'Romatizma hastası çocuğumu küçük yaşta kandırıp dağa kaçırdılar'Van'da evlat eylemine katılıp, HDP il binası önünden oğulları Recep'e seslenen Hüseyin Kipçak (57), "Henüz 16 yaşındaydı. Lise 2'nci sınıfta okuyordu. Kandırıp, dağa götürdüler. Çocuğumun nasıl götürüldüğünü biz de tam bilemiyoruz zaten hastaydı. En son İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürmüştüm, orada 28 gün tedavi gördü. Romatizma hastasıydı. Biraz toparlandı derken bir anda kayboldu. Bir daha da haber alamadık" dedi.
“Romatizmal hastalıklar göz sağlığını da etkileyebilir” Romatizmal hastalıkların göz sağlığını da etkileyebileceğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, “Romatizmal hastalıklar, farklı organ ve sistemlerde tutuluma yol açabilir. Göz, romatizma hastalıklarına bağlı tutulum görülebilen organlardan birisidir. Romatizma hastalarının hikayesi detaylı incelendikten sonra gözde romatizmaya bağlı bir hasarın oluşup oluşmadığı belirlenmelidir. Gözle ilgili şikayeti olan romatizma hastalarının uzman göz hekimine başvurarak düzenli takip edilmeleri önemli” dedi.
“Romatizmayı kontrol altına alabiliyoruz”Türkiye’de her 100 kişiden 1’inde görülen romatoid artrit yani halk arasında bilinen adıyla romatizma ile ilgili bilgi veren Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, “Romatoid artritli hastalar multidisipliner ve farklı tedavi yaklaşımları sayesinde romatizmayı başarılı bir şekilde kontrol altına alabiliyoruz” dedi.
“Romatizma genetik faktörlerle aktarılabilir”Romatizmanın bebek, genç ve yaşlılarda görülebilen bir hastalık olduğunu ve Türkiye’de son derece yaygın görüldüğünü söyleyen Romatoloji uzmanı Dr. Fulya Dörtbaş, romatizmal hastalıkların bazılarının genetik faktörlerle aktarıldığını söyledi
Uzmanı uyardı: İltihaplı omurga romatizması her yaşta görülebilirHalk arasında iltihaplı omurga romatizması olarak bilinen ankilozan spondilit hastalığının her yaşta görülebildiğini söyleyen Romatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Zahiroğlu, “Bu hastalıkta güçlü genetik bulgular söz konusu. Hastalık, yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 0,5’ini etkilerken, çocukluk ve ileri yaşlar da dahil olmak üzere her yaşta görülebilir ancak genellikle genç yaşlarda rastlamaktayız” dedi.