Son dakika içme suyu haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan içme suyu gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan içme suyu haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.699 icme suyu haberi bulunmuştur.
Bursa'da barajlardaki doluluk yüzde 20'ye düştü; kuruyan Nilüfer Barajı dronla görüntülendiBursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan, Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 20 olarak ölçüldü. Ekim ayında doluluk oranı yüzde 2 olarak kaydedilen Nilüfer Barajı, neredeyse kuruma noktasına geldi. Barajın kuruyan bölümlerinde toprakta oluşan derin çatlaklar dronla, havadan görüntülendi.
Prof. Dr. Yaşar'dan su seviyesi düşen Tahtalı Barajı için 'tehlike' uyarısıTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak" dedi.
Sivas'ta ilk kez dikimi yapılan 'tuz çalısı' hayvancılığı canlandıracakSivas'ın Kangal ilçesinde mera ıslah çalışmaları kapsamında ilk kez 'tuz çalısı' bitkisinin dikimi yapıldı. İlk etapta 500 dekarlık alana dikilen tuz çalısı, hayvanların hem yem hem de tuz ihtiyacını karşılayacak. İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, "Tuz çalısının, yoncaya eş değer bir besin kalitesi olduğu için hayvanların beslenmesine ciddi bir katkı sağlayacak. Başarılı olursa vasıfsız mera alanlarına da uygulanacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Savunma sanayindeki kararlı yürüyüşümüzü devam ettireceğizCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin, “Birtakım ülkelere teknolojik olarak bağımlıysanız, silah sistemlerinizde, güvenlikte bağımlıysanız, siyasi olarak da tam bağımsız hareket edemezsiniz, ama bu alanlarda, bu stratejik alanlarda kendi teknolojinizi, kendi kabiliyetlerinizi geliştirirseniz tam bağımsız olma imkanına da kavuşmuş olursunuz. Dolayısıyla şunun altını bir kez daha çizmek istiyorum; ne yaparlarsa yapsınlar biz savunma sanayindeki bu kararlı yürüyüşümüzü devam ettireceğiz” dedi.
Barajın yüzde 90'ı kurudu; tarım arazilerinin su kaynağında koyun otlatılıp, otomobille geziliyorBursa Ovası'ndaki tarım arazilerine su sağlayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı'nda kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü. Yüzde 90'ı kuruyan 3 bin dönümlük alanda koyunlar otlarken, balıkçıların kayıkla açıldığı gölde artık sebze ekilip, otomobille geziliyor. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, 1933 yılından bu yana Bursa Ovası'nı sulayan baraj gölünün dibinin acilen temizlenerek, su birikim kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Çapar: Su artık sudan ucuz değilAnkara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar, Türkiye'nin su stresi çeken bir ülke olduğunu ve 2100 yılına kadar Konya Kapalı Havzası, Dicle-Fırat Havzası ve Doğu Akdeniz Havzası gibi belli havzalarda su kıtlığı yaşanabileceğini belirterek, "Hayatın tek faktörü su değil; ama su artık biliyorsunuz sudan ucuz değil. Susuz yaşamak mümkün değil" dedi.
Doyran HES projesi iptal edildiAntalya'nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında, yılda 25 bin yerli ve yabancı tırmanış sporcusunun ziyaret ettiği Geyikbayırı ve Doyran'da 11 köyün susuz kalmasına yol açacağı belirtilen Doyran HES projesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırıldı.
Bahçelievler Belediyesi, devlet okullarında su sebili projesi başlattıBahçelievler Belediyesi, su sebili projesini devlet okullarında hayata geçirdi. Pilot uygulama olarak Siyavuşpaşa İlkokulu'nda başlatılan proje ile öğrencilerin sağlığı ve suya erişimi öncelikli tutuluyor. Belediye, okullarda tüm öğrencilere ücretsiz, temiz ve erişilebilir su imkanı sunmayı hedefliyor.
Su altında kalmadan önce çalıştığı köyü, yıllar sonra yürüyerek gezdiSivas’ın Hafik ilçesinde 2008 yılında su tutmaya başlayan Pusat Özen Barajı’nın altında kalan Pusat köyü, suların büyük ölçüde çekilmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Köyün taşındığı dönemde orada çalışan Ramazan Karagöz (50), yıllar sonra yeniden bölgeyi ziyaret ederek kalıntılar arasında gezinti yaptı.
DSİ'den 'halka su sağlayan barajın tünelinde siyanür tespit edildi' iddialarına açıklamaVan'daki Morgedik Barajı'na su sağlayan dipsavak tünelinde hidrojen siyanür (HCN) tespit edildiğine yönelik haberlere ilişkin Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Açıklamada, yapılan incelemede herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı belirtildi.
Barajda sular çekildi, eski köprü ortaya çıktıKocaeli'nin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı'nda su seviyesi, yüzde 28'e düştü. Su takviyesine rağmen düşüş sürerken, barajın yapılması ile sular altında kalan köprülerden biri gün yüzüne çıktı.
Barajda sular çekildi, eski köprü ortaya çıktıKocaeli'nin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı'nda su seviyesi, yüzde 28'e düştü. Su takviyesine rağmen düşüş sürerken, barajın yapılması ile sular altında kalan köprülerden biri gün yüzüne çıktı.
Prof. Dr. Yaşar: İzmir için tehlike çanları çalıyorİzmir'in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda geçen yıl bu dönemde yüzde 31,07 olan su seviyesi, yüzde 16,83'e kadar düştü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin 2008 yılı sonrası en düşük seviyeye geldiğine dikkati çekip, İzmir için tehlike çanlarının çaldığını söyledi.
