Tarihi mezarlık harabeye döndüBeykoz’da bulunan ve Ä°stanbul’u ilk kuÅŸatan askerlerin kabirlerinin yer aldığı Anadolu Hisarı Mezarlığı'nın bakımsız hali tepkiye yol açtı. Yıldırım Bayezid tarafından 1393’te yaptırılan ve 14’üncü yüzyıla ait izler taşıyan mezarlıkta, yeniçerilerin naaÅŸları bulunuyor. Her bir kabirde, yeniçerilerin kalpaklarını temsilen eklenen yapıların ise kırıldığı, eksildiÄŸi ve yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸi görülüyor. Tarihçi Zafer Bilgi, "Bunların teker teker korunup o kalpaklarının, hazır olanları var ise, tekrar yerine konulup bir onarımdan geçirilip, açık hava müzesi ÅŸeklinde Anadolu Hisarı‘na dahil edilerek, belki Hisarla birlikte ilgili kesimi aydınlatıcı bilgilerle kazandırılması gerekiyor" dedi. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nden ise mezarlığın restorasyon projelerinin hazırlandığı ve ilgili koruma kurullarınca onaylandığı, kısa sürede restore edileceÄŸi bilgisi verildi.
Sarıyer'deki deniz hamamı harabeye döndüOsmanlı Dönemi'nde Ä°stanbul BoÄŸazı'nda denize girmek için kullanılan deniz hamamları ve kabinlerin birçoÄŸu Cumhuriyet döneminde, ÅŸehrin geliÅŸmesiyle tarihe karıştı. Rusya BüyükelçiliÄŸi Yazlığına ait olduÄŸu bilinen tarihi deniz hamamı ise Sarıyer Sahili'nde, unutulmuÅŸ görüntüsüyle görenleri ÅŸaşırtıyor. Etrafına, prefabrik yapı örülen ve dikenli tellerle önlem alınan denizin içindeki yaklaşık 20 metrekarelik yapı harabeye dönmüş hali ve bakımsız görüntüsüyle dikkat çekiyor. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, "Bunlar eskiden boÄŸazın simgeleriydi. Günümüzde de bu durumda olması insanların dikkatini çekiyor. Denizde duran bir gecekonduyu andırıyor. Buranın, o eski günleri hatırlatır ÅŸekilde restore edilmesi ve insanların kullanımına açılması gerekiyor." dedi.
Tarihi Cırgalan Hanı, harabeye döndüKayseri'de, 13'üncü yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Alaeddin Keykubad'ın eÅŸi Hunat Hatun tarafından yaptırıldığı deÄŸerlendirilen tarihi Cırgalan Hanı, bakımsızlık nedeniyle harabeye dönmüş durumda. Tarihçi Mehmet ÇayırdaÄŸ, "Kervansarayın taÅŸları üzerinde ustaların kullandığı damgalar, Hunat Camisi'nde kullanılan taÅŸlarla bire bir örtüşüyor. Aynı ustalar hem hanı, hem de camiyi yapmışlar. Kitabesi yok ama Selçuklu dönemi ve Hunat Hatun'un eseri olduÄŸu gayet belli. Tamamen kaybolmuÅŸ gibi deÄŸil. Kolayca onarılacak bir vaziyeti var" dedi.
Sirkeci'de 119 yıllık Vlora Han harabeye döndüSirkeci'de bulunan ve Ä°stanbul'un en eski iÅŸ hanlarından biri olan 119 yıllık Vlora Han'ın bakımsızlığı ve dökülen dış cephesi dikkat çekti. 'Art Nouveau' tarzının Osmanlı Dönemi örneklerinden olan yapının iç bölümlerinde de yoÄŸun çatlaklar ve çürümeler görüldü. Yapının olası Ä°stanbul depremindeki risk durumunu da deÄŸerlendiren Ä°TÃœ Mimarlık Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi ve Restorasyon Programı Koordinatörü Prof.Dr.Yegan Kahya Sayar, "Binanın, koruma açısından bizim için deÄŸeri var, Koruma Kurulu tarafından da tescilli bir yapı. Günümüzdeki haline baktığımız zaman oldukça harap durumda olduÄŸunu görüyoruz. Bakımı olmayan bir yapıda tahribatlar zaman zaman artarak küçük parça kopmalarına, bazı bölümlerin yıkılmasına neden olabiliyor, 2000'li yıllarda yapının cephesinde 6 metrelik taÅŸ bir korniÅŸ elemanı kopmuÅŸtu. Can güvenliÄŸi ve mal güvenliÄŸi adına da ciddi bir tehlike" dedi.
Harabeye dönen tarihi yapı madde bağımlılarına kaldıBeyoÄŸlu'nda Osmanlı Dönemi yapılarından olduÄŸu belirtilen tarihi hamam harabeye döndü. Evsizler ve madde bağımlılarının mesken edindiÄŸi tarihi yapının, bir an önce restore edilmesi gerektiÄŸini söyleyen Doç. Dr. Hasan Ferudun Özgümüş, "Yapı ÅŸu an periÅŸan vaziyette. Bu yapının bir an önce ele alınıp ilgili Anıtlar Kurulu'nda kabul edilecek projelerle kurtarılması gerekiyor" dedi.Â