Ergenlik

Ergenlik

Son dakika ergenlik haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ergenlik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ergenlik haber sayfamızda...

Ergenlik

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 434 ergenlik haberi bulunmuştur.
BM: Kız çocuklarının yüzde 36’sı 18 yaşından önce, yüzde 10’u ise 15 yaşından önce evleniyor
BM: Kız çocuklarının yüzde 36’sı 18 yaşından önce, yüzde 10’u ise 15 yaşından önce evleniyorBirleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), çocuk evliliklerinin tüm yasal düzenlemelere rağmen, dünya genelinde yaygın bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti. Küresel verilere göre, kız çocuklarının yüzde 36’sı 18 yaşından önce, yüzde 10’u ise 15 yaşından önce evleniyor.
20.11.2024Dünya
KOAH’ın tanı ve tedavisinde çarpıcı değişikler var’
KOAH’ın tanı ve tedavisinde çarpıcı değişikler var’KRONİK Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) sıklığının artarak devam ettiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, istatiklerin, erişkinlerde her on kişinin ikisinde, sigara içen her dört kişinin birinde KOAH olduğunu gösterdiğini ancak gerçek rakamın bunun çok daha üzerinde olduğunu söyledi. Son yıllarda tüm toplumlarda bu kadar yaygın görülen hastalığın 2024 GOLD Kılavuzunda hem tanı hem de tedavisi ile ilgili değişiklikler bulunduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, açıklamalarda bulundu.
19.11.2024Sağlık-Yaşam
‘Çocukların altını ıslatması diyabet habercisi’
‘Çocukların altını ıslatması diyabet habercisi’Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. İlker Tolga Özgen, diyabetin çocuklar arasında erken teşhis edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirterek, özellikle çok su içme ve altını ıslatma gibi belirtilerin fark edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özgen, “Diyabet her yaş grubunda görülebilir. Ancak en sık olarak 3-4 yaşlarındaki çocuklarda ve ergenlik döneminin başında rastlanır. Çocuklarda çok su içme, kilo kaybı ve altını ıslatması diyabet habercisi” dedi.
15.11.2024Sağlık-Yaşam
Kız çocuklarını futbola kazandırmak için anlamlı proje
Kız çocuklarını futbola kazandırmak için anlamlı projeFırsat eşitliğine dikkat çekmek ve kız çocuklarını futbola kazandırmak amacıyla düzenlenen "İlk Takımım" projesi hayata geçti.
2.11.2024Spor
‘Ergenlik döneminde ebeveyn-çocuk iletişimi güçlendirilmeli'
‘Ergenlik döneminde ebeveyn-çocuk iletişimi güçlendirilmeli'Ergenlik döneminin gençler için zorlu bir geçiş süreci olduğunu belirten Uzman Psikolog Başak Dikmen, bu dönemde ebeveyn-çocuk iletişiminin güçlendirilmesinin gençlerin psikolojik sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını söylüyor. Ergenlik döneminde gençlerin, fiziksel, duygusal ve sosyal değişimlerle karşı karşıya kalırken ebeveynleriyle çatışmalar yaşayabildiğine değinen Dikmen, bu çatışmaların doğal olduğunu ifade ediyor.
‘Ergenlikte protein takviyesi, pek çok ciddi hastalığa yol açabilir’
‘Ergenlikte protein takviyesi, pek çok ciddi hastalığa yol açabilir’Biruni Üniversite Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu özellikle ergenlik döneminde gençlerin rağbet ettiği protein takviyelerinin kullanımı konusunda aileleri uyardı. Çakaloğlu, "Hazır proteinli içecekler, barlar, tozlar ve diğer takviyeler ergenlerde böbrek sorunları gibi pek çok ciddi hastalığa yol açabilir" dedi.
30.10.2024Sağlık-Yaşam
'Madde bağımlılığıyla mücadele eden ergenlerin tedavisinde ailenin önemli bir rolü var'
'Madde bağımlılığıyla mücadele eden ergenlerin tedavisinde ailenin önemli bir rolü var'İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği İdari Sorumlusu Uzman Doktor Başak Bağcı, madde bağımlılığıyla mücadele eden ergenlerin tedavisinde ailenin önemli bir rolü olduğunu belirterek, "Sadece ergenle değil aileyle de çalışıyoruz. Çünkü ailenin de bağımlılığın nasıl bir şey olduğunu bilmesi ve bağımlı bir bireye nasıl yaklaşması gerektiğini öğrenmesi lazım. Çok sık çatışmalı bir ortam maddeye geri dönüşü kolaylaştırabiliyor" dedi.
