Son dakika hipertansiyon haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hipertansiyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hipertansiyon haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 710 hipertansiyon haberi bulunmuştur.
'Rastlantısal olarak teşhis edilen böbrek kitlelerinde erken dönemde tedavi şansı artıyor’Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Akbulut böbrek kanserlerinin günümüzde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olduğunu belirterek, “Kanser sigara kullanımı, obezite ve hipertansiyon gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor. Teknolojinin gelişmesiyle artık rastlantısal olarak teşhis edilen böbrek kitlelerinin erken dönemde tedavi şansının artıyor” diye konuştu.
Soğuk havalarda kalbi koruyacak 10 öneriSoğuk havanın kendini göstermesiyle insan vücudunda da değişiklikler olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, özellikle kış aylarında kalp sağlığını korumanın kritik önem taşıdığını dile getirdi. Kalbi korumak için 10 öneri veren Doç. Dr. Cabbar, “Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın. Kan basıncınızı takip edin, enfeksiyonlardan korunun. Stresten uzak durun, uyku düzeninizi koruyun. Enfeksiyona dikkat edin, tütün ürünlerinden uzak durun” dedi.
'KOAH'ta tanı almayan yüzde 60 ila 85 oranında hasta var'Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suna Kavurgacı, kış ayları ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tetiklendiğini söyleyerek, "Dünyada yaklaşık 10 kişiden 1'i KOAH. Ülkemizde ise tanı almış hasta oranı yaklaşık yüzde 9; ama maalesef biliniyor ki şu an tanı almayan hala yüzde 60 ila 85 oranında hasta bulunmakta" dedi.
'Maden suyunu yemekten 30 dakika geçtikten sonra tüketin'Doğru miktarlarda ve bilinçli tüketildiğinde doğal maden suyunun, sağlığı destekleyen bir içecek olduğunu belirten Diyetisyen Ceyda Demirel, “Sağlıklı bir birey için günde 1-2 şişe (200-400 ml) maden suyu tüketimi yeterlidir. En uygun zaman, yemekten yaklaşık 30 dakika sonrasıdır” dedi.
Dünyada ilk kez Türkiye'de geliştirilen yazılımla yapay kalp hastalarına yakın takipYapay zeka ve ileri teknolojiler sayesinde artık kalp damar hastalıklarından ölümleri engellemek mümkün olabiliyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, 18'incisi Antalya'da gerçekleştirilen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Ulusal Kongresi'nde ele alınan en önemli başlıklardan birinin de yapay zeka teknolojileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kervan, bu sayede açık kalp ameliyatlarından sonra hastaların artık haftalarca yoğun bakımda kalmadan birkaç günde taburcu edilebildiğini vurguladı. Dünyada ilk kez Ankara Şehir Hastanesi'nde geliştirilen bir yazılımla, yapay kalp takılan hastaların anlık takip edilebildiğini ve olası komplikasyonların bu teknoloji sayesinde erkenden önlenebildiğini de söyleyen Prof. Dr. Kervan önemli açıklamalarda bulundu.
‘Kadınlarda koroner kalp hastalığı erkeklerlere göre daha tipik belirtiler göstermiyor’Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, kadınların damar yapısının erkeklerden farklı olduğunu belirterek, tıkanıklığın veya daralmanın daha geç fark edildiğini söyledi. Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, “Koroner kalp hastalığının erkeklerlere göre daha tipik belirtiler göstermiyor. Kadınların damar yapısı, erkeklerden farklıdır. Kadınlarda koroner damarlar genellikle daha ince olabilir ve bu durum tıkanıklığın veya daralmanın daha geç fark edilmesine neden olabilir. Ayrıca kadınlarda, küçük damar hastalıkları (mikrovasküler hastalık) daha yaygındır. Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, mide bulantısı, karın, sırt veya çene ağrısında zaman kaybetmeyin” dedi.
