Son dakika obez haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan obez gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan obez haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 373 obez haberi bulunmuştur.
‘Türkiye, diyabet sıklığında Avrupa’da ilk sırada’Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Avrupa'da diyabet sıklığı en yüksek olan ülke konumundayız. Türkiye’de her iki diyabetli bireyden biri diyabetli olduğunun farkında değil” dedi.
‘Böbrek hastalarında yanlış tüketildiğinde maydanoz bile zarar verebilir’Böbrek sağlığını korumanın yollarına dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Erkoç, “Sağlıklı bir böbrek için dengeli beslenme, fast- food, rafine hazır gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden tuzlu gıdalardan kaçınmak, yürüyüş, hareket vücut ağırlığının dengede tutulması önemlidir. Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidir” dedi.
Bakan Memişoğlu: Çürük elma her yerde var, gereğini yapıyoruzPendik'te Hamsi Festivali'ne katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Yenidoğan Çetesi'ne değinerek "Depremde yeni doğan bebekleri kurtarmak için kuvözleri tutan hemşireleri hatırlayın. Kovid'de gecesini gündüzüne katıp, günlerce evine gitmeyen sağlıkçıları hatırlayın. Birkaç tane kanı bozuk, vicdansızı lütfen bizimkilerle karıştırmayın. O birkaç tane kanı bozuk çürük elmalar her yerde var. Biz de gereğini yapıyoruz" dedi.
‘Kontrolsüz diyabet düşüğe zemin hazırlayabilir’Düşük riskini artıran faktörlere dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Alp Öztürk, “Gebelerin kontrolsüz diyabet, hipertansiyon, tiroit ve hormonal bozukluklar gibi devam eden bir sağlık sorunları varsa, düşük yapma riski artmaktadır. ‘Yetersiz serviks’ olarak da adlandırılan bazı rahim rahatsızlıkları veya zayıf rahim ağzı dokuları, düşük yapma olasılığını artırabilir. Sigara içen kişilerin düşük yapma riski sigara içmeyenlere göre daha yüksektir. Kafein veya alkolün yoğun kullanımı da riski artırır” dedi.
Ameliyatsız 'tüp mide' tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire Mine Ayçetin (42), Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız tüp mide (endoskopik sleeve gastroplasti) tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdi. Ayçetin, uygulamanın ertesi günü işe başladığını söyleyerek, 1 yıl içinde 20 kilo kadar kilo kaybı beklentisi olduğunu söyledi.
Ameliyatsız 'tüp mide' tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hemşire Mine Ayçetin (42), Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız tüp mide (endoskopik sleeve gastroplasti) tedavisi ile 10 günde 6 kilo verdi. Ayçetin, uygulamanın ertesi günü işe başladığını söyleyerek, 1 yıl içinde 20 kilo kadar kilo kaybı beklentisi olduğunu söyledi.
'Bağırsak florasının bozulması obeziteye neden olabiliyor'Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, bağırsak florası yani mikrobiyota dengesinin bozulmasının obezite ve ilişkili hastalıkların ortaya çıkmasında önemli etkisinin olduğunu anlattı. Yurttadur, mikrobiyotanın sağlıklı bir dengeye getirilmesinin, kilo verme sürecinde ve obeziteyle mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Uzman Dr. Alili: Çocukların obeziteye karşı korunması için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şartÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesiman Alili, ergenlik döneminde obez olanların yüzde 70'inin erişkinlikte de obezite sorunu yaşadığını belirterek, "Çocukların okul döneminde obezite riskine karşı korunması için, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şarttır. Çocuklara her gün en az bir saat hareket etmelerini sağlayacak aktiviteler yaptırmak, sağlıklı bir yaşam alışkanlığı oluşturmanın önemli bir adımıdır" dedi.
‘Aşırı meyve suyu tüketimi kalp sağlığını tehdit edebilir’Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, “Kalp sağlığını korumak için günde 7-8 saat kaliteli uyku almak hedeflenmelidir. Her gün çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Ancak taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı gibi görünse de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketimleri kalp sağlığının tehdit edebilirler” dedi.
Doç. Dr. Kocaay: Sigara ve alkole nasıl bakıyorsak fast food'a öyle bakmalıyızAnkara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Pınar Kocaay, çocukluk çağı obezitesinin tüm dünyada ve Türkiye'de çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Anne babalara benim tavsiyem, sigara ve alkole nasıl bakıyorsanız, obeziteye yani abur cubura, fast food'lara, şekerli gıdalara da o şekilde bakmalıyız. Ne kadar zor olsa da tencere, tava yemeklerine dönmek ve hareketi artırmak gerekiyor" dedi.
