Son dakika bitkisel üretim haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bitkisel üretim gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bitkisel üretim haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 474 bitkisel uretim haberi bulunmuştur.
TZOB Başkanı Bayraktar: 2024 yılında şeker pancarı üretimi yüzde 8,9 oranında azaldıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “2023 yılında 3,6 milyon dekarda 25 milyon 250 bin ton şeker pancarı üretildi. 2023 yılında rekor bir üretim ile şeker pancarı üretimimiz ilk defa 25 milyonu geçti. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim 2’nci Tahminine göre 2024 yılında üretimin yüzde 8,9 oranında azalarak, 23 milyon ton olacağı bekleniyor” dedi.
Bakan Yumaklı: Milletimize diz çöktürebileceğini sanan dış güçler her defasında yanıldılarTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Biz, Anadolu topraklarında bin yıldır esarete boyun eğmemiş bir milletiz. Bizler bu topraklarda bin yıldır bölünmez bir bütün olduk. Çanakkale'de, Milli Mücadele'de, 15 Temmuz'da vatanımız için, milli birliğimiz ve kardeşliğimiz için milletçe dimdik durduk ve kenetlendik. Bedeller ödedik ama vatanımıza ve geleceğimize el ele, omuz omuza sahip çıkmayı başardık. Milletimize diz çöktürebileceğini sanan dış güçler her defasında yanıldılar" dedi.
TÜİK: Tarla üretimi azalacak, meyve-sebze üretimi artacakTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılında bitkisel üretim miktarlarında bir önceki yıla göre tarla ürünlerinde azalış, meyve ve sebze grubunda ise artış öngörüldüğünü açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemini başlatıyoruzDolmabahçe Çalışma Ofisi’nde ‘Güvenilir Gıdada Yeni Dönem’ başlıklı düzenlenen toplantıda yeni sistemi anlatan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemini başlatıyoruz. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Yeni sistemimiz vatandaşlarımızın güvenilir gıda ile ilgili merak ettiklerine ulaştığı guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Burada Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride; Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar ile Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar başlıkları altında duyurular yapılacak. Vatandaşlarımız bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek. Sistemi yarın saat 09.00’da açacağız” dedi.
'Pembe maskeli kadınlar' bal hasadına başladıVan'ın Gevaş ilçesindeki 2 bin rakımlı bölgede kadınlar tarafından üretilen kara kovan balının hasadına başlandı. Kadınları üretime teşvik etmek için kurulan Artos Kadın Kooperatifi’nin üyeleri, söğüt dallarıyla yapılan ve etrafı çamurla kaplanan sepet kovanlarda, pembe maske ve kıyafetleri ile bal hasadı yapıyor. Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç, "Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında aldığımız destekle Gevaş ilçesinde 'Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi' tesisi kurduk. Bu tesiste organik kara kovan ballarımızı işleyip, paketleyip, satışa sunmayı hedefliyoruz" dedi.
Bakan Yumaklı: Ekilen toprakların yüzde 77'sini planlama kapsamına aldıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlamasıyla Türkiye'deki ekilen toprakların yüzde 77'sini planlama kapsamına aldık. 2027 planlama dönemi sonuna kadar hububat ürünlerinde yüzde 13,1, baklagillerde yüzde 17, yağlı tohumlarda da yüzde 22 oranında artış bekliyoruz" dedi.
İklim değişikliğiyle toprakta artan tuz miktarına karşı 'örtü altı tarım' önerisiEge Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu, iklim değişikliği nedeniyle topraktaki tuzluluğun özellikle 2010 yılından itibaren her geçen gün arttığını, bunun da tarımı olumsuz etkilendiğini belirtti. Prof. Dr. Kurucu, "İklim değişikliğine uyum için Türkiye'nin bir an önce örtü altı tarıma geçmesi gerekiyor" dedi.
Bakan Yumaklı'dan 'destekleme' açıklamasıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025- 2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu.
Niğde'de günlük 300 ton patates ihracata gidiyorNiğde'de 2023 yılında 194 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan patateste 757 bin 480 ton rekolte elde edilirken, bu yıl ise ekim alanı 261 bin 300 dekara yükseldi; rekoltenin de 1 milyon 45 bin ton olması bekleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, "Niğde'de ihracatımız günlük 250-300 ton ortalamayla Suriye, Dubai hatta Afrika pazarına girdik, Moritanya'ya gidiyor. Genel itibarıyla patatesin yüzde 80-90'ı yurt dışına ihracata gidiyor" dedi.
Bakan Yumaklı: Soğanda 2,8, domateste 6,1 milyon ton rekolte bekliyoruzTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekolteyi bu yıl 2,8 milyon ton, domateste de geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekolteyi 6,1 milyon ton beklediklerini söyledi. Yumaklı, "Bazı sanayicilerimizin ürün alımında problem çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte bunları tespit ettik ve gerekeni yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere ürün alımıyla alakalı salça fabrikalarıyla da iki bakanlık olarak görüştük. Şu an için büyük bir sorun beklemiyoruz; ama çok yakından takip ediyoruz" dedi.