'Şiddetli baş ağrıları, görme bozukluğu yapabilir'BAŞ ağrılarının türüne göre belirtilerinin de değiştiğini vurgulayan Algoloji Uzmanı Dr. Navid Atarod, “Gerilim tipi baş ağrısı genellikle başın her iki yanında baskı hissi yaratır. Migren zonklayıcı ağrıya, bulantıya ve ışığa karşı hassasiyete neden olabilir. Küme baş ağrıları ise genellikle göz çevresinde şiddetli ağrıyla birlikte göz yaşarması ve kızarıklık yapar. İkincil baş ağrılarında ise şiddetli ve dayanılmaz baş ağrıları ortaya çıkar. Bazen görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, güçsüzlük, bilinç bulanıklığı, ateş ve durmayan bulantı ve kusma bu ağrılara eşlik edebilir” dedi.
'Sosyal medya paylaşımları gereksiz diş ve çene estetiklerine talepleri artırdı'Bornova Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Uzman Diş Hekimi Esra Aladağ, sosyal medyadaki paylaşımlar nedeniyle diş ve çene estetiklerine talebin arttığına dikkat çekip, "Dişlerinin bembeyaz olması için zirkonyum dediğimiz estetik ve cam seramiklerle kaplanmasını isteyenler oluyor. Ancak sağlıklı dişleriniz varsa, bu dişlerinizin hepsini küçültüp, kaplatmak sağlıklı olan dişlerinizin de zarar görmesine neden oluyor" diyerek uyardı.
‘Böbrek tümörleri ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada’BÖBREK tümörlerinin ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada yer aldığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, erken teşhisin tedavi sürecindeki kritik önemini anlattı. Dr. Ersöz, sigara, obezite ve hipertansiyon gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
'Diyabetli her 2 kişiden 1’i hastalığı taşıdığından habersiz'Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde hastalık farkındalığının önemine dikkat çekerek, diyabetle ilgili merak edilenleri anlattı.
‘Yaşam tarzı değişiklikleri ile diyabet riski yüzde 50 azaltılabilir’DİYABETİN, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Bakcan, “Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, obeziteden kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile tip 2 diyabet gelişme riski azaltılabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri (düzenlemeleri) sayesinde prediyabetli bireylerde tip 2 diyabete ilerlemenin yüzde 40-50 oranında önlenebileceği gösterilmiştir” dedi.
‘Türkiye, diyabet sıklığında Avrupa’da ilk sırada’Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Avrupa'da diyabet sıklığı en yüksek olan ülke konumundayız. Türkiye’de her iki diyabetli bireyden biri diyabetli olduğunun farkında değil” dedi.
‘Menopoz sonrasında kalp hastalıklarında artış var’Kalp krizinin sinsice ilerlediğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, kadınları uyardı. Özdemir, “Menopoz sonrasında kalp hastalıklarında artış var. Özellikle erken menopoza giren kadınlar kontrollerini ihmal etmesin” dedi.
‘Yeni nesil akıllı ilaçlarla kanser tedavisinde yeni bir döneme giriyoruz’Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nail Paksoy, yeni nesil akıllı ilaç tedavilerinin gelişmesiyle son 5 yılda kanser tedavisinde büyük değişikliklerin yaşandığını söyledi. Doç. Dr. Paksoy, “Akıllı ilaç uygulamalarının da yer aldığı yeni nesil tedavi yöntemleriyle, vücuttaki sağlam dokuya zarar vermeden direkt tümörün büyümesi ve yayılmasının önüne geçiliyor” dedi.
Mevsim geçişlerinde 'beyin kanaması' riskiAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin yüzde 10 arttığını belirterek, "Beyin kanamasına kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanılıyor" dedi.
Mevsim geçişlerinde 'beyin kanaması' riskiAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin yüzde 10 arttığını belirterek, "Beyin kanamasına kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanılıyor" dedi.
'Yoğun bakım kapısında bebeklerin çığlık seslerini unutamıyorum'İstanbul Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve bebeklerinde yaklaşık 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. (37), "Yoğun bakımın kapıları açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk ve o çığlıkları hiç unutmuyorum" dedi.
‘Kontrolsüz diyabet düşüğe zemin hazırlayabilir’Düşük riskini artıran faktörlere dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Alp Öztürk, “Gebelerin kontrolsüz diyabet, hipertansiyon, tiroit ve hormonal bozukluklar gibi devam eden bir sağlık sorunları varsa, düşük yapma riski artmaktadır. ‘Yetersiz serviks’ olarak da adlandırılan bazı rahim rahatsızlıkları veya zayıf rahim ağzı dokuları, düşük yapma olasılığını artırabilir. Sigara içen kişilerin düşük yapma riski sigara içmeyenlere göre daha yüksektir. Kafein veya alkolün yoğun kullanımı da riski artırır” dedi.
