Son dakika küresel ısınma haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan küresel ısınma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan küresel ısınma haber sayfamızda...
Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun üçüncü toplantısına başkanlık ettiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, başkanlık ettiği "BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun üçüncü toplantısında, "BM Çevre Programı'nın raporu, Gazze'deki yıkımda ortaya çıkan atıkların temizlenmesinin onlarca yıl alacağını söylüyor. Tahmini 39 milyon ton enkazdan bahsediyoruz, yarısının bile geri dönüştürülmesinin yaklaşık 45 yıl alacağı bir enkaz. Elimizdeki imkanlar, yıkımı artırmak yerine, tahrip edilmiş dünyamızı onarmak ve sonraki nesiller için daha yaşanabilir kılmak amacıyla kullanılmalıdır" dedi.
'Ege'de yerli makroalg ve deniz çayırları tehlike altında'Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden (MCBÜ) Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, Ege kıyılarında 470 makroalg ve deniz çayırları türü tespit ettiklerini belirtti. Bunlardan 29'unun yabancı tür olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Taşkın, bu sebeple yerli makroalg ve deniz çayırlarının tehlike altına girdiğini söyleyerek, "Gelecek dönemlerde yerli ve hassas türlerin ortamdan çekilmesiyle, yabancı türler bazı bölgelerde tamamen habitata hakim olacak. Deniz çayırlarının çekilmesiyle deniz canlıları farklı noktalara gidecek, üremekte olan balık türleri başka yerlere göç etmek zorunda kalacak. Yabancı türlerin habitata zarar verdiği gibi ekonomik olarak da zararları var" dedi.
ABD'li ressam, Anadolu'nun kadim su kültürünün izindeABD'li ressam Margaret Ross Tolbert öncülüğünde, Likya'daki su kaynaklarının izini sürmek üzere farklı disiplinlerden uzman isimlerin katkısıyla 'Proje Su-Water Project: Leto Joins The Springs' adlı kitap hazırlandı. Türkiye'deki ve Türkçedeki su kültürünün ortaya konulduğu kitapta, tarımda kimyasal madde kullanımı, artan nüfus, madenler, imar projeleri ve küresel ısınma gibi sorunlara da dikkat çekiliyor.
Emine Erdoğan, Japonya Veliaht Prensesi Akishino ile bir araya geldiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Japonya- Türkiye ilişkilerinin 100'üncü yılı dolayısıyla resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Japonya Veliaht Prensi Fumihito'nun eşi Prenses Akishino ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Boşa harcayacak bir damla suyumuz olamazCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye su zengini değil, su stresi yaşayan bir ülkedir. Bu yüzden boşa harcayacak, israf edecek, verimsiz kullanacak bir damla suyumuz olamaz. Su kaynaklarımızı kirletmeyi, bu ülkeye yapılmış en büyük ihanetlerden biri olarak görüyoruz" dedi.
İzmir'de kuraklık arttı; kışlık sebze üretimi düştüİzmir'in Torbalı ilçesinde kuraklık nedeniyle geçen yıla göre brokoli üretimi yüzde 59, pırasa üretimi yüzde 10, karnabahar üretimi yüzde 20 azaldı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bölgemizde yetişmeye başlayan ürünler ilerleyen yıllarda yetişmemeye başlayacak" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kocaeli'de sanayicilerle bir araya geldiKocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) yeni binasının açılış ve ödül töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu Kocaeli’nin vergi konusunda 69 kente eşit olduğunu söyledi.
'Çatı kazalarının yaşanmaması için denetim şart'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, fırtına, hortum gibi hava olaylarına bağlı yaşanabilecek risklere hatırlatıp, "Oturtma çatı sistemler maalesef pek kontrol edilmiyor. Çatı oturtuluyor fakat projede o çatının binaya bağlantı detayının mutlaka bulunması lazım. Bu detaya göre de bağlantının yapı denetim firmasından denetlenmesi lazım" dedi.
'Çatı kazalarının yaşanmaması için denetim şart'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, fırtına, hortum gibi hava olaylarına bağlı yaşanabilecek risklere hatırlatıp, "Oturtma çatı sistemler maalesef pek kontrol edilmiyor. Çatı oturtuluyor fakat projede o çatının binaya bağlantı detayının mutlaka bulunması lazım. Bu detaya göre de bağlantının yapı denetim firmasından denetlenmesi lazım" dedi.
DeFacto, atık malzemelerden üretilen sanat eserlerini COP29’da sergilediGlobal moda markası DeFacto, bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP29) katılan Türk şirketleri arasında yer aldı. Dünyanın önde gelen özel sektör temsilcilerinin, hükümet sözcülerinin ve sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği konferansta konuşmacılar arasında yer alan DeFacto Sürdürülebilirlik Başkanı Elif Çam, 2030 yılına kadar hazır giyim koleksiyonlarının yüzde 90’ını sürdürülebilir hale getirmeyi hedeflediklerini belirtirken; sanatçı Serkan Şerefhanoğlu tarafından markanın atık malzemelerinden üretilen ve COP29 Türkiye Pavilyonu’nda sergilenen sanat eseri, büyük beğeni topladı.
