Son dakika hastalıkları haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hastalıkları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hastalıkları haber sayfamızda...
Sağlık Bakanlığı'ndan yeni düzenleme; kronik hastaların ilaç raporları ve reçeteler ASM'lerde düzenlenebilecekSağlık Bakanlığı, kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan hastaların takibini kolaylaştırmak ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimlerine yeni yetkiler verdi. Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Başakşehir Ayşe Dağ Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Hatice Karavaizoğlu, "Kronik hastalığı olan vatandaşlarımız ASM'lere geldiklerinde takip ve tedavileri için gerekli ilaç raporları ve reçeteleri artık aile hekimleri tarafından da düzenlenebilecek. Bu değişiklik sayesinde hastalarımızın hastaneye gitme zorunluluğu azalırken, tedavilerine kesintisiz devam etmeleri de kolaylaşacak" dedi.
‘Çöl tozları, solunum yolu hastalıkları olanlar için ciddi risk taşıyor’Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Mustafa Poyraz, “Son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan çöl tozları, sadece gökyüzünü değil, insan sağlığını da tehdit ediyor. Soluduğumuz havayla birlikte vücuda giren bu görünmez tehlike, özellikle solunum yolu hastalıkları olan bireyler için ciddi riskler taşıyor” dedi.
‘Bir günde dört mevsim yaşamak kronik gribe yol açıyor’Değişen hava koşullarıyla birlikte özellikle kış aylarında sıkça görülen grip ve benzeri hastalıkların artık her mevsimde görülebileceğini belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, “İklim değişikliklerinin etkisiyle, mevsimsel hastalıklar, mevsim fark etmeksizin her dönemde karşımıza çıkmaya başladı. Bir günde dört mevsim yaşamak, vücudumuzu sistemik olarak hemen etkileyerek, kolayca ateş, öksürük, halsizlik, uzun süren yorgunluk ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hatta, bu belirtiler, en ufak bir ısı değişikliğinde tekrarlayarak ‘kronik grip’ halini alabiliyor “dedi.�
Sağlık Bakanlığı: 18 ilaç geri ödeme listesine alındıSağlık Bakanlığı, 1'i geleneksel bitkisel tıbbi ürün, 1'i özel tıbbi amaçlı gıda, 5'i kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere toplam 18 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
Akciğer kanserine yakalanan baba-kız hastalığı birlikte yendiİZMİR'de, geçirdiği operasyonun ardından akciğer kanserini yenip sağlığına kavuşan Mehmet Atsız'ın (76) kızı Ebru Atsız (50) da aynı hastalığa yakalandı. Atsız’ın, kendi doktoru olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Figen Türk’e emanet ettiği kızı Ebru Atsız sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Türk, "'Akciğere bıçak değmez' inanışının aksine uygun hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede ilgili hekime ulaşarak tedavi edilmesini öneriyoruz" dedi.
Akciğer kanserine yakalanan baba-kız hastalığı birlikte yendiİzmir'de, geçirdiği operasyonun ardından akciğer kanserini yenip sağlığına kavuşan Mehmet Atsız'ın (76) kızı Ebru Atsız (50) da aynı hastalığa yakalandı. Atsız’ın, kendi doktoru olan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Figen Türk’e emanet ettiği kızı Ebru Atsız sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Türk, "'Akciğere bıçak değmez' inanışının aksine uygun hastalarda mümkün mertebe en kısa sürede ilgili hekime ulaşarak tedavi edilmesini öneriyoruz" dedi.
‘Ani işitme kaybı 50-60 yaş aralığında daha sık görülüyor’Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğan Atan, işitme kaybının tek kulak ya da her iki kulakta işitme yetisinin azalması olarak tanımlandığını söyleyerek, “Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus), uğultu gibi semptomlarla birlikte görülür. Nadiren baş dönmesi (vertigo) de eşlik edebilir. En sık 50-60 yaş aralığında görülmekte olup, erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanmaktadır” dedi.
‘Bayram kahvaltısında hafif bir başlangıç yapılmalı’Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Uzmanlardan biri olan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Bayramda özellikle sabah kahvaltısına hafif bir başlangıç yapılmalı; protein kaynakları, yani yumurta ve peynirle başlanmalıdır. Ramazan ve Ramazan Bayramı’nda kültürümüzde yer alan tatlılar ve şekerler ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir” dedi.
Uzmanından diyabet hastalarına bayramda beslenme uyarısıEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
‘Polenler solunum yolu hastalıklarını tetikliyor’Polenlerin solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, erken önlem almanın önemine dikkat çekerek “Polenler, özellikle rüzgarla çok uzak mesafelere taşınarak soluduğumuz havaya karışır. Alerjik bünyeye sahip bireylerde öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca astımı olan hastalarda atakları tetikleyerek hastalığın kontrolünü zorlaştırabilir” dedi.
