Son dakika fast food haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan fast food gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan fast food haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 274 fast food haberi bulunmuştur.
Gençlerin en çok tercih ettiği 250 marka belirlendiGençlik Endeksi G-250 araştırmasının sonuçları açıklandı. İstanbul Kent Üniversitesi ve Türkiye İtibar Akademisi (TİA) iş birliğiyle beşinci kez gerçekleştirilen araştırmada Türkiye’de 18-24 yaş arası gençlerin en çok tercih ettiği markalar belirlendi.
Kızı için hayata tutundu, kanseri yendiİzmir'de 2 çocuğundan Hazan Demir’in (21), 2019 yılında malign melanom (deri kanseri) hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası büyük üzüntü yaşayan Meryem Demir (61), kolon kanserine yakalandı. 2 yıl süren tedaviyle sağlığına kavuşan Meryem Demir, "Kanser teşhisini duyunca korkmadım. Sadece aklıma diğer kızım geldi. Onun için yaşamak ve mücadele etmek zorundaydım" dedi.
‘Reflü hastaları sahurda yağlı, acılı, salçalı ve soslu gıdalardan uzak durmalı’Reflü hastalarının ramazan ayı boyunca doğru ve dengeli beslenmesi için dikkat etmesi gerekenleri açıklayan İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, “Az miktarda ve uzun sürece yayılan bir iftar yapmaları daha sağlıklı olacaktır. İftardan sonraki süreçte, özellikle tatlı, çerez ve meyve gibi ara öğünleri önermiyorum. Sahurda ise hafif beslenmeli, yağlı, acılı, salçalı ve soslu gıdalardan uzak durulmalıdır” dedi.
‘Karadeniz Bölgesi, obezitede 1’inci sırada yer alıyor’Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adnan Bulut, obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyerek, “Türkiye obezitede Avrupa’da Dünya Sağlık Örgütü standartlarında birinci sıradadır. Türkiye Çalışma Grubu’nun yayınladığı veri kapsamında Türkiye özelinde obezite oranı yüzde 37 oranıyla Karadeniz Bölgesi özellikle Doğu Karadeniz 1’inci sırada, yüzde 33’lerle Orta Anadolu 2’nci sırada, yüzde 33’lerde Marmara ve Ege Bölgesi 3’üncü sırada yer alıyor” dedi.
‘Karadeniz Bölgesi, obezitede 1’inci sırada yer alıyor’Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adnan Bulut, obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyerek, “Türkiye obezitede Avrupa’da Dünya Sağlık Örgütü standartlarında birinci sıradadır. Türkiye Çalışma Grubu’nun yayınladığı veri kapsamında Türkiye özelinde obezite oranı yüzde 37 oranıyla Karadeniz Bölgesi özellikle Doğu Karadeniz 1’inci sırada, yüzde 33’lerle Orta Anadolu 2’nci sırada, yüzde 33’lerde Marmara ve Ege Bölgesi 3’üncü sırada yer alıyor” dedi.
1 buçuk milyon tüketici, müşteri deneyiminin lider markalarını belirlediŞikayetvar'ın müşteri deneyimi, şikayet yönetimindeki uzmanlığı ve 1 buçuk milyon tüketicinin geri bildirimiyle belirlenen A.C.E. Awards, İstanbul’da düzenlenen törenle sektör liderlerini ödüllendirdi. Bu yıl 10’uncu kez düzenlenen törende ‘mükemmel müşteri deneyimi’ yaşatan 59 sektörden 100 marka ödüllerine kavuştu.
‘Yaşam tarzı değişikliğiyle kalbinizi korumak mümkün’Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değinen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, “Haftada en az iki kez balık tüketimi, düzenli egzersiz ve doğru yağ kullanımıyla kalp krizini büyük ölçüde engellemek mümkün. Sigarayı bırakmak, ideal kiloya ulaşmak, düzenli egzersiz yapmak ve trans yağlardan uzak durmak, kalp krizini büyük oranda önlemenin en temel adımları arasında yer alıyor” dedi.
‘Fast food tarzı gıdalar, kanser gelişimine zemin hazırlıyor’Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
‘Doğru beslenme, akademik başarıyı artırıyor’Öğrencilerde, doğru beslenme alışkanlıklarının akademik başarıyı artırdığını söyleyen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özlem Demir, "Yetersiz veya dengesiz beslenmenin ise başarıyı olumsuz etkiliyor. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B grubu vitaminler gibi belirli besinler de bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca sinir sistemi sağlığında kritik bir rol oynayan B12 ve Demir içeren gıdalara da beslenme de yer verilmeli. Düşük demir seviyelerinin odaklanma zorluğuna ve düşük test performansına neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle aileler, çocukları için bunların dahil olduğu bir beslenme tipi oluşturmalılar” dedi.
Türkiye'nin 'En İtibarlı Markaları' belli olduTürkiye İtibar Akademisi tarafından bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi Araştırması sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'Türkiye Örneklemi' olarak kabul ettiği 26 bölge ve 72 ilde 10 Aralık 2024 - 10 Ocak tarihleri arasında yaklaşık 15 bin kişi ile gerçekleştirilen araştırmada; ana ve alt sektörleri ile toplam 35 farklı sektördeki markaların itibar derecelendirmesi yapıldı ve Türkiye'nin itibarlı markaları belirlendi.
