Son dakika susuzluk haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan susuzluk gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan susuzluk haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 305 susuzluk haberi bulunmuştur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP, millilik ve yerlilikten giderek daha fazla uzaklaşıyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Rusya- Ukrayna Savaşı'ndan Filistin'de yaşanan trajediye kadar bölgesindeki tüm çatışmalarda dünyanın takdirini kazanan tutumlar geliştiriyor. Karşısına yine CHP çıkıyor. Türkiye Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar geniş bir alanda kazan- kazan esasına dayalı açılımlara girişiyor. Karşısına yine CHP çıkıyor. Uluslararası hemen her konuda kendi ülkesi yerine başkalarının safında yer almayı alışkanlık haline getiren CHP, millilik ve yerlilikten giderek daha fazla uzaklaşıyor" dedi.
'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'Farklı hastalıkların üşüme hissi oluşturabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, “Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir. Üşüme vücutta yeteri kadar D vitamini bulunmadığında olabilir. Yorgunluk, kemik ve kaslarda güç kaybı, vücut ağrısı, üşüme, uykusuzluk ve yaraların daha geç iyileşmesi görülen semptomlardır” dedi.
‘Yaşlılıkta beynin susuz hissetme mekanizması yavaşlıyor’Yaşlılıkta su tüketiminin azalmasının ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Mehtap Kaçar, “Yapılan çalışmalara göre yaşlı bireylerin yaklaşık yüzde 40’ı kronik susuzluk ve yol açtığı sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Vücut susuz kalınca beyin susuzluk sinyali gönderir ve su içme ihtiyacı doğar. Ancak yaşlanma ile birlikte sinir sisteminin bu işlevi de zayıflıyor ve yaşlılar susadıklarını hissettiklerinde, büyük ihtimalle zaten uzun bir süredir susuz kalmış oluyorlar” dedi.
'Şiddetli baş ağrıları, görme bozukluğu yapabilir'BAŞ ağrılarının türüne göre belirtilerinin de değiştiğini vurgulayan Algoloji Uzmanı Dr. Navid Atarod, “Gerilim tipi baş ağrısı genellikle başın her iki yanında baskı hissi yaratır. Migren zonklayıcı ağrıya, bulantıya ve ışığa karşı hassasiyete neden olabilir. Küme baş ağrıları ise genellikle göz çevresinde şiddetli ağrıyla birlikte göz yaşarması ve kızarıklık yapar. İkincil baş ağrılarında ise şiddetli ve dayanılmaz baş ağrıları ortaya çıkar. Bazen görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, güçsüzlük, bilinç bulanıklığı, ateş ve durmayan bulantı ve kusma bu ağrılara eşlik edebilir” dedi.
Köyde içme suyu sorunu çözülünce kadınlar hatıra ormanı kurduKars'ın Akyaka ilçesine bağlı Kayaköprü köyünde içme suyu sorununun çözülmesinin ardından kadınlar hatıra ormanı kurdu. Muhtar Ersoy Ekinci'nin eşi Ayşe Ekinci'nin öncülüğünde kadınlar hatıra ormanında 300 fidanı toprakla buluşturdu.
Ordu'nun yüksek kesimlerine kar yağdıOrdu’da dünden beri etkili olan kar yağışıyla birlikte yüksek kesimlerdeki Aybastı, Kabadüz ve Akkuş ilçelerinde kar kalınlığı yer yer 50 santime ulaştı.
‘Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir’Son günlerde yeniden gündeme gelen atom serum uygulamalarının bilinçsizce kullanımı hayati risklere yol açabildiğini ve hastalıkları bir günde iyileştirmenin veya bir serum uygulamasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmenin tıpta yeri olmadığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Erdal Dilekçi, “Kontrolsüzce uygulanan serumlar alerjik reaksiyonlar, organ yetmezlikleri ve hatta ölümlere dahi neden olabilmektedir. Kontrolsüzce vitamin serum almak hayati risklere yol açabilir. Mulvitaminlerin herkese uygulanabilir olduğunu düşünmek yanlıştır. Atom serum başta olmak üzere tüm serum uygulamaları öncesi hastalar hekim tarafından kalp, böbrek ve karaciğer fonksiyonları açısından detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve kişiye özel bir tedavi uygulanmalıdır” dedi.
