Nilüfer Barajı'nın kuruduÄŸu Bursa'da '40 günlük su kaldı' uyarısıBursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan biri olan Nilüfer kurudu, DoÄŸancı'nın su seviyesi ise yüzde 35'e geriledi. Nilüfer Barajı'nın dibindeki toprakta oluÅŸan derin çatlaklar dronla görüntülenirken, Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mustafa Bozbey, "Önümüzde 40, 45 günlük civarında bir suyumuz söz konusu" dedi.
Ä°ran’daki Urmiye Gölü kurudu, tuz taşınımı Türkiye'yi de etkileyecekÄ°ran'daki, dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olarak bilinen Urmiye Gölü'nün neredeyse tamamı kururken, tuzların rüzgarla taşınmasının Ä°ran'ın yanı sıra Türkiye'yi de etkiyeceÄŸi belirtildi. Tuz taşınımı nedeniyle tarım alanlarının verimsizleÅŸeceÄŸini ifade eden Van Yüzüncü Yıl Ãœniversitesi’nden (YYÃœ) Prof. Dr. Faruk AlaeddinoÄŸlu, "O gölün ortadan kalkması, o bölgedeki o tuzların bir çöl haline dönüşmesi ve bu çöl haline dönüşen tuz birikintilerinin yüzlerce, hatta binlerce kilometre öteye rüzgarla taşınmasına neden olacak. O rüzgarla taşınan bütün alanlarımız doÄŸal olarak o tuzdan etkilenecek" dedi.
Sazlıdere Barajı kurudu; pikniÄŸe gelenlerin aracı bataklığa saplandıİstanbul'a içme suyu saÄŸlayan on barajdan biri olan ve Arnavutköy'de bulunan Sazlıdere Barajı'nda Ä°BB verilerine göre su seviyesi yüzde 15.4'e geriledi. Su seviyesinin yüzde 15.4'e gerilemesiyle barajdaki deniz kabukları ve çöpler de günyüzüne çıktı. Piknik yapmak için ailesiyle baraja gelen Gökhan Öztürk'ün aracı bataklığa saplandı. Öztürk, "Ä°lk defa geldik. Ä°zmir'den geliyoruz. Başımıza böyle bir olay geldi. Bataklık yani çamur, görüyorsunuz. Ä°ki saattir burada onunla uÄŸraşıyoruz." dedi. Öztürk'ün aracı çevredekilerin yardımıyla traktörle çekilerek bataklıktan çıkarıldı. Balıkçılar ise, suların çekilmesiyle balık tutmakta zorlandıklarını söyledi.Â
Sazlıdere Barajı kurudu; pikniğe gelenlerin aracı bataklığa saplandıİstanbul'a içme suyu sağlayan on barajdan biri olan ve Arnavutköy'de bulunan Sazlıdere Barajı'nda İBB verilerine göre su seviyesi yüzde 4'e geriledi. Su seviyesinin yüzde 4'e gerilemesiyle barajdaki deniz kabukları ve çöpler de günyüzüne çıktı. Piknik yapmak için ailesiyle baraja gelen Gökhan Öztürk'ün aracı bataklığa saplandı. Öztürk, "İlk defa geldik. İzmir'den geliyoruz. Başımıza böyle bir olay geldi. Bataklık yani çamur, görüyorsunuz. İki saattir burada onunla uğraşıyoruz." dedi. Öztürk'ün aracı çevredekilerin yardımıyla traktörle çekilerek bataklıktan çıkarıldı. Balıkçılar ise, suların çekilmesiyle balık tutmakta zorlandıklarını söyledi.
Kemerburgaz Kent Ormanı'ndaki göl kurudu; keçiler otlamaya baÅŸladı Kemerburgaz Kent Ormanı içerisinde yer alan ve Alibey Deresi'ne baÄŸlanan göl tamamen kurudu. Gölün bulunduÄŸu alanda, koyunlar ve keçiler otlamaya baÅŸladı. Keçilerini otlatmak için gelen çoban Murat Emek, "1- 1,5 aydır böyle. Tehlikeli, dere olan yere girerse batarsa çıkaramazsın. YaÄŸmur yaÄŸdığında buraya gelmiyorum" dedi. Kuruyan göl havadan da görüntülendi.
Büyükçekmece Baraj Gölü kurudu; Tarihi Çakmak Hattı'nı otlar sardıBüyükçekmece Baraj Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle tarihi Çakmak Hattı'nın da bir bölümü gün yüzüne çıkmıştı. 7 ay önce su seviyesi yüzde 33 olan barajda, bugün su seviyesi yüzde 12. Neredeyse tamamen kuruyan gölde tarihi hattın bir bölümünü de otlar sardı.
Göçmen kuÅŸların uÄŸrak noktası Uzunhızırlı Göleti, kuruduÇanakkale'nin Eceabat ilçesinde birçok göçmen kuÅŸa ev sahipliÄŸi yapan ve önemli sulak alanlardan biri olan Uzunhızırlı Göleti tamamen kurudu. Çanakkale Onsekiz Mart Ãœniversitesi (ÇOMÃœ) SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Ãœyesi ve KuÅŸ Bilimcisi Ä°brahim Uysal, "Çanakkale ilinin önemli bir kuÅŸ göç rotası üzerinde olduÄŸunu unutmamak gerekiyor ve göçmen kuÅŸ türleri için sulak alan kayıp çok daha geniÅŸ çaplı ölümlere neden olabilir. Her göçmen kuÅŸ türleri için uzun göç yolculuklarını tamamlamak için sulak alanlar, beslenme alanları olarak hayati öneme sahip" dedi.
Riva'da göçmen kuÅŸların konakladığı gölet kuruduGöçmen kuÅŸların konakladığı Riva'daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaÅŸamı sona ererken birçok göçmen kuÅŸ barınacakları ve avlanacakları habitatlarını kaybetti.  Gölet çevresinde düzenli olarak kuÅŸ gözlemciliÄŸi yapanlar gölete akan su kaynaklarının çevredeki inÅŸaatlar sebebiyle kesildiÄŸini iddia ediyor. KuÅŸ gözlemcisi Haldun SavaÅŸ yaklaşık 20 yıldır Riva'ya geldiÄŸini söyleyerek, "En çok fotoÄŸraf çektiÄŸim ve kuÅŸ gözlediÄŸimiz yer burası.  Göçmen kuÅŸlar gelip burada ürüyorlar ama ÅŸu anda gördüğünüz gibi maalesef kurumuÅŸ durumda" dedi. SavaÅŸ, Riva'da 281 kuÅŸ türü kaydedildiÄŸini belirterek, "Ben en az 200 tanesini fotoÄŸrafladı" diye konuÅŸtu.