Son dakika su sıkıntısı haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan su sıkıntısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan su sıkıntısı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.440 su sikintisi haberi bulunmuştur.
Ä°kinci el araçlarda 'satış bedeli' uyarısıİkinci el araç satışını daha güvenli hale getirmek amacıyla uygulanan 'güvenli ödeme sistemi' 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale geliyor. Ä°stanbul Motorlu Araç Satıcıları DerneÄŸi BaÅŸkanı Hayrettin Ertemel "DoÄŸru kullanan tüketicilerin alışveriÅŸlerinde dolandırılma riskleri ortadan kalkacak" derken, Avukat Ä°brahim Güllü "Tüketicilere uyarılarda bulunmak istiyoruz. Bazen satış bedeli gerçek rakamların dışında gösterilebiliyor. ÖrneÄŸin 700 bin liralık bir araç satışta 400-500 bin lira olarak gösterilebiliyor. EÄŸer o araçta herhangi bir arıza söz konusu olduÄŸunda ve tüketici hakkını aramak istediÄŸi zaman bu sefer karşısına noterdeki kesilen satış beyanı çıkmış olacak. Bu da tüketicinin maÄŸduriyetine neden olabilecek. Bizim tavsiyemiz satış rakamları neyse onu beyan edin" dedi.
Kuraklığın etkilediÄŸi Edirne'de çeltikte 'verim kaybı' endiÅŸesiEdirne Ziraat Odası BaÅŸkanı Hüseyin Arabacı, aşırı sıcaklarla yağışsız geçen yaz aylarında kuruma noktasına gelen Tunca ve Meriç Nehri'nden sulanan çeltiklerde az da olsa verim kaybı yaÅŸanacağını söyledi. Bölgede dönüşümlü sulamayla kaybın önüne geçilmeye çalışıldığını belirten Arabacı, "Bunun neticesinde tabii ki zarar görecek alanlar var. Bir kısım alanlarda verim kaybı olacak mıdır? Tabii ki olacaktır ama sonuç itibarıyla hasat dönemine kadar bu süreci yürüttük" dedi.
'Tarımsal sulamada yapay zeka yüzde 80 tasarruf saÄŸlıyor'Ä°zmir Ege Ãœniversitesi (EÃœ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Åžerafettin Aşık, tarımsal sulamada yapay zeka yöntemlerinin kullanımı ile devasa bir tasarrufun saÄŸladığını belirterek, yaptıkları proje çalışmasında, bu yöntemle sulamada yüzde 80 tasarruf saÄŸlandığını dile getirdi.
Tuz Gölü, 5 bin yavru flamingoya ev sahipliÄŸi yapıyorTürkiye'nin ikinci büyük gölü ve 'flamingo cenneti' olarak bilinen Tuz Gölü, kuluçkadan çıkan 5 bin yavruya ev sahipliÄŸi yapıyor. DoÄŸaya KuÅŸ Bakışı ve Ekoloji DerneÄŸi BaÅŸkanı Fahri Tunç, "Bu yıl yaptığımız flamingo sayımlarında, yavru sayısı geçmiÅŸ yıllara göre biraz düşük. Bu dönemde 5 bin yavrumuz, söz konusu ve ÅŸu anda yavrularımız kreÅŸ denilen alanında beslenmelerini sürdürüyorlar" dedi.
Bodrum'da 9 günlük tatilde 1 aylık su tükendiMuÄŸla'nın Bodrum ilçesinde, 9 günlük Kurban Bayramı tatili döneminde, ilçeyi besleyen barajlardan biri olan ve yüzde 49,5 doluluÄŸa sahip Geyik Barajı yüzde 45,7'ye geriledi. Mumcular Barajı'nda ise kente ve tarımsal sulamaya su akışı saÄŸlanmadığından doluluk oranı yüzde 16'larda sabit kaldı. MuÄŸla Sıtkı Koçman Ãœniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Kurban Bayramı boyunca Bodrum'un nüfusu 250 binden 1 milyonun üzerine çıktı. Bu ise su tüketiminin 4 katı artması demektir. Yarımada genelinde patlaklar ve su kesintileri devam ettiÄŸi için bayram boyunca toplam 1 aylık suyumuz tükendi" diye konuÅŸtu.
