemiyle karşı karşıya kalabiliriz. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle sıtma, dengue ve batı nil virüsü gibi hastalıklar daha yaygın hale gelebilir. İklim kriziyle artan ultraviyole ışınları, enfeksiyonları daha ölümcül hale getirebilir” diye konuştu.
2.12.2024
Türkiye'nin enfeksiyon hastalıkları haritası çıkarılıyorKoç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi önderliğinde Türkiye'nin dört bir yanından 80'e yakın uzman bilim insanı, enfeksiyon hastalıklarındaki mevcut durumun saptanmasını, yapılacak analizlerle yeni hipotezlerin ve hedeflerin belirlenmesini amaçlayan Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Raporu hazırlığı için bir araya geldi.
Emine Erdoğan'dan Nijerya'da kanserle mücadele çağrısıEmine Erdoğan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Afrika Ülkelerinin Kanserle Mücadele Farkındalığının Artırılması ve Destek Programı'nın bugünkü oturumunda onur konuğu olarak katılımcılara hitap etti.
Emine Erdoğan'dan Nijerya'da kanserle mücadele çağrısıEmine Erdoğan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Afrika Ülkelerinin Kanserle Mücadele Farkındalığının Artırılması ve Destek Programı'nın bugünkü oturumunda onur konuğu olarak katılımcılara hitap etti.
'Tüberkülozda tedaviyi yarım bırakan hastalar hem kendini hem başkalarını hasta ediyor'İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden Uzm. Dr. Onur Karaman, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tüberküloz tedavisinin 6 aydan başlayıp 20 aya kadar uzayabildiğini söyleyerek sürenin bazı hastalara uzun geldiğine dikkat çekti. Tedaviyi yarıda bırakan hastaların bulaş oranını artırdığını anlatan Uzm. Dr. Karaman, "Hasta çok ağır olarak geliyor, ilk bir ayın ardından kendini iyi hissetmeye başlıyor. Israrlarımıza rağmen iyileştiğini düşünüp ilaçları bırakıyor. Hem kendini hem başkalarını hasta ediyor. Böylece hastalık yayılıyor. Çaresiz bir dert değil, yeter ki, herkes gerekli önemi göstersin" dedi.
“Tüberküloz konusunda Türkiye, DSÖ hedeflerine ulaşan ülkeler arasında”Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2015’ten 2025’e kadar yıllık yeni Tüberküloz vaka sayısını yüzde 50 oranında düşürme hedefine ulaşamadığını, aksine bazı ülkelerde halen artış görüldüğünü söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, yaşanan pandemi nedeniyle hastalığın teşhis ve dolayısıyla tedavi edilememesinin de bu sonuçlarda etkili olduğunu söyledi. Türkiye’nin tüberküloz konusunda DSÖ hedeflerine ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Salepçi, “2022’de Türkiye'deki insidans 100 binde 14 olarak tespit edilmiş. Ülkemizde doğrudan gözetim altında tedavi (DGT) politikası çok iyi şekilde yürütülüyor. Hasta olan kişiler tespit ediliyor ve onların etrafındakiler da kontrol ediliyor” dedi.
Uzmanı uyardı: HIV virüsü kanser dahil pek çok hastalığa yol açabilirBağışıklık sistemine zarar veren HIV virüsünün, sağlıklı kişilerde beklenmeyen enfeksiyonlara ve bazı kanser türlerine yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Derya Tunç, “AIDS, HIV enfeksiyonunun ilerlemiş ve çeşitli sistemlerdeki ciddi belirtilerinin başlamış şeklidir. HIV virüsü taşıdığı saptanan kişilerin en hızlı şekilde antiretroviral tedaviye (ART) başlaması gerekir” dedi.
‘EBUS yöntemi, akciğer hastalıklarında cerrahiye alternatif oluyor’Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zafer Aktaş, “Akciğer kanseri başta olmak üzere, lenfoma ve tüberküloz gibi ciddi hastalıkların erken teşhisini kolaylaştıran Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) ile hastalıklı bölgeden gerçek zamanlı örnekler alınabiliyor. Bu da hastalığın doğru bir şekilde tanımlanmasına ve tedavi planlamasında büyük bir avantaj sağlıyor. EBUS, cerrahi girişimlere bir alternatif olarak minimal invaziv bir yöntemdir” dedi.