Bakan Göktaş: Koruyucu aile hizmetlerimizi ülkede yaygınlaştırmaya kararlıyızAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF iş birliğinde gerçekleştirilen, ‘Bir Denizyıldızı Hikayesi: Gönül Elçilerine Küresel Davet’ başlıklı üst düzeyli etkinliğe katıldı. Burada konuşma yapan Göktaş, “Koruyucu ailelerimizdeki çocuk sayısı 2002 yılında 515 iken, Haziran 2024 itibarıyla bu sayı 20 kat artarak 10 bin 268'e ulaşmıştır. Türkiye olarak koruyucu aile hizmetlerimizi ülke genelinde yaygınlaştırmaya, güçlendirmeye ve tanıtmaya kararlıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgemizin felakete sürüklenmemesi için İsrail üzerindeki baskıların artırılması gerekiyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne yapacağı yolculuk öncesinde basın açıklamasında bulundu. Atatürk Havalimanı'nda bulunan Devlet Konukevi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizin büyük bir felakete sürüklenmemesi için İsrail üzerindeki baskıların daha da artırılması gerekiyor. Lübnan'da düzenlenen saldırı, milli teknolojilerin sadece savunma sanayi alanında değil, çok daha geniş bir çerçevede ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin de normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır'la istişarelerimizi güçlendirme noktasında kararlıyızCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Mısır ile ticaret hacmini gelecek 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefine doğru kararlı bir şekilde ilerlediklerini belirterek, "Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere sahip olduğumuz Mısır ile istişarelerimizi güçlendirme noktasında kararlıyız. İnşallah bundan sonra daha yakın iş birliği içinde olacağız. 'Kazan kazan' anlayışıyla çok boyutlu münasebetlerimizi ileriye taşıyacağız" dedi.
Bakan Kurum: Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki kreş ve yuva noktasında toplu yavru ölümüne rastlanmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Anadolu'nun en nazlı misafirleri bize emanet. Flamingo yavrularına gözümüz gibi baktık. Bu yıl 4 bin 300 misafirimizi uğurluyoruz" dedi.
“Sıcak havalar bireyin ruh halini olumsuz etkileyebilir”Sıcak havaların bireyde fiziksel rahatsızlıkların dışında sinir ve strese de neden olabileceğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Bektaş, “Sıcak havanın ve yüksek nem oranının uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi, vücudun fizyolojik süreçlerini etkileyerek rahatsızlık hissine yol açar. Ayrıca bireyde sinir ve strese de neden olabilir” dedi.
"Bayram ikramlarınızın yanına bir bardak su ekleyin"Özellikle son yıllarda bayramların sıcak havalara denk gelişi ile ağır yemekler, tatlı tüketimleri, gün yoğunluğu derken su tüketimi ihmal ediliyor. Ancak yeterli su tüketiminin özellikle sıcak havalarda genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş Sefer, ortalama olarak erişkin bir bireyin sıcak havalarda günde en az 2-3 litre su içmesi gerektiğini söyledi. Özellikle uzun bayram tatili boyunca su içmeyi unutmamak gerektiğinin altını çizen Dyt. Sefer, su tüketimini artırmak için bayram ikramlarının yanında bir bardak su için diyerek önerilerde bulundu.
Prof. Dr. Özdemir: Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorları görebilirizSıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığı Haziran ayında, önümüzdeki günlerde, İstanbul'un bazı bölgelerinde hissedilen sıcaklığın 40 derecelerin üzerine çıkması öngörülüyor. Sıcaklık rekorlarını kırılabileceğini söyleyen Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Güven Özdemir, "Şu anda İstanbul'da 30-32 derecelik bir sıcaklık var şu anda ama 40 gibi hissediliyor" dedi. Yeni sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini söyleyen Güven, "Geçen sene İstanbul'da 40-41 derecelerde rekor kırıldı. Bu rekor galiba yenilenecek gibi geliyor." diye konuştu.
Prof. Dr. Özdemir: Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorları görebilirizSıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığı Haziran ayında, önümüzdeki günlerde, İstanbul'un bazı bölgelerinde hissedilen sıcaklığın 40 derecelerin üzerine çıkması öngörülüyor. Sıcaklık rekorlarını kırılabileceğini söyleyen Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Güven Özdemir, "Şu anda İstanbul'da 30-32 derecelik bir sıcaklık var şu anda ama 40 gibi hissediliyor" dedi. Yeni sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini söyleyen Güven, "Geçen sene İstanbul'da 40-41 derecelerde rekor kırıldı. Bu rekor galiba yenilenecek gibi geliyor." diye konuştu.
Abhazlar, sürgünün 160'ıncı yılında atalarını andıKocaeli’nin Kandıra ilçesi Babalı sahilinde Abhazlar, 160 yıl önce Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilen ve büyük çoğunluğunun açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiği atalarını andı. Programda konuşan Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Levent Belin, "Bizim yaşadığımız acı gerçekten son derece büyük. Etkisi yeryüzü dönmeye devam ettikçe azalmayacak, eksilmeyecek. Tanrı, hiçbir halka bizim yaşadıklarımızı yaşatmasın" dedi.
