Karadeniz somonu atığından ‘yerli protein’li geri dönüşüm
Karadeniz somonu atığından ‘yerli protein’li geri dönüşümRize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Demirbaş, Doğu Karadeniz’de üretilen kafes balık atıklarını, geri dönüşümle ekonomiye kazandırmak için ‘FİSH- PRO-JEL’ adlı proje başlattı. Dr. Demirbaş, laboratuvar ortamındaki çalışmalarında, toz halinde dönüştürdüğü ‘Karadeniz somonu’ kılçığından doğal mineralden zengin, antioksidan katkılı protein tozu elde etti.
7.01.2024Video
Gümüşhane’nin Karadeniz Türk somonu ihracatı 2 milyar dolara çıktı
Gümüşhane’nin Karadeniz Türk somonu ihracatı 2 milyar dolara çıktıGümüşhane'nin Torul ilçesinde Harşit Çayı üzerine kurulan Torul Baraj Gölü'nde elektrik enerjisinin yanı sıra ağ kafeslerde kültür balık üreticiliği yapılıyor. Kentteki 28 tesiste yıllık üretilen 5 bin 500 ton kültür balığı, başta Uzak Doğu olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 2022'de 1 milyar dolar Karadeniz Türk somunu ihraç edilirken, bu rakam 2023'te 2 milyar dolara ulaştı.
1.12.2023Foto Galeri