Sağlık Bakanı açılışını yaptı, doktorlara uzay üssü gibi eğitim merkeziSağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 65 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’ye kazandırılan ve dünyanın birçok ülkesinden binlerce hekimin eğitim aldığı 'İstanbul Medtronic İnovasyon Merkezi'nin ikinci faz açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Prof. Dr. Memişoğlu, "Böyle bir merkezin Türkiye’de olması çok büyük bir şans. Sadece Türkiye için değil, çevresindeki bütün bölgeler için. Yurt dışından da birçok sağlık profesyoneli, eğitilmek için buraya geliyor" dedi. Medtronic Türkiye, Rusya, Orta Doğu ve Orta Asya (TURMECA) Bölge Başkanı Ayhan Öztürk ise geliştirdikleri yeni teknoloji sayesinde artık ilaca rağmen iyileşmeyen yüksek tansiyon hastalarının girişimsel yöntemle tedavi edilebildiğini kaydederek, “Dünyadaki 6 eğitim merkezimizden en büyüğü İstanbul’da. Bu tedavi yöntemi burada verilen eğitimlerle Türkiye’de de uygulanmaya başlandı" dedi.
'Soğuk algınlığı ilaçları çok masum değil'Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Funda Ekimci Deniz, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında bilinçsiz ilaç tüketimine karşı uyardı. Grip ve soğuk algınlıklarında kesinlikle antibiyotik tavsiye etmediklerini belirten Deniz, "Bu hastalıklar arttığı zamanlarda soğuk algınlığı ilaçları sıklıkla ve bilinçsizce tüketiliyor. Soğuk algınlığı ilaçları çok da masum değil. İçlerinde dekonjestan etkili, efedrin-püsod efedrin gibi maddeler var ve bunların da kardiyovasküler yan etkileri mevcut. Hipertansiyon, kalp atım hızının dakikada 100 atımdan daha yüksek olması durumu olarak bilinen taşikardi gibi rahatsızlıklar doğurabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalı" dedi.
29 Eylül Dünya Kalp Günü etkinliği yapıldıKardiyoloji Uzmanı Dr. Bahadır Alan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine baktığımız zaman yıllık 18 milyon civarında kişinin kalp damar hastalıkları ve inme nedeniyle ölümün gerçekleştiğini biliyoruz. 2019 verilerine göre de toplumda kaybettiğimiz insanların yaklaşık yüzde 30-35’i kalp damar hastalığı riski nedeniyle kaybedilmekte. Bu kadar yoğun ve yine ilk sırada yer almaktadır” dedi.
'Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı'SAağlıklı bir kalp için yaşam tarzına ve beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, “Kalp krizi kaynaklı ölüm oranı son yıllarda arttı. Artan hareketsizlik, sağlıksız yaşam koşulları, paketli, ambalajlı, fast- food gıda tüketimindeki artış, hızlı tüketim zincir ürünleri sağlığı da tüketti. Günlük yaşamdaki stres faktörleri, doğadan uzaklaşıp plaza hayatlarına dönüş, gün ışığından uzaklaşma, artan hava kirliliği, tütün ürünleri, elektronik sigara, alkol kullanımı gibi faktörler toplumun kalp sağlığını her geçen gün daha kötüleştiriyor” dedi.
‘Her 3 saniyede bir kişi demans hastalığına yakalanıyor'DÜNYADAKİ yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının da artış gösterdiğini ifade eden Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, küresel olarak her yıl yaklaşık 9,9 milyon kişinin demans geliştirdiğini belirtti. Bu rakamın her üç saniyede bir yeni vaka anlamına geldiğini ifade eden Kuserli, Alzheimer hastalığına yönelik farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı.
'Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer riski azaltılabilir'Türkiye'de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer hastalığının genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Hareketsiz yaşam ve fast- food tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu yüzden kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir” dedi.
Hipertansiyon ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.