Uzmanından sağlıklı kilo almak için zeytinyağı ve avokado önerisiSağlıklı kilo almanın yollarını anlatan Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Sağlıklı kilo alımı, kalori miktarını artırmanın ötesinde bir anlayış gerektirir. Kalorinin kaynağı, sağlığınızı korumanız açısından büyük önem taşır. Fast-food gibi işlenmiş gıdalar yerine, doğal ve besleyici gıdaları tercih etmek bu sürecin temel taşıdır. Örneğin, tam tahıllar, sağlıklı yağlar (örneğin zeytinyağı ve avokado), kaliteli protein kaynakları (et, tavuk, balık, yumurta) ve taze sebzeler, sağlıklı kilo alımı için ideal seçimlerdir” dedi.�
Yerli fast-food markası Etiler Marmaris’ten yurt dışı atağıTürkiye'de 100’den fazla şubeye ulaşan yerli fast-food markası Etiler Marmaris, yönünü yurt dışına çevirdi. Bu kapsamda ilk şubesini Çin’in Zhejiang Bölgesi’nde açan firma 2025 yılında başta; ABD, Londra, Berlin, Moskova, Prag ve Bükreş olmak üzere önemli merkezlerde şube açmayı hedefliyor. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Etiler Marmaris CEO’su Seyhan Eripek, “Dünyanın birçok önemli markası ülkemizde önemli cirolar yapıyor ve kendi ülkelerine ekonomik girdi sağlıyor. Biz de buradan yola çıkarak Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da birçok önemli merkezde şubelerimizi açmayı hedefliyoruz. İlk şubemizi Çin’de açtık. Londra’da 2 şube için franchise anlaşması yapıldı. Bunun dışında Berlin, Moskova, Prag ve Bükreş’te de anlaşmalarımızı tamamladık. Hedefimiz ise 2025 yılı için belirlediğimiz noktalarda en az 35 şube açmak” dedi.
‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’Bağırsak sağlığını tehdit eden besinlere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, “İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir” dedi.
‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’Helikobakter pilori enfeksiyonunun aynı isimli bakterinin mide dokusunu enfekte etmesiyle meydana gelen rahatsızlık olduğunu söyleyen mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, bulaşıcı olan enfeksiyonun günümüzde hızla yayıldığını dile getirdi. Hastalığın genellikle çocukluk çağında başlamaya meyilli olduğunu belirten Dr. Alver, “İnsanlık son yıllarda çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile mücadele ediyor. Gözden kaçan en önemli salgın Helicobacter pyloridir. Mide ve bağırsak kanserlerinde giderek artış var. Bundaki en önemli etken Helicobacter pylori adı verilen bu bakteridir” dedi.
‘Obeziteyi tetikleyen unsurların başında fast food geliyor’Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Özdenkaya, obezite ve sağlıklı beslenmeye yönelik bilgi verdi. Özellikle gençlerin obeziteye daha yatkın olduklarını dile getiren Doç. Dr. Özdenkaya, “Gençler arasında fast food alışkanlığı ve düzensiz beslenme her geçen gün yayılıyor. Bu da obeziteyi tetikleyen unsurların başında geliyor” dedi.�
ABD’de hamburgerlerde ortaya çıkan koli basili salgını sona erdiABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ünlü bir fast food markasının restoranlarında üretilen hamburgerlerde tespit edilen koli basili (E.Coli) bakterisi salgınının sona erdiğini duyurdu.
'Diyabetli her 2 kişiden 1’i hastalığı taşıdığından habersiz'Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde hastalık farkındalığının önemine dikkat çekerek, diyabetle ilgili merak edilenleri anlattı.
Prof. Dr. Yaşar Bayındır’dan salmonella enfeksiyonu uyarısıSon yıllarda artan hızlı tüketim (fast food) alışkanlığı ve sokakta satılan yiyeceklere olan talebin sağlığı tehdit eden gizli bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Salmonella enfeksiyonları, özellikle yaz ve sonbahar aylarında ciddi bir artış gösteriyor. Hijyen kurallarına uymayan her gıda tüketimi ciddi risk taşıyor. Sağlığınızı korumak için hijyenik ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tercih edin" dedi.�
‘Böbrek hastalarında yanlış tüketildiğinde maydanoz bile zarar verebilir’Böbrek sağlığını korumanın yollarına dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Erkoç, “Sağlıklı bir böbrek için dengeli beslenme, fast- food, rafine hazır gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden tuzlu gıdalardan kaçınmak, yürüyüş, hareket vücut ağırlığının dengede tutulması önemlidir. Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidir” dedi.
‘Menopoz sonrasında kalp hastalıklarında artış var’Kalp krizinin sinsice ilerlediğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, kadınları uyardı. Özdemir, “Menopoz sonrasında kalp hastalıklarında artış var. Özellikle erken menopoza giren kadınlar kontrollerini ihmal etmesin” dedi.
Fast Food ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.