Gluten

Gluten

Son dakika gluten haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan gluten gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan gluten haber sayfamızda...

Gluten

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 87 gluten haberi bulunmuştur.
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyor
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyorAntalya Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde üretilen glütensiz yiyeceklere, 3 yeni tarif eklendi. Manavgat ilçesinin coğrafi işaretli susamıyla birleşen tarifler, kitap haline getirilerek farklı dillerde yayımlanacak.
5.11.2024Video
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyor
Glütensiz yiyecek tarifleri kitaba dönüşüyorAntalya Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde üretilen glütensiz yiyeceklere, 3 yeni tarif eklendi. Manavgat ilçesinin coğrafi işaretli susamıyla birleşen tarifler, kitap haline getirilerek farklı dillerde yayımlanacak.
5.11.2024Gündem
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldıTÜRKİYE'NİN yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Bu kapsamda Beytülmal Vakfı ve İB Grup Şirketi iş birliğiyle yüzde 98 saf bor gübresiyle üretilen organik tarım ürünleri ve Yetiş+ Çarşı’nın e-ticaret modeli tanıtıldı. Şirket, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen herkesin ürünlerini adil fiyatlarla tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor.
8.09.2024Video
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı
Yerli ve milli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldıTÜRKİYE'NİN yerli e-ticaret platformu Yetiş+ Çarşı’nın lansmanı yapıldı. Bu kapsamda Beytülmal Vakfı ve İB Grup Şirketi iş birliğiyle yüzde 98 saf bor gübresiyle üretilen organik tarım ürünleri ve Yetiş+ Çarşı’nın e-ticaret modeli tanıtıldı. Şirket, yerel üreticilerin, esnafın ve ürünü satmak isteyen herkesin ürünlerini adil fiyatlarla tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor.
8.09.2024Kurumsal
Kavılca buğdayı, 3 bin tonluk üretim kapasitesi ile ulusal pazara açıldı
Kavılca buğdayı, 3 bin tonluk üretim kapasitesi ile ulusal pazara açıldıArdahan ve Kars yöresinde, 13 bin yıllık geçmişe sahip olan ata tohumu kavılca buğdayı, yaklaşık 50 yıllık aranın ardından yeniden üretilmeye başlandı. Tarım Bakanlığı'nın tohum desteğiyle Ardahan’da son 5 yılda üretilen miktar 3 bin tona ulaştı. Coğrafi işareti de alınan kavılcadan elde edilen glütensiz ve şekersiz organik un, ulusal firmaların tercihi arasına girdi.
12.05.2024Video
Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyor
Protein diyeti modası, çocuk ve ergenleri tehdit ediyorSosyal medyada moda olan diyetler, uzman kontrolünde yapılmadığında sağlığı tehdit ediyor. Çocukluk çağındakiler ya da ergenler ağır protein diyetleri ile böbrek hatta kalp yetmezliği riskine girerken, erişkinlerde ise hurma diyeti, glutensiz diyet gibi trend tarifler, diyabete hatta şeker komasına davetiye çıkarıyor. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 79 ilde hizmet veren Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nde uzman diyetisyen, fizyoterapist, hatta psikologlar eşliğinde tamamen ücretsiz bir şekilde uzman kontrolünde kilo vermek mümkün.
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”Alerjik reaksiyonlar özellikle bahar mevsiminde artış gösteriyor. Mevsime bağlı polen artması gibi etkenler kişilerde göz ve burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi bulgulara neden olabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, son zamanlara alerjik reaksiyonlarda artış görüldüğünü ve çözüm önerisinin alerjiye maruziyeti olabildiğince azaltmak oluğunu belirtiyor. Alerjik maruziyeti kaldırmanın kolay olmadığını ifade eden Gür, kişinin beslenme, uyku düzeni ve stres faktörlerine de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
29.04.2024Sağlık-Yaşam
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”
“Alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış görüyoruz”Alerjik reaksiyonlar özellikle bahar mevsiminde artış gösteriyor. Mevsime bağlı polen artması gibi etkenler kişilerde göz ve burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi bulgulara neden olabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, son zamanlara alerjik reaksiyonlarda artış görüldüğünü ve çözüm önerisinin alerjiye maruziyeti olabildiğince azaltmak oluğunu belirtiyor. Alerjik maruziyeti kaldırmanın kolay olmadığını ifade eden Gür, kişinin beslenme, uyku düzeni ve stres faktörlerine de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.
