Mobil uygulama ile jinekolojik kansere farkındalık
Mobil uygulama ile jinekolojik kansere farkındalıkKalkınmada Kadının Sağlık Hakkı Derneği (KADINSA) Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve Uzman Hemşire Emine Gök'ün hayata geçirdiği OncoHealth assistant uygulaması jinekolojik kansere karşı farkındalık kazandırıyor. Uygulama, özellikle metropol dışında yaşayan kadınlara jinekolojik kansere karşı yol gösterici oluyor. Uygulama aracılığıyla ameliyat olan Aysel Bulut (51), "İleri derecede miyom rahatsızlığım vardı ve çekiniyordum, nereye başvuracağımı bilmiyordum. Görümcem uygulamayı gördü ve uygulamadan başvurduk. Rahim ameliyatı olup, sağlığıma kavuştum" dedi.
25.04.2024Sağlık-Yaşam
"Jinekolojik kanser tedavilerinde yeni yöntemler daha hızlı iyileşme sağlıyor"
"Jinekolojik kanser tedavilerinde yeni yöntemler daha hızlı iyileşme sağlıyor"Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, jinekolojik kanserler başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılan da Vinci robotik cerrahi yöntemini anlattı. da Vinci olarak adlandırılan robotik cerrahi tekniğinin özellikle jinekolojik kanserlerin tedavisinde kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Naki, “Minimal invaziv cerrahi tekniklerdeki son yenilikler arasında yer alan da Vinci robotik cerrahi yöntemi, özellikle rahim ağzı, yumurtalık ve rahim gibi jinekolojik kanserlerin tedavilerinde kullanılıyor. Ayrıca karın ve rahim ağrısı, ağır kanama, pelvik organ sarkması ve rahim miyomlarının tedavisinde de sıklıkla tercih ediliyor. Bu teknikte, robotik bir sistemle kontrol edilen dar, ışıklı bir teleskop ve minyatür aletler kullanılıyor. Böylece, hastaların daha hızlı iyileşmelerine ve daha az komplikasyon yaşamalarına yardımcı olunuyor" dedi.
17.11.2023Sağlık-Yaşam
TJOD Başkanı Tıraş: Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı konusunda açık oluşmasından endişeliyiz
TJOD Başkanı Tıraş: Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı konusunda açık oluşmasından endişeliyizTürk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, 2010 yılında yürürlüğe giren Malpraktis Sigortası'ndaki hukuki boşluklar sebebiyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının, down sendromlu doğumlar nedeniyle 3-4 milyon liralık tazminat davalarıyla karşı karşıya kaldığını anlattı. Prof. Dr. Tıraş, “Ülkemizde TUS puanlarına baktığınızda eskiden kadın hastalıkları ve doğum branşı en çok tercih edilen branşken, bugün en son sıralara düşmüş durumda. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı konusunda ülkemizde ciddi bir açık oluşmasından endişeliyiz" dedi.
22.05.2022Sağlık-Yaşam