Son dakika su kaynakları haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan su kaynakları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan su kaynakları haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.905 su kaynaklari haberi bulunmuştur.
Bakan Kurum: Atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 5,5'e çıkardıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Hayata geçirdiğimiz Ulusal Depozito Yönetim Sistemi sayesinde, 2035 yılında ülkemizdeki geri kazanım oranını yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizde 2018 yılında yüzde 1,2 olan arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 5,5'e çıkardık, 2030 yılında ise yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Japonya'da Fuji Dağı’nda kar yağışı hala görülmediJaponya'da Fuji Dağı’nda ekim ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen henüz kar yağışı görülmedi. Bu durum, Japonya Meteoroloji Ajansı tarafından rekor bir gecikme olarak değerlendirildi.
İş Bankası'ndan turizm sektörüne 1 milyar dolarlık kaynakTürkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, turizm sektörünün gelişmesi için sektöre yönelik sundukları destekleri anlattı. Yılmaz, “Turizm sektöründe 2026 yılı sonuna kadar 1 milyar dolarlık ciddi kaynak ayırdık. İhtiyaç olması halinde bunu da artırabileceğimizi söyledik" dedi.
Prof. Dr. Çapar: Su artık sudan ucuz değilAnkara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar, Türkiye'nin su stresi çeken bir ülke olduğunu ve 2100 yılına kadar Konya Kapalı Havzası, Dicle-Fırat Havzası ve Doğu Akdeniz Havzası gibi belli havzalarda su kıtlığı yaşanabileceğini belirterek, "Hayatın tek faktörü su değil; ama su artık biliyorsunuz sudan ucuz değil. Susuz yaşamak mümkün değil" dedi.
Erbakan: Paylaşımda adalet sorunumuz varYeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Muş'ta partisinin düzenlediği basın toplantısında konuştu. Erbakan, “Çözülmesi gereken üç önemli problem var. Bunlardan bir tanesi ekonomik sıkıntılar, geçim derdi, enflasyon, yoksulluk ve işsizlik. Bunu Muş'un merkezinde ve ilçelerinde halkımızla buluştuğumuz zaman çok açık bir şekilde görüyoruz. Cenabı Allah nimetlerini vermiş, kaynaklarımız var ama maalesef paylaşımda adalet sorunumuz var” dedi.
Erbakan: Paylaşımda adalet sorunumuz varYeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Muş'ta partisinin düzenlediği basın toplantısında konuştu. Erbakan, “Çözülmesi gereken üç önemli problem var. Bunlardan bir tanesi ekonomik sıkıntılar, geçim derdi, enflasyon, yoksulluk ve işsizlik. Bunu Muş'un merkezinde ve ilçelerinde halkımızla buluştuğumuz zaman çok açık bir şekilde görüyoruz. Cenabı Allah nimetlerini vermiş, kaynaklarımız var ama maalesef paylaşımda adalet sorunumuz var” dedi.
Bakan Yumaklı: Okul, yurt ve etüt merkezlerinde gıda denetimine başladıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye genelindeki yaklaşık 23 bin okul, yurt, etüt merkezi gibi yerlerin yemekhane ile kantinlerinde denetime başladık. 2 hafta sürecek denetimlerde, 81 ilimizin tamamında yaklaşık 8 binden fazla gıda denetçimizle sahada olacağız. Denetimlerde uygunsuzluk tespit ettiğimiz işletmeler hakkında en ağır cezaları uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
WWF: Dünya yaban hayatı popülasyonu son 50 yılda yüzde 73’lük bir düşüş yaşadıDünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan ‘Yaşayan Gezegen Raporuna’ göre, dünya genelinde yaban hayatı popülasyonlarında son 50 yılda yüzde 73’lük bir düşüş yaşandığı açıklandı. Raporda bu durumun, ‘felaket niteliğinde’ olduğuna dikkat çekildi.
