Son dakika fay hattı haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan fay hattı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan fay hattı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 386 fay hatti haberi bulunmuştur.
Prof. Dr. Seyitoğlu: Marmara kadar Bolu da deprem riski altındaAnkara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, "Fayların büyük bölümü, Bolu kent merkezinden geçiyor. Herkes panik halinde Marmara depremini konuşuyor. Marmara Denizi için ne kadar eli kulağında deniyorsa, aynı şekilde Bolu'nun da risk altında olduğunu görmemiz gerekiyor" dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdırTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
Üzerinden çeyrek asır geçen Düzce depreminde acılar tazeliğini koruyorDüzce’de 1999’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Kaynaşlı'da, afetin 25'inci yıl dönümünde acılar tazelendi. Deprem şehitlerini anmak için mevlit okunurken, enkaz altında kalanlar için mezarları başında dualar edildi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin davası için yeni bir dönem başlamıştırTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Gazze, insanlık tarihinin dönüm noktalarından birisidir. İddialı bir şekilde söylüyorum ki bundan sonra ne uluslararası sistem eskisi gibi devam edecek ne İsrail bu şekilde saldırganlıklarını sürdürebilecek ne de Filistin davası bu haliyle devam edecektir. Filistin davası için yeni bir dönem başlamıştır. İsrail için de yeni bir dönem başlamıştır ama hepsinden önemlisi dünya için yeni bir dönemin kurulması artık kaçınılmaz olarak ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş: İlk 4 maddesinde tartışmanın yapılmadığı bir anayasa yapım sürecini halledeceğizTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Başta yeni bir anayasa olmak üzere, ilk 4 maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini inşallah demokratik bir süreçle halledeceğiz. Ve herkesin kendisini eşit, adil yurttaşlar olarak bu ülkeye ait hissettiği bir Türkiye'yi, bir birlik ve beraberlik ortamını, kardeşlik ortamını tesis edeceğiz" dedi.
6 Şubat depremlerindeki zemin kayması, Tapu Kadastro'nun yeni haritalarındaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı tarafından, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, bölgede yapılacak alt ve üstyapı çalışmalarında kullanılmak üzere haritalandırma çalışması yapıldı. Yapılan ölçümlerde en fazla zemin kayması 4,6 metre ile Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde ve 2,5 metre ile Hatay'da tespit edildi. Deprem bölgesindeki zemin kaymaları, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni haritalara da yansıdı.
6 Şubat depremlerindeki zemin kayması, Tapu Kadastro'nun yeni haritalarındaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı tarafından, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, bölgede yapılacak alt ve üstyapı çalışmalarında kullanılmak üzere haritalandırma çalışması yapıldı. Yapılan ölçümlerde en fazla zemin kayması 4,6 metre ile Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde ve 2,5 metre ile Hatay'da tespit edildi. Deprem bölgesindeki zemin kaymaları, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni haritalara da yansıdı.
Deprem uzmanlarının uyardığı Tunceli'de, 684 konutun yapımı devam ediyorBilim insanlarının '7 ve üzeri deprem' uyarısında bulunduğu Tunceli'de, yapı stokunu iyileştirme çalışmaları kapsamında inşaatına başlanan 684 konutun inşası sürüyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, "Yapı stokunun düzeltilmesiyle olası bir depremde insanları ölümden kurtarmış olacağız" dedi.
Palmiye Sitesi için 'Fay hattına denk gelmiş' diyen müteahhidin 5 binası daha yıkılmışKahramanmaraş'ta depremde yıkılan 151 kişinin öldüğü Palmiye Sitesi'ne ilişkin görülen davada, "Yıkılan bloklar fay hattı üzerine denk gelmiştir" diye kendini savunan tutuklu müteahhit Ali Babaoğlu'nun (61) farklı mahallelerde yaptığı 5 binanın daha yıkıldığı ve binalardaki 122 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Aranırken noterde vekalet veren müteahhit: Ben namuslu insanım, malımı sattım, borcumu ödedimKahramanmaraş'ta depremde yıkılıp 150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden olan ve hakkında yakalama kararı varken noterde oğluna vekalet verdikten 3 ay sonra İzmir’de yazlığında tatil yaparken havuz başında yakalanan Ali Babaoğlu (61) hakim karşısına çıktı. ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapsi istenen Babaoğlu, bankalar ve şirketler tarafından haciz geldiğini ve yakalanmayı göze alarak notere gittiğini belirterek, "Ben namuslu insanım, malımı sattım borcumu ödedim" dedi.
