Son dakika migren haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan migren gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan migren haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 163 migren haberi bulunmuştur.
‘Nörolojik hastalıklar insan hayatını tehdit ediyor’Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine göre, küresel çapda 3 milyardan fazla insanın nörolojik bir durumla mücadele ettiği kaydediliyor. Nöroloji alanında çalışmalar gerçekleştiren Uzm. Dr. Oya Yakut, epilepsi, baş ağrısı ve hareket bozuklukları gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisi konusunda uygulanan tedavi yöntemlerini ve faydalarını açıkladı. Uzm. Dr. Yakut, “Küresel çapta ileri bir sağlık sorununa dönüşen nörolojik hastalıklar giderek yaygınlaşırken, milyonlarca insanın yaşam kalitesini düşürmekle de kalmayarak hayatını tehdit ediyor. Nörolojik problemler şu anda dünya genelindeki sakatlık gibi büyük hastalıkların da önde gelen nedeni olarak kabul ediliyor” dedi.
Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilirKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Burak Üstün, sinüzitin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından geliştiğini belirtti. Tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Üstün, “Toplumda, ‘Islak saçla dışarı çıkma sinüzit olursun’ ya da ‘Sinüslerim doldu başım çok ağrıyor’ gibi cümlelerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilir” dedi.
'Türkiye'nin en acı biberi zayıflamaya yardımcı oluyor'Hatay'da 2 bin 347 dekarda üretilen, 50 bin scoville acılık değeri ile 'Türkiye'nin en acı biberi' olma özelliği taşıyan Samandağ biberinde hasat beklenirken; diyetisyen İzem Zekiye Tum, "Uygun bir miktarda tüketildiği zaman vücuda ciddi faydalar sağlamaktadır. En önemlisi, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur" dedi.
'Şiddetli baş ağrıları, görme bozukluğu yapabilir'BAŞ ağrılarının türüne göre belirtilerinin de değiştiğini vurgulayan Algoloji Uzmanı Dr. Navid Atarod, “Gerilim tipi baş ağrısı genellikle başın her iki yanında baskı hissi yaratır. Migren zonklayıcı ağrıya, bulantıya ve ışığa karşı hassasiyete neden olabilir. Küme baş ağrıları ise genellikle göz çevresinde şiddetli ağrıyla birlikte göz yaşarması ve kızarıklık yapar. İkincil baş ağrılarında ise şiddetli ve dayanılmaz baş ağrıları ortaya çıkar. Bazen görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, güçsüzlük, bilinç bulanıklığı, ateş ve durmayan bulantı ve kusma bu ağrılara eşlik edebilir” dedi.
‘Lodoslu günlerde migren ataklarında önemli bir artış gözlemleniyor’NÖROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, hava koşullarının baş ağrıları üzerindeki etkilerini vurgulayarak, lodosun migren baş ağrılarını tetikleyebileceğini belirtti. Prof. Dr. Asil, “Lodoslu günlerde migren ataklarında önemli bir artış gözlemleniyor. Bu tür hava değişimleri, baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini arttırabiliyor” dedi.
Ahu Tuğba'nın cenazesi İstanbul'a getirildiABD'de 1 Eylül'de hayatını kaybeden oyuncu Ahu Tuğba'nın cenazesi, Türk Hava Yolları'na (THY) ait Miami-İstanbul seferini yapan yolcu uçağıyla İstanbul'a getirildi.
'İklim değişikliği son yirmi yılda migren atakların sıklaşmasına ve şiddetinin artmasına neden oldu'Amerika Birleşik Devletleri'nde bir sağlık dergisinde yayınlanan makalede, son otuz yılda migren yaygınlığı sabit kalırken, özellikle son 20 yılda migrenin günlük aktiviteler üzerindeki etkisinin gittikçe daha kötü hale geldiğine dikkat çekildi. Nöroloji uzmanı Dr. Yüksel Dede, migrenin yaygınlığını değiştirmeden şiddetinin kötüleşmesini sağlayan etkenler arasında çevresel risk faktörlerinin çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Dr. Dede, yaşanan iklim değişikliklerinin migren hastalarının günlük yaşamını sürdüremeyecek noktaya getirebildiğine ve bu durumun da yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.
Bel fıtığına ameliyatsız radyofrekans tedavisiSağlık Bakanlığı'na bağlı Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, vücuttaki tüm ağrılar için uygulanabilen radyofrekans tedavisi başladı. 3 yıldır bel fıtığı rahatsızlığı bulunan hemşire Sevim Pekdoğan (44), uygulanan tedavi ile sağlığına kavuştu.