“Artan sıcaklıklar, rüzgar ve klima migren ataklarını tetikleyebilir”Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların iş ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Migren ataklarına neyin sebep olduğunu anlamak da hastalar için zorluk oluşturabiliyor. Mevsim geçişleri, klima ve hava sıcaklıklarının migren ataklarını tetikleyebildiğini ifade eden Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, migren ataklarını engellemek için neler yapılabileceği hakkında bilgi verdi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yıl dönümünde şehitler anıldıÇanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yıl dönümünde şehitler ve hayatını kaybeden yabancı askerler, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenle anıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, "Çanakkale Muharebeleri, 600 yıla aşkın bir süredir yaşamış ve ömrünü tamamlamış Osmanlı İmparatorluğu'nun son büyük destanıdır. Yine Çanakkale Muhabereleri, Türk milletinin yeni bir direniş, bir filizlenmeyle milli mücadeleye oradan da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna uzanan taze başlangıcının da ilk büyük destanıdır" dedi.
Doç. Dr. Özçelik: Tuzlu deniz suyunun kullanılabilmesi yüksek maliyet gerektiriyorMuğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'da kenti besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 17, Geyik Barajı'nda ise yüzde 58'de kaldı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci'nin açıklamaları sonrası deniz suyunun arıtılarak Mumcular Barajı'na verilmesinin gündeme geldiğini belirten Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Tuzlu deniz suyunun kullanılabilmesi için 3 önemli faktörden söz edebiliriz. Bunlardan birincisi maliyet ve arıtma çok yüksek bir maliyetle meydana gelebiliyor. İkincisi atıkların düzgün ve çevreye zarar vermeden bertarafı. 3'üncü olarak arıtılmış suyun gerekli mineralizasyon seviyesine eriştirerek insan sağlığı açısından tehdit olmayacak bir değere eriştirilmesi. Tüm bu süreçler yüksek maliyet gerektiriyor” dedi.
Prof. Dr. Arık: Yüzey yarıkları kuraklığın en bariz göstergelerindenKonya Havzası'ndaki yer altı sularının çekilip toprağın göçmesiyle oluşan obrukların yanı sıra ovada yüzey yarıkları da görüldü. Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fetullah Arık, "Yüzey yarıkları kilometrelerce uzunlukta, 5-10 metre genişlikte, 5-10 metre derinlikte de olabiliyor ve tehlike arz ediyor. Birçok yerde obrukla da karıştırılıyor. Aslında bu yüzey yarıkları, bir bakıma obruğun da habercisi gibi. Çünkü kuraklığın en bariz göstergelerinden birisi" dedi.
Prof. Dr. Arık: Yüzey yarıkları kuraklığın en bariz göstergelerindenKonya Havzası'ndaki yer altı sularının çekilip toprağın göçmesiyle oluşan obrukların yanı sıra ovada yüzey yarıkları da görüldü. Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fetullah Arık, "Yüzey yarıkları kilometrelerce uzunlukta, 5-10 metre genişlikte, 5-10 metre derinlikte de olabiliyor ve tehlike arz ediyor. Birçok yerde obrukla da karıştırılıyor. Aslında bu yüzey yarıkları, bir bakıma obruğun da habercisi gibi. Çünkü kuraklığın en bariz göstergelerinden birisi" dedi.
İnsani yardım kuruluşlarından ABD Başkanı Biden’a ortak mektupABD merkezli insani yardım kuruluşları, ABD Başkanı Joe Biden’a ortak mektup yayımladı. Anera, Care USA, Humanity & Inclusion, MedGlobal, Project Hope ve Save the Children kuruluşlarının yer aldığı mektupta, İsrail’e silah satışının durdurulması, öldürülen insani yardım çalışanları için bağımsız soruşturma çağrısı yapılması ve acil ve kalıcı ateşkes çağrısı yapılması talebinde bulunuldu.
Uzmanından Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesiRamazan boyunca vücudun iki öğünlük beslenme düzenine alıştığını bu nedenle bir anda çok fazla öğün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik uzmanı Ecenur Özkul Erdoğan, “Özellikle sahurda 30 gün boyunca uyanıldığı için alışkanlık oluyor ve muhtemelen bireyler bundan sonraki 10 gün boyunca sahur saatlerinde aç uyanabilir. Bu durumda mümkün olduğunca yataktan çıkmadan 1 bardak su içip geri uykuya geçmek en doğrusu olur. Bu dönemde yavaş yavaş kademeli bir beslenme programına geçilmeli” dedi.
Susuzluk ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.