‘Akkuyu NGS ile yılda 18 milyon karbondioksit azalacak’Adana’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST)'nde ‘Nükleer güç santrali herkes için’ konseptiyle stant kuran Akkuyu Nükleer A.Ş., nükleer alana ilgi duyan ziyaretçileriyle buluştu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) son durumunu paylaşan Akkuyu Nükleer A.Ş. Organizasyon Direktörü Denis Sezemin santral için, “4 güç ünitesinin inşaatı tamamlandığında yılda 18 milyon ton karbondioksidin azalmasına olanak sağlayacak. Türkiye, alanında yetişmiş nükleer mühendislere de sahip olacak. İleride sadece yurt içinde değil, yurt dışındaki nükleer güç santralleri inşasına da katılım sağlayacak” dedi.
Atmosferdeki karbondioksit, kayaçlara sıkıştırılacakKonya Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Hatice Ünal Ercan, TÜBİTAK’ın Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, atmosferdeki karbondioksit gazını, katı olarak kayaçlara sıkıştırma projesi tasarladı. Prototipini yaptığı cihazla gazı kayaçlara sıkıştırdığını ve bu çalışmanın ilerleyen dönemlerde tesisleşebileceğini ifade eden Ercan, “Doğa aslında aktif olarak atmosferdeki ya da çeşitli fazlar halindeki karbonu alıp karbonatlar olarak depoluyor. Biz yaptığımız projede doğayı simüle ettik. Yani doğal bir süreci yapay olarak atmosferin içinden karbondioksiti alıp yer altına gömüp, karbonat mineralleri olarak depolanmasını başardık” dedi.
Pegasus’tan sürdürülebilirlik alanında ‘emisyon dengeleme’ uygulaması ‘Rotamız Birlikte Daha İyi Bir Gelecek’ diyen Pegasus Hava Yolları; iklim teknolojisi şirketi CHOOOSE ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında, misafirlerine uçuşlarından kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonlarını dengeleme imkânı sunduğu yeni iklim programını başlattı.
TÜİK: Toplam sera gazı emisyonu 2021'de yüzde 7,7 arttıTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı toplam sera gazı emisyonunun, bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 564 milyon ton karbondioksit eşdeğeri olduğunu açıkladı.