Bel fıtığına ameliyatsız radyofrekans tedavisiSağlık Bakanlığı'na bağlı Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, vücuttaki tüm ağrılar için uygulanabilen radyofrekans tedavisi başladı. 3 yıldır bel fıtığı rahatsızlığı bulunan hemşire Sevim Pekdoğan (44), uygulanan tedavi ile sağlığına kavuştu.
"Nörolojik bozuklukların neden olduğu istemsiz kas kasılmalarında botoksun kullanım alanı genişliyor"Botulinum Toksini yani yaygın bilinen adıyla botoksun estetik amaçlarla kullanımı bilinse de aslında nörolojik hastalıkların tedavisinde de uzun zamandır kullanılıyor. Günümüzde migren, serebral palsi, distoni ve daha birçok sorunun tedavisinde bu yöntemin kullanıldığını anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, "Özellikle istemsiz kas kasılmalarında da fayda sağlıyor. Nörolojik bozuklukların neden olduğu istemsiz kas kasılmalarında botoksun kullanım alanı genişliyor" dedi.
“Artan sıcaklıklar, rüzgar ve klima migren ataklarını tetikleyebilir”Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların iş ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Migren ataklarına neyin sebep olduğunu anlamak da hastalar için zorluk oluşturabiliyor. Mevsim geçişleri, klima ve hava sıcaklıklarının migren ataklarını tetikleyebildiğini ifade eden Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, migren ataklarını engellemek için neler yapılabileceği hakkında bilgi verdi.
‘2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikayet edecek’Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, tıpta en sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alan baş dönmesinin genel nüfusu yüzde 20-30 oranında etkilediğini söyleyerek “2050 yılında 60 yaş üzeri nüfus 2 milyar olacak. 60 yaş üzerindeki popülasyonun yüzde 40’ı baş dönmesinden şikayetçi. Ve bu popülasyona eğer bunu devşirecek olursak yaklaşık 2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikâyet edecek” dedi.
‘2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikayet edecek’Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, tıpta en sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alan baş dönmesinin genel nüfusu yüzde 20-30 oranında etkilediğini söyleyerek “2050 yılında 60 yaş üzeri nüfus 2 milyar olacak. 60 yaş üzerindeki popülasyonun yüzde 40’ı baş dönmesinden şikayetçi. Ve bu popülasyona eğer bunu devşirecek olursak yaklaşık 2050 yılında 800 milyon kişi baş dönmesinden şikâyet edecek” dedi.
“Uykusuzluk ve stres, vertigoyu tetikleyebilir”Vertigonun, baş dönmesi anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Adin Selçuk, pek çok durumun vertigo atağına yol açabileceğini vurgulayarak “Uykusuzluk ve stres gibi basit nedenlerle vertigo oluşabilmekteyken, nörolojik kökenli ciddi hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilir. Uykusuzluk, stres, baş ağrısı, ileri yaş, yüksek tansiyon ve migren, kişileri bu duruma daha duyarlı hale getirir” dedi.
Ramazanda görülen baş ağrılarını önlemenin yollarıRamazan ayında oruç tutarken baş ağrısı sıkça görülebiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, “Bu yıl Ramazan ayında oruçlu geçirilen süre 17 saati buluyor. Açlık ve susuzluk, baş ağrısına zemin hazırlayabilir, migren ve gerilim tipi baş ağrılarının oluşumunda etkili olabilir. Baş ağrılarını azaltmak için iftar ve sahurda vücuda su sağlayacak salatalık, havuç, çilek, domates, kabak gibi lifli besinleri tercih edin. Yeteri kadar uyumaya özen gösterin. Bilgisayar ve televizyon başında uzun vakit geçirmeyin" dedi.
Uzmanı uyardı: Ramazanda ilaç kullanımını ihmal etmeyinHasta ve aşırı yaşlıların Ramazan ayında ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turgay Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin Ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına, hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğini ifade etti.
Genetik ve nadir hastalıklar tanı merkezi, gluten hassasiyeti konulu seminer düzenlediSon yıllarda gluten ile ilişkili hastalıklar için yapılan farkındalık çalışmaları erken tanı, teşhis ve tedaviyi kolaylaştırıyor. Genetik hastalıklarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan Genetik ve Nadir Hastalıklar Tanı ve Araştırma Merkezi İntergen tarafından düzenlenen ‘Gluten tehdit midir?’ seminerinde Doç. Dr. Gülay Ceylaner katılımcıların sorularını yanıtlayarak, gluten hakkında merak edilenleri açıkladı. Doç. Dr. Gülay Ceylaner, “Gluten hassasiyeti büyük oranda genetik yatkınlıkla ilişkilidir. Bu konuda farkındalık da çok önemlidir. Ancak bu konu öyle bir noktaya gelmiştir ki gluten hassasiyeti olmayan, sağlık sorunu olmayan insanlar da gluteni hayatlarından çıkarmaya başlamıştır” dedi.