Prof. Dr. ÅžimÅŸek: 1997'de 15 metre derinlikte ulaÅŸtığımız yer altı suyuna bugün 40 metrede ulaşıyoruzÄ°zmir Dokuz Eylül Ãœniversitesi'nden (DEÃœ) Hidrojeoloji (yer altı suyu) Uzmanı Prof. Dr. Celalettin ÅžimÅŸek, Ege Bölgesi'ndeki yer altı sularının seviyesinde yıllık 0,6 metrelik düşüş gözlendiÄŸini belirtip, "1997 yılında 15-20 metre derinlikte ulaÅŸtığımız yer altı suyuna bugün 40 metrede ulaşıyoruz. Her yıl Menderes'te yıllık 0,6 metre, Gediz'de 0,5 metre gibi düşümler var. Dolayısıyla bu düşüşü durdurmamız gerekiyor. Aksi takdirde sınırsız olduÄŸunu düşündüğümüz yer altı suyunda sıkıntı yaÅŸanır" dedi.
Bakan Yumaklı: 2050'de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyacımız olacakTarım ve Orman Bakanı Ä°brahim Yumaklı, "2030’da ülkemizde su kaynakları yüzde 20 oranında azalırken, nüfusumuzun yüzde 10 oranında artması bekleniyor. 2050’de artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacını karşılamak için yüzde 65-70 daha fazla gıdaya, bu gıdayı üretmek için de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyacımız olacak" dedi.
Mansur YavaÅŸ: Bütün banka hesaplarım incelemeye açıkAnkara BüyükÅŸehir Belediyesi (ABB) BaÅŸkanı Mansur YavaÅŸ, "1999 yılında Beypazarı'nda ilk belediye baÅŸkanlığı yaptığımdan bugüne kadar bütün banka hesaplarım incelemeye açıktır. Hiç kimseden sakladığım hiçbir ÅŸeyim yoktur. Kamu yöneticileri böyle olmalıdır. Göreve baÅŸladığıyla bıraktığı zamanki mal varlığını açıklamalıdır. Bu sadece Mansur YavaÅŸ için deÄŸil, Türkiye'deki görev yapan bütün belediye baÅŸkanlarını kapsar" dedi.
Rize'de, yaz nüfus yoÄŸunluÄŸu ile su kaynakları üzerindeki baskı artıyorTürkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize'de, küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı yağış rejimindeki deÄŸiÅŸiklikler ve yaz aylarında nüfus yoÄŸunluÄŸuyla birlikte artan su tüketimi, kentte hissedilir kuraklığa neden oluyor. Recep Tayyip ErdoÄŸan Ãœniversitesi (RTEÃœ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Ekoloji ve Ekosistem Uzmanı Prof. Dr. Turan Yüksek, eko sistem üzerindeki depolama alanlarının nüfus göz önüne alınarak yapılması gerektiÄŸini belirterek, "Rize'ye her yıl 1 milyonun üzerinde ziyaretçi geliyor. Bunların da nüfusa dahil edilip su kaynaklarının depolama ve tüketiminin bu esaslar dikkat alınarak yapılması gerekiyor. Rize'nin mevcut suyu depolama rezervuarları yerleÅŸik nüfusa göre yapılmış. Dolayısıyla mevsimsel olarak gelen nüfusla su kaynakları üzerindeki baskı artıyor" diye konuÅŸtu.
Edirne'de içme suyu sıkıntısıEdirne'de, çeÅŸmelerden kirli su akması ve bazı bölgelere su verilememesi üzerine, Belediye BaÅŸkanı Recep Gürkan, kentin içme suyunun saÄŸlandığı Kayalıköy Barajı'nda sabotaj yapıldığını iddia etti. Gürkan, kentin yüzde 10'una su verilemediÄŸini belirtirken, susuz kalan kiÅŸiler, çeÅŸmelerin başında ellerinde bidonlarla kuyruk oluÅŸturdu.
Prof. Dr. Kurnaz: Yağışlar uzun süre gitmeli ki rahat nefes alalımÄ°stanbul'da etkili olan yağışların barajlara etkisini deÄŸerlendiren Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Son iki günde yaÄŸan yaÄŸmur çok iyiydi. Bu yaÄŸmurun yaklaşık 10-15 gün daha bu ÅŸekilde yaÄŸması lazım ki 'Aman tedbirli olalım', 'Aman barajlarda su bitiyor' demeyelim. Yağışların böyle uzun süre gitmesi gerekiyor ki rahat nefes alalım. Onun için herkesin Ä°stanbul'da tedbirli olması hatta eÄŸer mümkünse pek çok alanda kısıntılara gidilmesi gerekiyor. Bu yağışlar olmayacak olursa Ä°stanbul barajları dibinde demektir. Åžu anda Avrupa tarafındaki barajlara baktığımız zaman hepsi yüzde 3, yüzde 5 civarında. Bu oranlarda o barajlardan su çekilemez demektir" dedi.