Prof. Dr. Yaşar: İzmir için tehlike çanları çalıyorİzmir'in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda geçen yıl bu dönemde yüzde 31,07 olan su seviyesi, yüzde 16,83'e kadar düştü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin 2008 yılı sonrası en düşük seviyeye geldiğine dikkati çekip, İzmir için tehlike çanlarının çaldığını söyledi.
Yaban hayata can suyuTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile 12 ilde 14 sondaj kuyusu açılarak, yaban hayvanları için küçük göletler oluşturuldu. Yaban hayata can suyu projesi ile hayvanların yaşam alanlarına olan bağlılıklarının artması ve bu alanlarda kalmalarının teşvik edilmesi hedefleniyor.
Prof. Dr. Demir: Önümüzdeki günlerde çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşabilirizSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, ülke genelinde belirli bölgelerde çok ciddi sel felaketi yaşanabileceğini söyleyerek, “Yaşanan kuraklık sonrasında düşen yağış, yüzey akışa geçerek sel felaketi oluşturma sonucunu beraberinde getiriyor. Önümüzdeki süreçte bu yağışların dalgalı şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşabiliriz” dedi.
İHH, Gazze’de yüz binlerce kişiye insani yardım ulaştırdığını duyurduİHH İnsani Yardım Vakfı, Gazze’ye yönelik yardım çalışmaları kapsamında 7 Ekim’den bu yana gıda, barınma, hijyen ve sağlık alanlarında yüz binlerce kişiye destek ulaştırdığını duyurdu. Vakıf, 10 milyon 135 bin adet sıcak yemek, 9 milyon 385 bin adet ekmek, 176 bin adet gıda kolisi dağıtımında bulundu. İHH tarafından bölgede kurulan mobil mutfaklarda ise her gün 35 bine yakın vatandaşa sıcak yemek dağıtılıyor.
Narin’i, tutuklu amcasının 200 bin lira teklifi karşılığında dere kenarına saklamışDiyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra derede cansız bedeni bulunan Narin Güran’ın (8) ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 24 şüpheliden Nevzat B.’nin ifadesi ortaya çıktı. İfadesinde Salim Güran’ın Narin’in cesedini saklaması için kendisine verdiğini anlatan Nevzat B., “Salim Güran battaniyeye sarılı bir şeyi göstererek ‘Bunu yok edeceksin’ dedi. ‘İyi düşün, sana 200 bin lira veririm’ dedi. Battaniyeye sarılı çocuğu alıp, çuvalın içerisine birlikte koyduk. Muhtar Salim Güran ile birlikte ayrılmadan önce ‘Göl’ diye tabir ettiğimiz, Eğertutmaz Deresi’ni işaret etti ve ‘Oraya götür’ dedi. Ağacın yanında çok derin olmayan bir yer buldum. Burada biraz su vardı. Bu alana çuvalı bıraktım ki, çuval birisi tarafından bulunur diye düşünerek üzerine bir taş koydum” dedi. Salim Güran’ın yeğeni Narin’i neden öldürdüğünü bilmediğini belirten Nevzat B., “Sosyal medyada babası Arif Güran’a ‘Sana öyle bir acı yaşatacağım ki, asla unutamayacaksın’ demiş. Köyde bu şekilde konuşuluyordu” ifadelerini kullandı.
Emet'teki 'arsenikli su' sorunu, 12 yıllık çalışmayla çözüldüKütahya'nın Emet ilçesinde bir dönem halk sağlığı için büyük tehlike oluşturan şebeke suyundaki arsenik miktarı, yeni kaynaklarla yıllar içerisinde büyük oranda azaltılırken, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yıl dönümünde, 'sağlıklı şebeke içme suyu' açılışı yapıldı. İlçe halkı, 12 yıllık çalışmanın ardından 'arseniksiz' içme suyuna kavuştu.
16 yıl sonra su tamamen çekildi; köy ve mezarlık gün yüzüne çıktıSivas'ın Hafik ilçesinde Pusat Barajı’nın suları kuraklık nedeniyle çekilince, Maden köyü ile mezarlığı 16 yıl sonra gün yüzüne çıktı. Baraja yakın Alanyurt köyünün muhtarı Celal Aksoy, "Baraj son 4 aydır yağış almadığı için baya alçaldı. Bu sene tamamen çekildi ve Maden köyü tamamen gözüktü. Hiç bu kadar düşmemişti" dedi.
Sondajla yer altı suyunu bitirince, yüzlerce pompayla gölün suyunu alıyorlarVahşi tarımsal sulama ve aşırı kirlilik nedeniyle can çekişen Eğirdir Gölü etrafındaki binlerce dönümlük tarım arazisinde kaçak sondajlardan su çıkmayınca, göl içinden yüzeysel sondajlarla su alımı yapılmaya başlandı. Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Yer altı suları da tükendiğinden artık birçok bahçeye gölden direkt yüzeysel sondajla su alımı yapıldığını görüyoruz" dedi.
Sondajla yer altı suyunu bitirince, yüzlerce pompayla gölün suyunu alıyorlarVahşi tarımsal sulama ve aşırı kirlilik nedeniyle can çekişen Eğirdir Gölü etrafındaki binlerce dönümlük tarım arazisinde kaçak sondajlardan su çıkmayınca, göl içinden yüzeysel sondajlarla su alımı yapılmaya başlandı. Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Yer altı suları da tükendiğinden artık birçok bahçeye gölden direkt yüzeysel sondajla su alımı yapıldığını görüyoruz" dedi.
İçme Suyu ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.