19.10.2024Sağlık-Yaşam
Uzmanı incel şiddeti anlattı: Bu bir hastalık deyip geçmek doğru değil
Uzmanı incel şiddeti anlattı: Bu bir hastalık deyip geçmek doğru değilİstanbul Medipol Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Duygu Buğa, incel şiddeti tüm yönleriyle ele aldı. Kendini toplumdan dışlanmış olarak gören erkeklerin kapalı ağlar ya da sosyal medya hesapları üzerinden gruplaşmaya başladıklarını belirten Dr. Buğa, “Hepsinin geçmişinde yolunun özellikle psikiyatrik hizmetlerinden geçtiğini ancak, yardım alamadıklarını görüyoruz. Burada ‘Bu bir hastalıktır’ deyip geçmek doğru değil. Bunun nedeni bir psikiyatrik rahatsızlık değil, bunun altında ciddi konular bulunuyor. İnsellerin çocukluk ve ergenlik dönemlerine baktığımızda çocuk istismarı ve akran zorbalığını görmekteyiz” dedi.
9.10.2024Gündem
'Çocuğun suça sürüklenmesinde aile en önemli sebep'
'Çocuğun suça sürüklenmesinde aile en önemli sebep'Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Ayşe Mine İşler, çocukların suça sürüklenmelerinde etkin olan çevresel faktörlerin başında ailenin geldiğini belirterek, "Suç ve çocuk kavramı aslında yan yana gelmemesi gereken iki kavram. Ailede herhangi bir suç geçmişi varsa, alkol, uyuşturucu kullanan bir aile üyesi varsa, ailenin ekonomik anlamda geçim sıkıntısı varsa, çocuk, hem çocuk işçiliğine hem de suça sürüklenebiliyor" dedi.
25.09.2024Gündem
'Bağırsak florasının bozulması obeziteye neden olabiliyor'
'Bağırsak florasının bozulması obeziteye neden olabiliyor'Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, bağırsak florası yani mikrobiyota dengesinin bozulmasının obezite ve ilişkili hastalıkların ortaya çıkmasında önemli etkisinin olduğunu anlattı. Yurttadur, mikrobiyotanın sağlıklı bir dengeye getirilmesinin, kilo verme sürecinde ve obeziteyle mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
24.09.2024Sağlık-Yaşam
Öğretmen Akademisi Vakfı'nın yeni dönem eğitim kayıtları başladı
Öğretmen Akademisi Vakfı'nın yeni dönem eğitim kayıtları başladıGaranti BBVA tarafından öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla kurulan Öğretmen Akademisi Vakfı’nın (ÖRAV) yeni dönem eğitim kayıtları başladı. 2008 yılında kurulan ÖRAV’ın 2023-2024 yılındaki tüm eğitimlerine toplam 47 bin 987 öğretmen katıldı.
16.09.2024Eğitim
MHP'den 'Aile Kurumu Çalıştayı'
MHP'den 'Aile Kurumu Çalıştayı'MHP'nin 'Aile Kurumu Çalıştayı'nda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Selim Yurdakul, "Medyada sıkça yer bulan içerikler, tüketime odaklanan materyalist yaşam tarzının teşvik edilmesi gibi faktörler, aileyi tehdit etmektedir. Siyaset kurumu bu değişim ve dönüşüm çağında, Türk milletine ve Türk aile yapısına odaklanarak gerekli tüm önlemleri almak zorundadır" dedi.
14.09.2024Politika
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'ATOPİK dermatitin doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Atopik dermatit, toplumda bilinen adıyla atopik egzama, gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı, kronik, kaşıntılı ve tekrarlayan inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Dünya genelinde, çocuklarda yüzde 20 ila 25, erişkinlerde ise yüzde 10’a kadar değişen oranlarda görülebiliyor. Bu hastalık nemlendirici kullanımı başta olmak üzere uygun bir deri bakımı ve hastalık şiddetine uygun ilaçlarla kontrol altına alınabilir” dedi.