Bitlis'te deprem tatbikatı; yaralılar feribotla Van'a sevk edildBitlis'te İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda, AFAD, UMKE, emniyet, jandarma, Sahil Güvenlik ve Feribot İşletme Müdürlüğü ekiplerinin katılımı ile deprem tatbikatı yapıldı. Muş'un Varto ilçesinde senaryo gereği meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Bitlis'te de yıkıma neden oldu. Tatvan Devlet Hastanesi'nin bir bölümü ağır hasar alırken, yaralılar ekiplerin çalışması ile önce kurulan sahra hastanesine ardından feribotla Van Gölü üzerinden Van'a sevk edildi.
İHH, 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı düzenlediİHH İnsani Yardım Vakfı Afet Yönetimi Departmanı tarafından, 16-17-18 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı düzenlendi. Bine yakın arama kurtarma teknisyenin katıldığı tatbikatta; 6 farklı bölgede ve 35 istasyonda doğada, kentsel, medikal ve suda arama kurtarma çalışmaları yapıldı.
İstanbul Valisi Gül: 500 binin üzerinde binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyorİHH Afet Yönetimi Başkanlığı tarafından İstanbul’da, Türkiye’nin birçok şehrinden bin 100 arama kurtarma gönüllüsünün katılımıyla 4'üncü Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleşiyor. Dün başlayan tatbikatın ikinci gününde basın açıklaması yapıldı. Programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, “İstanbul'da, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi sağlam olmayan binalarımızda var. Bunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı da açıkladı. 500 binin üzerinde binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor” dedi.
Fayları inceleyen Prof. Dr. Kutoğlu: En büyük tehlike Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresindeZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’de en riskli faylarla ilgili olarak "En büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve hattında, Gemlik körfezinde, Bandırma’da ve İzmir çevresinde görüyorum. Bana sorarsanız Marmara Denizi’ndeki gerginlikler daha sonra geliyor. Buradaki fayların uzunluklarına baktığımızda bunlar en az 6’nın üzerinde deprem üreteceklerdir" dedi.
Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına fay hatları da eklendiZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.
Özgür Özel: Kimlik kavgası yapmayızCHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Birileri istiyor ki kavga olsun. Biz elbette kavga ederiz. Ama Tayyip Bey'le, Devlet Bey’le onlar istiyor diye kavga etmeyiz. Kimlik kavgası yapmayız. Bizim onlarla vereceğimiz kavga, emeklinin en düşük emekli maaşının, emekliyi geçindiremeyen 10 bin liralık maaşın kavgasıdır” dedi.
'İzmir'de olası bir depremde deniz kentin içine girecek'İzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası bir depremde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirterek, "Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" dedi.
Prof. Dr. Sözbilir: Atmosferik olayların depremle bağlantısı, pek kabul edilen bir durum değilİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve AFAD- Afet Yönetimi Bilimsel Destek Kurul Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sosyal medyada aşırı sıcakların depreme neden olup olmayacağı yönünde tartışmalar yaşandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Atmosferik olayların depremle bağlantısı, pek kabul edilen bir durum değil. Çünkü depremlerin levha tektoniği kuramına göre oluştuğu kabul edilir. Depremler, dünyanın iç yapısındaki dinamizmle ilgilidir" dedi.
'Tuzla fayı 2 bin yıldır kırılmadığı için yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek'İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 yıldır sürdürdükleri İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirterek, "Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay. 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Yakında kırılma ihtimali yüksek. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip" dedi.
Deprem uzmanlarından Hakkari'de inceleme: ‘Yüksekova-Şemdinli fayının 7'lik deprem üretme potansiyeli var’İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Bölüm başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla, fay hattının yaşını belirlemeye yönelik örneklemeler yapıldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Şemdinli, Türkiye'nin en güneydoğu köşesinde yer alıyor. Şimdi oradan Yüksekova-Şemdinli fayı geçiyor. Epey zamandır suskun depremselliğini aletsel ve dönemlerde bilmiyoruz. Bu fayın yaşını bulmak üzere bir fay hattı üzerinde örneklemeler yaptık. Fay ne yazık ki kısmen yerleşim yerinden geçiyor. Üzerinde yapılar var. Irak'a doğru uzanan bir fay. yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay" dedi.
Fay Hattı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.