Son dakika küresel ısınma haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan küresel ısınma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan küresel ısınma haber sayfamızda...
Ekim mesaisi biten buğdayda, üreticinin gözü yağışlardaTürkiye'nin en önemli buğday üretim merkezlerinden Edirne'de ürününü kuru toprağa eken üretici, yağmur bekleyişine geçti. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Ayçiçeğinde birçok üreticimiz kendi tarlasında zarar etti. O yüzden bu önümüzdeki süreçte; 'buğdayı ektik, kurak gitti, ne olur?' diye inanın bu kötü tabloyu hiç göz önünde bulundurmak istemiyoruz, düşünmek istemiyoruz. Önümüzdeki süreçte yağışlar da gözüküyor. İnşallah yağışlar olur" dedi.
Karadeniz’de depremlerle 'heyelan' tehlikesiRize'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" dedi.
4 bin 135 rakımlı Cilo- Sat Dağları'nda donan göl ve şelale görüntülendiHakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat Dağları'ndaki 20 bin yıllık buzulların bulunduğu buzul gölleri ve şelale, kar yağışı sonrası etkili olan soğuklarla tamamen dondu. 3 arkadaşıyla bölgeye giden dağcı ve doğa fotoğrafçısı Emin Noyan, donan buzul gölü ve şelaleyi görüntüledi.
Prof. Dr. Kaya: Ekim dönemi kaydı, buğday 15 Kasım'a kadar ekilebilirTrakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, özellikle son dönemde yaşanan küresel ısınmayla mevsim sıcaklıklarının normalin üstünde seyretmesi nedeniyle, buğday ekim döneminin 1 ay ileriye kaydığını söyleyerek, "Şu an tam ekim zamanı, eğer ekmeyenler varsa ve tarlasında alatav yoksa yağışı beklemeden direkt eksinler. Çünkü Kasım 15'ten sonra yapılacak ekimler bu sefer tersi bir riski ortaya çıkarıyor" dedi.
Uludağ'da suni karlamaTürkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'a beklenen kar yağışı düşmeyince suni karlama başladı. En yüksek hava sıcaklığının 7 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da işletmeciler, çareyi suni kar makinelerini çalıştırmakta buldu.
Uludağ'da suni karlamaTürkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'a beklenen kar yağışı düşmeyince suni karlama başladı. En yüksek hava sıcaklığının 7 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da işletmeciler, çareyi suni kar makinelerini çalıştırmakta buldu.
'Türkiye'de 500'den fazla işgalci deniz canlısı var; bazıları deniz dengesi için çok zararlı’Dünyaca ünlü iklim uzmanı ve College de France Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edouard Bard, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'deki denizlerde yeni balık türlerinin görülmeye başlandığını belirterek, "Kızıldeniz'den özellikle aslan balığı ve tavşan balığının geldiği gözlemlenmiş. Tabii Atlantik'ten gelen başka türler de var. Türkiye'de 500'den fazla işgalci deniz canlısı var. Bu elbette çok ciddi bir sayı ve bazıları gerçekten buradaki deniz dengesi için çok zararlı" dedi.
Türkiye ormanları yıllık 44 milyon ton oksijen üretiyorAmasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer, dünyada ortalama bir kişinin yıllık oksijen tüketiminin 740 kilogram olduğunu ve Türkiye’deki ormanların da yıllık yaklaşık 44 milyon ton oksijen ürettiğini söyledi.
Karadeniz'de 'iklim değişikliği' etkisi; atmosferik afetlerde 2,5 kat artışKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Karadeniz'deki iklim değişikliğine dikkati çekip, "Karadeniz, bazı günler 29 dereceyi buldu. Bu buharlaşma, Karadeniz'deki dağlara orografik yağışları getiriyor. Bu da yağışların artmasına sebep oldu. Bu artışlarla bazen 1 aylık yağış birkaç günde yağmaya başladı. 2010 ile şimdiyi kıyaslarsak, atmosferik afetlerin yıkıcı etkisi neredeyse 2,5 kat arttı" dedi.
Bakan Bolat: Yıl sonunda 264 milyar dolar mal ihracatına ulaşacağızTicaret Bakanı Ömer Bolat, "Geçtiğimiz sene mal ihracatımız 255,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla, ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artış göstererek 193 milyar dolara ulaşmıştır. Yıl sonunda 264 milyar dolar mal ihracatına ulaşacağız" dedi.
Barajın yüzde 90'ı kurudu; tarım arazilerinin su kaynağında koyun otlatılıp, otomobille geziliyorBursa Ovası'ndaki tarım arazilerine su sağlayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı'nda kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü. Yüzde 90'ı kuruyan 3 bin dönümlük alanda koyunlar otlarken, balıkçıların kayıkla açıldığı gölde artık sebze ekilip, otomobille geziliyor. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, 1933 yılından bu yana Bursa Ovası'nı sulayan baraj gölünün dibinin acilen temizlenerek, su birikim kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.
Kurtulmuş: 'Yenidoğan Çetesi' diye bir çeteyle uğraşıyoruzTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de 'Yenidoğan Çetesi' diye bir çeteyle uğraşıyoruz. Adamların hepsi iyi yerlerde okumuş ama bu kadar açık insanlık suçu işleyebilecek kadar insanlıktan da nasibini almamışlar. Demek ki bu insanlara diplomalarının yanında hikmeti ve irfanı da öğretmek zorundayız" dedi.