14.09.2024Sağlık-Yaşam
Uzman Dr. Alili: Çocukların obeziteye karşı korunması için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şart
Uzman Dr. Alili: Çocukların obeziteye karşı korunması için düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şartÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesiman Alili, ergenlik döneminde obez olanların yüzde 70'inin erişkinlikte de obezite sorunu yaşadığını belirterek, "Çocukların okul döneminde obezite riskine karşı korunması için, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şarttır. Çocuklara her gün en az bir saat hareket etmelerini sağlayacak aktiviteler yaptırmak, sağlıklı bir yaşam alışkanlığı oluşturmanın önemli bir adımıdır" dedi.
‘Lipödem tedavisinde Akdeniz diyeti faydalı olabilir’
‘Lipödem tedavisinde Akdeniz diyeti faydalı olabilir’Cilt altındaki yağ dokusunun anormal bir şekilde birikmesiyle oluşan lipödem tedavisinde Akdeniz diyeti öneren Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, "Lipödem, genellikle ergenlik, gebelik veya menopoz dönemlerinde ortaya çıkan bir hastalıktır" dedi. Dursun, ayrıca bu hastalığın, cilt altındaki yağ dokusunun anormal bir şekilde birikmesi, damar problemleri, kronik iltihaplanma ve ağrı ile karakterize olduğunu da vurguladı.
"Endokrin bozucular çocuklar ve doğmamış bebekler için büyük bir tehlike oluşturuyor"
"Endokrin bozucular çocuklar ve doğmamış bebekler için büyük bir tehlike oluşturuyor"Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Demirci, “Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, cildimize sürdüğümüz krem ve sıktığımız parfüm gibi pek çok yolla vücudumuza giren kimyasal mikropartiküller, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu zararlı maddeler özellikle çocuklar ve doğmamış bebekler için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Endokrin bozucular olarak bilinen bu maddeler, özellikle çocuklarda obezite, diyabet ve gelişim geriliklerine, hamile kadınlarda ise, fetüste gelişim bozuklukları ve nörolojik problemler gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu görünmez tehlike, çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor ve toplum olarak bu konuda daha dikkatli olmalıyız” dedi.
20.08.2024Sağlık-Yaşam
Islak mayo vajinal enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor
Islak mayo vajinal enfeksiyonlara davetiye çıkarıyorÖzellikle sıcak ve nemin arttığı yaz aylarında havuzlar gibi ortak kullanım alanlarında daha fazla vakit geçirilmesi ya da ıslak mayo ile uzun süre kalınması gibi nedenlerin kadınların hayatını kabusa çevirebilen vajinal enfeksiyonların sıklığının artmasına neden olduğunu aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Işın Yeşim Yeşilkaya, vajinal enfeksiyonların önlenmesinde kişisel hijyenin önemine işaret ederek alınması gereken koruyucu önlemleri sıraladı. Op. Dr. Yeşilkaya, "Islak mayo mantar ve bakterilerin üremesine neden oluyor. Kirli denizler ve her ne kadar klorlanmış da olsa kalabalık havuzlar hem vajinal hem idrar yolu enfeksiyonları için riskli ortamlardır. Bununla birlikte, hava aldırmayan dar ve sentetik kıyafetler ya da pedler sebebiyle oksijensiz ortamda çoğalabilen ve kötü bir kokuya sebep olan bakteriler daha kolay ürer" dedi.
30.07.2024Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Yavuz, boğmaca tehlikesine dikkat çekti
Prof. Dr. Yavuz, boğmaca tehlikesine dikkat çektiTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Avrupa'da 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısının, bu yılın sadece ilk 3 ayında 32 bine yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de de boğmacada büyük bir artış olduğuna dair sahadan bilgiler geldiğini anlatan Prof. Dr. Yavuz, özellikle 0-6 ay bebeklerde ölüm riski yüksek olan ve hastalıktan bebekleri koruyabilmek için, gebeliğin son 3 ayında anne adayına ve bebekle evde yaşayan 14 yaş üstü erişkinlere hatırlatma dozunun yapılması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Yavuz, on yıllardır güvenle kullanılan boğmaca aşısının çocukluk çağı aşı takviminde de yer aldığını, gebeler için de yıllardır güvenle kullanıldığını belirterek özellikle kadın doğum uzmanlarının da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Yavuz, Covid-19'un da 4 yıl geçmesine rağmen hala mevsimsel özellik göstermediğini, şu anda da yeni bir pikle karşı karşıya olunduğunu ve yüksek risk grubundakilerin halen korunması gerektiğini kaydetti.
