Kayseri'nin coğrafi işaretli Yamula patlıcanında hasat başladıKayseri'de Kızılırmak Nehri yanında yer alan Yemliha ile Ebiç mahallerinde yetişen, mor-beyaz çizgili yapısı, çekirdeksiz olması ve lezzetiyle bilinen ve kendine has yapısından dolayı coğrafi işarete sahip Yamula patlıcanın hasadı başladı. Yaklaşık bin dekar alanda ekimi yapılan patlıcan, yöre halkı tarafından geleneksel yöntemlerle hasat edilirken, kurutmalık, reçel ve turşu yapımı olmak üzere 50 farklı çeşitte değerlendiriliyor.
TZOB Başkanı Bayraktar: Markette fiyatı en çok artan ürün patlıcan olduTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayında fiyatı en fazla artan ürünün markette patlıcan, üreticide sivri biber; fiyatı en fazla düşen ürününün ise markette karpuz, üreticide havuç olduğunu açıkladı.
Halde kilosu 2 lira olan patlıcanın fiyatı semt pazarında 4’e, market rafında 9’a katladıAdana Meyve-Sebze Hali’nde kilosu 1-2 lira olan kemer patlıcanın fiyatı semt pazarında 4’e katlanarak 8 liraya, marketlerde ise 9’a katlanarak 18 liraya satılıyor. Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, hal ile market arasındaki fiyat farkının önüne bir türlü geçilemediğini belirterek, “Denetim tam anlamıyla sağlanmış olsa vatandaş 3 kilo patlıcan yerine 5 kilo patlıcan alır. Marketlerde bu fiyatlara satılmasına anlam veremiyoruz" dedi.
Tatil için gittiği eşinin memleketindeki patlıcanı dünyaya tanıttıAntalya'da tohum ıslah işiyle ilgilenen Hüsnü Ekiz, 6 yıl önce tatil için gittiği eşinin memleketi Kırıkkale'de, bölgeye özgü patlıcanı satın aldı. Lezzetini beğendiği patlıcanın, hastalıklara dayanıksız olduğundan, bölge dışına çıkamadığını öğrenen Ekiz, tohumlarını ıslah ettiği patlıcanı 3 kat verimli ve hastalıklara da dayanıklı hale getirdi. Patlıcanı denemek isteyen İtalyanlara da ilk ekim için tohum ihraç edildi.
Tatil için gittiği eşinin memleketindeki patlıcanı dünyaya tanıttıAntalya'da tohum ıslah işiyle ilgilenen Hüsnü Ekiz, 6 yıl önce tatil için gittiği eşinin memleketi Kırıkkale'de, bölgeye özgü patlıcanı satın aldı. Lezzetini beğendiği patlıcanın, hastalıklara dayanıksız olduğundan, bölge dışına çıkamadığını öğrenen Ekiz, tohumlarını ıslah ettiği patlıcanı 3 kat verimli ve hastalıklara da dayanıklı hale getirdi. Patlıcanı denemek isteyen İtalyanlara da ilk ekim için tohum ihraç edildi.
Yüzde 90 verim kaybı yaşanan patlıcan, en pahalı sebzeMevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebzelerde verim kaybı yaşandı. Antalya'da yüzde 90'lık verim kaybı oranıyla liste başı olan patlıcan, seradan 20 liraya çıkıyor. Mart ayı sonu itibarıyla ürün rekoltesinin artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.