29.04.2024Video
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladıTürkiye’de glütensiz beslenmeyi yaygınlaştırmak, çölyak hastalığı hakkında farkındalığı artırmak ve ihtiyacı olan çölyaklı ailelere destek olmak amacıyla kurulan Çölyak Vakfı, 1’inci yaşını özel hazırlanan glütensiz gala yemeği ile kutladı.
26.04.2024Sağlık-Yaşam
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladı
Çölyak Vakfı 1’inci yaşını glütensiz gala yemeği ile kutladıTürkiye’de glütensiz beslenmeyi yaygınlaştırmak, çölyak hastalığı hakkında farkındalığı artırmak ve ihtiyacı olan çölyaklı ailelere destek olmak amacıyla kurulan Çölyak Vakfı, 1’inci yaşını özel hazırlanan glütensiz gala yemeği ile kutladı.
26.04.2024Video
"Histamin intoleransı en çok orta yaşlı kadınları etkiliyor"
"Histamin intoleransı en çok orta yaşlı kadınları etkiliyor"Batı toplumlarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülen gıda intoleransı, teşhis konulup tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesini önemli oranda düşürüyor. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Bilge Özel, toplumda en çok görülen gıda intoleranslarından biri olan histamin intoleransının her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmesine rağmen daha çok orta yaşlı kadınlarda görüldüğünün belirtti.
25.04.2024Sağlık-Yaşam
“Çölyak hastalığı genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir”
“Çölyak hastalığı genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir”Çölyak hastalığının genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Çölyaklı bireylerin akrabalarında yaklaşık yüzde 8-18 ve tek yumurta ikizlerinde yüzde 70, kardeşlerinde yüzde 30 oranında çölyak hastalığının görülmesi, hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Hastalığın günümüzdeki tek ve etkili tedavisi sıkı bir glütensiz diyete tam uyumdur” dedi.
23.02.2024 Sağlık-Yaşam
Genetik ve nadir hastalıklar tanı merkezi, gluten hassasiyeti konulu seminer düzenledi
Genetik ve nadir hastalıklar tanı merkezi, gluten hassasiyeti konulu seminer düzenlediSon yıllarda gluten ile ilişkili hastalıklar için yapılan farkındalık çalışmaları erken tanı, teşhis ve tedaviyi kolaylaştırıyor. Genetik hastalıklarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan Genetik ve Nadir Hastalıklar Tanı ve Araştırma Merkezi İntergen tarafından düzenlenen ‘Gluten tehdit midir?’ seminerinde Doç. Dr. Gülay Ceylaner katılımcıların sorularını yanıtlayarak, gluten hakkında merak edilenleri açıkladı. Doç. Dr. Gülay Ceylaner, “Gluten hassasiyeti büyük oranda genetik yatkınlıkla ilişkilidir. Bu konuda farkındalık da çok önemlidir. Ancak bu konu öyle bir noktaya gelmiştir ki gluten hassasiyeti olmayan, sağlık sorunu olmayan insanlar da gluteni hayatlarından çıkarmaya başlamıştır” dedi.
29.01.2024Sağlık-Yaşam
Yeni yıla kilo almadan girmek için 9 öneri
Yeni yıla kilo almadan girmek için 9 öneriDiyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş Sefer, yeni yıla kilo almadan girmek için önerilerde bulundu. "Akşam rahat yemek için sabahı pas geçmek isteyebilirsiniz, fakat bu kan şekerinin ani dalgalanmalarına yol açacaktır" diyen Sefer, "İştahımızı kontrol altında tutabilmek için mutlaka kahvaltı yapılmalı kahvaltıda ise yumurta, az yağlı peynir, avokado ve bolca mevsim sebzesi, ihtiyaca göre bir dilim ekmek ideal bir öğün örneğidir. Hem tok tutacak hem de özellikle avokado ve sebzeler sayesinde iyi bir antiinflamatuar menü olacaktır" dedi.