Prof. Dr. Kurnaz: Yağışlar uzun süre gitmeli ki rahat nefes alalımÄ°stanbul'da etkili olan yağışların barajlara etkisini deÄŸerlendiren Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Son iki günde yaÄŸan yaÄŸmur çok iyiydi. Bu yaÄŸmurun yaklaşık 10-15 gün daha bu ÅŸekilde yaÄŸması lazım ki 'Aman tedbirli olalım', 'Aman barajlarda su bitiyor' demeyelim. Yağışların böyle uzun süre gitmesi gerekiyor ki rahat nefes alalım. Onun için herkesin Ä°stanbul'da tedbirli olması hatta eÄŸer mümkünse pek çok alanda kısıntılara gidilmesi gerekiyor. Bu yağışlar olmayacak olursa Ä°stanbul barajları dibinde demektir. Åžu anda Avrupa tarafındaki barajlara baktığımız zaman hepsi yüzde 3, yüzde 5 civarında. Bu oranlarda o barajlardan su çekilemez demektir" dedi.
Meteoroloji Uzmanı Adil Tek: Elimizde hiç su kalmazsa, tasarruf yapacak su da kalmazÄ°stanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılayan barajların su seviyesi yüzde 17 seviyesine geriledi. GeçtiÄŸimiz haftaki yağışlar da barajlardaki su seviyesini yükseltmedi. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı BaÅŸkanı Adil Tek, önümüzdeki dönemde Ä°stanbul'da yağışlı havanın oluÅŸacağını ancak, barajların doluluk oranına çok etkisi olmayacağını söyledi. Tek, "Ä°stanbul için özellikle su tasarrufunun ivedi bir ÅŸekilde uygulanması gerekiyor. Hatta bunun en önemli uygulama metodu da zaten su kesintilerinin olması. EÄŸer elimizde hiç su kalmazsa, tasarruf yapacak su da kalmaz. Topluma bu suyu tasarruflu kullanma bilincinin aynı deprem korkusunda olduÄŸu gibi enjekte edilmesi gerekiyor" dedi.Â
Meteoroloji Uzmanı Adil Tek: Elimizde hiç su kalmazsa, tasarruf yapacak su da kalmazÄ°stanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılayan barajların su seviyesi yüzde 17 seviyesine geriledi. GeçtiÄŸimiz haftaki yağışlar da barajlardaki su seviyesini yükseltmedi. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı BaÅŸkanı Adil Tek, önümüzdeki dönemde Ä°stanbul'da yağışlı havanın oluÅŸacağını ancak, barajların doluluk oranına çok etkisi olmayacağını söyledi. Tek, "Ä°stanbul için özellikle su tasarrufunun ivedi bir ÅŸekilde uygulanması gerekiyor. Hatta bunun en önemli uygulama metodu da zaten su kesintilerinin olması. EÄŸer elimizde hiç su kalmazsa, tasarruf yapacak su da kalmaz. Topluma bu suyu tasarruflu kullanma bilincinin aynı deprem korkusunda olduÄŸu gibi enjekte edilmesi gerekiyor" dedi.
Bakanlıktan yerel yönetimlere 'su tasarrufu' genelgesiÇevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı'nca yerel yönetimlere yeÅŸil alanlarda aşırı su tüketiminin önüne geçilmesi için gönderilen genelgede, "Gündüz saatlerinde sulamanın yapılmaması, bu alanlarda mümkün mertebe 19.00-21.00 ile 05.00-07.00 saatleri arasında sulama yapılması daha verimli olacaktır" denildi.
Bakan Yardımcısı Ä°nan: Dijital tarıma geçiÅŸ hikayemiz ile sanayileÅŸme hikayemiz paralel hareket edecekSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba Ä°nan, "Akıllı tarıma, dijital tarıma geçiÅŸ hikayemiz ile sanayileÅŸme hikayemiz önümüzdeki dönemde paralel hareket edecek. Bu noktayı yönetirken, Sanayi Bakanlığı olarak 'Milli Teknoloji Hamlesi'yle de paralel olarak hem startupları hem yeni teknolojileri destekliyoruz ve bundan sonra desteklemeye devam edeceÄŸiz" dedi.
Su Sıkıntısı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.