Bilimsel çalışma, doğal İzmir kekiğinin antibiyotikten etkili olduğunu ortaya koydu
Bilimsel çalışma, doğal İzmir kekiğinin antibiyotikten etkili olduğunu ortaya koyduİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve DEÜ Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi (FAMER) Müdürü Prof. Dr. Kerem Canlı ve ekibinin bilyalı/bilya kekik veya İzmir kekiği olarak bilinen 'Origanum onites' adlı bitkiyle ilgili çalışmanın makalesi, microorganisms Dergisi'nde yer aldı. Buna göre, Origanum onites'in kimyasal antibiyotikten daha etkili olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Canlı, "Muğla'dan Kaz Dağları'na kadar olan Ege Bölgesi'nde yaygın olarak bulunur. Origanum onites, İzmir kekiği özellikle çoklu ilaç dirençli mikroorganizmalara karşı çok güçlü etki gösterdi. Bu etki, sentetik antibiyotiklerden daha güçlü bir etkiydi. Şu anda eczanelerde satılan bütün antibiyotiklerden çok daha güçlü" dedi.
17.06.2024Gündem
Çin, Kovid’in kökenine dair ilk hakemli bilimsel çalışmasını yayınladı
Çin, Kovid’in kökenine dair ilk hakemli bilimsel çalışmasını yayınladıÇin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden (CDC) bilim insanları, Kovid’in kökenine dair yaptıkları bilimsel çalışmayı ilk kez bir hakemli dergide yayınladı. Çalışma sonucunda, incelenen virüs örneklerinde vahşi hayvan genetik materyali tespit edildiği ancak Kovid-19’un kökeninin belirsizliğini koruduğu belirtildi.
7.04.2023Dünya
Kentsel ağaçlandırma hava sıcaklığını 0.4 derece düşürebilir
Kentsel ağaçlandırma hava sıcaklığını 0.4 derece düşürebilirBilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, kentsel ağaçlandırmanın yüzde 30’a kadar yükseltilmesinin hava sıcaklığını 0.4 derece düşürebileceğini ortaya koyan bir bilimsel çalışma yaptı.
1.02.2023Dünya
Bilimsel Çalışma: Diyabet ilacı, obezite hastalarında önemli kilo kaybına yol açtı
Bilimsel Çalışma: Diyabet ilacı, obezite hastalarında önemli kilo kaybına yol açtıABD merkezli Yale Üniversitesi’nden bilim insanları liderliğinde gerçekleştirilen 72 haftalık bir bilimsel çalışmaya katılan aşırı kilolu kişiler, kendilerine verilen ve Tip 2 diyabet hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç sonrasında dikkate değer bir şekilde kilo verdi. İlacı kullanan denekler, vücut ağırlığının ortalama yüzde 16 ila 22,5’ini kaybetti.