Son dakika öksürük haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan öksürük gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan öksürük haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.204 oksuruk haberi bulunmuştur.
'Alerjik rinitin astıma ilerleme riski nedeniyle erken tanı ve tedavi önemli'İzmir Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Papatya Değirmenci, bahar ayına girilmesiyle başlayan, halk arasında 'saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinitin astım hastalığına ilerleme riski taşıdığını belirterek, "Bu nedenle erken dönemde tanı alınıp, tedavisine başlanmasını öneriyoruz" dedi.
‘Erken dönemde tedavi edilen alerjik hastalıklar, ciddi sağlık sorunlarını önlüyor’Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, alerjik hastalıkların erken dönemde tedavi edilmesinin, ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Alerjik hastalıklarla mücadele eden 17 yaşındaki Soner Çakır ve Binnaz Topal gördükleri aşı tedavisi sayesinde yaşamlarını daha rahat bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti. Aşı tedavisiyle şikayetlerinin azaldığını söyleyen Çakır, “Tedaviye başlamasaydım, alerjim ilerleyerek astım gibi daha ciddi sorunlara yol açabilirdi” dedi.
‘Çocuklarda bahar alerjisi soğuk algınlığı ile karıştırılıyor’Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Anıl Doğan, son dönemde tüm dünyayı etkileyen küresel ısınmanın alerjik hastalıkların sayısını artıran faktörlerden bir tanesi olduğunu belirterek, çocuklardaki alerjik hastalıkları anlattı. Uzman Dr. Doğan, “İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklarda bahar alerjisi ve benzeri alerjik durumlar sık görülüyor. Özellikle de alerjik altyapılı çocuklar burun akıntısı, hapşırık, burunda ve gözlerde kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi yakınmalarla hastanelere başvurabiliyor. Aileler genellikle alerji ve soğuk algınlığını birbirine karıştırabiliyor” dedi.
'Bahar alerjisi uykusuzluğa neden olabilir'Bahar alerjisinin temel nedeninin polenler olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, “Alerjik bünyeli kişi polen ve polen ortamıyla ne kadar içli dışlı olursa, o oranda bahar alerjisi belirtileri olacaktır. Bahar alerjisi ayrıca kronik yorgunluk yaparak okul ve iş başarısını etkiler. Bu kişilerin burunları genellikle tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan kişiler ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder” dedi.
‘Çöl tozları, solunum yolu hastalıkları olanlar için ciddi risk taşıyor’Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Mustafa Poyraz, “Son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan çöl tozları, sadece gökyüzünü değil, insan sağlığını da tehdit ediyor. Soluduğumuz havayla birlikte vücuda giren bu görünmez tehlike, özellikle solunum yolu hastalıkları olan bireyler için ciddi riskler taşıyor” dedi.
‘Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor’Değişen hava koşullarıyla birlikte özellikle kış aylarında sıkça görülen grip ve benzeri hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “İklim değişikliklerinin etkisiyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her dönemde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, vücudumuzu sistemik olarak hemen etkileyerek, kolayca ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak ‘kronik grip’ halini alabiliyor “dedi.�
‘Polenler solunum yolu hastalıklarını tetikliyor’Polenlerin solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, erken önlem almanın önemine dikkat çekerek “Polenler, özellikle rüzgarla çok uzak mesafelere taşınarak soluduğumuz havaya karışır. Alerjik bünyeye sahip bireylerde öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca astımı olan hastalarda atakları tetikleyerek hastalığın kontrolünü zorlaştırabilir” dedi.
Türkiye'de tüberküloz oranı düşüşteAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurgül Bozkurt, Türkiye'de tüberküloz oranının sıklığının azaldığını belirterek hastalığın her 100 bin kişiden 14'ünde görüldüğünü söyledi.
Avustralya'da köpük ve ölü balık alarmı: 2 plaj kapatıldıAvustralya'nın Güney Avustralya eyaletinde kıyıya vuran beyaz köpük ve ölü balıkların ardından bölgedeki sörfçülerin rahatsızlanması üzerine 2 plajın kullanıma kapatıldığı açıklandı.
Prof. Dr. Özlü'den 'çöl tozu' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Suriye'den gelen 'toz taşınımı'na ilişkin uyarısında, "Bu tozlardan uzak durmanızı tercih ediyoruz. Mümkün oldukça bu tozları solumamakta fayda var. Bu havalarda evde kalmak, kapı ve pencereleri açmamak en güzelidir" dedi.
Prof. Dr. Özlü'den 'çöl tozu' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Suriye'den gelen 'toz taşınımı'na ilişkin uyarısında, "Bu tozlardan uzak durmanızı tercih ediyoruz. Mümkün oldukça bu tozları solumamakta fayda var. Bu havalarda evde kalmak, kapı ve pencereleri açmamak en güzelidir" dedi.
