Hafıza

Hafıza

Son dakika hafıza haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hafıza gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hafıza haber sayfamızda...

Hafıza

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 796 hafiza haberi bulunmuştur.
‘Özellikle kız öğrencilerimizin akademik ve bilimsel hayata destek sağlamalarını istedik’
‘Özellikle kız öğrencilerimizin akademik ve bilimsel hayata destek sağlamalarını istedik’TÜRKİYE Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Platform Çalışmaları 4’üncü Ulusal Öğrenci Kongresi ‘Hafıza ve Mekan' teması ile başladı. Yarına dek devam edecek kongre ile gençlerin akademik, entelektüel ve kültürel birikimlerini paylaşabilecekleri güçlü bir platform sunulurken, hafıza ve mekan ilişkisinin önemini vurgulamak hedefleniyor. Açılışta konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, “Özellikle kız öğrencilerimizin akademik ve bilimsel hayata destek sağlamaları için bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bu platform, ulusal manada sorun çözmek ve bununla birlikte etik değerleri ve toplumsal sorunları da göz önüne alacak çalışmalar şeklinde planlandı. Platform çalışmalarımıza üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve doktora öğrencileri başvuru yapabilir. Kongreyi hem toplumsal hem uluslararası boyuta taşımayı temenni ediyoruz” dedi.
20.12.2024Video
‘Özellikle kız öğrencilerimizin akademik ve bilimsel hayata destek sağlamalarını istedik’
‘Özellikle kız öğrencilerimizin akademik ve bilimsel hayata destek sağlamalarını istedik’Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Platform Çalışmaları 4’üncü Ulusal Öğrenci Kongresi ‘Hafıza ve Mekan' teması ile başladı. Yarına dek devam edecek kongre ile gençlerin akademik, entelektüel ve kültürel birikimlerini paylaşabilecekleri güçlü bir platform sunulurken, hafıza ve mekan ilişkisinin önemini vurgulamak hedefleniyor. Açılışta konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, “Özellikle kız öğrencilerimizin akademik ve bilimsel hayata destek sağlamaları için bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bu platform, ulusal manada sorun çözmek ve bununla birlikte etik değerleri ve toplumsal sorunları da göz önüne alacak çalışmalar şeklinde planlandı. Platform çalışmalarımıza üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve doktora öğrencileri başvuru yapabilir. Kongreyi hem toplumsal hem uluslararası boyuta taşımayı temenni ediyoruz” dedi.
20.12.2024Gündem
'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’
'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’Sosyal ve mesleki stres yükü yoğun olan meslek grubundaki kişilerin ileri yaşlarda Alzheimer hastası olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 2020-2022 yılları arasında yaklaşık dokuz milyon yetişkin ölümü mercek altına alınan ABD merkezli tıp dergisi BMJ'de yayımlanan araştırmayı değerlendirdi. 440'tan fazla meslek grubunun dahil edildiği çalışmaya dair düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Asil, “Bulgulara göre, taksi ve ambulans şoförlerinin Alzheimer nedeniyle ölüm oranları diğer meslek gruplarına göre belirgin şekilde daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bulgular gözlemsel olduğundan doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermez ancak Alzheimer hastalığının bu meslek gruplarında daha az görüldüğünü düşündürebilir” ifadelerini kullandı.
20.12.2024Sağlık-Yaşam
‘Nörolojik hastalıklar insan hayatını tehdit ediyor’
‘Nörolojik hastalıklar insan hayatını tehdit ediyor’Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine göre, küresel çapda 3 milyardan fazla insanın nörolojik bir durumla mücadele ettiği kaydediliyor. Nöroloji alanında çalışmalar gerçekleştiren Uzm. Dr. Oya Yakut, epilepsi, baş ağrısı ve hareket bozuklukları gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisi konusunda uygulanan tedavi yöntemlerini ve faydalarını açıkladı. Uzm. Dr. Yakut, “Küresel çapta ileri bir sağlık sorununa dönüşen nörolojik hastalıklar giderek yaygınlaşırken, milyonlarca insanın yaşam kalitesini düşürmekle de kalmayarak hayatını tehdit ediyor. Nörolojik problemler şu anda dünya genelindeki sakatlık gibi büyük hastalıkların da önde gelen nedeni olarak kabul ediliyor” dedi.