İstanbul'un acili ona emanet: Komşusuyla tartışan ambulansı arıyorİstanbul'un yeni 112 Acil Hizmetler Başkanı Dr. Abdurrahman Kavuncu ilk kez DHA'ya konuştu. İstanbul'daki acil sağlık hizmetlerinin 1994'teki kuruluş ekibinde de yer alan Dr. Kavuncu, "112'nin emekleyen dönemini de biliyorum. Şimdi maraton yapıyoruz. Dünyanın örnek gösterilen sayılı sistemlerinden biriyiz. Vakaya ulaşma süremiz saatlerden, ortalama 8 dakikaya indi. Hedefimiz bunu daha da kısaltabilmek. Günde 8-10 bin acil çağrısı geliyor. Çağrı merkezinde süzülen ve vakaya dönüşen çağrı sayısı ise 3 bin civarı. Bu 3 binin de yaklaşık yüzde 10'u ambulansa gerek olmayan vakalar çıkıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın gerçekten acil olmayan durumlar için araması söz konusu. Komşusuyla kavga edip ambulans çağıran var. 112 hizmetleri sadece hayati tehlike durumundaki hastalara hizmet veren bir sistem" dedi. Dr. Kavuncu, sağlıkta şiddete en çok maruz kalan ekibin acil ve ambulans ekipleri olduğuna da dikkat çekerek sağlık profesyonellerine şiddete asla müsamaha göstermeyeceklerini de kaydetti.
Şekerli içecekler karın bölgesindeki yağlanmayı artırıyorİstanbul Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı’ndan Uz. Dr. Hümeyra Rekalı Şahin, aşırı sıcaklarda serinlemek için tüketilen gazlı içecekler, soğuk çaylar, şurup ilaveli kahveler ve meyve aromalı içecekler gibi yüksek şeker içeren içeceklerin ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çekerek “Özellikle şekerli içecekler karın bölgesindeki yağlanmayı artırıyor. O da metabolik sendroma, diyabete, kalp hastalıklarına, inme dediğimiz felç olarak bilinen hastalıklarla neden olabiliyor. Sürekli kanda insülin salgılanmasına sebep olup insülin direncine ve diyabete sebep olabiliyor. Diyabette uzun vadede tüm vücudumuza olduğu gibi özellikle de gözlerimize, kalbimizde ve böbreklerimize zarar veriyor” dedi.
Gençlerin yüzde 2,5'i hiç meyve tüketmiyorTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta obezite oranı arttı. Genç nüfus içerisinde obezite oranı yıllar içerisinde artarak 2022'de yüzde 5 seviyesine yükseldi. Genç nüfusun yüzde 2,5'i hiç meyve tüketmezken; yüzde 8,1'i haftada bir kereden az, yüzde 32'si haftada 1 ila 3 kere meyve tüketiyor.
“Obezite kalp hastalığı riskini artırıyor”Obezitenin tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra taşları, depresyon ve bazı kanser türleri gibi birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Atabey, “Türkiye'de obezitenin artmasının nedenleri arasında Batılılaşma süreciyle değişen beslenme alışkanlıkları, azalan fiziksel aktivite düzeyleri, artan stres seviyeleri ve çevresel faktörler önemli rol oynamaktadır” dedi.
“Her 10 kişiden 1’i böbrek taşıyla karşı karşıya”Üroloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yücel Boz, her 10 kişiden birinin hayatı boyunca bir kez böbrek taşı yaşayabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Sidrex, ultra-maraton yüzücüsü Bengisu Avcı'ya sponsor olduEge Üniversitesi (EÜ) Teknoparkı'nda 2016 yılında başlayan Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı tesiste üretilen gıda takviyesi Sidrex'in ürün lansmanı, 'Bitkilerin Dönüşüm Hikayesi ve Daha Sağlıklı Yaşam' temasıyla gerçekleştirildi. Sidrex'in, maraton yüzücüsü Bengisu Avcı'ya sponsor olduğu da 'Asla Yalnız Yüzmeyeceksin' başlığıyla düzenlenen lansmanda açıklandı. Avcı, ay sonunda beşinci kanal geçişini yapacak.
