Asrın felaketinde depremzedeler fizik tedavi ve rehabilitasyonla hayata bağlandıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sonrası yaralılara hizmet verdi. Hastaların işlevselliği olmayan yeti yitimi yaşadığı için moralsiz olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Hacı Ahmet Yarar, “Deprem sonrası en çok amputasyon cerrahilerini gördük. Yani bacağı ve kolu gibi uzuvlarını kaybetmiş hastalar mevcut. Bu kişileri, tekrar hayata katılabilmesi için rehabilite ettik" dedi.
'Alia Park, Atla Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi' hizmete açıldıİZMİR'in Aliağa Belediyesi engelli bireylerin sosyal, psikolojik ve fiziksel kabiliyetlerini artırabilmelerine yardımcı olmak amacıyla Çaltılıdere Mahallesi'nde projelendirdiği 'Alia Park, Atla Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi' vatandaşların katılımıyla hizmete açıldı.
Depremden kurtarılan hayvanlara rehabilitasyonDeprem bölgesinde enkaz altından çıkarılan 76 köpek, kedi ve kuş, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi edilirken, hayvanlara psikolojik destek de sağlanıyor.
Depremden kurtarılan hayvanlara rehabilitasyonDeprem bölgesinde enkaz altından çıkarılan 76 köpek, kedi ve kuş, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi edilirken, hayvanlara psikolojik destek de sağlanıyor.
Hastalanan kalplere "rehabilitasyon" dopingiKardiyolojik rehabilitasyon ile kalp nakli, açık kalp ameliyatı, anjiyo ya da kalp pili gibi işlemler geçiren hastaların hastalık ya da operasyon sonrası kısıtlanan hayatları, kardiyolojik takiple normale döndürülüyor. Türkiye'de ilk olarak Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2013'te kurulan merkezde, şimdiye dek 53 bine yakın kalp hastası şifa buldu.
“Robotik rehabilitasyona erken başlanması iyileşme hızını artırıyor”Yaşamın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da teknolojinin kullanımının giderek arttığına dikkat çeken Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzman Fizyoterapist Ali Mert Özcan, “Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında robotik rehabilitasyon etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak erken dönemde başlanan hastalarda iyileşme hızı artıyor, kişi günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız oluyor. Hastalık sonrası işlev bozukluğu da azalıyor” dedi.
Ada atları engellilerin rehabilitasyonunda kullanılacakAdalar'daki faytonların yasaklanmasının ardından Avcılar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kampüsü'nde tedavi ve rehabilite edilen 'Zeyna' ve 'Güllü' isimli iki at, şimdi engellilerin rehabilitasyonunda kullanılacak. Kampüste engelli öğrenciler atlara bindirilerek, birlikte zaman geçirmeleri sağlandı.