19.12.2024Sağlık-Yaşam
Sultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ sözüyle Filistin’de çektirdiği fotoğraflar kitaplaştırıldı
Sultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ sözüyle Filistin’de çektirdiği fotoğraflar kitaplaştırıldıSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
18.12.2024Video
Kahve içmek ömrü yaklaşık 2 yıl uzatıyor
Kahve içmek ömrü yaklaşık 2 yıl uzatıyorYeni bir çalışma, düzenli kahve tüketiminin kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları gibi ölüm nedenlerinin riskini azaltarak ömrü ortalama 1,8 yıl uzatabileceğini ortaya koydu.
18.12.2024Dünya
Araştırma: Düzenli egzersiz, bilişsel fonksiyonların gelişmesine katkı sağlıyor
Araştırma: Düzenli egzersiz, bilişsel fonksiyonların gelişmesine katkı sağlıyorBilim insanları, düzenli spor yapmanın zihinsel güç üzerinde yeni bir faydasını keşfetti.
10.12.2024Dünya
Bakan Yumaklı: Bütün bir sektörü töhmet altında bırakmak, en hafif tabiriyle aymazlıktır
Bakan Yumaklı: Bütün bir sektörü töhmet altında bırakmak, en hafif tabiriyle aymazlıktırTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Üreticilerimiz, maalesef, Türkiye'de kendisine farklı konularda alan açmak isteyenler tarafından manipüle ediliyor. Bütün bir sektörü töhmet altında bırakmak, en hafif tabiriyle aymazlıktır. Ben bir bakan olarak, bu ülkenin bir evladı olarak buna hiçbir şekilde izin vermem. Bunları bu aymazlıklarından vazgeçmeye çağırıyorum. Çünkü bunun onlara nasıl bir faydası var bilmiyorum ama bu ülkeye hiçbir faydası yok” dedi.
5.12.2024Politika
Bahçeli: Esad'ın Türkiye'yle ön şartsız temas kurması hayrınadır
Bahçeli: Esad'ın Türkiye'yle ön şartsız temas kurması hayrınadırMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Esad'ın Türkiye'yle ön şartsız temas ve diyalog kurması, normalleşme iradesi göstermesi önce kendi hayrına, sonra da ülkesinin çıkarınadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Ancak vatan topraklarımızda gözü olanlara, yerinden çıkarılacak gözleri olan bu sırtlanların sırtını sıvazlayanlara tahammülümüz de söz konusu olamayacaktır" dedi.
3.12.2024Politika
Anita Taylor’ın ‘Moonbaker’ sergisi Akaretler'de açıldı
Anita Taylor’ın ‘Moonbaker’ sergisi Akaretler'de açıldıRessam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş Akaretler'de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
Anita Taylor’ın ‘Moonbaker’ sergisi Akaretler'de açıldı
Anita Taylor’ın ‘Moonbaker’ sergisi Akaretler'de açıldıRessam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş Akaretler'de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
30.11.2024Video
Bahçeli: İmralı'yla DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz
Bahçeli: İmralı'yla DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruzMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "22 Ekim 2024 tarihli grup toplantımızdan itibaren ne demişsek aynen yanındayız. İmralı'yla DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz" dedi.
26.11.2024Politika
Araştırma: Anılar sadece beyinde saklanmıyor
Araştırma: Anılar sadece beyinde saklanmıyorBilim insanları, insan beyni gibi böbrek ve sinir doku hücrelerinin de anıları saklayabildiğini tespit etti.