29.12.2023Sağlık-Yaşam
Çölyak hastası çocuklar glutensiz beslenmek istiyor
Çölyak hastası çocuklar glutensiz beslenmek istiyorİzmir'deki Çiğli Selim Diniz İlkokulu'nda öğrenimine devam eden Meriç Canoğlu (7), Elif Ebrar Aydın (9) ve Muhammed Ali Beştepe (6), farklı sınıflarda okusalar da tüm vakitlerini birlikte geçiriyor. Çünkü onlar buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glutene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu olarak bilinen çölyak hastası çocuklar. Diğer çocukların yedikleri gıdaları tüketemeyen Meriç, Elif Ebrar ve Muhammed Ali okulun kantininde glutensiz ürün bulamadıkları için her yere beslenme çantalarıyla birlikte gidiyor.
'Unutulmuş ürün' darı, geri dönüyor
'Unutulmuş ürün' darı, geri dönüyorBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 75'inci oturumunda 2023'ün 'Darıların Uluslararası Yılı' ilan edilmesinin ardından; Türkiye'de darının sofralardaki yerini yükseltmek, besin değeri anlayışını artırmak ve yeni potansiyel kullanımlarını keşfetmek için etkinlikler düzenlenecek. 'Unutulmuş ürün' olarak bilinen darı, çiftçilerin iklim şoklarına karşı dayanıklılığını artırarak, küçük çiftçilerin geçim güvenliğini yükseltecek.
13.10.2023Gündem
Prof. Dr. Karagöz: Türkiye'de buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybettik
Prof. Dr. Karagöz: Türkiye'de buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybettikEkmeğin ve buğdayın sürdürülebilirliği İstanbul'da düzenlenen  Yerel Tohumlar Farkındalık Semineri'nde masaya yatırıldı. Seminerde bir konuşma yapan Prof. Dr. Alptekin Karagöz, "1930'dan bu yana buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybetmişiz. Yerel çeşitlerde kriz her an var. Genetik çeşitlilik sürekli düşüyor ama biz bir şekilde bunların bir kısmını gen bankalarımıza aldık. İklim bu kadar belirgin şekilde değişmeden önce de biz bunları bırakmaya başlamıştık. İnsanlar köyden kente göçtü. Bunları ekecek kimse yok" dedi.
27.09.2023Video
Dr. Selışık: Hayvan yemi olarak kullanılan darı, pirinç pilavının yerini alabilir
Dr. Selışık: Hayvan yemi olarak kullanılan darı, pirinç pilavının yerini alabilirAntalya'daki darı çalıştayında konuşan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, mevcut durumda çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılan darının sofralarda pirincin yerini alacağını söyledi. Dr. Selışık, “Sofralarda bir bulgur pilavının yerini belki almaz ama pirinç pilavının yerini alabilir. 5 sene sonra darıdan söz edileceğini düşünüyorum" dedi.
21.09.2023Ekonomi
Uzmanından glutensiz beslenenlere karabuğday önerisi
Uzmanından glutensiz beslenenlere karabuğday önerisi Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan karabuğdayın özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, karabuğdayın bir buğday çeşidi olmadığını belirterek, “Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığına sahip olanlar; buğday, çavdar ve arpa içeren besinlerin yanı sıra gluten bulunan diğer tüm besinlerden kaçınmalıdır” açıklamasında bulundu.
Çölyak hastası oğlu ve yeğeni için glutensiz karabuğday ekimine başladı
Çölyak hastası oğlu ve yeğeni için glutensiz karabuğday ekimine başladıBatman’ın Beşiri ilçesinde çiftçilik yapan Nevzat Ekinci, çölyak hastası oğlu ve yeğeninin ihtiyaç duyduğu, normal una göre yaklaşık 10 kat daha pahalı olan glutensiz unu temin etmekte zorlanınca, glutensiz karabuğday ekmeye karar verdi. Ekinci, internetten satın aldığı tohumlarla, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden de aldığı teknik destekle, nisan ayında 3 dönümlük arazisine karabuğday ekti. Kentteki diğer çölyak hastalarına da destek olmak isteyen Ekinci, karabuğdayları haziran ayı içinde hasat yaparak glutensiz un üretecek. Ekinci, ilk üretilecek unu ücretsiz olarak kentteki yaklaşık 150 çölyak hastasına dağıtacak.