“Öksürük şurupları doktor tavsiyesi dışında ezbere kullanılmamalı”Kış aylarında nezle ve gribe bağlı öksürüklerin daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Mehmet Bayram, “Öksürük şurupları doktor tavsiyesi dışında asla ezbere kullanılmaması gerekir. Balgamlı, enfeksiyona bağlı bir öksürüğe, öksürük kesici şurup vermek balgamın akciğerden atılamamasına ve buna bağlı durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir. Öksürüğün kolay atlatılması için yapılması gerekecek önlemler arasında bol sıvı tüketmek, temiz ferah ortamda kalmak gerekir. Bu durumlarda kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya, ayva yaprağı çayı tüketmek önemlidir” dedi.
Kısırlığın altında yatan nedenlerHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı" dedi.
“AIDS, önlenebilir bir hastalıktır”HIV virüsü ile bulaşan AIDS hastalığının kan, meni ve genital sekresyonlar ile temastan korunarak önlenmesinin mümkün olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Umut Pekok, “Tek eşlilik ve korunmalı cinsel ilişki, HIV bulaşını önler. Ayrıca, uyuşturucu madde kullanımından veya ortak enjektörlerin kullanımından kaçınılması da HIV bulaşı riskini önler. HIV ile enfekte hamilelerin, bebeklerine HIV geçişini önlemek için mutlaka hekim kontrolünde olmaları gerekir” dedi.
‘DDBT, akciğer kanseri ölümlerini yüzde 20 azaltıyor’Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Aydın, Türkiye’de yıllık yeni akciğer kanseri vaka sayısı 30 bin olmasına karşın bu hastalardan ancak yüzde 16’ısının erken evrede saptanıp cerrahiden fayda gördüğünü söyleyerek, “Yüksek riskli akciğer kanseri hastalarında erken teşhis için Düşük Doz Bilgisayarlı Tomografi (DDBT) kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalarda DDBT’nin cerrahi operasyondan fayda görmesi olası akciğer kanserinin erken tanısına olanak sağladığı ve kansere bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azalttığı gösterilmiştir” dedi.
“Kadınlarda 37 yaş sonrası yumurtaların yüzde 90’ı tükeniyor”Kadınların çocuk sahibi olmasında zorluk yaşamasına neden olan en önemli faktörün yaş durumu olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, “Kadınların doğurganlığı 35 yaşından itibaren büyük ölçüde azalır. 37 yaşından itibaren yumurtaların yüzde 90’ı tükenir. 30 yaşın altındaki kadınların her ay gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir. 40 yaşındaki kadınların şansı ise yaklaşık yüzde 5’e düşer” dedi.
Prof. Dr. Yavuz: "Bazı enfeksiyonlarda antibiyotik öncesi çağları yaşıyoruz"Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, artan antibiyotik direncinin artık kırmızı alarm verdiğini söyleyerek gereksiz yere ve yaygın bir şekilde antibiyotik kullanımının dirençli mikropların daha da güçlenmesine neden olduğunu kaydetti. Yavuz, "Dolayısıyla hastalar antibiyotik öncesi çağlardaki gibi birtakım bakteriyle enfeksiyonlardan, basit bakteriyel enfeksiyon bile olsa hayatını kaybedebiliyor. Direnç oranları açısından baktığımız zaman Yunanistan ile yarışıyoruz. Bazen de şampiyonuz maalesef. Şunun örneğini çok rahatlıkla verebilirim, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarında ağızdan verilecek şekilde ilaç yazamıyoruz artık. Basit bir enfeksiyonda dahi hastayı hastaneye yatırarak, çok daha geniş spektrumlu antibiyotiklerle tedavi etmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Yavuz: "Bazı enfeksiyonlarda antibiyotik öncesi çağları yaşıyoruz"Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, artan antibiyotik direncinin artık kırmızı alarm verdiğini söyleyerek gereksiz yere ve yaygın bir şekilde antibiyotik kullanımının dirençli mikropların daha da güçlenmesine neden olduğunu kaydetti. Yavuz, "Dolayısıyla hastalar antibiyotik öncesi çağlardaki gibi birtakım bakteriyle enfeksiyonlardan, basit bakteriyel enfeksiyon bile olsa hayatını kaybedebiliyor. Direnç oranları açısından baktığımız zaman Yunanistan ile yarışıyoruz. Bazen de şampiyonuz maalesef. Şunun örneğini çok rahatlıkla verebilirim, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarında ağızdan verilecek şekilde ilaç yazamıyoruz artık. Basit bir enfeksiyonda dahi hastayı hastaneye yatırarak, çok daha geniş spektrumlu antibiyotiklerle tedavi etmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.