Bakan Yumaklı: 139 milyon tonluk bitkisel üretim yaparak önemli bir rekora daha imza attıkTarım ve Orman Bakanlı İbrahim Yumaklı, "2023 yılında 139 milyon tonluk bitkisel üretim yaparak önemli bir rekora daha imza attık. Ülkemizi, dünyada bitkisel ürün üretiminde 12'nci sıraya, sebze üretiminde 6'ncı sıraya ve meyve üretiminde ise 4'üncü sıraya yükselttik" dedi.
'Çiftçi kolaya kaçayım derken geleceğini yok ediyor'Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, anız yangınlarının toprağın kalsiyum ve azot dengesini bozduğunu ve çiftçilerin kimyasallar ile bu dengeyi yeniden sağlamaya çalıştığını belirterek, "Tarlanın yeniden yeni sezona hazırlık yapılabilmesi için anızın bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Aslında olan yöntem şudur; bu tarlanın yeniden sürülerek anızın toprağa karıştırılarak, toprağın organomineral miktarının yükseltilmesidir. Maalesef çiftçilerimiz bu zor yol yerine kolay olan yakma yolunu tercih ediyorlar. Çiftçi kolaya kaçayım derken geleceğini yok ediyor" dedi.
Akdeniz meyve sineğiyle mücadeleİzmir ve çevresinde zeytin, mandalina, şeftali, üzüm, erik, ayva ve nektarin başta olmak üzere birçok ürüne zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle teknoloji destekli mücadele ediliyor. İzmir’de neredeyse tüm ürünlerde zararlının görüldüğünü belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Akdeniz meyve sineğiyle mücadele edilmezse meyvelerin ortalama yüzde 55'inin zarar görebileceğini söyledi.
Sıcaklar leylek popülasyonunu olumsuz etkilediDiyarbakır ile Bismil ilçesi arasındaki vadi boyunca yüksek gerilim hatları üzerindeki leylek yuvalarını 23 yıldır inceleyen Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Kuş Bilimci Prof. Dr. Ahmet Kılıç, küresel ısınmanın bölgede birçok canlının yanı sıra leylek popülasyonunu da olumsuz etkilediğini söyledi. Kılıç, "Önceki yıllarda 5 yavrulu, 4 yavrulu yuvaları daha fazla görüyorduk. Bu sene maalesef yalnızca 1 tane 5 yavrulu yuva gördük. Az sayıda 4 yavrulu yuva var. 3 yavrulu yuva var. 2 ve 1 y
Yarım asırda soğuğa dayanıklı ve verimli 14 buğday, 2 tritikale, 1 de arpa çeşidi geliştirildiErzurum'da 1969 yılında kurulan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, geliştirilen tohumlarla başta bölge olmak üzere Türk tarımına hizmet ediyor. Ata tohumlarının gen kaynağı olarak da kullanıldığı enstitüde, bölgenin ağır soğuk iklimine uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı, bol verimli 14 buğday, 1 arpa ve 2 tritikale çeşidi geliştirildi.
Antalya'dan 25 ülkeye 'bombus arısı’ ihracatıÖnceki yıllarda ithal edilirken Antalya'da üretimine başlanan ve kısa sürede ihraç da edilmeye başlanan 'kanatlı tarım işçisi bombus arıları', ilaçsız meyve sebze yetiştiriciliğinde büyük rol oynuyor. Yılın ilk 3 ayında 85 bin koloni, 110 bin kraliçe bombus arısı ihraç edilerek 2 milyon euro’dan fazla gelir sağlandı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan, Azerbaycan, Belçika ve İran başta olmak üzere 25 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi.
Antalya'dan 25 ülkeye 'bombus arısı’ ihracatıÖnceki yıllarda ithal edilirken Antalya'da üretimine başlanan ve kısa sürede ihraç da edilmeye başlanan 'kanatlı tarım işçisi bombus arıları', ilaçsız meyve sebze yetiştiriciliğinde büyük rol oynuyor. Yılın ilk 3 ayında 85 bin koloni, 110 bin kraliçe bombus arısı ihraç edilerek 2 milyon euro’dan fazla gelir sağlandı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan, Azerbaycan, Belçika ve İran başta olmak üzere 25 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi.
Antalya'nın kurak ve atıl arazileri, Antep fıstığıyla hayata döndüGaziantep'in tescilli ürünü Antep fıstığı, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde denendi ve tuttu. 1 yılda 8 bin fidan dağıtılan üreticiler, kurak ve atıl arazilere diktikleri fidanlardan meyve alıp satarak gelir elde etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletin lokmasına göz dikenlerden hesabını mutlaka soracağızCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarında zaman zaman gördüğümüz ani çıkışların gerisinde piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık vardır. Bu ürünlerin arz talep dengesini bozacak güce ulaşmış kimi çıkar odakları, fiyat manipülasyonu üzerinden piyasayı da bozmaktadır. Şunun bilinmesini isterim. Milletin aşına, ekmeğine ve boğazındaki lokmasına göz dikenlerden, bunun hesabını mutlaka soracağız" dedi.
Bitkisel Üretim ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.