Suyu azaldığı için alarm veren gölde 'flamingo' sürpriziSivas'ın Ulaş ilçesinde yer alan ve kuşların doğal yaşam alanı olarak bilinen Ulaş Gölü'nde azalan su seviyesi alarm verirken, göl yüzeyinde artan kuş hareketliliği gözlendi. Sakar meke, yeşilbaş ördek, elmabaş, angut ve uzunbacak gibi türlerin yanı sıra bölgeye gelen flamingolar, güzel görüntüler oluşturdu.
Eğirdir'in beslediği Kovada Gölü de kuruyorBeydağları Doğa Sporları Kulübü üyelerinin bu hafta sonu Isparta'ya bağlı Eğirdir ilçesine yaptığı doğa yürüyüşünde, Eğirdir'in beslediği Kovada Gölü'nün bölgedeki birçok göl gibi hızla kuruduğu görüntülendi.
Bakan Bayraktar: Birincil enerjide yüzde 16'lık tasarruf, 20 milyar dolar yatırım hedefliyoruzEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024-2030 eylem planında birincil enerjide yüzde 16'lık tasarruf, 20 milyar dolarlık yatırım hedefleri olduğunu söyleyerek, "Bu hedefleri tutturduğumuzda yaklaşık 100 milyon tonluk karbon emisyonundan Türkiye kurtulmuş olacak. Türkiye'nin mutlaka bu iklim hedefleri için, bu artan enerji talebi için, nükleer enerjiden elektrik üretmesi gerekiyor" dedi.
Pembe rengi ile ünlenen Meyil Obruk Gölü tamamen kuruduKonya'da karstik yapısı ve yaz mevsimine doğru pembe renge bürünmesi ile ünlenen Meyil Obruk Gölü, tamamen kurudu. Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaşar Eren, "1970 yılında 31 metre su derinliği ölçülmüş. Yaklaşık işte, 50 yıl sonra şu anda, maalesef herhangi bir su gözlenmiyor. 31 metre derinliğindeki su yok olmuş" dedi.
Kuzeyboru, 25 milyon dolarlık CTP üretim tesisini tamamlayarak, devreye aldıKuzeyboru, kompozit boru sektörüne yaptığı 25 milyon dolarlık CTP üretim tesis yatırımını tamamlayarak, sanayi tesisini devreye aldı. Malatya fabrikasında 4000 mm çapa kadar Cam Elyaf Takviyeli Kompozit Boru üretimine başlayan Kuzeyboru yeni yatırımla birlikte ihracat yeteneğini yüzde altmış artırmayı hedefliyor.
Bakan Yumaklı: Her 4 un paketinden 1’inde Türk imzası varTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Uluslararası Çalışan Değirmenciler Birliği (IAOM) EURASIA Konferansı ve Fuarı’na katıldı. Bakan Yumaklı konuşmasında, "Türkiye un ihracatında dünyada birinci sırada, makarna ihracatında ise 2. sıradaki konumuna devam ediyor. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin dünyanın pazarındaki payının yaklaşık yüzde 23 olduğunu söylemek istiyorum. Buda her 4 un paketinden bir tanesi Türkiye’deki üreticilerin emeğine sahip” dedi.
Bakan Bolat: Yapay zeka teknolojisinin nereye evrilebileceğini tasavvur etmek çok zorTicaret Bakanı Ömer Bolat, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen 'Yapay Zeka Çağı - Sürdürülebilir Gelecek' temalı 'Global Liderler Zirvesi 2024' programına katıldı. Burada konuşan Bakan Bolat, 'Yapay zeka teknolojisinin önümüzdeki 10 - 15 yılda nereye evrilebileceğini bugünden tasavvur etmek çok zor. Muhtemel fayda ve fırsatların yanında yapay zeka çağının pek çok soru işareti de beraberinde getirdiğine dikkat çekmek isterim' dedi.
‘Yakın gelecekte kömür özelliğini yitirmeyecek’Zonguldak’ta, 23’üncüsü düzenlenen Uluslararası Kömür Kongresi’nin Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Barış, kömürün geleceği hakkında tartışmalar sürerken Batı’nın ufak bir sorunda konvansiyonel enerjiye dönüşü tartıştığını ifade etti. Barış, “30 yıllık tartışmanın üzerine bakıyoruz ki 50 yıldır kömürün dünya enerji payındaki yeri aynı. Kömürden çıkış sıklıkla vurgulansa da en ufak krizden sonra, enerji dengesindeki değişime sebep olan bir olayın kömürden uzaklaşmayı mümkün kılmayacağını düşünüyorum. Yakın gelecekte kömürün özelliğini yitireceğini düşünmüyorum” dedi.
Deniz Kayadelen, Hudson Nehri’ni 7 saat 58 dakikada yüzerek Türkiye rekorunu kırdıİsviçre'nin Zürih kentinde yaşayan endüstri psikoloğu 37 yaşındaki Deniz Kayadelen, 11 yaşında başladığı yüzme kariyerinde yeni bir başarıya imza attı. 21 Ağustos’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletindeki Hudson Nehri’ni 7 saat 58 dakikada yüzen en hızlı Türk kadın oldu. Böylece Kayadelen, Manş Denizi ve Catalina Kanalı’nın ardından Manhattan Adasını da yüzerek ‘triple crown’ (üçlü taç) denilen 3 ayaklı yüzüşü tamamladı. Her zaman ilklere imza atmak istediğini belirten Kayadelen’in sıradaki hedefi ise Antartika’da yüzüp, Türk bayrağını dalgalandırmak. Kayadelen, bir süre önce de Nepal’deki Putha Hinchulli dağının 6 bin 400 metre yüksekliğinde 3 derecelik suda 5 dakika yüzerek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmıştı.
Küresel Isınma ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.