10.11.2024Dünya
‘Düzensiz uyku beyin yapısını olumsuz etkiliyor’
‘Düzensiz uyku beyin yapısını olumsuz etkiliyor’Gençlik dönemindeki düzensiz uykunun yaşlılıkta beyin sağlığı için ciddi riskler oluşturabileceğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Genç yaşlarda uyku düzeni oluşturmak, yaşlılıkta bilişsel sağlığımızı korumak adına çok önemli. Düzensiz uyku sadece hafızayı değil, aynı zamanda beynin yapısını da olumsuz etkileyebiliyor” dedi.
Prof. Dr. Kafkas: Türkiye, 'süper besin' mavi yemişi 7 bölgede üretme potansiyeline sahip
Prof. Dr. Kafkas: Türkiye, 'süper besin' mavi yemişi 7 bölgede üretme potansiyeline sahipÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yaşa Kafkas, kanseri önlediği bilinen ve dünyada 'süper besin' olarak nitelendirilen mavi yemişin farklı yöntem ve doğru çeşit kullanılarak Türkiye'nin 7 bölgesinde de yetiştirilebileceğini belirterek, "Mavi yemiş için ülkemizde 100 bin ton üretim potansiyeline sahibiz" dedi.
27.10.2024Video
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörün olmadığı Türkiye'yi mutlaka inşa edeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörün olmadığı Türkiye'yi mutlaka inşa edeceğizCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye çok büyük devlettir. 2 bin 200 yılı aşan hafıza ile değerlendiriyoruz. Bir adım atmadan her şeyi hesaba katıyoruz. Kurulan tuzakları bozarak hedeflerimize yürüyeceğiz. Terörün olmadığı Türkiye'yi mutlaka inşa edeceğiz. Bu topraklar üzerinde daha nice asırlar boyunca Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni demeden 85 milyon hep beraber, kardeşçe yaşayacağız" dedi.
26.10.2024Politika
‘Menopoz; fiziksel, zihinsel ve sosyal bir süreç olarak görülmeli’
‘Menopoz; fiziksel, zihinsel ve sosyal bir süreç olarak görülmeli’Menopozun, kadın yaşamında yeni bir dönüşüm sürecini başlatan en önemli aşamalardan biri olduğunu ve sürecinin fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Kazibe Koyuncu Demir, “Menopozu ‘üreme yeteneğinin kaybedildiği dönem’ olarak görmek yerine, sağlıkla geçirilebilecek bir geçiş evresi olarak değerlendirmek gerekir. Menopoz; fiziksel, zihinsel ve sosyal bir süreç olarak görülmeli. Bu dönemde kadınlar doğru bir şekilde bilgilendirilmeli ve gerektiğinde profesyonel yardım almalıdır” dedi.
21.10.2024Sağlık-Yaşam
Emine Erdoğan: Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın
Emine Erdoğan: Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasınCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın çiftçilere, "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın, imece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım" çağrısında bulundu.
15.10.2024Politika
Araştırma: Kafein tüketimi Alzheimer riskini azaltıyor
Araştırma: Kafein tüketimi Alzheimer riskini azaltıyorFransa'da yapılan araştırma, kafein tüketiminin Alzheimer riskini azalttığını ortaya koydu.
15.10.2024Dünya
Özel birey Yavuz, ‘zaman makinesi’ gibi
Özel birey Yavuz, ‘zaman makinesi’ gibiTrabzon’da küçük yaşta hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı konulan Yavuz Selim Yılmaz (29), saat ve takvim ajandalarıyla yakından ileniyor, 2005-2035 yılları arasında zaman dilimindeki herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini birkaç saniye içinde söyleyebiliyor. Oğlunun kuvvetli bir hafızaya sahip olduğunu belirten Ahmet Yılmaz, “Tarihi görünce ezberini hemen yapıyor, unutmuyor. Kendisinde unutkanlık denen herhangi bir şey yok” dedi.
