Son dakika deniz patlıcanı haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan deniz patlıcanı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan deniz patlıcanı haber sayfamızda...
Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu'ndan, Türkiye'ye 4'üncü kez 'Tam Uyum Ödülü'Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çatısı altında Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerini düzenlemek üzere çalışan Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu'nun (GFCM) Türkiye'ye 4'üncü kez 'Tam Uyum Ödülü' verdiğini açıkladı.
'Deniz patlıcanı körfezdeki kirliliği azaltacak en etkili canlı'Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, deniz patlıcanlarının deniz tabanındaki plankton, bakteri ve mikropları tüketerek aşırı üremesini önleyerek, tabandaki diğer canlılar için çürümeden sonra oluşacak oksijenin azalması veya tükenmesi gibi tehlikeleri de ortadan kaldırdığını söyledi. Deniz patlıcanının deniz tabanındaki kirliliği oluşturan aşırı organik yükü azaltma konusunda en etkili canlı olduğunu belirten Doç. Dr. Tolon, İzmir Körfezi'nde deniz patlıcanı popülasyonunun artırılmasının körfezin temizlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
Üretilen 5 bin deniz patlıcanıyla denizlerdeki popülasyona katkı sağlıyorlarDeniz patlıcanı stoklarının yeniden zenginleştirilmesi için Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, yaklaşık 5 bin deniz patlıcanı üretildi. Proje kapsamında üretilen deniz patlıcanlarının doğal stokların zenginleştirilmesi için denizlere bırakılması ya da ihraç edilmesi hedeflenirken, projenin danışmanlığını yapan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, "Geldiğimiz nokta itibariyle artık sofralık boyda deniz patlıcanı üretimi aşamasına geçmiş bulunuyoruz" dedi.
Üretilen 5 bin deniz patlıcanıyla denizlerdeki popülasyona katkı sağlıyorlarDeniz patlıcanı stoklarının yeniden zenginleştirilmesi için Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, yaklaşık 5 bin deniz patlıcanı üretildi. Proje kapsamında üretilen deniz patlıcanlarının doğal stokların zenginleştirilmesi için denizlere bırakılması ya da ihraç edilmesi hedeflenirken, projenin danışmanlığını yapan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, "Geldiğimiz nokta itibariyle artık sofralık boyda deniz patlıcanı üretimi aşamasına geçmiş bulunuyoruz" dedi.
İzmir Körfezi'nde kaçak avlananlara 657 bin TL cezaİzmir Körfezi'nde Sahil Güvenlik ekiplerinin kaçak avcılık yapanlara yönelik düzenlediği operasyonda 2 ton midye, 200 kilogram deniz patlıcanı ve çeşitli türden yaklaşık 100 kilo balığa el koyulurken, kaçak avlandığı belirlenen 17 kişiye toplam 657 bin 773 TL idari para cezası kesildi.
Denizde 3,5 yıl sonra iskeleti bulunan Ahmet Sakak'ın katiline 25 yıl hapisAydın'ın Didim ilçesinde, kaybolduktan 3,5 yıl sonra deniz dibinde iskeleti bulunan Ahmet Sakak'ı (34) (solda) öldürdüğü iddiasıyla 'müebbet hapis' cezası istemiyle yargılanan olay günü birlikte denize açıldığı arkadaşı Süleyman Uçar (33), (sağda) 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yasağa rağmen algarna yöntemiyle deniz patlıcanı avına tepkiİzmir'in Karaburun ilçesinde, çerçeveli trol olarak bilinen algarna yöntemiyle yasak olan deniz patlıcanı avlayanlar, balıkçıların ağlarına zarar verdi. Onlarca ağın zarar görüp kaybolduğu bölgedeki balıkçılar, algarna avcılığının engellenmesine yönelik çalışmaların artırılmasını istedi. Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Babayiğit, "Algarnalar, deniz ekosistemine çok büyük zarar veriyor. İzmir Körfezi'nin tamamen çöl olması için uğraşıyorlar. Deniz patlıcanı tutacağız derken bizim ağlarımızı da götürüyorlar" dedi.