27.07.2024Sağlık-Yaşam
Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı
Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldıAntalya'da, 'Müllerian Agenezi' hastalığı nedeniyle doğuştan cinsel organı olmayan D.Y.'ye (22), karın zarından vajina yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, "Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık" dedi.
20.07.2024Video
Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı
Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldıAntalya'da, 'Müllerian Agenezi' hastalığı nedeniyle doğuştan cinsel organı olmayan D.Y.'ye (22), karın zarından vajina yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, "Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık" dedi.
20.07.2024Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Ela Tarakçı: Çocuklar uzman önerisi olmadan profesyonel spora yönlendirilmemeli
Prof. Dr. Ela Tarakçı: Çocuklar uzman önerisi olmadan profesyonel spora yönlendirilmemeliÇocukların hobi ya da profesyonel olarak yapacağı egzersiz ya da spor dallarıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ela Tarakçı, "Uygun spora yönlendirilme yaşı aslında bizim için adölesan (ergenlik) yaşı, yani 12 yaşa doğru. Spora ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur diye düşünülüyor ama bu her çocuk için geçerli değil. Çocuğun sevdiği, ilgi duyduğu alanlar çok önemli. Ama onun yanı sıra vücudunun da fiziksel uygunluğunun da buna müsaade ediyor olması lazım." dedi.
24.07.2024Sağlık-Yaşam
Prof. Dr. Ela Tarakçıoğlu: Çocuklar uzman önerisi olmadan profesyonel spora yönlendirilmemeli
Prof. Dr. Ela Tarakçıoğlu: Çocuklar uzman önerisi olmadan profesyonel spora yönlendirilmemeliÇocukların hobi ya da profesyonel olarak yapacağı egzersiz ya da spor dallarıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ela Tarakçıoğlu, "Uygun spora yönlendirilme yaşı aslında bizim için adölesan (ergenlik) yaşı, yani 12 yaşa doğru. Spora ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur diye düşünülüyor ama bu her çocuk için geçerli değil. Çocuğun sevdiği, ilgi duyduğu alanlar çok önemli. Ama onun yanı sıra vücudunun da fiziksel uygunluğunun da buna müsaade ediyor olması lazım." dedi.
6.07.2024Video
Olimpik ve paralimpik sporcular ile anneleri "Yıldız Anneler" programında buluştu
Olimpik ve paralimpik sporcular ile anneleri "Yıldız Anneler" programında buluştuOlimpik ve paralimpik sporcular ile anneleri, P&G Türkiye tarafından gerçekleştirilen "Yıldız Anneler" programında buluştu.
4.06.2024Spor
“Sınav kaygısını önlemek için ebeveynlere büyük rol düşüyor”
“Sınav kaygısını önlemek için ebeveynlere büyük rol düşüyor”Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yaklaştıkça kaygının arttığını ve buna neden olan en önemli etmenin belirsizlik olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Zeynep Göktuna, “Sınav sonucunun nasıl olacağı; dolayısıyla geleceğinin nasıl etkileneceği, yaşanacakların net olmayışı kaygı yaşanmasına neden oluyor. Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar yükleyen öğrenciler için her sınav bir kriz. Dolayısıyla bunu önlemek adına ebeveynlere büyük rol düşüyor. Ebeveynler, çocuğuna insanın her zaman başarılı olmasının mümkün olmadığını ve sınavın hayatın sonu olmadığını anlatmalı” dedi.
31.05.2024Eğitim
Ergenlerin kapıldığı 'popüler diyet akımları' yeme bozukluğuna yol açabilir
Ergenlerin kapıldığı 'popüler diyet akımları' yeme bozukluğuna yol açabilirCerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Tanyel Zübarioğlu, daha çok akranlarından ve sosyal medyadaki influencerlardan etkilenerek diyet akımlarına kapılan ergenleri bekleyen sağlık tehlikeleri konusunda uyardı. Doç. Dr. Zübarioğlu, özellikle kızlar arasında çok moda haline gelen ve uzamış açlık veya aralıklı oruç olarak bilinen Intermittent-Fasting (IF) diyetinin uzman gözetiminde yapılmadığında kilo vermek şöyle dursun, yeme bozukluklarına dahi yol açabildiğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini söyledi.
29.05.2024Sağlık-Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

sağlıkkız çocuklarıtanıtedaviErgenlik

Ergenlik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.