15.10.2024Video
‘Her 3 saniyede bir kişi demans hastalığına yakalanıyor'
‘Her 3 saniyede bir kişi demans hastalığına yakalanıyor'DÜNYADAKİ yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının da artış gösterdiğini ifade eden Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, küresel olarak her yıl yaklaşık 9,9 milyon kişinin demans geliştirdiğini belirtti. Bu rakamın her üç saniyede bir yeni vaka anlamına geldiğini ifade eden Kuserli, Alzheimer hastalığına yönelik farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı.
22.09.2024Sağlık-Yaşam
Medipol Sağlık Grubu, Hafıza Merkezi’nin tanıtımını yaptı
Medipol Sağlık Grubu, Hafıza Merkezi’nin tanıtımını yaptıMEDİPOL Sağlık Grubu, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Hafıza Merkezi’nin tanıtımını yaptı. Beyin fonksiyon bozuklukları ve bilişsel sorunlara odaklanan merkez, özellikle Alzheimer hastalığına yönelik tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, “Amacımız, hastalarımıza kaybettikleri zamanı geri kazandırmak ya da bilinçli ve kendileri olarak kalabilecekleri süreyi uzatmak. Merkezde Alzheimer hastalığı ve diğer demansların ön planda olmasıdır. Bugünün önemi ve bu hastalıkların dünya çapındaki yaygın etkisi nedeniyle bunlar ilgi alanımızın merkezinde yer alıyor” dedi.
17.12.2024Sağlık-Yaşam
'Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer riski azaltılabilir'
'Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer riski azaltılabilir'Türkiye'de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer hastalığının genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Hareketsiz yaşam ve fast- food tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu yüzden kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir” dedi.
Türk ve Fransız bilim insanlarının 15 yıllık çalışmasıyla otizm tedavisinde yeni aday gen keşfedildi
Türk ve Fransız bilim insanlarının 15 yıllık çalışmasıyla otizm tedavisinde yeni aday gen keşfedildiErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Funda Şener ile Fransa Nice Üniversitesi’nden Prof. Dr. Minoo Rassoulzadegan'ın 2011 yılında başladığı otizm çalışmalarında yeni bir aday gen tanımlandı. 'CC2D1A' adı verilen ve Türkiye'de sadece Kayseri'deki araştırma merkezinde bulunan fare modelleri üzerinde çalışılan gen, uluslararası veri tabanına kaydedildi. Otizm için bu genin önemine vurgu yapan Şener, "Laboratuvarda yürüttüğümüz çalışmalarda otizm için yeni aday genlerden bir tanesini keşfettik. 2016 yılında Türkiye’deki otizm hastalarında bu genin farklı şekilde düzenlendiğini gösterdik" dedi.
5.09.2024Video
Türk ve Fransız bilim insanlarının 15 yıllık çalışmasıyla otizm tedavisinde yeni aday gen keşfedildi
Türk ve Fransız bilim insanlarının 15 yıllık çalışmasıyla otizm tedavisinde yeni aday gen keşfedildiErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Funda Şener ile Fransa Nice Üniversitesi’nden Prof. Dr. Minoo Rassoulzadegan'ın 2011 yılında başladığı otizm çalışmalarında yeni bir aday gen tanımlandı. 'CC2D1A' adı verilen ve Türkiye'de sadece Kayseri'deki araştırma merkezinde bulunan fare modelleri üzerinde çalışılan gen, uluslararası veri tabanına kaydedildi. Otizm için bu genin önemine vurgu yapan Şener, "Laboratuvarda yürüttüğümüz çalışmalarda otizm için yeni aday genlerden bir tanesini keşfettik. 2016 yılında Türkiye’deki otizm hastalarında bu genin farklı şekilde düzenlendiğini gösterdik" dedi.
5.09.2024Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Araştırmamedipolkongreöğrenciakademik

Hafıza ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.