Son dakika bozukluk haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bozukluk gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bozukluk haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 513 bozukluk haberi bulunmuştur.
‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyorUzm. Dr. Özlem Gül, panik bozukluk ve panik atak hakkında bilgi vererek, “Yapılan araştırmalara göre toplumdaki herhangi 100 kişiden 3-4’ü panik bozukluk yaşamakta ve bu durum kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir” dedi.
Yılbaşı öncesinde sahte içki uyarısı: Hayatınızı kaybedebilirsinizTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı öncesinde piyasaya sahte içki sürülmesinde artış olabileceğini belirterek, "Sahte alkolün sahte mi, gerçek mi olduğunu tadından, kokusundan anlamak mümkün değil. Yüksek miktarda alkol tüketen kişilerde tedaviye rağmen hayatını kaybetmesi ya da kalıcı organ kaybı, görme bozukluğu oluşabilmektedir" dedi.
'Azalan gün ışığı, kış depresyonu sebebi'Kış depresyonunun, mevsimsel depresyon olarak da bilinen bir depresyon türü olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Özge Selçukoğlu Kilimci, “Mevsimsel depresyon özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkar, ilkbaharla birlikte belirtileri hafifler. Kış depresyonunun temel nedeni gün ışığının azalmasıdır. Gün ışığı, serotonin üretimini artırarak ruh halini iyileştirir ve uyku düzenini etkileyen melatonin hormonunu dengeler. Azalan gün ışığı ise bu dengeyi bozabilir ve depresyon belirtilerine yol açabilir” dedi.
‘Göz rengi değiştirme işlemleri görme bozukluğuna veya kalıcı bulanıklığa yol açabilir’GÖZ rengi, gözün iris adı verilen bölümünde bulunan pigmentlerin miktarına ve dağılımına bağlı olarak belirlenmektedir. Göz rengi, genetik faktörlerle miras alınır ve ebeveynlerden çocuklara geçer. Son dönemlerde sıklıkla konuşulan ve risksiz olduğu iddia edilen, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda göz doktorunun uyguladığı keratopigmentasyon (FLAAK) işleminin güvenilirliği tartışma konusu olduğunu aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rumil Babayev, “Göz rengi değiştirme işlemleri arasında yer alan kalıcı prosedürler, kornea dokusunda hasara sebep olabilir. Kornea, gözün dış yüzeyini kaplayan saydam tabakadır ve herhangi bir hasarda görme bozukluğuna veya kalıcı bulanıklığa yol açabilir” dedi.
Doç. Dr. Ocak: Doğumsal problemlerden açık ara en sık görüleni işitme kaybıAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, "İşitme kaybı sayısı olarak şunu çok iyi biliyoruz ki; şu anda Türkiye’de her bin doğumda yaklaşık 2-3 çocuk işitme kayıplı doğuyor. Yani konjenital dediğimiz doğumsal problemlerden açık ara en sık görüleni işitme kaybı" dedi.
Polislerle bekçiyi bıçakla yaralayan bipolar hastasının öldürülmesinde 3 polise 'meşru müdafaadan' beraatKayseri'de sağlık ekiplerinin çağrısıyla olay yerine gelen 3 polis memuru ve 1 bekçiyi bıçakla yaralayan bipolar bozukluk hastası İsmail Tatar'ı (38) tabancayla etkisiz hale getiren polis memurları Ahmet T., Cengizhan Ç. ve Kadir Ç.'nin 'Kasten öldürme' suçundan tutuksuz yargılandıkları davada 'meşru müdafaa' hükümleri kapsamında beraatlerine karar verildi.
3 polis ve 1 bekçiyi bıçakla yaralayan bipolar hastasının öldürülmesinde 3 polise beraat istemiKayseri'de, sağlık ekiplerinin çağrısı ile olay yerine gelen 3 polis memuru ile 1 bekçiyi bıçakla yaralayan bipolar bozukluk hastası İsmail Tatar'ı (38) tabanca ile etkisiz hale getiren polis memurları Ahmet T., Cengizhan Ç. ve Kadir Ç.'nin 'Kasten öldürme' suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Duruşma savcısı, sanık polis memurlarının meşru müdafaa kapsamında beraatlerine karar verilmesini istedi. Duruşma, karar verilmek üzere ileri bir tarihe ertelendi.
Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i aileselTrakya Üniversitesi (TÜ) Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.H akan Gürkan, meme kanserinde doğru ve zamanında tanı koymanın önemine dikkat çekerek, "Her 100 meme kanserinden 35'i ailesel. Kanser genetik bir bozukluk ama ailesel meme kanseri bizim için çok çok daha önemli. Çünkü bireyde eğer meme kanseriyle ilgili bir genetik hata, mutasyon varsa onu bir sonraki nesile kalıtma ihtimali yüzde 50" dedi.
Polisleri satırla tehdit eden bipolar hastası, etkisiz hale getirilip hastaneye kaldırıldıİzmir'in Bornova ilçesinde, bipolar bozukluğu bulunan C.K. (34), kendisini tedavi için hastaneye götürmeye gelen polis ekiplerini satırla tehdit etti. C.K.'nin elindeki satırı alıp etkisiz hale getiren polis memuru Volkan Baçtaş, çıkan arbedede darp sonucu kolundan yaralandı.
Polisleri satırla tehdit eden bipolar hastası, etkisiz hale getirilip hastaneye kaldırıldıİzmir'in Bornova ilçesinde, bipolar bozukluğu bulunan C.K. (34), kendisini tedavi için hastaneye götürmeye gelen polis ekiplerini satırla tehdit etti. C.K.'nin elindeki satırı alıp etkisiz hale getiren polis memuru Volkan Baçtaş, çıkan arbedede darp sonucu kolundan yaralandı.
“Uykusuzluğu önlemek için kafein tüketimi yatmadan saatler önce sonlandırılmalı”UYKUSUZLUK probleminin sık yaşanan bir durum olduğunun altını çizen Nöroloji Uzmanı Dr. Leyla Polat, “Uyku kalitesini artırmak için haftanın her günü, aynı saatlerde uyumaya çalışılmalıdır. Bunun yanında, kişiyi sakinleştirecek aktiviteler ve meditasyon da uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uyumadan önce besin alımını durdurmak, kafein alımına saatler önce son vermek de uykusuzluğun önüne geçmeyi sağlayabilir. Aynı zamanda gün içerisinde egzersiz yapmak, elektronik eşyaları yatak odasında kullanmamak da önemli tedbirlerdir” dedi.
'Bağırsak florasının bozulması obeziteye neden olabiliyor'Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, bağırsak florası yani mikrobiyota dengesinin bozulmasının obezite ve ilişkili hastalıkların ortaya çıkmasında önemli etkisinin olduğunu anlattı. Yurttadur, mikrobiyotanın sağlıklı bir dengeye getirilmesinin, kilo verme sürecinde ve obeziteyle mücadelede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
'Atopik dermatit doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir'ATOPİK dermatitin doğru tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Atopik dermatit, toplumda bilinen adıyla atopik egzama, gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı, kronik, kaşıntılı ve tekrarlayan inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Dünya genelinde, çocuklarda yüzde 20 ila 25, erişkinlerde ise yüzde 10’a kadar değişen oranlarda görülebiliyor. Bu hastalık nemlendirici kullanımı başta olmak üzere uygun bir deri bakımı ve hastalık şiddetine uygun ilaçlarla kontrol altına alınabilir” dedi.
FETÖ kumpasıyla atıldığı askeri okula 14 yıl sonra hukuk zaferiyle geri döndüAnkara'da Oğuzhan Mert Kaya (35), 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ'den hüküm giyen dönemin tabur komutanı Muhammet Tanju Poshor ve bölük komutanı firari Zafer Özleblebici'nin baskısı sonucu GATA Sağlık Kurulu'nun düzenlediği 'psikotik bozukluk' teşhisi ile 3'üncü sınıftayken okuldan atıldı. Hukuk fakültesini bitirip 2015'ten bu yana avukatlık yapan Kaya, 14 yıl süren hukuk mücadelesini kazanarak, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'na yeniden kayıt yaptırdı.
Kötü evliliğin izlerini sanatla sildiErzurum'da yaşadığı kısa süreli evlilik sırasında yakalandığı bipolar bozukluk hastalığını sanatla yenmeyi başaran Bahtınur Gül (30), geri dönüşüm malzemeleriyle yaptığı oyuncaklarla 5'inci kişisel sergisini açtı. Açık öğretim lisesi son sınıf öğrencisi Gül, keçeden yaptığı oyuncakların gelirini engelliler derneğine bağışlayacağını söyledi.