İzmir'de 150 kilo deniz patlıcanı ele geçirildiİzmir'in Urla ilçesi açıklarında kaçak olarak deniz patlıcanı avlayan 5 şüpheli, gözaltına alındı. Operasyonda yaklaşık 150 kilo deniz patlıcanı ele geçirildi.
3,5 yıldır kayıptı, iskeleti denizde telle aküye bağlı bulunduAydın'ın Didim ilçesinde, arkadaşı Süleyman Uçar (32) ile birlikte denize açıldıktan sonra bir daha haber alınamayan Ahmet Sakak'ın (34), 3,5 yıl sonra denizin dibinde iskeleti bulundu. Deniz patlıcanı avcıları tarafından bulunan, aküye telle bağlı iskeletin Sakak'a ait olduğu yapılan DNA testiyle kesinleşirken, gözaltına alınan Uçar tutuklandı.
Deniz altındaki müsilaj Marmara ve Kuzey Ege'yi tehdit etmeye devam diyorMarmara Denizi'nde yüzeyden temizlenen deniz salyası yani müsilaj 20-30 metre derinlikte varlığını sürdürüyor, Kuzey Ege'ye akıntıyla yayılan müsilaj deniz çayırlarının ölümüne yol açtı. Uzmanlar Marmara Denizi için son baharda bir plankton patlamasıyla müsilajın çoğalabileceği uyarısında bulunurken, müsilajın Kuzey Ege'de ise deniz çayırı ölümlerine yol açtığını belirtiyor.
Ata Demirer’den 'müsilaj' mesajıYaz aylarını Çanakkale'nin turizm cenneti Bozcaada ilçesinde geçiren oyuncu Ata Demirer, Kuzey Ege Denizi'nden müsilaj görüntülerini sosyal medya hesabından, "Dünyanın en güzel denizlerinden biri Kuzey Ege Denizi’nde işte salya, müsilaj. Suyun içinde insan var, buyurun” mesajıyla paylaştı. Bozcaadalı balıkçılar ise, ada çevresinde deniz üzerinde az miktarda görülse de, dipteki müsilajın yoğunluğuna dikkat çekerek, avlanamaz hale geldiklerini söyledi.
Türkler yemiyor, Çinliler ve Koreliler sofralarından eksik etmiyorİzmir Balıkçı İş adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, Çinlilerin, mutfaklarının vazgeçilmezi deniz patlıcanını Türkiye'den ihraç ettiklerini söyledi. Kore'ye de ihraç edilen deniz patlıcanının ekonomiye 30 milyon dolar gelir getirdiğini belirten Çakan, "Çinliler için manevi değeri var. Çorbalarında, salatalarında kullanıyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini düşünüyorlar. Hatta kırışıklıklara iyi geldiği gerekçesiyle kremini bile yapıyorlar" dedi.
İzmit Körfezi'nde kaçak toplanan midye için uyarıİzmit Körfezi’nde sık sık kaçak midye avcıları yakalanırken, Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi eski Başkanı Sait Ağdacı, kaçak avlanan midyelerin zehirli kimyasallar içerdiğini, midyeleri tüketmenin zaman içinde sağlık sorunları yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.
Bakan Pakdemirli: Işıkla avcılık yasakTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gırgır ve trol yöntemi ile su ürünleri avcılığı Akdeniz'de 15 Eylül, diğer denizlerimizde ise 1 Eylül tarihinde başlayacak ve tüm denizlerimizde 15 Nisan itibarı ile sona erecektir. Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazı, Karadeniz ile iç sularda ışıkla avcılık yasaklanmıştır" dedi.
Deniz patlıcanı avına 5 bin lira cezaMUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, avlanması yasak olmasına rağmen 10 kilogram deniz patlıcanıyla yakalanan kişiye, 5 bin lira para cezası uygulandı.
Deniz Patlıcanı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.