3.06.2023Gündem
İşlenmiş gıdalar 5 hastalığa zemin hazırlıyor
İşlenmiş gıdalar 5 hastalığa zemin hazırlıyorGünümüzde sıkça tüketilen işlenmiş gıdaların insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, “Hazır yemekler ve soslar, çorbalar, konserve ürünleri, unlu veya şekerli paketlenmiş ürünler, gazlı içecekler, krem peynir gibi sürülebilir ürünler işlenmiş gıdadır. Herhangi bir işlenmiş gıdayı tanımlamanın kolay bir yolu, etiketine bakmaktır. Tanınmayan, karmaşık adlara sahip bir içerik listesi varsa, bunun işlenmiş gıda olduğunu söyleyebiliriz. İşlenmiş gıda tüketimi obezite, metabolik sendrom, otoimmün hastalıklar, depresyon, kolon ve mide kanserini riskini artırır” dedi.
25.05.2023Sağlık-Yaşam
Bakanlıktan yurtta kalan çölyaklı öğrencilere glutensiz ürün
Bakanlıktan yurtta kalan çölyaklı öğrencilere glutensiz ürünGençlik ve Spor Bakanlığı, bakanlık yurtlarında kalan ve gluten içeren besinleri tüketemeyen çölyaklı öğrenciler için glutensiz ürün paketleri hazırladı. Gönüllü gençlerce hazırlanan glutensiz gıda paketleri, ülke genelindeki yurtlara gönderildi.
14.01.2023Gündem
“Tanı konamayan kısırlık vakalarında çölyak hastalarının oranı 6 kat daha fazla”
“Tanı konamayan kısırlık vakalarında çölyak hastalarının oranı 6 kat daha fazla” Güncel çalışmalar, çölyak hastalığının kadınların üreme sağlığını ve gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediğini gösteriyor. Çölyak hastalığı olup glütensiz diyetle tedavi edilmeyen kadınlarda gebelik döneminde düşük ve erken doğum riskinin 1,5 ila 2 kat arttığını belirten Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Selçuk, açıklanamayan kısırlık problemi olan çiftlerde çölyak hastalığının normal popülasyona göre yaklaşık olarak 6 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.
13.12.2022Sağlık-Yaşam
Glütensiz cips ve tako raflardaki yerini aldı
Glütensiz cips ve tako raflardaki yerini aldıTürkiye’de 140 bine yakın çölyak hastası olduğuna dikkat çeken Aly Foods’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağlar Aksu, glüten duyarlılığı olanlar için lezzetli ve güvenli ürün seçeneklerinin sınırlı olduğunu söyledi. Glütensiz ürün portföylerini artırmayı hedeflediklerini belirleyen Aksu, “Glütensiz nachos cipslerimizi ve taco shells'i tüketicilerin beğenisine sunduk. Aldığımız olumlu dönüşler de glütensiz ürünler gamımızı artırmamız yönünde bizi heveslendirdi. Üretimimizin tamamı tortilla, taco shells, nachos, pizza tabanı ve geleneksel hazır hamurlar gibi ürünlerden oluşuyor” dedi.
1.11.2022Ekonomi
Uzmanı uyardı: Glüten alerjisi 5 yaşından büyük çocuklarda daha sık görülüyor
Uzmanı uyardı: Glüten alerjisi 5 yaşından büyük çocuklarda daha sık görülüyorGlüten alerjisinin sindirim sisteminin glüten içeren gıdalara alerjik reaksiyon göstermesi olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fatma Gizem Bahadır, “Glüten alerjisine genellikle 5-6 yaş üstü çocuklarda rastlanabiliyor. Bazı durumlarda erişkin yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Ekmek, simit, börek gibi hamur işleri; pasta ve hazır tatlılar; makarna, arpa şehriye, erişte, kuskus, bulgur ve paketli yiyecekleri tüketen çocuklarda ciltte döküntü, kızarıklık, karın şişliği, gaz, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, eklem ağrıları, aşırı yorgunluk, sürekli halsizlik gibi belirtileri görüldüğünde glüten alerjisi olabileceği düşünülerek hekime başvurulmalıdır” dedi.
25.10.2022Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

çölyakglutensağlıkbeslenmeGlütensiz yiyecek

Gluten ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.