"Doğum kontrol hapını kullanmadan önce uzmanına danışın"Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytakın Mahammadalıyeva, doğum kontrol haplarının bilinçli kullanılırsa faydası olabileceğini; mutlaka uzman bir doktora danışarak kullanmak gerektiğini söyledi.
"Her zamankinden farklı bir baş ağrısı tümör belirtisi olabilir"Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Levent Aydın, "Beyin tümörü kişiden kişiye semptomu değişen, ürküten bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın tipi olduğu kadar tedavisi de kişiden kişiye değişiyor. Baş ağrısı beyin tümörünün en büyük belirtisi olarak öne çıkıyor. Bazen migrenle karıştırılabilen beyin tümörleri hayati tehlikeye neden olabiliyor. Bu nedenle erken teşhis edilmesi gerekiyor. Her zamankinden farklı bir baş ağrısı tümör belirtisi olabilir" dedi.
“Menopozda semptomların tedavisi kadının yaşam kalitesini yükseltiyor”Menopoz tedavisi için zamanlamanın da çok önemli olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Melis G. Koçer Yazıcı, “60 yaşından küçük veya menopoz başlangıcından sonraki 10 yıl içinde hormon tedavisine başlayan kadınların uzun vadede hayat kalitesinin yükseldiği konusunda genel bir görüş vardır. Bu yüzden menopoz semptomları ortaya çıktığında en kısa sürede tedaviye başlamak uygun olacaktır” dedi.
“Ozon tedavisi, bağışıklık sistemini güçlendiriyor”Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Korkmaz, “Günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde destek olarak yararlanılan ozon tedavisi vücut direncini artırmaktadır. Kontrollü bir şekilde vücuda verildiğinde antioksidan sistemi devreye sokarak immün sistemi güçlendirir. Ozon tedavisi her geçen gün daha da yaygın olarak kullanılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve insan bünyesine direnç veren bir yapıda olan ozon terapi en etkili tedavi yöntemlerinden biridir” dedi.
Ölümcül beyin anevrizmasıyla ilgili yeni keşifBeyin cerrahinin en ölümcül tablolarından birisi olarak adlandırılan anevrizma, yani beyin damarlarındaki balonlaşma, her 100 kişiden 3 ila 8'inde görülüyor. İstatistiklere göre anevrizma yırtıldığında meydana gelen beyin kanaması sonrası ise dört hastadan sadece biri kurtarılabiliyor. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarının yaptığı araştırma, henüz kanamadan önce teşhisi konmuş anevrizmaların hangisinin kanama riskinin yüksek olduğunu ve bir an önce açık veya kapalı yöntemlerle tedavi edilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Ölümcül beyin anevrizmasıyla ilgili yeni keşifBeyin cerrahinin en ölümcül tablolarından birisi olarak adlandırılan anevrizma, yani beyin damarlarındaki balonlaşma, her 100 kişiden 3 ila 8'inde görülüyor. İstatistiklere göre anevrizma yırtıldığında meydana gelen beyin kanaması sonrası ise dört hastadan sadece biri kurtarılabiliyor. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarının yaptığı araştırma, henüz kanamadan önce teşhisi konmuş anevrizmaların hangisinin kanama riskinin yüksek olduğunu ve bir an önce açık veya kapalı yöntemlerle tedavi edilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Sıcaklarda baş ağrısı yaşamamak için alınması gereken önlemlerSıcak havanın baş ağrına neden olduğunu hatta migreni tetiklediğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Vugar Jafar, "Sıcak günlerde dışarıda geçirilen zaman kısıtlanmalı. Eğer dışarı çıkılacaksa UV korumalı güneş gözlüğü ve bir şapka mutlaka kullanılmalı. Sıvı tüketimine dikkat edilmeli, ekstra su içilmelidir. Klimalı ortamda hafif düzeyde egzersiz yapılmalı. Eğer baş ağrısı varsa buzlu bitki çaylarından faydalanılabilir. Eğer baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, ağrı seviyesinde artış, konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı, soluk veya nemli cilt aşırı susuzluk veya iştahsızlık gibi belirtiler de varsa mutlaka acil olarak tıbbi yardım alınmalıdır" dedi.
“Soğuk içecekler kalp sağlığını riske atabilir”Soğuk içeceklerin hızlı ve fazla miktarda tüketilmesinin kalp atış hızını düşürdüğünü söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakani Hazar, “Bu durum ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ritim problemi olanların soğuk içecek tüketmekten kaçınması gerekir. Soğuk içecekler, mide kaslarında kasılmaya ve yavaşlamaya neden olur. Mide asidinin üretimine engel olurlar ve midenin boşalmasını geciktirirler” dedi.
Migren ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.