Sidrex, ultra-maraton yüzücüsü Bengisu Avcı'ya sponsor olduEge Üniversitesi (EÜ) Teknoparkı'nda 2016 yılında başlayan Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı tesiste üretilen gıda takviyesi Sidrex'in ürün lansmanı, 'Bitkilerin Dönüşüm Hikayesi ve Daha Sağlıklı Yaşam' temasıyla gerçekleştirildi. Sidrex'in, maraton yüzücüsü Bengisu Avcı'ya sponsor olduğu da 'Asla Yalnız Yüzmeyeceksin' başlığıyla düzenlenen lansmanda açıklandı. Avcı, ay sonunda beşinci kanal geçişini yapacak.
Uzmanı uyardı: Gece öksürüğü astım habercisi olabilirAstımın tüm dünyada 260 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve her yıl 450 binin üzerinde ölüme yol açtığı bilinen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, “Hastalık; tekrarlayan öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hırıltılı-hışıltılı solunum gibi yakınmalarla kendini gösterir. Bu yakınmaların tekrarlaması ve uzun sürmesi astımın habercisi olabilir. Gece veya sabaha karşı öksürük ve nefes darlığı ataklarında artma olur” dedi.
Sınır ötesi karaciğer operasyonuyla ikinci hayatına kavuşan Tamer'e sürpriz doğum günüBursa'da, henüz 6 aylıkken karaciğer yetmezliği tanısı koyulan ve dokusunun nakle uygun olduğu anlaşılan Suriye'de yaşayan üvey annesi Hmameh Elhalef'in (35), Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Türkiye'ye getirilmesiyle karaciğer nakli yapılan Tamer Al Jadou'ya (4), hastanede sürpriz doğum günü kutlaması düzenlendi. Tamer, kontrole gittiği hastanede, üzerinde, 'İkinci hayatında yeni yaşını kutluyoruz' yazılı doğum günü pastasını kesti.
Uzmanından Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesiRamazan boyunca vücudun iki öğünlük beslenme düzenine alıştığını bu nedenle bir anda çok fazla öğün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik uzmanı Ecenur Özkul Erdoğan, “Özellikle sahurda 30 gün boyunca uyanıldığı için alışkanlık oluyor ve muhtemelen bireyler bundan sonraki 10 gün boyunca sahur saatlerinde aç uyanabilir. Bu durumda mümkün olduğunca yataktan çıkmadan 1 bardak su içip geri uykuya geçmek en doğrusu olur. Bu dönemde yavaş yavaş kademeli bir beslenme programına geçilmeli” dedi.
Uzmanından Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesiRamazan boyunca vücudun iki öğünlük beslenme düzenine alıştığını bu nedenle bir anda çok fazla öğün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik uzmanı Ecenur Özkul Erdoğan, “Özellikle sahurda 30 gün boyunca uyanıldığı için alışkanlık oluyor ve muhtemelen bireyler bundan sonraki 10 gün boyunca sahur saatlerinde aç uyanabilir. Bu durumda mümkün olduğunca yataktan çıkmadan 1 bardak su içip geri uykuya geçmek en doğrusu olur. Bu dönemde yavaş yavaş kademeli bir beslenme programına geçilmeli” dedi.
“Diyabet kadınlarda kalp hastalıkları riskini 3-7 kat artırıyor”Kalp hastalıkları açısından önemli bir risk faktörünü oluşturan diyabetin özellikle 60 yaşından sonra kadınları erkeklerden daha çok etkilediğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, kadın hastalarda diyabetin kalp damar hastalıkları oranını üç ila yedi kat artırdığını söyleyerek “Buna karşın, diyabetli erkeklerin yalnızca iki ila üç kat artan kalp damar hastalıkları riski vardır. Diyabet ayrıca kalp yetmezliğinin gelişimi ile de ilişkilidir” dedi.
“Uyku apnesi gibi solunum problemleri, obez bireylerde daha sık görülür”Obezitenin modern yaşamın ve beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olarak yaygınlaşan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Fazla kilo, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve yıpranmaya neden olabilir. Bu da hareket güçlüğüne, omurga sorunlarına ve ağrılara yol açarak yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Obezite, akciğerlere baskı yaparak solunumu zorlaştırabilir. Uyku apnesi gibi solunum problemleri, obez bireylerde daha sık görülür ve yaşamı tehdit edebilir” dedi.
MHP'li Yalçın: MHP kurultayı, yerel seçim zaferinin habercisi olacakMHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Semih Yalçın, "17 Mart günkü 14'üncü Olağan Büyük Kurultay'ımızda tezahür edecek sinerji, hem '21'inci Yüzyılda Lider Ülke Türkiye' idealini gerçekleştirecek azim ve iradeye sahip ülkücü kadroların münadisi hem de 31 Mart'ta Cumhur İttifakı'nın büyük yerel seçim zaferinin habercisi olacaktır" dedi.
Obez ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.