Elektronik sigara genleri bile değiştirebiliyor“Sigaradan daha az zararlı" iddiasıyla son 10 yıldır dünyada ve ülkemizde salgın gibi yayılan elektronik sigara kullanımı, sadece solunum yollarına değil, hücre DNA’sına bile zarar veriyor. E-sigara kullanımının bin 219 farklı gende değişikliğe yol açtığının gösterildiğini anlatan Avrupa Solunum Derneği Bilimsel Komite Direktörlerinden Prof. Dr. Andrew Bush, evdeki e-sigara sıvılarını yanlışlıkla içtiği için 2-3 yaşındaki bebeklerde dahi e-sigaraya bağlı zehirlenmeler gördüklerini kaydetti. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya ise sigara kullanımı gençlerde azalıyor gibi görünse de bu “yeni nesil tütün ürünlerine geçişle", aslında şekil değiştirdiğini; endüstrinin yarattığı “zararsız" algısı nedeniyle de bu ürünlerde başlama yaşının 10-11’e kadar düştüğünü kaydetti.
Çocuklarda böbrek yetmezliğine neden olan yeni gen tanımlandıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın ve ekibi tarafından çocuklarda böbrek yetmezliğine neden olan 'TBC1D31' isimli yeni bir gen tanımlandı. Prof. Dr. Özaltın, "Aslında bu gen, herkeste olan bir gen. Bu gendeki bozukluğun, böbrek ve idrar yollarında birtakım doğuştan anormalliklere sebebiyet verdiğini ortaya koyduk" dedi.
İnsanda bulunan SPATA31 geninin, yaşam uzunluğu ile orantılı olduğu tespit edildiYaşam süresini öğrenmek insanlık için merak konusu olan meselelerin başında geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları da bu hedefe yönelik araştırmalar yapıyor. Bu merakın en büyük sebepleri arasında yaşam süresi ve kalitesini uzatmak, nitelikli yaşlanmak geliyor. Bu kapsamda Dr. Öğr. Üyesi Cemalettin Bekpen önemli açıklamalarda bulundu. Geçmişte Almanya merkezli Max-Planck Enstitüsü’nde çalışmalar gerçekleştiren Bekpen, bu çalışmalar sırasında sadece insanda bulunan SPATA31 geninin, kopya çeşitliliğine bağlı olarak insan yaşam uzunluğu ile orantılı olduğunu tespit etti. Bekpen, “Genin kopya sayısı bazı bireylerde 5 ile 20 arasında değişiyor. 18-19-20 sayısı arasına gidip geliyorsa o zaman kişinin genç yaşta çevresel faktörlere karşı oldukça dirençli olmasına rağmen maksimum 65-75 yaş aralığında yaşayacağını anlayabiliyoruz. Özellikle 5-6 kopya arasında olanlar ise uzun yaşıyor” dedi.