Kötü evliliğin izlerini sanatla sildiErzurum'da yaşadığı kısa süreli evlilik sırasında yakalandığı bipolar bozukluk hastalığını sanatla yenmeyi başaran Bahtınur Gül (30), geri dönüşüm malzemeleriyle yaptığı oyuncaklarla 5'inci kişisel sergisini açtı. Açık öğretim lisesi son sınıf öğrencisi Gül, keçeden yaptığı oyuncakların gelirini engelliler derneğine bağışlayacağını söyledi.
Nöroloji Uzmanı Kaplan: DMD'de genetik danışmanlık çok önemliİnsandaki en büyük gen olan, X kromozomu üzerinde bulunan distrofin geninde, bozukluk yaşanması sonucunda ortaya çıkan 'Duchenne Musküler Distrofi' (DMD) hastalığı, 3 bin 500 erkek doğumda bir görülüyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Funda Kaplan, "Hastalıkta asıl teşhis, biyopsi ve genetik testlerle konuyor. DMD'de genetik danışmanlık çok önemlidir. Çünkü maalesef hala yürürlükte olan bir tedavimiz yok" dedi.
Zehra’nın katili, mahkemede de olay anını hatırlamadığını öne sürdüİzmir'in Karabağlar ilçesinde eşi Zehra Barbak'ı (37) 'kıskançlık' nedeniyle çıkan tartışmada bıçaklayarak öldüren Kayhan Barbak (39), duruşmada, savcılıktaki ifadesini tekrar edip, “Bıçaklama anını hatırlamıyorum. İlaç kullanıyorum. Bipolar bozukluk teşhisim var" ifadelerini kullandı.
'Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer riski azaltılabilir'Türkiye'de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer hastalığının genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Hareketsiz yaşam ve fast- food tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu yüzden kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir” dedi.
‘Okul başarısında göz sağlığının önemi büyük’Türkiye’de her üç çocuktan birinde görme bozukluğu olduğunu ve bu durumun çocukların derslerindeki başarılarına doğrudan etki ettiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Bulut Ocak çocukları okul çağında olan ailelere bazı önerilerde bulundu.
‘Nöropsikolojik testlerle demanslarda erken teşhis mümkün’Medipol Üniversite Hastanesi’nden Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, beynin işleyişinin incelenmesi için etkili yöntemlerden biri olan nöropsikolojik testlerin önemine vurgulayarak, nöropsikolojik değerlendirmenin beyin sağlığı ve işlevselliğinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine olanak sağladığını söyledi. Bireylerin bilişsel risklerinin ortaya konulmasından demansların erken tanısına, bilişsel bozulmanın biçimini ortaya koyarak hastalıkta doğru tanının konulmasına ve doğru tedavi stratejilerinin belirlenmesinde nöropsikolojik testlerin önemli bir araç olduğunu belirtti.
‘Parantez bacak görünümü orta ve ileri yaş grubunun yaşam kalitesini düşürüyor’Özellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan bir başka sorunun da parantez bacak görünümü olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Yonga, “Bacaklarda meydana gelen şekil bozukluğu ve eğilme, altta yatan sorunlarla birlikte ortaya çıktığı için kişiyi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkiliyor” dedi. Yüksek tibial osteotomi ameliyatıyla diz eklemindeki hizalama bozukluklarının düzeltilebildiğini anlatan Op. Dr. Yonga, “Bu sayede hem estetik kaygıları giderilebiliyor hem de hastanın ağrı azaltılarak hareket kabiliyeti geri kazandırılabiliyor. Ayrıca, total diz protezi ameliyatı ihtiyacının azaltılmasının mümkün olabiliyor” diye konuştu.
İşitme kaybı demans riskini 5 kat arttırıyorDünyada yaklaşık 466 milyon kişinin yaşadığı işitme kaybı hastalığı, depresyon, sosyal izolasyon gibi pek çok sorunun yanı sıra rehabilite edilmediğinde demans riskini arttırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nde bu yıl öğrenci kabul etmeye başlayan Odyololoji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serpil Çapar, ileri derece işitme kaybının demans riskini 5 kat arttırdığını gösteren çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, işitme cihazı kullanılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Bozukluk ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.