Kanser hastalarının tehlikeli tercihleri: Kaplumbağa kanı içen varBaşakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde kanser tanısı konulan hasta ve yakınları için kurulan ve her hafta düzenli olarak eğitimlerin verildiği Hematoloji / Onkoloji Hasta Okulu'na gelenlerin en sık sorduğu soruların başında alternatif tedaviler yer alıyor. Hasta okulunun kurucularından Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Mesut Ayer ve Tıbbi Onkoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Gökmen Umut Erdem, bazı hastaların kanserden bile daha çok tehlikeli tercihler yaptığını belirtti. Ayer ve Erdem, anne sütü, eşek sütü hatta kaplumbağa kanı içerek kanserden kurtulabileceğini sanan hastalarla karşılaştıklarını anlattı. Uzmanlar, hasta ve yakınlarını kulaktan dolma bu tehlikeli yaklaşımlardan korumak amacıyla bu eğitimlere başladıklarını söyledi. Kanser tanısı alan hasta ve yakınlarının tedavi sırasında karşılaşabilecekleri zorlukları, tedavi süreciyle ilgili kafalarında yer alan soru işaretleri ve kaygılarını gidermeye yönelik geçtiğimiz Eylül ayında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde hayata geçirilen Hematoloji Onkoloji Hasta Okulu sayesinde, hasta ve yakınları henüz tedaviye başlamadan, 'işi okulunda öğrenip' tedavi uyumu ve başarısını artıracak bilgilerle donatılıyor. Her hafta düzenli olarak aynı gün ve saatte yapılan ve yaklaşık 1,5 saat süren derslerde, şimdiye dek bine yakın hasta ve yakını eğitim aldı. Hastalar henüz tanı alır almaz onkoloji polikliniklerinde kurulan eğitim odalarında bilgilendirilmeye başlanıyor. Ardından her hafta düzenli olarak yapılan derslere davet ediliyor ve katılmak isteyenlere eğitimlerde hematoloji uzmanı, onkoloji uzmanı, diyetisyen, onkoloji hemşiresi ve psikolog, yaşanabilecek tüm süreçler, karşılaşabilecekleri zorluklar ve hayatlarını tedaviyle daha uyumlu sürdürebilmeleri için yapabilecekleri değişiklikler anlatılıyor. Hastaların hayatını tehlikeye atabilecek kulaktan dolma bilgilere karşı da önemli bilgiler veriliyor.
Kanser hastaları, LÖSEV'in punch nakışı etkinliğiyle hayata tutunuyorAdana’da, Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) 'Hayat Bağları' etkinliği kapsamında yetişkin kanser hastaları, el sanatları çeşitlerinden punch nakışını öğrenerek hayata tutunuyor. Etkinliğe katılan kanser hastaları, moral bulduklarını ve hastalıkla mücadelede daha güçlü olduklarını söyledi.
Türkiye'deki kanser hastalarına umut olacak uluslararası iş birliğinin temeli atıldı Mide, karaciğer, safra yolları, pankreas ve kalın bağırsak gibi sindirim sistemini ilgilendiren organların uzmanlarını buluşturan Uluslararası Gastroentereloglar ve Onkologlar Derneği (IASGO) Dünya Kongresi'nin 33'üncüsü İstanbul'da gerçekleştirildi. Alanlarında dünyaca otorite olan isimlerin buluştuğu kongrede, Türkiye'deki karaciğer, pankreas ve mide kanseri gibi hastalıklarla mücadele eden hastaların, yeni ilaç çalışmalarına daha kolay ulaşması için iş birliği temelleri atıldı.
Kanser hastalarına umut olan karar, Yargıtay'da onandıAntalya'da kanser tedavisi görürken yaşamını yitiren Bayram Ateş'in (74), ölümünden önce kendisine reçete edilen ve muadili olmayan ilacı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödemesi için açıp kazandığı dava, Yargıtay tarafından onandı. Ateş'in kazandığını göremediği dava, kanser hastalarına umut oldu.
Kanser hastalarına peruk sağlayan kuaförlerden farkındalık için sokak defilesiEskişehir'de bir grup kuaför, kanser tedavisi gören kadınlar için 2013 yılından bu yana sürdürdükleri ‘bir peruk da sizden’ kampanyasına farkındalık amaçlı sokakta gelin-damat defilesi düzenledi. Defile yoğun ilgi görürken kampanyada şu ana kadar 2 bin 800 kişiye ücretsiz peruk sağlandı.