Terkos hiç bu kadar kurumamıştıİstanbul'a su sağlayan barajlarda doluluk oranları düşmeye devam ediyor. İSKİ verilerine göre ortalama doluluk oranı yüzde 27.88 olarak ölçüldü. Bu oran 2014 yılından bu yana ölçülen en düşük doluluk oranı olarak kayıtlara geçti. Kuraklıktan en çok etkilenen barajlardan biri olan Terkos'ta ise doluluk oranı 13.83'e geriledi. Bazı bölümlerde baraj gölünde sular yaklaşık 100 metre çekilirken, kıyıda bağlı teknelerin çoğu karaya oturdu.
35 yıldır tarım arazisinin sulandığı gölet, kuruma noktasına geldiEdirne'nin Süloğlu ilçesinde 35 yıl önce kurulan ve 3 köyün sulu tarım yaptığı gölet, kuruma noktasına geldi. Sulama Kooperatif Başkanı Erdoğan Uzun, "Üreticinin mahsulleri susuz kaldı. Susuzluk nedeniyle üründe ciddi verim kaybı yaşadık" dedi.
Bodrum'da Gölköy Kovalık Sulak Alanı, kurumaya başladıMuğla'nın Bodrum ilçesinde 60'tan fazla kuş ve balık türüne ev sahipliği yapan Gölköy Kovalık Sulak Alanı, yağışların azalmasıyla kurumaya başladı. Akdeniz Gölü olarak da bilinen gölün denizle birleşen drenaj hatları kirlilik ve moloz yığını nedeniyle kapanırken, balıkların göle geçiş yapamadığı görüldü. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Her şeyi doğaya bırakmamız lazım. Bu bölgeyi korumamız gerekiyor. Doğal drenaj hatlarını açıp, içeriye canlı hareketinin normal sirkülasyonda sürdürülebilmesi gerekiyor" dedi.
Uzunhızırlı Göleti kuruma noktasına geldi, kuşlar bölgeyi terk ettiÇanakkale'nin Eceabat ilçesinde bulunan ve önemli sulak alanlardan biri olan Uzunhızırlı Göleti'ne yaşanan kuraklık nedeniyle, birçok kuş türü gelmez oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Üyesi ve Kuş Bilimcisi İbrahim Uysal, her yıl kışlayan küresel ölçekte nesli tehlike altına girmeye yakın türlerden olan tepeli pelikanların bu yıl gölete gelmediğini, flamingoların ise bölgeyi terk ettiğini söyledi.
Uludağ'ın eteklerindeki barajlar kuruduBursa’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 5'e kadar düştü. Doğancı Barajı da yüzde 35’lik doluluk oranıyla kritik seviyede. Beklenen düzeyde kar yağmaması halinde, kentin yaz döneminde su sıkıntısıyla karşı karşıya kalma ihtimali olduğuna dikkat çeken BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Kar yağışı olmaması demek, su kaynakları açısında büyük bir sıkıntı yaşamamız demek oluyor. Bursa’nın nüfusu, sanayisi ve tarımını düşünecek olursak ciddi miktarda su ihtiyacı olan ve su tüketen bir kent olduğunu görüyoruz. Böyle olunca suyla ilgili kaygılarımız ortaya çıkıyor” dedi.
Karadeniz'de içme suyu kaynaklarının ardından dereler de kurumaya başladıKüresel ısınmanın etkileriyle yağış rejimi değişen ve son iki ayda ortalama yüzde 58 daha az yağışın düştüğü Doğu Karadeniz'de içme suyu kaynaklarının yanı sıra dereler de kurumaya başladı. Gümüşhane'de Tersun Dağı'ndan doğan ve Karamustafa, Boyluca ve Hasköy köylerinden geçen tarım ve içme suyunda kullanılan Boyluca Deresi yatağı 10 kilometre boyunca kurudu.