'Bronşiolit en sık 6 aylık bebeklerde görülüyor'Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, “Bronşit ve zatürre ile çok karıştırılan hastalık bronşiolit, kış aylarında çocuklarda sıklıkla görülüyor. Bronşiolit, en sık 6 aylık bebeklerde görülen virüs kaynaklı bir hastalık. 2 yaşından küçük çocuklarda kış aylarında çok görülen bu hastalıkta bulaşıcılık yüksek. Virüsler, hasta kişilerin aksırmaları, konuşmaları ve öksürmeleri sırasında havaya karışıyor ve solunum yoluyla kolayca bulaşıyor” dedi.
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasını yasaklamasının ardından, Türkiye'deki gıda boyaları kullanımını ve sağlık etkilerini değerlendirdi. Özel, eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çekerek, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor” dedi.
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından sentetik gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasının yasaklamasının ardından, Türkiye'de gıda boyalarının kullanımı ve sağlığa etkilerini değerlendirdi. Eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çeken Doç. Dr. Özel, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor. Ancak merdivenaltı üretim yapan işletmelerde ve internet satışlarında denetimlerin yetersiz olması, tüketiciler açısından risk oluşturabilir” dedi.�
Kırmızı gıda boyası Eritrosin ABD’de yasak, Türkiye’de kullanımı sınırlı: Uzmanından gıda boyaları uyarısıGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, ABD'nin eritrosin (E127) adlı sentetik gıda boyasını yasaklamasının ardından, Türkiye'deki gıda boyaları kullanımını ve sağlık etkilerini değerlendirdi. Özel, eritrosin örneği üzerinden gıda boyalarının sağlık risklerine ve Türkiye'deki düzenlemelere dikkat çekerek, "Bazı sentetik boyaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tartışmalar sürüyor. Bilimsel araştırmalar ışığında bazıları yasaklanırken, bazıları ise kullanım sınırlamalarına tabi tutuluyor” dedi.
‘Kadınlarda idrar kaçırma, TVT tekniği ile tarihe karışıyor’Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Erşad Batmaz, kadınlarda idrar kaçırma sorununa yol açan durumlar ve tedavi yöntemi hakkında bilgiler verdi. Op. Dr. Batmaz, “İdrar kaçırma, kadınların sosyal yaşamını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Özellikle öksürme, gülme, hapşırma veya ani hareketler sırasında idrar kaçırma (stres tipi idrar kaçırma), kadınlarda sık görülmektedir. Ancak Tension-free Vaginal Tape (TVT) yöntemi ile artık bu sorun tarihe karışıyor, kalıcı olarak tedavi ediyoruz” dedi.
‘Alerjik çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek’Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
‘İnfluenza, bazı çocuklarda ciddi seyredebilir’Kış aylarının en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olan influenza (grip), özellikle çocukları etkileyerek yüksek ateş, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında” dedi.
Prof. Dr. Kömürcüoğlu: Yeni aşılarla zatürre ve atak riski azalacakSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, dünyada yeni çıkan, viral enfeksiyonlardan koruyan aşıların Türkiye'de de piyasaya çıkmaya başladığını belirtip, "Kronik hastalıklardan olan KOAH'lıları, akciğer kanserlileri ve astım hastalarını kış aylarında bu aşılarla koruyarak hastaneye başvuracak hale getirmeden, atak geçirmeden, zatürre olmadan evlerinde en iyi şekilde ayakta tedavi etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Prof. Dr. Kömürcüoğlu: Yeni aşılarla zatürre ve atak riski azalacakSağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, dünyada yeni çıkan, viral enfeksiyonlardan koruyan aşıların Türkiye'de de piyasaya çıkmaya başladığını belirtip, "Kronik hastalıklardan olan KOAH'lıları, akciğer kanserlileri ve astım hastalarını kış aylarında bu aşılarla koruyarak hastaneye başvuracak hale getirmeden, atak geçirmeden, zatürre olmadan evlerinde en iyi şekilde ayakta tedavi etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Uzmanından 'inatçı öksürük' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" dedi.
Uzmanından 'inatçı öksürük' uyarısıGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" dedi.
Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Demirağ: Hasta sayımız her geçen yıl artıyorİzmir'deki Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Uzmanı Dr. Bengü Demirağ, '15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çocukluk çağı kanser vakalarının her geçen yıl arttığını belirtip, "Klinik olarak 4 saatlik bebeğe kanser tanısı koyduk. 4 saatlik bir bebek kanser olmak için ne yapmıştır? Hiçbir şey. Daha anne karnında bile bu tümörlerin ortaya çıkabilme ve büyüyebilme olasılığı var. Şu an kliniğimizde yatan en küçük hasta 40 günlük" dedi.
Öksürük ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.