Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Fırtına öncesi naylon ve kum torbasıyla önlem şart
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Fırtına öncesi naylon ve kum torbasıyla önlem şartSon günlerde yaşanan fırtınalar, kıyı seli ile birlikte, sahile yakın noktalardaki işletme ve yapılarda tahribata sebep oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu kıyılarda oluşan baskınların sebebini anlattı, uyarı ve tedbir önerilerinde bulundu. Kadıoğlu, "Deniz kıyıları, dere yatakları, göl kıyılarında; Kıyı Kanunu'na göre en az 100 metre içeride olması gerekir binaların, bu da yetmeyebilir, arazi düz olduğu zaman su gelip yine bu binalara zarar verebilir. Bunlara dikkat etmediğimiz zaman aynı dere yataklarındaki gibi kıyılarda da binaları su basar. Öncelikle, meteoroloji tahminlerine ve özellikle dalga yüksekliği ve rüzgar yönüne bakarak sürekli su basan yerlerin mutlaka fırtına öncesi kapı ve pencere önlerine naylon ile müdahale edip, kum torbalarıyla önlem sağlanması gerekiyor" dedi.
28.11.2023Video
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: İstanbul su stresi yaşıyor, hasat şart
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: İstanbul su stresi yaşıyor, hasat şart  İstanbul gibi büyük şehirlerde su bütçesi yapılması gerektiğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İstanbul’da sürekli su stresi yaşıyoruz. Bazı dönemlerde barajlara su gelmiyor ama geliyormuş gibi tüketmeye devam ediyoruz. Hem kent selleriyle mücadele hem de kullanım suyundan tasarruf etmek için yağmur suyu hasadına geçmemiz gerekiyor” dedi.
23.11.2023Gündem
Prof. Dr. Kadıoğlu'ndan sıcak uyarısı: Apartmanların üst katlarında oturanlar daha fazla risk altında
Prof. Dr. Kadıoğlu'ndan sıcak uyarısı: Apartmanların üst katlarında oturanlar daha fazla risk altındaSıcak hava dalgaları nedeniyle apartmanların üst katlarında oturanlara uyarıda bulunan İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuk, obez ve yatalak kişilerin korunması gerektiğini ifade etti.  Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Kayıtlarda değişik zamanlarda kuvvetli sıcak hava dalgaları hep olmuştur. 2004'te Fransa'daki sıcak hava dalgasında 35 bin kişi öldü. Türkiye'de bu kayıt dışı bir afet olduğu için kaç kişi öldüğünü bilmiyoruz.Özellikle apartmanların üst katlarında, yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklarda ölümcül oluyor. Artık İstanbul gibi kentlerimizde, Bodrum gibi açık renkle binaların boyanması gerekiyor. Kent ısı adasını azaltıcı etkiler üzerinde çalışıyor olmamız lazım. Yeşil çatılara ağırlık vermemiz lazım. Beyaz olunca güneş ışınları geri yansıyacak, güneş ışınları yutmayacak, güneş ışınlarını yutup sonra geri salmayacağı için kent Isı adası düşük değerde olacak." diye konuştu.
18.07.2023Video
Kadıoğlu'ndan 'dolu savar' tepkisi: Bilim dışı, dünya bize gülüyor
Kadıoğlu'ndan 'dolu savar' tepkisi: Bilim dışı, dünya bize gülüyorTürkiye'de yaygınlaşmaya başlayan 'dolu savar' cihazıyla ilgili eleştirilerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz" dedi.
18.12.2022Gündem
Prof. Dr. Kadıoğlu: Türkiye'de tropikal hastalıklar için polikliniklerin kurulması gerekecek
Prof. Dr. Kadıoğlu: Türkiye'de tropikal hastalıklar için polikliniklerin kurulması gerekecekKüresel ısınma nedeniyle tropikal hastalıklarda bir artış gözlendiğini belirten İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 2080 yılına kadar sıtmanın tüm Avrupa'ya yayılması beklendiğini ifade etti. Kadıoğlu, "Türkiye'de tropikal hastalıklar için polikliniklerin kurulması gerekecek. Şu an Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin güney bölgesini sıtma bölgesi olarak gösteriyor. Bu daha da kuzeye doğru yayılacak" dedi. Enfeksiyon ve Tropikal Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Şiran Keske ise sıtma virüsünü taşıyan sivrisineğin, iklim değişiklikleri ve havaların ısınmasıyla birlikte daha kolay yayılmaya başladığını vurguladı.
24.08.2022Sağlık-Yaşam