Türkiye'de tüberküloz oranı düşüşteAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurgül Bozkurt, Türkiye'de tüberküloz oranının sıklığının azaldığını belirterek hastalığın her 100 bin kişiden 14'ünde görüldüğünü söyledi.
Uzmanı uyardı: Çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde maske takmak büyük önem taşıyorTürkiye'yi etkisi altına alması beklenen çöl tozu, hava kalitesini düşürerek solunum yolu hastalıklarını tetikleyebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, bu dönemde özellikle astım ve KOAH başta olmak üzere risk grubundaki bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmak zorunda kalındığında maske takmak büyük bir önem taşıyor” dedi.�
Meteoroloji Mühendisi Özdemir'den çöl tozu uyarısı: Maske takmakta fayda varMeteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) hafta boyunca Mali üzerinden gelecek ve tüm yurtta etkili olacak çöl tozuna karşı uyardı. Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir çöl tozuyla ilgili uyarılarda bulunarak "Bu hafta Türkiye’de Pazartesi gününden itibaren Salı Çarşamba Perşembe toz taşınımı söz konusu. Giderek artan bir toz taşınımı var. Bunun olumsuz etkileri nefes darlığı çeken, solunum yolu hastalığı yaşayan, astım hastası olanlar, çocuklar ve yaşlılar zorluk çekecekler. Bu nedenle maske takmakta veya dışarıya çok acil değilse çıkmamakta fayda var." dedi.
‘K vitamini eksikliği bebeklerde beyin kanamasına yol açabilir’Ailelerin aşı karşıtlığının yenidoğan bebeklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, “Doğumdan hemen sonra yapılması gereken K vitamini bebekler için hayati önem taşıyor. K vitamini eksikliği hafif kanamaya ve iç organlarda kanamaya neden olabilir. En tehlikelisi beyin içi kanamalarına kadar giden tabloya neden olabilmesidir” dedi.
Uzmanı uyardı: Ayaktaki nasırlar diyabetin habercisi olabilirDiyabetin kronik bir hastalık olup damarlar ve sinirler üzerinde ciddi etkilere yol açtığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Diyabetik ayak, genellikle sinir ve damar harabiyetlerinden kaynaklanır. Ayakta basınç noktalarının değişmesiyle, öncelikle nasır gibi dokular oluşur. Bu nasır dokular ilerlerse, derin yaralar oluşabilir. Bu derin yaralar, kemiklere kadar ilerleyebilir ve enfeksiyon riski artar. Diyabetik ayak ise bu tür komplikasyonların bir sonucudur ve tedavi edilmediği takdirde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebiliyor” dedi.
Dünya Oral Sağlığı Günü'nde Down sendromlulara ağız ve diş bakımıBağcılar'da 21 Mart Down Sendromlular Günü ve Dünya Oral Sağlık Günü kapsamında, Down sendromlu gençlere özel ağız ve diş sağlığı bakımı gerçekleştirildi. Gençlerin detaylı diş muayeneleri ve röntgen çekimleri yapıldı.
‘Luteolin açısından zengin sebzeler, saç beyazlamasını geciktiriyor’Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, maydanoz, kereviz ve brokoli gibi sebzelerde bulunan luteolin adlı flavonoidin, saç beyazlamasını geciktirme ve hücresel yaşlanmayı yavaşlatma potansiyeline sahip olabileceğini söyledi. Dyt. Çakaloğlu, “Maydanoz, kereviz ve brokoli gibi luteolin açısından zengin sebzelerin düzenli tüketimi, saç sağlığını destekliyor. Bu sebzeleri günlük beslenme düzeninize dahil etmek, hem yaşlanma sürecini yavaşlatabilir hem de genel sağlığınızı destekleyebilir. Luteolinin yalnızca saç sağlığına değil, aynı zamanda kalp ve beyin sağlığına da olumlu katkılar sağlıyor” dedi.
Dişi çekildikten sonra kanaması durdurulamayan Toprak, öldüDiyarbakır’da, dişi çekildikten sonra götürüldüğü hastanelerde kanaması durdurulamayan Toprak Önkol (10), hayatını kaybetti. Babası Adem Önkol, uyarısına rağmen doktorun röntgen çekmeden dişi çektiğini ifade ederek, sorumlular hakkında şikayetçi oldu. İl Sağlık Müdürlüğü de konu ile ilgili idari soruşturma başlattı.
Taksiciye bıçaklı gasp girişimi sanığının madde bağımlılığı tedavisine ilişkin dosyası beklenecekManisa'da taksisine bindiği Hakan Paktan'a (49) bıçakla gasp girişiminde bulunan Emirhan Ünlüer'in (18) tutuklu yargılandığı dava, daha önce istenen Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gördüğü madde bağımlılığı tedavisine ilişkin dosyanın beklenmesine karar verilerek ertelendi.
Hastalıkları ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.