İl Tarım Ve Orman Müdürü Karaca'dan kurban kesenlere uyarıİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Etlerini götürüp kasaplarda kıyma, parçalama suretiyle işlem yapacaklar. Bunları da yine bakanlığımızdan onaylı kasaplarda ve ya bakanlıktan onaylı işletmelerde yapmaları lazım. Terzide, tekel bayiinde, kıyma çekilir ibaresi olan merdiven altı yerlerde kesinlikle yaptırmamalarını istiyoruz. Eğer buralarda yaptıkları bulaştan sonra gerekli şartları sağlamadan yapılan işlem güvensiz gıda, enfeksiyon olarak kendilerine döner" dedi.
İl Tarım Ve Orman Müdürü Karaca'dan kurban kesenlere uyarıİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Etlerini götürüp kasaplarda kıyma, parçalama suretiyle işlem yapacaklar. Bunları da yine bakanlığımızdan onaylı kasaplarda ve ya bakanlıktan onaylı işletmelerde yapmaları lazım. Terzide, tekel bayiinde, kıyma çekilir ibaresi olan merdiven altı yerlerde kesinlikle yaptırmamalarını istiyoruz. Eğer buralarda yaptıkları bulaştan sonra gerekli şartları sağlamadan yapılan işlem güvensiz gıda, enfeksiyon olarak kendilerine döner" dedi.
Kurban kesiminde 'salgın hastalık' uyarısıSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlarından Veteriner Hekim Mesut Seçer, kurban kesilirken hayvanın iç organlarının ortada bırakılmasının salgın hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Seçer, "İç organların kısa sürede çıkarılması gerekir. Bunların kistli ya da zoonoz hastalıklar taşıyıp taşımadığına dikkat etmek gerek. Kırım kongo, şarbon, brusella gibi hastalıklara karşı bunların derin çukurlara gömülmesi gerekir" dedi.
Kurban kesiminde 'salgın hastalık' uyarısıSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlarından Veteriner Hekim Mesut Seçer, kurban kesilirken hayvanın iç organlarının ortada bırakılmasının salgın hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Seçer, "İç organların kısa sürede çıkarılması gerekir. Bunların kistli ya da zoonoz hastalıklar taşıyıp taşımadığına dikkat etmek gerek. Kırım kongo, şarbon, brusella gibi hastalıklara karşı bunların derin çukurlara gömülmesi gerekir" dedi.
Seçim 2023 - KocaeliKocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
Dr. Sağıroğlu: Tüberküloz tedavisi almış hastaların yüzde 18’inde ilaca dirençli verem görülüyorPandemi döneminde diğer birçok hastalıkta olduğu gibi tüberküloz tanı ve tedavisinde de gecikmeler yaşandığını belirten Öğr. Üyesi Dr. Pınar Sağıroğlu, hastalığın tanı ve tedavisinde bir başka sorunun da antibiyotik direnci olduğunu söyledi. Öğr. Üyesi Dr. Pınar Sağıroğlu, “Dünya genelinde yeni tüberküloz olgularının yüzde 3,5’inde ve önceden tüberküloz tedavisi almış hastaların yüzde 18’inde ilaca dirençli tüberküloz görülmektedir. Bu vakaların birçoğu maalesef tespit edilemiyor ya da yeterli ve doğru tedaviyi alamıyor” dedi.
Prof. Dr. Süleymanoğlu: Çocuklara ulusal aşı takvimi haricindeki ek aşılar uygulanmalı Aşıların korunabilir hastalıklara karşı çocuğun bağışıklık sistemini çalıştırarak, güvenilir ve etkili bir savunma oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, aşı haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Süleymanoğlu, ‘’Çocukların eksik aşısı olmamalı. Çocukluk çağı aşıları Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen hastalıklara karşı rutin olarak uygulanıyor” dedi. Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, ulusal aşı takviminde bulunmayan ancak yapılması önerilen ek aşılarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Tüberküloz ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.