Bakan Yardımcısı Bağcı: Önlem almazsak, 2030'da su kıtlığı çeken bir ülke olacağızTarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, "Bazı yerlerde tarımsal üretimi ve hayvancılığı planlamamız gerekiyor. Bundan dolayı bu tür önlemleri almazsak, baraj ve sulama yatırımları önlemlerini almazsak, 2030'da su kıtlığı çeken bir ülke konumunda olacağız. Bu Akdeniz'de olan ülkelerde de böyle" dedi.
'Su Kanunu acilen çıkarılmalı'Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Ethem Karadirek, hızlı nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda barajlardaki su seviyesinin azaldığını, yağış rejiminin değişmesiyle de sel riski ile karşı karşıya kalındığını söyledi. Doç. Dr. Karadirek, acilen ‘Su Kanunu’ üzerinde çalışılması gerektiğini de kaydetti.
Prof. Dr. Demir: ‘La Nina’ etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabilirizSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Bu duruma karşı tedbir almalıyız. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz” dedi.
Yaşam süresinin en yüksek olduğu il Tunceli; sırrı doğa ve doğal ürünlerTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruzö dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor" diye konuştu.
Tropikal bölgelerde yetişen 'sabun cevizi' Akdeniz Bölgesi'ne uyum sağladıOrman Genel Müdürlüğü'nün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında, doğal deterjan görevi gören 'sabun cevizi' (Sapindus mukorossi) ağacının Türkiye'de yetiştirilmesi amacıyla başlattığı çalışma sonuç verdi. Adana Ceyhan'da 2018'de ekimi yapılan sabun cevizi tohumları Akdeniz iklimine uyum sağlayarak, ağaç oldu ve meyve vermeye başladı. Sabun cevizi ağacı, gelir getirici ürünler kapsamına alındı.
Trakya'daki yangınlarda 37 bin 115 dekar tarıma alanı zarar gördüTekirdağ, Edirne ve Kırklareli'de haziran, temmuz ve ağustos aylarında çıkan yangınlarda 3 bin 415 dekarı ekili 33 bin 700 dekarı anız olmak üzere toplam 37 bin 115 dekar tarım alanı zarar gördü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, tarım alanlarındaki yangınlarda bu yıl artış olduğunu belirterek, "Ekonomiye zararı, ürün kayıpları oluyor, organik madde kaybı oluyor. Bir kere tarımsal ve gerçek geniş kapsamdaki ekosistemi kökünden etkiliyor. Organik maddenin ve canlıların, omurgasız canlıların ve mikrobiyolojik canlıların yok olmasına sebep oluyor" dedi.
Trakya'daki yangınlarda 37 bin 115 dekar tarım alanı zarar gördüTekirdağ, Edirne ve Kırklareli'de haziran, temmuz ve ağustos aylarında çıkan yangınlarda 3 bin 415 dekarı ekili 33 bin 700 dekarı anız olmak üzere toplam 37 bin 115 dekar tarım alanı zarar gördü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, tarım alanlarındaki yangınlarda bu yıl artış olduğunu belirterek, "Ekonomiye zararı, ürün kayıpları oluyor, organik madde kaybı oluyor. Bir kere tarımsal ve gerçek geniş kapsamdaki ekosistemi kökünden etkiliyor. Organik maddenin ve canlıların, omurgasız canlıların ve mikrobiyolojik canlıların yok olmasına sebep oluyor" dedi.
Tuz Gölü'nü besleyen 4 göl kuruduTürkiye'nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü besleyen 4 göl, tamamen kurudu. Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, "2015 ile 2024 arasındaki yer altı suyu düşümleri 40-50 metre hatta bazı yerlerde 100 metreye yakın. Kenarlarda çok miktarda kaçak kuyu ve su sarfiyatı var. Tuz Gölü'nün seviyesi de düşüyor. Gölün etrafında göller vardı, bilinçsiz sulama ve su sarfiyatı nedeniyle kurudu. Tuz Gölü, Türkiye'deki tuz ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor" dedi.