Ekim mesaisi biten buğdayda, üreticinin gözü yağışlardaTürkiye'nin en önemli buğday üretim merkezlerinden Edirne'de ürününü kuru toprağa eken üretici, yağmur bekleyişine geçti. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Ayçiçeğinde birçok üreticimiz kendi tarlasında zarar etti. O yüzden bu önümüzdeki süreçte; 'buğdayı ektik, kurak gitti, ne olur?' diye inanın bu kötü tabloyu hiç göz önünde bulundurmak istemiyoruz, düşünmek istemiyoruz. Önümüzdeki süreçte yağışlar da gözüküyor. İnşallah yağışlar olur" dedi.
Karadeniz’de depremlerle 'heyelan' tehlikesiRize'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" dedi.
4 bin 135 rakımlı Cilo- Sat Dağları'nda donan göl ve şelale görüntülendiHakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat Dağları'ndaki 20 bin yıllık buzulların bulunduğu buzul gölleri ve şelale, kar yağışı sonrası etkili olan soğuklarla tamamen dondu. 3 arkadaşıyla bölgeye giden dağcı ve doğa fotoğrafçısı Emin Noyan, donan buzul gölü ve şelaleyi görüntüledi.
Prof. Dr. Kaya: Ekim dönemi kaydı, buğday 15 Kasım'a kadar ekilebilirTrakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, özellikle son dönemde yaşanan küresel ısınmayla mevsim sıcaklıklarının normalin üstünde seyretmesi nedeniyle, buğday ekim döneminin 1 ay ileriye kaydığını söyleyerek, "Şu an tam ekim zamanı, eğer ekmeyenler varsa ve tarlasında alatav yoksa yağışı beklemeden direkt eksinler. Çünkü Kasım 15'ten sonra yapılacak ekimler bu sefer tersi bir riski ortaya çıkarıyor" dedi.
Uludağ'da suni karlamaTürkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'a beklenen kar yağışı düşmeyince suni karlama başladı. En yüksek hava sıcaklığının 7 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da işletmeciler, çareyi suni kar makinelerini çalıştırmakta buldu.
Uludağ'da suni karlamaTürkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'a beklenen kar yağışı düşmeyince suni karlama başladı. En yüksek hava sıcaklığının 7 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da işletmeciler, çareyi suni kar makinelerini çalıştırmakta buldu.
'Türkiye'de 500'den fazla işgalci deniz canlısı var; bazıları deniz dengesi için çok zararlı’Dünyaca ünlü iklim uzmanı ve College de France Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edouard Bard, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'deki denizlerde yeni balık türlerinin görülmeye başlandığını belirterek, "Kızıldeniz'den özellikle aslan balığı ve tavşan balığının geldiği gözlemlenmiş. Tabii Atlantik'ten gelen başka türler de var. Türkiye'de 500'den fazla işgalci deniz canlısı var. Bu elbette çok ciddi bir sayı ve bazıları gerçekten buradaki deniz dengesi için çok zararlı" dedi.
Türkiye ormanları yıllık 44 milyon ton oksijen üretiyorAmasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer, dünyada ortalama bir kişinin yıllık oksijen tüketiminin 740 kilogram olduğunu ve Türkiye’deki ormanların da yıllık yaklaşık 44 milyon ton oksijen ürettiğini söyledi.
Karadeniz'de 'iklim değişikliği' etkisi; atmosferik afetlerde 2,5 kat artışKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Karadeniz'deki iklim değişikliğine dikkati çekip, "Karadeniz, bazı günler 29 dereceyi buldu. Bu buharlaşma, Karadeniz'deki dağlara orografik yağışları getiriyor. Bu da yağışların artmasına sebep oldu. Bu artışlarla bazen 1 aylık yağış birkaç günde yağmaya başladı. 2010 ile şimdiyi kıyaslarsak, atmosferik afetlerin yıkıcı etkisi neredeyse 2,5 kat arttı" dedi.
Bakan Bolat: Yıl sonunda 264 milyar dolar mal ihracatına ulaşacağızTicaret Bakanı Ömer Bolat, "Geçtiğimiz sene mal ihracatımız 255,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla, ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artış göstererek 193 milyar dolara ulaşmıştır. Yıl sonunda 264 milyar dolar mal ihracatına ulaşacağız" dedi.
Barajın yüzde 90'ı kurudu; tarım arazilerinin su kaynağında koyun otlatılıp, otomobille geziliyorBursa Ovası'ndaki tarım arazilerine su sağlayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı'nda kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü. Yüzde 90'ı kuruyan 3 bin dönümlük alanda koyunlar otlarken, balıkçıların kayıkla açıldığı gölde artık sebze ekilip, otomobille geziliyor. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, 1933 yılından bu yana Bursa Ovası'nı sulayan baraj gölünün dibinin acilen temizlenerek, su birikim kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.
Küresel Isınma ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.