'Evlere ve ürünlere dadanan böcekler için önlem alınmazsa daha büyük sorunlar olacak
'Evlere ve ürünlere dadanan böcekler için önlem alınmazsa daha büyük sorunlar olacakSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, küresel ısınmayla birlikte bazı böcek türlerinin tarım alanlarından sonra evlere de dadandığını, mücadele yapılmaması halinde gelecek yıllarda daha büyük sorunların yaşanacağını söyledi. Saruhan, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere tarım alanlarında büyük zarara yol açan kahverengi kokarcanın buna bir örnek olduğunu ifade etti.
7.11.2023Video
Biyolojik çeşitliliğin sigortası böcekler, okul müfredatına girecek
Biyolojik çeşitliliğin sigortası böcekler, okul müfredatına girecekTarım ve Orman Bakanlığı, meyve, sebze, fındık, baharat, yağlı tohumlar, kahve, çay, kakao gibi 87 gıda ürününün bağımlı bulunduğu, canlıların besin kaynağı olan bitki türleri ile biyolojik çeşitliliğin sigortası tozlaştırıcı böceklerin iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmemesi için eylem planı hazırladı. Eylem planı kapsamında tozlaştırıcı böceklere ilişkin araştırma-geliştirme faaliyetleri yürütülecek, farkındalık artırılacak, okul öncesinden itibaren ortaöğretim ders müfredatında tozlaşma ve tozlaştırıcı kavramlarına yönelik örnekler çoğaltılacak, etkinlikler düzenlenecek.
27.09.2023Video
Biyosfer rezerv alanını istila eden böcekler evlere de giriyor
Biyosfer rezerv alanını istila eden böcekler evlere de giriyorArtvin'in Borçka ilçesinde UNESCO'nun 'Türkiye'nin ilk biyosfer rezervi' olarak ilan edip, koruma altına aldığı Camili (Macahel) Vadisi, tarım zararlısı kahverengi kokarca böceğinin istilasına uğradı. Havaların soğuması ile evlere girip, üremeye başlayan böceğe ilişkin konuşan Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, "Henüz tam zararlarını görmedik. Fakat bu durum popülasyonu sürekli artan böceğin ilerleyen yıllarda vereceği zararın büyümeyeceği anlamına gelmiyor" dedi.
26.10.2022Video