Tuz Gölü'nü besleyen 4 göl kuruduTürkiye'nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü besleyen 4 göl, tamamen kurudu. Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, "2015 ile 2024 arasındaki yer altı suyu düşümleri 40-50 metre hatta bazı yerlerde 100 metreye yakın. Kenarlarda çok miktarda kaçak kuyu ve su sarfiyatı var. Tuz Gölü'nün seviyesi de düşüyor. Gölün etrafında göller vardı, bilinçsiz sulama ve su sarfiyatı nedeniyle kurudu. Tuz Gölü, Türkiye'deki tuz ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor" dedi.
Prof. Dr. Orta: Sıcak kavurdu, biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri varTrakya'da sıcak hava ve kuraklık nedeniyle tarlalarda çatlaklar oluştu, ekili ayçiçekleri de kavruldu. Bazı üreticiler, biçerdöver masrafını karşılamadığı için ürününü tarlada bıraktı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halim Orta, "Biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri var. Üreticiler, biçme masraflarını kurtarmadığı için ürünü tarlada bırakıyorlar. Şu anda miktarı konuşuyoruz ama bir de bunun yağ boyutu, kalitesi var. Ayçiçeğinde standart yağ oranı yüzde 40'tır, fiyatlar buna göre belirlenir; ama bu yıl yüzde 40 yağı bulmak, bence çok büyük bir hayal" dedi.
Prof. Dr. Orta: Sıcak kavurdu, biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri varTrakya'da sıcak hava ve kuraklık nedeniyle tarlalarda çatlaklar oluştu, ekili ayçiçekleri de kavruldu. Bazı üreticiler, biçerdöver masrafını karşılamadığı için ürününü tarlada bıraktı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halim Orta, "Biçilmeden tarlada bırakılabilecek düzeyde ayçiçekleri var. Üreticiler, biçme masraflarını kurtarmadığı için ürünü tarlada bırakıyorlar. Şu anda miktarı konuşuyoruz ama bir de bunun yağ boyutu, kalitesi var. Ayçiçeğinde standart yağ oranı yüzde 40'tır, fiyatlar buna göre belirlenir; ama bu yıl yüzde 40 yağı bulmak, bence çok büyük bir hayal" dedi.
'Tarımsal sulamada yapay zeka yüzde 80 tasarruf sağlıyor'İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Aşık, tarımsal sulamada yapay zeka yöntemlerinin kullanımı ile devasa bir tasarrufun sağladığını belirterek, yaptıkları proje çalışmasında, bu yöntemle sulamada yüzde 80 tasarruf sağlandığını dile getirdi.
Kırkgöz kurudu, şehre verilen su durduAntalya'nın önemli su kaynaklarından Döşemealtı'ndaki Kırkgöz'de, yaz mevsimiyle birlikte ciddi kuraklık yaşanıyor. Buna bağlı olarak bahçe sulamaları için şehre verilen su durduruldu. Su kaynağı, çöp ve moloz gibi atıklarla da kirletiliyor.
Bakan Ersoy: Kissebükü’de 4 yılda kazı ve restorasyon çalışmalarının yüzde 80'ini tamamlayacağızKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi çalışmaları neticesinde, Kissebükü'nü büyük oranda ihya etmiş olacağız. Dört yılın sonunda, antik kenti yüzde 80'inde kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için toplam 800 milyon lira ödenek ayıracağız" dedi.
'Su kaynaklarındaki azalmadan en çok Çukurova etkilendi'Adana'da çiftçiler, eylül ayında 3'üncü ürün ekimi yapılması halinde sulama suyunun bu alanlara verilememesi riskiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye genelinde sadece su ve sulama yatırımlarına son 22 yılda 2,4 trilyon lira kaynak ayrılıp 10 binden fazla tesis hayata geçirildiğini açıklayan Devlet Su İşleri (DSİ) 6'ncı Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan, iklim değişikliğine bağlı su kaynaklarındaki azalmaya dikkat çekerek, "Bu olumsuz etkilerden en fazla etkilenen bölge, Çukurova Bölgesi olmuştur" dedi.
Su Kaynakları ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.